Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, chmiel2k napisał:

Co to za plansza?

No po prostu cała czarna :)

Jak sobie ją wyświetlisz na całym ekranie to ekran się wygasza jak to w Oledach bywa. Te podnoszenie jasności pokazuje w którym momencie zaczyna się nierównomierność krok po kroku. Najgorzej jest jak zaraz powyżej jasności równej 50 gdyż wtedy to wszystko wyłazi przy ciemnych scenach w filmach. Jak powyżej 60-65 to nie ma to takiego znaczenia bo w jasnych filmowych scenach już nie rzuca się w oczy.

Ze zdjęć, które ludzie publikują na różnych forach widać że praktycznie każda matryca ma jakieś nierównomierności na planszach testowych dlatego warto sobie sprawdzić czy będzie to miało wpływ na seanse czy też nie .

Widzę również na razie że potwierdza się teoria o poprawionych oledach z datą produkcji od 10/2018 bo już kilka osób taki ma i działają one poprawnie :) Mam nadzieję, że faktycznie LG się zreflektowało i wszyscy którzy kupią telewizor z nowszej partii będą zadowoleni. Ja po tych kilku tygodniach obcowania z dobrym egzemplarzem 55 B8 już bym się na żaden inny telewizor zwłaszcza w technologii LED/QLED nie zamienił :) 

Dnia 2.11.2018 o 15:34, Miki91 napisał:

Cześć mam pytanie odnośnie podłączenia laptopa do tvika. Grywam czasem w Fifę 19 a że nie mam jeszcze konsoli to chciałem podłączyć łapka do tv. Najlepiej wybierać wtedy tryb grę? Po jedynym rozegranym meczu strasznie oczy bolą i pojawia się taki poziomy pas często w połowie lub 1/3 wysokości jakby nie nadążyło połowy pikseli przenieść. Widac to pod herbem realu nad logiem fly emirates. IMG_20181102_151111.thumb.jpg.b84ecbeb58c073d75af4824fc1568c53.jpgWrzucam zdjęcie poglądowe. To kwestia uwstawien czy po prostu z laptopa tak to przenosi? 

Te rozdarcie ekranu zniknie jak ustawisz aby obraz był widoczny tylko na telewizorze w natywnej rodzielczości  ( w lapku musisz tv wybrać jako główne i jedyne źródło obrazu). Laptop nie ma tyle powera aby wyświetlać na obu wyświetlaczach obraz tym bardziej z różną częstotliwością odświeżania. To samo się może dziać ( przynajmniej na moim laptopie tak jest ), jak będziesz grał z na telewizorze bez podpiętego zasilacza do kompa. Mój w takim przypadku traci moc i również pojawia się tearing.

25 minut temu, bakiii napisał:

No po prostu cała czarna :)

Jak sobie ją wyświetlisz na całym ekranie to ekran się wygasza jak to w Oledach bywa. Te podnoszenie jasności pokazuje w którym momencie zaczyna się nierównomierność krok po kroku. Najgorzej jest jak zaraz powyżej jasności równej 50 gdyż wtedy to wszystko wyłazi przy ciemnych scenach w filmach. Jak powyżej 60-65 to nie ma to takiego znaczenia bo w jasnych filmowych scenach już nie rzuca się w oczy.

Ze zdjęć, które ludzie publikują na różnych forach widać że praktycznie każda matryca ma jakieś nierównomierności na planszach testowych dlatego warto sobie sprawdzić czy będzie to miało wpływ na seanse czy też nie .

Widzę również na razie że potwierdza się teoria o poprawionych oledach z datą produkcji od 10/2018 bo już kilka osób taki ma i działają one poprawnie :) Mam nadzieję, że faktycznie LG się zreflektowało i wszyscy którzy kupią telewizor z nowszej partii będą zadowoleni. Ja po tych kilku tygodniach obcowania z dobrym egzemplarzem 55 B8 już bym się na żaden inny telewizor zwłaszcza w technologii LED/QLED nie zamienił :) 

Te rozdarcie ekranu zniknie jak ustawisz aby obraz był widoczny tylko na telewizorze w natywnej rodzielczości  ( w lapku musisz tv wybrać jako główne i jedyne źródło obrazu). Laptop nie ma tyle powera aby wyświetlać na obu wyświetlaczach obraz tym bardziej z różną częstotliwością odświeżania. To samo się może dziać ( przynajmniej na moim laptopie tak jest ), jak będziesz grał z na telewizorze bez podpiętego zasilacza do kompa. Mój w takim przypadku traci moc i również pojawia się tearing.

Oczywiście jak źródłem sygnału jest konsola to tego problemu nie ma.

Przez pomyłkę siebie zacytowałem, sorry :)

Edytowane przez bakiii
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, bakiii napisał:

Wybacz ten tv mam dopiero od poniedziałku i mam pytanie amatora ;) czy jasność tv o której mówisz to jest to co "podświetlenie oled" w trybach obrazu (np.Kino ma domyślnie 80) czy to są dwa osobne współczyniki?

Widzę również na razie że potwierdza się teoria o poprawionych oledach z datą produkcji od 10/2018 bo już kilka osób taki ma i działają one poprawnie

Właśnie mój model jest 10/2018 mam nadzieję , że mimo sporej plamy okaże się po twoim teście , że jednak w pełni działa poprawnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, bakiii napisał:

Zykfyr, jak nie widzisz ziarnistej czerni w materiałach typu film po prawej stronie to znaczy, że jest ok. Mój tv też ma taką różnicę na planszy testowej ale poza tym jest ok więc wygląda na to że te modele już tak mają. Możesz jeszcze sprawdzić test ze stopniowym rozjaśnianiem matrycy czyli ustawiasz planszę 100 black tak aby telewizor wyłączył piksele i zaczynasz stopniowo podnosić jasność z 50 do góry. Poprawna matryca się powinna stopniowo rozświetlać równomiernie zwłaszcza pomiędzy 50 a 60 a nierównomierności mogą się pojawić powyżej 60. Moja wadliwa matryca którą reklamowałem miała tak że 50 i 51 był cały wyświetlacz czarny a nagle przy 52 lewa strona czarna  a prawa mleczna się robiła dlatego też w materiałach filmowych przy odcieniach czerni i szarości po lewej obraz był ok a po prawej był efekt ziarnistej czerni wchodzącej w mleko co rujnowało seanse nocne.

Hej, wykonałem ten test na trybie obrazu Kino , u mnie to wyglądało tak:

Zrobiłem to na 2 planszach na youtube , na jednej graniczna jasnościa było 49 na drugiej 51 - przy tych wartość obraz był caly smoliście czarny , podniesienie jasnosci o 1 wiązało się z tym , że nagle zobaczyłem sytuacje z 5% grey tylko w odcieniach czerni czyli prawa strona obrazu była jaśniejsza('wypłowiały czarny) niż lewa (zaciemnienie z 5% grey test poprostu ciemniejsze), kolejne powiększanie jasności pojaśniało całość - efekt różnicy czerni się stopniowo zmniejszał ale zlanie się w jednolity odcien uzyskało przy ok.68 dopiero do tej jasnosci było widać różnice pomiędzy prawą a lewą strona...Nie wiem co o tym myśleć ... Jednocześnie oglądnąłem parę odcinków seriali i filmów i jakoś nie spostrzegłem problemów z tym związanych (narazie). MarcoPolo test wcale nie wypadł tak źle , widywałem grosze przykłady.

Edytowane przez Zykfyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojej narzeczonej tata szuka nowego tv wybiera coś do 5-6k oczywiście ja polecam mu 55B8( odległość 2,5m) jednak on już prawie jest zdecydowany na Samsunga 65NU8042 .

waszym zdaniem to będzie duży błąd ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wykorzysta chociaż możliwości takiego OLEDa? Filmy na BD, UHD, HDR, Dolby Vision? Nie ma sensu wciskać komuś czego czego nie potrzebuje tylko dlatego, że samemu się to ma. Widać zresztą że tu bardziej o przekątną ekranu chodzi :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Mierzwiak napisał:

A wykorzysta chociaż możliwości takiego OLEDa? Filmy na BD, UHD, HDR, Dolby Vision? Nie ma sensu wciskać komuś czego czego nie potrzebuje tylko dlatego, że samemu się to ma. Widać zresztą że tu bardziej o przekątną ekranu chodzi :)

Racja, wykorzysta wszystkie możliwości .

Sam po tygodniu posiadania B8, jedyna wada jaka stwierdzam, to rozmiar :( Dlaczego jest tak, ze każdy nowy tv po tygodniu staje się za mały ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Zykfyr napisał:

Hej, wykonałem ten test na trybie obrazu Kino , u mnie to wyglądało tak:

Zrobiłem to na 2 planszach na youtube , na jednej graniczna jasnościa było 49 na drugiej 51 - przy tych wartość obraz był caly smoliście czarny , podniesienie jasnosci o 1 wiązało się z tym , że nagle zobaczyłem sytuacje z 5% grey tylko w odcieniach czerni czyli prawa strona obrazu była jaśniejsza('wypłowiały czarny) niż lewa (zaciemnienie z 5% grey test poprostu ciemniejsze), kolejne powiększanie jasności pojaśniało całość - efekt różnicy czerni się stopniowo zmniejszał ale zlanie się w jednolity odcien uzyskało przy ok.68 dopiero do tej jasnosci było widać różnice pomiędzy prawą a lewą strona...Nie wiem co o tym myśleć ... Jednocześnie oglądnąłem parę odcinków seriali i filmów i jakoś nie spostrzegłem problemów z tym związanych (narazie). MarcoPolo test wcale nie wypadł tak źle , widywałem grosze przykłady.

Tak jak pisałem , jak nie widzisz przekłamań obrazu w filmach to jest ok. Dla przykładu wklejam zdjęcie pokazujące jak to się u mnie objawiało w starym reklamowanym egzemplarzu. Pikseloza zamiast czerni i te piksele jeszcze migotały ?

4.jpg

2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panel w tym miejscu po prostu świecił jaśniej dlatego czarny nie był czarny a widziałeś po prostu sygnał przy niskiej czerni lub poniżej referencyjnej (to może też być wina samego materiału a Oled to dodatkowo wyeksponował). Ciekawe że 8 seria boryka się z problemem który pojawiał się w starszych oledach przed 2016. W 7 serii też zdazaly się takie nierówności ale zawsze były korygowane kompensacją matrycy.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, kKadajo napisał:

Panel w tym miejscu po prostu świecił jaśniej dlatego czarny nie był czarny a widziałeś po prostu sygnał przy niskiej czerni lub poniżej referencyjnej (to może też być wina samego materiału a Oled to dodatkowo wyeksponował). Ciekawe że 8 seria boryka się z problemem który pojawiał się w starszych oledach przed 2016. W 7 serii też zdazaly się takie nierówności ale zawsze były korygowane kompensacją matrycy.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Dokładnie, wyglądało to tak jakby pewnych odcieni czerni panel z prawej strony nie był w stanie wyświetlić i zamieniał to na szary co wyglądało okropnie. Nie zależało to jednak od źródła bo ten sam problem pojawiał się na materiałach z PS4 , Laptopa po HDMI, netflixa z telewizora, pendrive po USB lub dekodera z innego gniazda HDMI.

8 godzin temu, Gontar3d napisał:

Racja, wykorzysta wszystkie możliwości .

Sam po tygodniu posiadania B8, jedyna wada jaka stwierdzam, to rozmiar :( Dlaczego jest tak, ze każdy nowy tv po tygodniu staje się za mały ?

Łatwo można się z tego wyleczyć kupując rzutnik full HD. Ja tak zrobiłem jakiś czas temu,  i po pierwszym miesiącu zachwytu obrazem 150 cali w salonie , zacząłem dostrzegać wady , czyli większa pikseloza, gorsza czerń i nagle zaczął mi się podobać bardziej obraz na mniejszym formacie :) . Obecnie z rzutnika korzystam sporadycznie np w sypialni jak mi się zachce obejrzeć jakiś odcinek serialu przed snem. Efektem ubocznym takiego zakupu jest to, że już prawie wcale nie chodzę do kina bo przy obrazie z dobrego rzutnika lub TV oled , obraz kinowy wydaje się już całkowitą i totalną padaką :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem , jak nie widzisz przekłamań obrazu w filmach to jest ok. Dla przykładu wklejam zdjęcie pokazujące jak to się u mnie objawiało w starym reklamowanym egzemplarzu. Pikseloza zamiast czerni i te piksele jeszcze migotały ?

4.jpg

2.jpg

Wczoraj wieczorem oglądałem "The Warriors" na Amazon Prime, i ku mojemu zaskoczeniu- w kilku scenach zaobserwowałem dokładnie to co opisałeś na moim C8. Ekran tam gdzie miał być czarny, wywalał straszną, migotającą pikselozę. Wcześniej tego nie zaobserwowałem... Trochę mnie to zmartwiło. Może to wina starego filmu? Na jakich materiałach sprawdzić najlepiej czy ten efekt będzie się powtarzał? 

Pytam bo mam czas jeszcze na ewentualny zwrot. Mam jednak nadzieję że to wina źródła...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, pebe86 napisał:

Wczoraj wieczorem oglądałem "The Warriors" na Amazon Prime, i ku mojemu zaskoczeniu- w kilku scenach zaobserwowałem dokładnie to co opisałeś na moim C8. Ekran tam gdzie miał być czarny, wywalał straszną, migotającą pikselozę. Wcześniej tego nie zaobserwowałem... Trochę mnie to zmartwiło. Może to wina starego filmu? Na jakich materiałach sprawdzić najlepiej czy ten efekt będzie się powtarzał? 

Pytam bo mam czas jeszcze na ewentualny zwrot. Mam jednak nadzieję że to wina źródła...

Jest to faktycznie stary film , jak pamiętam z przełomu 70 i 80 lat więc jego jakość może być  gorsza.

Sprawdź na różnych źródłach, tak jak pisałem powyżej hdmi , usb, youtube.

Dla mnie dobrym testem np z Youtube jest teledysk Guns'n' roses " shadow of Your Love". Jest to nowy teledysk nagrany w wysokiej jakości, w rysunkowym stylu , cały w czerniach i odcieniach szarości z szybko zmieniającymi się scenami. Na moim poprzednim egzemplarzu przed oczami tańczyła jedna wielka migocząca sraka.

Z hdmi puść jakiś ciemny film np przez laptopa no i to samo zrób przez usb za pomocą pendrive ( najlepiej w 4k lub chociaż 1080p).

Takie obszerne testy, wyeliminują lub potwierdzą winę filmu kiepskiej jakości.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest dobry test z odcieniami szarości od czerni aż po 50, co 1%:

(Od 1:28)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo wszystko wydaje mi się że najlepiej testować na dynamicznych, ciemnych i zmieniających się scenach bo plansze testowe są statyczne i nie oddają tego jak panel będzie prezentował materiały wideo. Jak widać na tym forum , praktycznie każdy egzemplarz nawet ten sprawny, na planszy 5% ma mniejsze lub większe nierównomierności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś powinien założyć odpowiedni temat i na bazie propozycji stworzyć w poście otwierającym listę takich scen :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobry pomysł, ludzie na wielu forach polecają scenę z netfilxa z Marcopolo, faktycznie killer oledów, ja natomiast polecam tych Gansów z shadow of your love :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łatwo można się z tego wyleczyć kupując rzutnik full HD. Ja tak zrobiłem jakiś czas temu,  i po pierwszym miesiącu zachwytu obrazem 150 cali w salonie , zacząłem dostrzegać wady , czyli większa pikseloza, gorsza czerń i nagle zaczął mi się podobać bardziej obraz na mniejszym formacie :) . Obecnie z rzutnika korzystam sporadycznie np w sypialni jak mi się zachce obejrzeć jakiś odcinek serialu przed snem. Efektem ubocznym takiego zakupu jest to, że już prawie wcale nie chodzę do kina bo przy obrazie z dobrego rzutnika lub TV oled , obraz kinowy wydaje się już całkowitą i totalną padaką :)

Ciekawy pomysł :D No ale przy 65" nie byłoby chyba pikselozy :D

Ja wybierałem między Oledem 55” a LCD65 np SamsungiemNU , wiec była walka nowa technologia z lepszym obrazem vs rozmiar ekranu :)

Za każdym razem gdy oglądam coś na tym TV , przekonuje mnie on tym , że to dobry wybór bo następuje ciągły opad szzczeny :) 

Jednak ten niedosyt i niepewność , że może 65LCD byłby fajniejszy pozostał ?Rozmiar ekranu tez przecież powoduje efekt wow :) 

Pierwszego dnia jak odebralem TV zaczynałem na 2,5m dzisiaj jestem już na 1,8 haha ;D

Wiem , że większość z was tez mogłaby wziąć większego LCD a mimo to wybraliście mniejszego Oleda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj odwiedził mnie kolega , który akurat przejeżdżał przez moje miasto. Tak się złożyło że również planował kupić TV , w MM polecali mu jakiegoś samsunga , pewnie Qled lub NU ale jak zobaczył u mnie Oleda , sam obraz oraz jak fantastycznie taki telewizor z cieniutką jak karta kredytowa matrycą się prezentuje, to pół wieczoru latał po Allego :). Prawopodobnie zejdzie z 65 cali na 55 oled żeby zmieścić się w budżecie. Mam tylko nadzieję że nie trafi na trefny model bo będę przeklęty :)

Natomiast jego zachwyt tylko mnie utwierdził w przekonaniu że Oled to magia ( wcale nie pochwaliłem się mu na wstępie, jaki mam TV natomiast po wejściu do salonu usłyszałem nagle " ja pie...le , ale obraz !!! " a gościu nie jest żadnym wideofilem :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, bakiii napisał:

Wczoraj odwiedził mnie kolega , który akurat przejeżdżał przez moje miasto. Tak się złożyło że również planował kupić TV , w MM polecali mu jakiegoś samsunga , pewnie Qled lub NU ale jak zobaczył u mnie Oleda , sam obraz oraz jak fantastycznie taki telewizor z cieniutką jak karta kredytowa matrycą się prezentuje, to pół wieczoru latał po Allego :). Prawopodobnie zejdzie z 65 cali na 55 oled żeby zmieścić się w budżecie. Mam tylko nadzieję że nie trafi na trefny model bo będę przeklęty :)

Natomiast jego zachwyt tylko mnie utwierdził w przekonaniu że Oled to magia ( wcale nie pochwaliłem się mu na wstępie, jaki mam TV natomiast po wejściu do salonu usłyszałem nagle " ja pie...le , ale obraz !!! " a gościu nie jest żadnym wideofilem :) 

Hehe, co akurat oglądałeś ?? :)  

Jakiś materiał w wysokiej jakości czy zwykła kablówka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żona akurat na netflixie  Jesicę Jones sobie oglądała tak więc 4k i HDR wydymał mu gałki oczne  :) 

w trakcie dalszej dyskusji pokazałem mu tą samą scenę, którą się zachwycał na TV w drugim pokoju ( stary samsung Full HD)  bez HDR no i oczywiście po powrocie do OLED zbierał szczękę z podłogi :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, ivan06 napisał:

tylko jak przez internet kupić oleda z data co najmniej 10.2018? loteria

To racja , bo te zwroty moje czy kolegów z forum to pewnie po allegro krążą i czekają na nieszczęśnika 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, ivan06 napisał:

tylko jak przez internet kupić oleda z data co najmniej 10.2018? loteria

Kolego MediaMarkt bierze prosto od LG najnowsze modele 10.2018, tak mi powiedzieli sprzedawcy, no i sam jestem tego świadkiem, dodatkowo mój kumpel też brał B8 w innym mieście w Mediamarkt i trafił na 10.2018 , dlaczego aż tak Ci zależy na tej partii ?? Żeby nie były ze zwrotów ?

Edytowane przez Gontar3d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o sklepie Morele. Pytałem to niby dystrybucja PL I gwarancja producenta?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę żeby to zabrzmiało jak reklama, ale ja polecam Media Markt z kilku powodów.

Po pierwsze, na zamówieniu wpisałem prośbę o produkt tylko i wyłącznie nowy, nie pochodzący ze zwrotów - i dostałem z datą 10.2018.

Dodatkowo tam jest aż 30 dni na odstąpienie- ponadto nawet przy zamówieniu przez internet, można odstąpić od umowy i oddać telewizor w dowolnym markecie.

Spory komfort, bo wysyłka takiego klocka nie dość że kosztowna, to jeszcze obarczona ryzykiem.

Z tego co mi powiedziała kobieta z MM na infolinii wynika, że telewizory z ewentualnych zwrotów są w marketach- nie wysyłają ich do magazynu centralnego.

Edytowane przez pebe86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, pebe86 napisał:

Nie chcę żeby to zabrzmiało jak reklama, ale ja polecam Media Markt z kilku powodów.

Po pierwsze, na zamówieniu wpisałem prośbę o produkt tylko i wyłącznie nowy, nie pochodzący ze zwrotów - i dostałem z datą 10.2018.

Dodatkowo tam jest aż 30 dni na odstąpienie- ponadto nawet przy zamówieniu przez internet, można odstąpić od umowy i oddać telewizor w dowolnym markecie.

Spory komfort, bo wysyłka takiego klocka nie dość że kosztowna, to jeszcze obarczona ryzykiem.

Z tego co mi powiedziała kobieta z MM na infolinii wynika, że telewizory z ewentualnych zwrotów są w marketach- nie wysyłają ich do magazynu centralnego.

No i to ostatnie zdanie to niezły absurd. Z jakiej racji zwrócony telewizor trafia z powrotem o sklepu ? powinna być procedura nakazująca zwrot do producenta do ponownej kontroli jakości. 

Ciekaw jestem jak wygląda jakość w przypadku Oledów innych marek np Sony czy Philips. W końcu matryce produkuje tylko LG, mało tego ,obecnie mają tylko jeden typ matrycy trafiającej do wszystkich modeli tv jakie są na rynku czy to B8, C8 , E8 czy inne marki. Jedyna  różnica to taka, że każdy model ma inny przetwornik obrazu , oprogramowanie czy procesor. 

Dlatego też podejrzewam, że matryce są segregowane w trakcie kontroli na te lepsze , trafiające do innych marek oraz najdroższych modeli LG a te co się nie mieszczą w normie lub są na granicy idą do B8. No i do redakcji oceniających telewizory trafiają pewnie również przebrane , dobrze działające modele. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi