Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, kKadajo napisał:

Ona nic nie zmieni w kwestii 0 jakości sygnału
Wbijcie to sobie do głowy, nie ważne czy Oled czy LCD jeśli jakość jest słaba to będzie to widać nie ważne ile funkcji TV będzie miał.

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

Bzdura, mam to samo co kolega wyżej, po prostu sie nie dało oglądać niektórych materiałów, oczywiscie na moim LCD z 2013 roku nie ma takich problemów w ogóle :)

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 hours ago, fio2 said:

dwa razy trafiłeś na słaby model (był tu już jeden taki napisał więcej postów niż Ty, kupił Samsunga Q9FN i był zadowolony);

Samsungi z 2018 roku wykluczyłem gdy dowiedziałem się o problemie rozjaśniania ciemnych scen przy pojawianiu się na ekranie jasnych elementów np. napisów.

Natomiast co do B8, problem "migających makrobloków" (tłumaczenie dosłowne) i słabej jakości ciemnych scen w przypadku oledów LG z 2018 roku jest niestety powszechny o czym przekonałem się dzisiaj na zagranicznym Avsforum. Nie wszystko można zrzucać na "słabą jakość materiału źródłowego". 

19 hours ago, fio2 said:
  • masz zadanie wywlec wszystkie pseudo-wady oledów w kulturalny sposób.

Od 33 postów robisz to, co zaznaczyłem w ostatnim punkcie powyżej.

Dedukcja zarówno błędna jak i absurdalna. Rozumiem, że ty "masz zadanie negować wszystkie poważne wady oledów w kulturalny sposób"?

Skoro problemy z oledem nie dotknęły ciebie to super. Ciesz się świetnym TV i zaoszczędź sobie kłopotu pisząc komentarze tego typu. Mam ograniczony czas na podjęcie decyzji w kwestii zwrotu i wypowiadam się na forum mając nadzieję, że inny użytkownik mający podobne doświadczenia i lepiej zorientowany w tym konkretnym temacie coś doradzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr Homebody trochę wymieniliśmy tutaj poglądów i starałem się zrozumieć Twoje rozterki, ale i post @fio2przemawia do mnie: jak to możliwe, że nie jesteś w stanie poprzeć swoich problemów zdjęciami? Pisałem już o tym, ale Twoje tłumaczenie o nieposiadaniu odpowiedniego np. telefonu do zrobienia zdjęć do mnie nie przemawia. Przy takich, dwukrotnych problemach z TV pożyczylbym go po prostu od kogokolwiek żeby zrobić kilka zdjęć..

Edytowane przez robert6969

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dwa tygodnie temu zdecydowałem się na zakup b8 w 55 calach.

Po rozpakowaniu tv zrobiłem testy na planszach i chciałbym was się doradzić co myślicie o tej matrycy.

Dobrze w miarę trafiłem czy lepiej wymienić na inną sztukę ?

Oprócz bandingu który zawsze jest zauważyłem świecące 3 czerwone subpixele oraz 1 czarny pixel ale przy normalnym oglądaniu tego nie widać, więc mi to nie przeszkadza.

Rozważam jeszcze wymianę na sonego 55xf9005 ze względu na słaby upłynniacz w tym modelu a oglądam sporo piłki nożnej ale sam nie wiem.

Z góry dziękuje za fachową ocenę zdjęć! 

Pozdrawiam

11.jpg

3.jpg

2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Mr Homebody napisał:

Natomiast co do B8, problem "migających makrobloków" (tłumaczenie dosłowne) i słabej jakości ciemnych scen w przypadku oledów LG z 2018 roku jest niestety powszechny o czym przekonałem się dzisiaj na zagranicznym Avsforum. Nie wszystko można zrzucać na "słabą jakość materiału źródłowego". 

Zgadzam się w połowie. Flashing macro-blocking jest problemem części użytkowników głównie serii z procesorem alfa9 , posiadających oprogramowanie wcześniejsze niż 04.10.30, ale pisanie o "słabej jakości ciemnych scen" było typowym zarzutem troli już dla serii 7. To był problem serii 6, którego nie ma teraz. W żadnej recenzji nowego oleda nie wyczytasz o słabej jakości ciemnych scen - czy uważasz, że to jest jakaś zmowa?

Skoro problemy z oledem nie dotknęły ciebie to super.

Dotknęły. Mam nierównomiernie podświetlenie na planszy 5% często spotykane w modelach z 2018 roku. Nie jestem w stanie wychwycić tego w innym momencie niż wspomniana plansza, ale to co pokazywali tutaj na forum to czasami była katastrofa. Można wylosować słabo i to jest problem (nie zmyślony).

zaoszczędź sobie kłopotu pisząc komentarze tego typu.

To nie jest kłopot. Chcę pomóc osobom szukającym informacji o tv oled. To o czym piszesz nie występuje u wszystkich. Dlaczego to prostuję? Bo przylazłem tutaj kilka lat temu i wspominany przeze mnie w poprzednim poście użytkownik Somebody odwiódł mnie skutecznie od oleda. Nie zagłębiałem się wtedy. Przeczytałem kilka postów i pomyślałem "nie będę ryzykował". Nie chcę, żeby ludzie przychodzący tutaj na moment i czytający Twoje posty pomyśleli to, co ja wtedy, bo wiele mogą stracić.

Mam ograniczony czas na podjęcie decyzji w kwestii zwrotu i wypowiadam się na forum mając nadzieję, że inny użytkownik mający podobne doświadczenia i lepiej zorientowany w tym konkretnym temacie coś doradzi.

Jeżeli widzisz problemy, o których piszesz to tak, jak wcześniej napisałem oddaj ten tv, bo nie jest dla Ciebie. Będzie Cie drażnił przez cały czas, a przecież nie o to chodzi.

Czytając dział oled już ponad rok wiem, że bardzo dużo osób pisze tu tylko ze złej woli. Czy są to kuzynki połowy internetu przed maturą nie wiem.

Przepraszam, że wcześniej nie pomogłem i teraz nie pomogę. Większość problemów, które opisałeś nie powinno istnieć.

56 minut temu, strami napisał:

Dobrze w miarę trafiłem czy lepiej wymienić na inną sztukę ?

Równomierność wydaje się, że jest ok. Zdjęcie planszy 20% na moim komputerze wygląda, jakby były zafarby - czy na żywo też je widać (zielony na bokach i róż na środku)? Jeżeli chodzi o piłkę to dla mnie oledy są dobre, ale na lcd (szczególnie) Sony powinno być lepiej. Pooglądaj trochę piłki z niskimi wartościami upłynniacza i sam oceń.

Edytowane przez fio2
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, fio2 napisał:

Zgadzam się w połowie. Flashing macro-blocking jest problemem części użytkowników głównie serii z procesorem alfa9 , posiadających oprogramowanie wcześniejsze niż 04.10.30, ale pisanie o "słabej jakości ciemnych scen" było typowym zarzutem troli już dla serii 7. To był problem serii 6, którego nie ma teraz. W żadnej recenzji nowego oleda nie wyczytasz o słabej jakości ciemnych scen - czy uważasz, że to jest jakaś zmowa?

Nie to nie jest zmowa , po prostu żaden recenzent nie testuje tv klasy premium chcąc zobaczyć co on potrafi na materiałach jakościowo z epoki kamienia łupanego (czyt. hbo go itp.). Mam B8 od listopada i w materiałach słabych jakościowo są jak najbardziej problemy z scenach bliskich czerni (makrobloki, błyskanie tuz przed przejściem 'wyłączeniem' w czerń) i patrząc na ostatnie strony tego tematu  (chociażby wspomniana scena gry o tron na hbo go czyli słaba jakość źródła) i liczbę wypowiedzi rożnych użytkowników problem jak najbardziej występuje w B8 , zresztą przy każdym newsie o poprawie softu dla alfa9 było wspominane , że B8 z alfa7 też doczeka się poprawki w tym celu w terminie późniejszych (ale dość sceptycznie do tego podchodzę). Jednocześnie w materiałach z b.dobrego źródła nie mam już absolutnie żadnych problemów z czernią i to jest prawda , w takich okolicznościach problem nie występuje co mnie bardzo cieszy , bo materiałów w jakości jak na hbo oglądam może z 5%, a w reszcie nadal po paru miesiącach obraz zachwyca i oglądając dana scenę człowiek zachwyca się samą w sobie jakością obrazu :) i nie wyobrażam sobie narazie powrotu do led'a.

Edytowane przez Zykfyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zapytać czy również macie problem obecnie z dźwiękiem w Netflix. Tzn jak włączę tv bezpośrednio przyciskiem netflix i odpalę jakiś film to nie ma dźwięku. Muszę zmienić źródło sygnału np na satelitę i wtedy jak wracam do netflixa to dźwięk już jest. Jakiś pomysł jak to naprawić?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 hours ago, robert6969 said:

@Mr Homebody trochę wymieniliśmy tutaj poglądów i starałem się zrozumieć Twoje rozterki, ale i post @fio2przemawia do mnie: jak to możliwe, że nie jesteś w stanie poprzeć swoich problemów zdjęciami? Pisałem już o tym, ale Twoje tłumaczenie o nieposiadaniu odpowiedniego np. telefonu do zrobienia zdjęć do mnie nie przemawia. Przy takich, dwukrotnych problemach z TV pożyczylbym go po prostu od kogokolwiek żeby zrobić kilka zdjęć..

Aparat mojego smartfona po prostu nie działa poprawnie w ciemności. Może ze starości. Nie wiem i nie znam się na tym. Oczywiście, że mógłbym pożyczyć od kogoś aparat ale nie mam takiej potrzeby. Obecna matryca ma akceptowalny poziom równomierności szarości.

Natomiast w kwestii pikselozy w ciemnych scenach, każdy użytkownik dotknięty tym problemem doskonale wie jak to wygląda (a wyłącznie doświadczenie takiej osoby może być dla mnie pomocne). 

8 hours ago, fio2 said:

W żadnej recenzji nowego oleda nie wyczytasz o słabej jakości ciemnych scen - czy uważasz, że to jest jakaś zmowa?

Daleki jestem od doszukiwania się teorii spiskowych. W czasie poszukiwań telewizora skupiałem się głównie właśnie na profesjonalnych recenzjach. O problemach, na które się natknąłem w nich nie wspominano. I nie mam tu na myśli tylko oledów LG. Tak samo jest np. z samsungami z 2018 roku i ich problemem z napisami (co akurat na szczęście wyłapałem na forum internetowym).

8 hours ago, fio2 said:

Jeżeli widzisz problemy, o których piszesz to tak, jak wcześniej napisałem oddaj ten tv, bo nie jest dla Ciebie. Będzie Cie drażnił przez cały czas, a przecież nie o to chodzi.

Nie. Problem, o którym piszę jest potencjalnie do rozwiązania za sprawą aktualizacji oprogramowania. Artykuł ze strony https://www.forbes.com/sites/johnarcher/2018/12/24/oled-tvs-hit-by-severe-blocking-and-flashing-problems/#661e03b76ed7 jak sądzę odnosi się właśnie do problemu, który napotkałem. Artykuł jest jednak sprzed kilku miesięcy więc nie jestem pewny czy LG wciąż ma zamiar podejmować kolejne działania w tym temacie. Planuję napisać email do LG z zapytaniem. Może odpowiedzą.

8 hours ago, fio2 said:

Czytając dział oled już ponad rok wiem, że bardzo dużo osób pisze tu tylko ze złej woli. Czy są to kuzynki połowy internetu przed maturą nie wiem.

Nie piszę ze złej woli. Szukałem odpowiedniego TV bardzo długo i de facto wyłącznie oled B8 wpasowuje się w moje potrzeby (szczególnie szerokie kąty widzenia, brak migotania, akceptowalna cena). Tak naprawdę nie mam obecnie alternatywy więc gdybym zwrócił oleda to musiałbym chyba czekać wiele miesięcy aż mocno stanieją noworoczne samsungi z technologią szerokich kątów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, eloszki napisał:

Chciałbym zapytać czy również macie problem obecnie z dźwiękiem w Netflix. Tzn jak włączę tv bezpośrednio przyciskiem netflix i odpalę jakiś film to nie ma dźwięku. Muszę zmienić źródło sygnału np na satelitę i wtedy jak wracam do netflixa to dźwięk już jest. Jakiś pomysł jak to naprawić?

tez mialem tak kilka razy na C8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otrzymałem odpowiedź od LG (nadspodziewanie szybko, 2 godziny po napisaniu maila i to w sobotę, aż jestem w szoku). Dla zainteresowanych poniżej wklejam fragment wiadomości odnoszący się do problemu ciemnych scen:

Szanowny Panie, 
Dziękujemy za kontakt z Działem Obsługi Klienta LG Electronics Polska Sp. z o.o. 
Uprzejmie informujemy, iż aktualizacja która poprawi obraz w przypadku zmian tonalnych czerni, na chwile obecną nie została jeszcze udostępniona. Nowa aktualizacja zostanie wypuszczona na dniach. 
(...) 

Czyli jest nadzieja. Na szczęście kilka dni mogę jeszcze poczekać.

3 hours ago, eloszki said:

U mnie tego problemu nie ma. Często włączam TV przyciskiem Netflix i dźwięk zawsze jest. Jaką masz wersję oprogramowania? O ile dobrze pamiętam ktoś wcześniej wspominał o problemie z dźwiękiem wraz z aktualizacją 04.10.36. U mnie obecnie jest 04.10.35 (od pierwszego włączenia) i o dziwo TV nie znajduje nowej (w przeciwieństwie do poprzedniego egzemplarza).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie obecnie można najtaniej kupić 65B8? Znalazłem w Neonet za 6750.
Czy LG sprzedaje przedłużenie gwarancji?

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, boywrc napisał:

Czy LG sprzedaje przedłużenie gwarancji?

Nie. Takie wewnętrzna Gwar+ jest tylko u SONY i samsunga.

Wszystko inne to ubezpieczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, z tą gwarancja tak jak podejrzewalem, nic nie mogłem znaleźć na ten temat. Od kiedy Sony popsuł mi się dwa razy na gwarancji zwracam na to uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki za odpowiedź, z tą gwarancja tak jak podejrzewalem, nic nie mogłem znaleźć na ten temat. Od kiedy Sony popsuł mi się dwa razy na gwarancji zwracam na to uwagę.

ale Lg za pierwszym razem wymienia matryce jak cos jest nie tak a drugi raz nowy tv w moim przypadku tak jest ze dostane nowego b8

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! We wtorek zakupiłem b8 65 cali,robiąc test szarości 5% wyszło mi tak.Czy kwalifikuję się do wymiany.pozdrawiam i proszę o szybką odp.

WP_20190426_22_07_14_Pro.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż jeszcze 10 i 20 procent. Trochę za jasne te zdjęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za zainteresowanie,prześle zdjęcia jak zrobi się ciemniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda oglądam na telefonie, ale wygląda w porządku. Moja wygląda gorzej na 5% i w normalnym użytkowaniu tragedii nie ma.
Na jakim trybie obrazu robione foty?
Prawdziwy test dla szarych plansz to ISF (Dark Room) ;)

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10% żonie nie udało się znaleźć,wstawie jutro ja wieczorem.czas do wymiany mija we wtorek.

tryb expert widne pomieszczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem możesz zatrzymać. Powinno być ok podczas normalnego oglądania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 hours ago, tre said:

Witam! We wtorek zakupiłem b8 65 cali,robiąc test szarości 5% wyszło mi tak.Czy kwalifikuję się do wymiany.pozdrawiam i proszę o szybką odp.

Ja z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że najlepiej zlokalizować na planszy 5% wszelkie wyraźnie kontrastujące ze sobą obszary a następnie wieczorem przy wyłączonym świetle włączyć jakiś film/serial w dobrej jakości i w tych samych miejscach sprawdzić czy nie będą pojawiały się "powidoki". Pionowe pasy najszybciej rzucają się w oczy na planszy testowej ale bardzo zdradliwe mogą być małe rozjaśnione obszary.

Moim zdaniem to trzeba ocenić samemu, opinia osób trzecich na podstawie niekoniecznie w pełni wyraźnych zdjęć może wprowadzić w błąd. Oczywiście pierwsze badanie może być mylące ponieważ szara plansza może zmieniać się wraz cyklami kompensacji. Sam się o tym przekonałem gdyż moja była na początku całkiem czarna na 5% a teraz wygląda w miarę w porządku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tego problemu nie ma. Często włączam TV przyciskiem Netflix i dźwięk zawsze jest. Jaką masz wersję oprogramowania? O ile dobrze pamiętam ktoś wcześniej wspominał o problemie z dźwiękiem wraz z aktualizacją 04.10.36. U mnie obecnie jest 04.10.35 (od pierwszego włączenia) i o dziwo TV nie znajduje nowej (w przeciwieństwie do poprzedniego egzemplarza).

Najnowsza wersja oprogramowanie. Mam wrażenie ze dopiero pompek wgraniu takie uda zaczęły się dziać.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy u kogoś tv już znalazł nowa aktualizacje 4.10.65? U mnie po przejściu na 4.10.25 nie chce nawet znaleźć ostatniej 4.10.36...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi