szewi 652 Napisano 13 Stycznia 2021 (edytowane) 33 minuty temu, opus napisał: Jam mam Apple TV 4k i również nie nie podaje mi Atmosa. W ustawieniach mam ustawiony Atmos:( sprawdz czy masz aktualne oprogramowanie Apple TV i zaktualizowana apke Netflixa oraz zobacz czy rzeczywiscie na Netflixie film wystepuje w Atmosie (ikona obok tytulu filmu) https://www.highdefdigest.com/news/show/everything-on-netflix-with-dolby-vision-hdr-andor-dolby-atmos/42751 Edytowane 13 Stycznia 2021 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opus 10 Napisano 13 Stycznia 2021 MAm pytanko, czy ikonki 4K i HDR ,Dolby Vision czy Dolby Atmos pojawiają się bez względu na prędkość łącza oraz sprzęt jaki się ma? Chodzi mi o to, że mam wrażenie, że gdy jest słabszy internet to w menu w Netflixie nie widzę podmenu Filmy 4K UHD itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 13 Stycznia 2021 Pojawiaja sie jak sprzęt to obsługuje. Czyli jezeli masz zle ustawiony AppleTv to ikonki Atmosa nie zobaczysz. Zależy to też od podlaczenia pod sprzet audio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 13 Stycznia 2021 2 godziny temu, Konrado_ napisał: A jak się to ma do mojego pytania cały ten wywód? Przykro mi, że nie zrozumiałeś Postaram się prościej: różnie bywa - ja mam dobre doświadczenia z zamiennikami, ty złe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrado_ 52 Napisano 13 Stycznia 2021 19 minut temu, Barnaba napisał: Przykro mi, że nie zrozumiałeś Postaram się prościej: różnie bywa - ja mam dobre doświadczenia z zamiennikami, ty złe. W którym miejscu (stronie) kupowałeś i używałeś zamiennik lampy? Do jakiego modelu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 13 Stycznia 2021 1 minutę temu, Konrado_ napisał: W którym miejscu (stronie) kupowałeś i używałeś zamiennik lampy? Do jakiego modelu? Kilka razy w USA, na ebay. Ale to było wiele lat temu i do Sony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opus 10 Napisano 13 Stycznia 2021 Sprawd 2 godziny temu, szewi napisał: sprawdz czy masz aktualne oprogramowanie Apple TV i zaktualizowana apke Netflixa oraz zobacz czy rzeczywiscie na Netflixie film wystepuje w Atmosie (ikona obok tytulu filmu) https://www.highdefdigest.com/news/show/everything-on-netflix-with-dolby-vision-hdr-andor-dolby-atmos/42751 Mam Ios 14.03 na apple tv 4k i nie wyswietla mi atmosa:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 13 Stycznia 2021 W ustawieniach Wideo i dźwięk > Format audio>Zmień format Wyłącz, Dolby Atmos WłączReszta w amplitunerze. Rozumiem, że masz konfiguracje w amplitunerze pod Atmosa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opus 10 Napisano 13 Stycznia 2021 Mam znien format wyl ale nie mam nic o atmosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 13 Stycznia 2021 Najnowszy AppleTV 4k ma takie ustawienia: Reszte musisz mieć ustawione w amplitunerze tzn musi byc w ampli konfiguracja pod Atmos - wtedy zobaczysz ikonkę w aplikacji Netflixa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opus 10 Napisano 13 Stycznia 2021 Jezeli podczas odtwarzanai z plyty procesor przechodzi na atmos to rozumie ze jest w nim wsYstko ok. Zrobilem teraz tak Mam domyślne wyjscie audio glosnik Tv ( tv stary sony fhd) format audio automat, dostepny atmos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofikmax 98 Napisano 13 Stycznia 2021 Film w Netflix musi być w orginalnej ścieżce dźwiękowej. Plus napisy PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opus 10 Napisano 13 Stycznia 2021 Mam oryginalna sciezke i nie ma atmosa. Juz w menu netflixa nie widac w zadnym filmie ktore sa w atmosie u mnie jest 5.1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 13 Stycznia 2021 Daj screeny jak masz ustawioną konfiguracje głośników w amplitunerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opus 10 Napisano 13 Stycznia 2021 5.1.2 Z płyty atmos gra. Wlasnie zmniejszylem rozdzielczosc obrazu na 720p w apple i atmos sie pojawił👌. Chyba mam slaby kabel hdmi hmm... a nspis na nim to Ultra high speed. Podlaczylem ten kabel do oppo i poszlo wszystko 4k w atmosie. Internet tez ok 60 mb 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FreeLooK 11 Napisano 14 Stycznia 2021 (edytowane) W dniu 12.01.2021 o 02:06, sebna napisał: Jak zapewne wiesz, skoro czytałeś wątek, ja oglądam 133" z 2.6m na prawie pełnym zoomie (95%+) i jest mega. Nie ma żadnego problemu z 1080p ani streamingiem w 4k. PJ mi uświadomił, że tak naprawdę nie ma większej potrzeby dla 4k nie mówiąc o 8k bo 1080p wygląda genialnie na takim dużym ekranie. A widzę, że ludzie kupuje 55" 8k Co do zaciemnienia pokoju to ma to olbrzymie znaczenie i to będzie miało większe znaczenie niż Twoja odległość od ekranu i przekątna. Ja nie mam jeszcze całego pokoju zrobionego na czarno tylko pół ale z każdym dołożeniem więcej czerni jest różnica na korzyść. Jeżeli to jest salon to pewno będziesz myślał o jakichś zasłonach? Miałem fajne video żeby lepiej zobrazować o czym mówię ale chyba zostało usunięte a szkoda. U mnie wisi pod samym sufitem na peerless mouncie i jest ok. Czy było by lepiej jak by wisiał niżej nie wiem ale na pewno wiązka światłą przechodziła by też niżej i bardziej by się głową mogło przeszkadzać. Poniżej jak u siebie sprawdzałem czy głowa nie będzie przeszkadzać. Słupek to moja głowa w pozycji siedzącej. Także tam gdzie zachodzi kontakt między słupkiem a światłem PJ to miejsce w którym już nie mogłem siedzieć. Model w skali, ekran 133" Cześć sebna! Owszem, przeczytałem od początku wszystkie strony wątku sporo się tego zrobiło... podobno jest przelicznik, ilość cali ekranu x 1,5cm do treści 4K, wychodzą niecałe 2m, natomiast do FullHD widziałem, że już przekracza moją zakładaną odległość oglądania, stąd padło pytanie, czy to nie będzie za blisko, ale trochę rozwiałeś moje wątpliwości, dzięki! Czytałem w kilku wątkach, gdzie udzielał się Bipo, że black micro velvet 5000 jest świetnym materiałem na zaciemnienie pomieszczenia (salonu) i w tym kierunku też będę szedł, swoją drogą, jeśli ktoś zamawiał, to dacie namiar skąd najlepiej? byłbym również wdzięczny za wskazówkę mocowania owego materiału, jak Wy macie zaciemnione pomieszczenia? początkowo myślałem o stalowych napiętych linkach zamontowanych wzdłuż bocznych ścian, tylko nie wiem, czy to rozwiązanie się spisze 🤔 Myślę, że z mojej odległości też nie powinienem "zahaczyć" głową o wiązkę z projektora 😁 W dniu 12.01.2021 o 07:45, Bipo napisał: U mnie jest 130" z 3.7 oko-ekran i jest super. Projektor jest dalej obiektyw-ekran 4.4m. Projektor nie musi być idealnie na środku ekranu bo ma Lens shift. Cześć Bipo! przeczytałem tyle wątków w których się udzielałeś, zarówno tutaj jak i na forum audio, że po części czuję się jakbym Cię znał, przynajmniej w kwestii audio-video i cennych porad/spostrzeżeń, przydają się wracając do tematu, odległość obiektyw-ekran, PJ będę mieć zawieszony niemalże z tej samej odległości co Ty i raczej będzie idealnie na środku, ale zastanawiałem się, czy wysokość zawieszenia będzie miało jakieś znaczenie negatywne/pozytywne w zależności od tego, czy będzie wyżej/niżej? 16 godzin temu, Jasio73 napisał: FreeLooK: x7900; projektor - ekran 5m Projektor umieszczony pod sufitem na Peerless-AV PPF-S - uchwyt niby do 22kg ale mało precyzyjny (drugi raz bym nie kupił) ekran 120" z borderem od góry 40cm - nie ma problemów z ustawieniem obrazu oglądam z ok 2,5-3m i jest OK, jasność na LOW Cześć Jasio73! Wybierając drugi raz uchwyt, miałbyś jakąś ciekawą alternatywę dla Peerless'a? w większości przypadków właśnie ten producent jest polecany, ale może jest lepsza opcja, która rzucila Ci się w oczy? z góry dzięki za ew. "porady" Czyli chyba nie ma się co przejmować odległością, bo myślałem też, że może być za jasno, jeśli to tylko trochę ponad 2,5m pj-ekran... dzięki za wypowiedź! Edytowane 14 Stycznia 2021 przez FreeLooK 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 14 Stycznia 2021 Na jasność projektora nie wpływa czy my go powiesimy niżej czy wyżej nad głową . Ważne aby zakres Lens shifta łapał się w wycelowaniu w ekran. Natomiast na jasność wpływa czy my go umieścimy bliżej czy dalej względem ekranu. Im bliżej go powiesisz i dasz max zoom tym jasność będziesz miał większą . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opus 10 Napisano 14 Stycznia 2021 9 godzin temu, opus napisał: Wlasnie zmniejszylem rozdzielczosc obrazu na 720p w apple i atmos sie pojawił👌. Chyba mam slaby kabel hdmi hmm... a nspis na nim to Ultra high speed. Podlaczylem ten kabel do oppo i poszlo wszystko 4k w atmosie. Internet tez ok 60 mb Panowie co o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasio73 0 Napisano 14 Stycznia 2021 FeeLooK: tak polecaja Peerlessa'a ale inny model, 3x droższy i znacznie solidniejszy ten działa ale chyba konstrukcja podobna do chinczyków za 100zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darulok 88 Napisano 14 Stycznia 2021 3 godziny temu, Bipo napisał: dasz max zoom tym jasność będziesz miał większą ale za to mniejszy natywny kontrast. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 14 Stycznia 2021 1 godzinę temu, opus napisał: Panowie co o tym myślicie? Napisy na kablu o niczym nie swiadcza - na kablach hdmi 1.4 tez mozesz miec napis "high speed" kabel powinien byc sprawdzony o odpowiednim AWG do standardu 4K - wymien na jakis sprawdzony i zobacz ponownie, upewnij sie ze w AVR/procesorze masz ustawiona pelna obsluge hdmi 2.0 oraz najnowsza aplikacje z APP store NEtflixa i najnowsze oprogramowanie ATV 4K i wlaczony Dolby Atmos w menu ATV 4K jesli pamietam mozesz zrobic test jakie parametry obsluguje ekran i przy okazji jaki sprawny kabel, ale nie przywiazywalbym sie tez do tych testow az tak bardzo. Dobry kabel to podstawowa sprawa i odpowiednia przepustowosc. Zobacz tez ile Ci lapie z tych 60mb/s internetu ATV. @Jasio73 w kwestii uchwytu lepiej wziasc dedykowany do prjektora np Peerless-AV PRGS-UNV-W i jego wagi i miec spokoj ze projektor nie spadnie na głowę oraz ze utryzma ustawienia 16 kg prjektora i nie bedziesz musial co chwila go regulowac. uchwyt to uchwyt, ma trzymac wage prjektora i ustawienia. Dla mnie pryz wyborze oprocz udzwigu byla wlasnie sprawna mikroregulacja lew/prawo, gora/dol oraz przechylu oraz prosty demontaz proja i chcialem zeyby odleglosc prjektora od sufitu byla mozliwie jak najmniejsza. Na pewnwo odpusc tanie uchwyty szczegolnie jesli sa regulowane / wisza na jakiejs jednej srubie bo taki uchwyt nie bedzie trzymal ustawienia prjektora i co chwila bedziesz mial rozjechane ustawienia. ja mam cos takiego: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opus 10 Napisano 14 Stycznia 2021 39 minut temu, szewi napisał: Zobacz tez ile Ci lapie z tych 60mb/s internetu ATV. a jak to sprawdzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FreeLooK 11 Napisano 14 Stycznia 2021 opus - a może inwestycja w hybrydę? kabel HDMI na lata, bez zakłóceń niezależnie od długości, droższy, ale obecnie wesprze wszystko co niezbędne w nowym kinie domowym 2 godziny temu, Darulok napisał: ale za to mniejszy natywny kontrast. Obraz będzie jaśniejszy, bardziej zmęczy wzrok, niby HDR będzie lepszy... ale kontrast natywny mniejszy... czytałem, że można ustawić manualnie górną granicę "Iris", tzn. "przyciąć" jasność, tylko czy wiąże się to z jakimiś negatywnymi skutkami dla ogólnego odbioru obrazu? Godzinę temu, szewi napisał: Napisy na kablu o niczym nie swiadcza - na kablach hdmi 1.4 tez mozesz miec napis "high speed" kabel powinien byc sprawdzony o odpowiednim AWG do standardu 4K - wymien na jakis sprawdzony i zobacz ponownie, upewnij sie ze w AVR/procesorze masz ustawiona pelna obsluge hdmi 2.0 oraz najnowsza aplikacje z APP store NEtflixa i najnowsze oprogramowanie ATV 4K i wlaczony Dolby Atmos w menu ATV 4K jesli pamietam mozesz zrobic test jakie parametry obsluguje ekran i przy okazji jaki sprawny kabel, ale nie przywiazywalbym sie tez do tych testow az tak bardzo. Dobry kabel to podstawowa sprawa i odpowiednia przepustowosc. Zobacz tez ile Ci lapie z tych 60mb/s internetu ATV. @Jasio73 w kwestii uchwytu lepiej wziasc dedykowany do prjektora np Peerless-AV PRGS-UNV-W i jego wagi i miec spokoj ze projektor nie spadnie na głowę oraz ze utryzma ustawienia 16 kg prjektora i nie bedziesz musial co chwila go regulowac. uchwyt to uchwyt, ma trzymac wage prjektora i ustawienia. Dla mnie pryz wyborze oprocz udzwigu byla wlasnie sprawna mikroregulacja lew/prawo, gora/dol oraz przechylu oraz prosty demontaz proja i chcialem zeyby odleglosc prjektora od sufitu byla mozliwie jak najmniejsza. Na pewnwo odpusc tanie uchwyty szczegolnie jesli sa regulowane / wisza na jakiejs jednej srubie bo taki uchwyt nie bedzie trzymal ustawienia prjektora i co chwila bedziesz mial rozjechane ustawienia. ja mam cos takiego: Ciekawy ten uchwyt, znalazłem stronę zagraniczną, która oferuje go za 178€, gdzie go zamawiałeś, jeśli można zapytać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opus 10 Napisano 14 Stycznia 2021 24 minuty temu, FreeLooK napisał: Obraz będzie jaśniejszy, bardziej zmęczy wzrok, niby HDR będzie lepszy... ale kontrast natywny mniejszy... czytałem, że można ustawić manualnie górną granicę "Iris", tzn. "przyciąć" jasność, tylko czy wiąże się to z jakimiś negatywnymi skutkami dla ogólnego odbioru obrazu? Zastanawiam się nad tym, że kabel przepuszcza 4k HDR Dolby Atmos z Oppo a z ATV już nie. Wygląda to tak, że internet nawala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasio73 0 Napisano 14 Stycznia 2021 szewi: jak najbardziej słusznie ale juz wisi i poza utrudnionym ustawieniem jest ok co nie zmienia faktu, ze go nie polecam natomiast on tez jest dedykowany... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach