Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" C8 | TEST | Telewizor ThinQ na 2018r z technologią Ultra HD Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

Po całym dniu zabawy mogę śmiało powiedzieć ze faktycznie nie warto na ślepo wklepywać ustawień z internetu ponieważ są przestrzelone. 
Do tej pory miałem ustawienia z ratings ale po dzisiejszej nie profesjonalnej ale mojej kalibracji na własne oczy widzę ze każdy panel jest inny. 
Ja jak pisałem uczę się z czym to się je ale ja te wykresy zaczynaja się zazębiać to micha się cieszy. 
Powiedz na czym stoisz teraz i powiedz jakie wartości ustawiasz aby bylo prawidłowo?
Powiedz coś więcej na temat kalibracji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko opisać wszystko w jednym poście na forum. Co do wartości i konkretnych parametrów to naprawdę każdy panel jest inny i miałem/ mam okazje się przekonać na własne oczy ze np ustawienia z Ratings u mnie były bez sensu. Mój panel ma zupełne wartości. Kalibracja to temat rzeka ale niesamowicie wciągający im więcej się uczę tym bardziej chce     

Cos poprawić ponieważ mogę to zrobić lepiej. 

Jak już pisałem cały czas się uczę i zgłębiam wiedzę. Narazie bawię się z darmowym programem HCFR dopóki calman nie wypuści nowej licencji dla użytkowników domowych. Mark ze spectracal poinformował mnie ze niedługo będzie coś typowo dla takich amatorów jak ja tzn. posiadających jeden tv i chcących go skalibrować. Poprzednia kosztowała 399 USD i była bez sensu ponieważ ja nie zamierzam robić tego profesjonalnie i wydawanie 1200 pln jest duża przesada. 

Co do samej kalibracji niesamowicie to wciąga, zaczynam rozumieć kolory tzn ich znaczenie. Może to się wydawać banalne ale przestawienie jeden opcji ma wpływ na inne itd. Jak zacząłem się bawić w ustawianie skali szarości 2 punktowej i zmieniasz wartości wysokie to z automatu zmieniasz wartości niskie itd. 

To samo kolory zmienisz zielony przestawiasz niebieski. Niby banał ale fajnie to widać jak się ma colorymetr i program który to pokazuje.

obecnie jestem w punkcie poprawiania kolorów. Skale szarości mam do 0.1 - 0.2 ale dopiero wczoraj zacząłem łapać o co chodzi w kolorach a dokładnie na wykresach. Ponieważ to co dla Maćka lub kogoś kto w tym siedzi może wydawać się oczywiste i śmieszne dla mnie złapanie jak kolory wpływają na siebie było eureką. 

Poniżej macie link do strony skąd ja obecnie czerpie wiedzę.

http://www.curtpalme.com/forum/viewtopic.php?t=10457

i może wreszcie do sedna, ponieważ pewnie kady z was zapyta „ czy widzisz różnice” 

otóż tak i to szczególnie w ciemnych scenach są jakby to powiedzieć czystsze a same kolory bardziej naturalne.nawet jak zapytałem mojej żony co sądzi to potwierdziła ze kolory są naturalne. 

Napisz na pw skąd jesteś może coś kiedyś podziałamy. 

Przepraszam za błędy i braki znaków ale pisanie  z telefonu to męczarnia.

jak ktoś ma pytania to śmiało ale podawanie ustawień jest chyba bez sensu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, ebolla napisał:

Nie mam pojęcia czy jest jakiś log wejść do menu serwisowego. Nikt tu nie zgłaszał żeby lg robiło problemy jak reklamowali np matrycę.

Jest licznik wejść do menu serwisowego, nie da się go wyzerować. Nie było jeszcze przypadku odmówienia gwarancji z powodu wchodzenia wchodzenia do menu serwisowego i raczej nie będzie, bo nikt nie udowodni Tobie że wchodziłeś tam Ty. Być może TV masz ze zwrotu i poprzedni właściciel tam wchodził, być może sprzedawca w sklepie coś grzebał, być może w serwisie LG do którego oddałeś TV na gwarancję ktoś tam grzebał. 

Inną kwestią jest zmiana ustawień matrycy w celu wyciągnięcia wyższej jasności. Jeżeli TV się w wyniku takiego działania popsuje kompletnie, np matryca padnie całkiem, będzie czarny ekran to macie problem, bo na ślepo nie przywrócicie poprzednich ustawień. Serwis może po podłączeniu płyty głównej TV do sprzętu diagnostycznego dojść do tego że coś było grzebane co miało wpływ na taką awarię i wtedy jest duży problem. Ja bym nie ryzykował, bo szczerze wątpię że takie podkręcenie coś faktycznie da i nie będzie dawać jakiś wad w obrazie (np zaburzona zostanie krzywa EOTF)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, tonybcc napisał:

Oj tam, oj tam ;) jak masz chwilę to podaj. Zobaczy się :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam pytanie z innej beczki. Czy komuś udało się sprawdzić łączny czas pracy tv poprzez tą aplikację z marketu google lub appstora? U mnie niestety nie ma tej opcji "INSTART".

Poniżej link:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciężko opisać wszystko w jednym poście na forum. Co do wartości i konkretnych parametrów to naprawdę każdy panel jest inny i miałem/ mam okazje się przekonać na własne oczy ze np ustawienia z Ratings u mnie były bez sensu. Mój panel ma zupełne wartości. Kalibracja to temat rzeka ale niesamowicie wciągający im więcej się uczę tym bardziej chce     
Cos poprawić ponieważ mogę to zrobić lepiej. 
Jak już pisałem cały czas się uczę i zgłębiam wiedzę. Narazie bawię się z darmowym programem HCFR dopóki calman nie wypuści nowej licencji dla użytkowników domowych. Mark ze spectracal poinformował mnie ze niedługo będzie coś typowo dla takich amatorów jak ja tzn. posiadających jeden tv i chcących go skalibrować. Poprzednia kosztowała 399 USD i była bez sensu ponieważ ja nie zamierzam robić tego profesjonalnie i wydawanie 1200 pln jest duża przesada. 
Co do samej kalibracji niesamowicie to wciąga, zaczynam rozumieć kolory tzn ich znaczenie. Może to się wydawać banalne ale przestawienie jeden opcji ma wpływ na inne itd. Jak zacząłem się bawić w ustawianie skali szarości 2 punktowej i zmieniasz wartości wysokie to z automatu zmieniasz wartości niskie itd. 
To samo kolory zmienisz zielony przestawiasz niebieski. Niby banał ale fajnie to widać jak się ma colorymetr i program który to pokazuje.
obecnie jestem w punkcie poprawiania kolorów. Skale szarości mam do 0.1 - 0.2 ale dopiero wczoraj zacząłem łapać o co chodzi w kolorach a dokładnie na wykresach. Ponieważ to co dla Maćka lub kogoś kto w tym siedzi może wydawać się oczywiste i śmieszne dla mnie złapanie jak kolory wpływają na siebie było eureką. 
Poniżej macie link do strony skąd ja obecnie czerpie wiedzę.
http://www.curtpalme.com/forum/viewtopic.php?t=10457
i może wreszcie do sedna, ponieważ pewnie kady z was zapyta „ czy widzisz różnice” 
otóż tak i to szczególnie w ciemnych scenach są jakby to powiedzieć czystsze a same kolory bardziej naturalne.nawet jak zapytałem mojej żony co sądzi to potwierdziła ze kolory są naturalne. 
Napisz na pw skąd jesteś może coś kiedyś podziałamy. 
Przepraszam za błędy i braki znaków ale pisanie  z telefonu to męczarnia.

Pytam bo umawiam się. Maciejem od Dawna nie na tę chwilę bez odpowiedzi. Myślę że sam kupię ale nie mam wiedzy nie nie wiem skąd czerpać właściwe parametry. Inna sprawa to podaj swoje ustawienia jestem bardzo ciekaw w szczególności ustawienia balansu bieli 2 i 20 Ire. Mój tv jest dosyć specyficzny potrzebuje dość duża jasność w przeciwnym wypadku wszystko zanika w czerni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zamiast wklepywać moje ustawienia możecie wklepać te z ratings i uzyskacie taki sam rezultat czyli żaden. Ja muszę wpisywać tu moje a tam macie to samo. Nawet 20 ire. Mi wklepanie ich ustawień zajęła 5 min. Nie to ze nie chce pomoc ale to żadna pomoc a strata mojego czasu na spisanie i wklepanie tego tutaj. Naprawdę każdy panel jest inny. Ustawcie podstawy z testu Macieja lub z ratings i to jest początek więcej to tylko kalibracja przez profesjonalistów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale zamiast wklepywać moje ustawienia możecie wklepać te z ratings i uzyskacie taki sam rezultat czyli żaden. Ja muszę wpisywać tu moje a tam macie to samo. Nawet 20 ire. Mi wklepanie ich ustawień zajęła 5 min. Nie to ze nie chce pomoc ale to żadna pomoc a strata mojego czasu na spisanie i wklepanie tego tutaj. Naprawdę każdy panel jest inny. Ustawcie podstawy z testu Macieja lub z ratings i to jest początek więcej to tylko kalibracja przez profesjonalistów. 
Te z ratings są do Bani

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ma ktoś problem z pilotem i znikającym sygnałem do tego dziwne zachowanie (pilot wariuje np wybierając głośność +1 a on daje np. +16)mam go sparowanego z dekoderem NC+.
Druga sprawa dotycząca ustawień TV: naprawdę warto zainwestować 400-600 zł w kalibrację od chłopaków z skalibruj.pl (przyjechali zrobi dobrą robotę nic nie zmieniam tylko cieszę się obrazem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogląda ktoś z was Star Trek Discovery na Netflix? Też macie tę dziwną przypadłość, że serial co prawda ładuje się z DV (na to wskazuje logo i spora jakość menu), ale tylko w 1080p? I nie jestem to problem z moją siecią, bo sprawdzałem na innych pozycjach i wszędzie gdzie jest DV, to się normalnie ładuje 2160p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jak uruchomić na Netflixie 4k? jeszcze nigdy na żadnym urządzeniu które obsługuje tą rozdzielczość nie załączyło mi sie powyżej FHD

Wszystkich śmieszków uprzedzę, że mam wykupiony pakiet UHD, internet 1Gb/s a wg ultrafast nigdy nie schodzi mi poniżej 660Mb/s

Próbowałem nawet na kompie przy dedykowanej apce i też [beeep]a (monitor 4k)

Edytowane przez poncio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiające u mnie przy naprawdę słabym internecie spokojnie ciągnie 2160 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, poncio napisał:

Właśnie jak uruchomić na Netflixie 4k? jeszcze nigdy na żadnym urządzeniu które obsługuje tą rozdzielczość nie załączyło mi sie powyżej FHD

Wszystkich śmieszków uprzedzę, że mam wykupiony pakiet UHD, internet 1Gb/s a wg ultrafast nigdy nie schodzi mi poniżej 660Mb/s

Próbowałem nawet na kompie przy dedykowanej apce i też [beeep]a (monitor 4k)

Moze w ustawieniach odtwarzania masz ustawione uzycie danych na srednie. Powinno byc wysokie. Tez kiedys na jednym z profili tak mialem i nie chcialo wskoczyc 4K. Po zmianie na wysokie juz bylo ok

2 godziny temu, PsiCore napisał:

Ogląda ktoś z was Star Trek Discovery na Netflix? Też macie tę dziwną przypadłość, że serial co prawda ładuje się z DV (na to wskazuje logo i spora jakość menu), ale tylko w 1080p? I nie jestem to problem z moją siecią, bo sprawdzałem na innych pozycjach i wszędzie gdzie jest DV, to się normalnie ładuje 2160p.

Potwierdzam serial leci w DV 1080p

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak sprawdzić jaka jest aktualnie rozdzielczość na Netflix?
Sony ma możliwość i i pojawia się bitrate.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, venom200 napisał:

A jak sprawdzić jaka jest aktualnie rozdzielczość na Netflix?
Sony ma możliwość i i pojawia się bitrate.

Jak masz starszego pilota LG, to tam masz przycisk INFO.

Jak nie masz pilota, to ściągasz appkę LG remote i tam przycisk INFO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, venom200 napisał:

Nie działa apka, chyba że złą zainstalowałem

LG remote jest niekompatybilna z naszymi OLEDami

LG TV Plus Jako tako działa chociaż szału nie ma, pare razy sie poprawnie sparowała ale wywaliłem bo nie mam nerwów :P

Edytowane przez CeZaR83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, venom200 napisał:

Nie działa apka, chyba że złą zainstalowałem

Sorki, oczywiście miałem na myśli appkę LG TV Plus.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie warto jeszcze brać pod uwagę C8 czy lepiej poczekać na C9?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, poncio napisał:

Jak myślicie warto jeszcze brać pod uwagę C8 czy lepiej poczekać na C9?

Wyjdzie c9, pewnie chwilę poczekasz aż stanieje i znów będziesz się zastanawiał czy nie poczekać na c10 bo zapowiedzią jakąś świetna funkcje :) a w tym czasie inni korzystają z oleda i są zadowoleni :) nigdy nie ma dobrego czasu na kupno czegokolwiek bo co chwilę jakąś nowość. Brać, oglądać i cieszyć się jakością obrazu :) ja żałuję że wcześniej nie miałem oleda bo wiele filmów oglądam na nowo, bo jakość ah... Wiadomo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Paweł Usinowicz napisał:

Wyjdzie c9, pewnie chwilę poczekasz aż stanieje i znów będziesz się zastanawiał czy nie poczekać na c10

Dokładnie tak można w kółko :P Ja C8 kupiłem późno bo w połowie stycznia z produkcji 2019 (tzn złożony w magazynach LG w Mławie) :)

Co do Seri na 2019 to C9 i B9 zbytnio nie będą od siebie sie różnić Matryca ta sama a jesli jesteś w stanie wykorzystać HDMI 2.1 to czekaj ja sobie dałem spokój! ;) i Ciesze sie z tych 55cali organicznych pchełek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi