Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem test, na 5%. ciemnej planszy, widać delikatne pionowe pasy serio niewielkie , oraz na planszach szarej żółtej itp zero brandingu,  aż mi się nie chce wierzyć , ze trafiłem na tak idealna sztukę, może na sile bym znalazł jakiś jeden paseczek na szarej planszy, na żółtej i innej nic.  Biała tez wydaje się być biała no może lekko w żółty wpada pod różnymi  kątami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Gontar3d napisał:

Jedynym minusem tego tv moim zdaniem jest wielkość, przysunąłem kanapę na 2m jednak dalej mam wrażenie ze 65” byłby fajniejszy, jednak nawet tutaj w 55 aby spojrzeć z rogu w róg muszę latać oczami :)

Też tak mam z oczami a oglądam z odległości 2.40. Przy takiej odległości 65 cali byłoby za dużo. Trzeba by mieć oczy jastrzębia, żeby ogarniać cały ekran :D

8 godzin temu, klaus71 napisał:

czyli górnych w konfiguracji 5.1.2 nie da rady obsłużyć yamahą?

Posiadam Yamahę v685 i w instrukcji piszą, że można bezprzewodowo podłączyć surroundy i suba po BT do zestawu 5.1. O głośnikach do Atmosa nic nie piszą. Osobiście nie korzystam z tego rozwiązania, wszystkie połączenie mam kablowe.

10 minut temu, Gontar3d napisał:

Zrobiłem test, na 5%. ciemnej planszy, widać delikatne pionowe pasy serio niewielkie , oraz na planszach szarej żółtej itp zero brandingu,  aż mi się nie chce wierzyć , ze trafiłem na tak idealna sztukę, może na sile bym znalazł jakiś jeden paseczek na szarej planszy, na żółtej i innej nic.  Biała tez wydaje się być biała no może lekko w żółty wpada pod różnymi  kątami :)

Po kilku kompensacjach powinno to wyglądać jeszcze lepiej - u mnie matryca ewoluowała na początku swojej pracy, oczywiście ku lepszemu. Nie mniej jednak jeśli tego nie widzisz podczas normalnego oglądania, nie zaprzątałbym sobie tym w ogóle głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zmierzyłem sobie teraz dokładnie ile mam do tv oglądając. 3,3m. Mam 65" i uważam, że 77" też bym ogarnął bez problemu. Po za tym co mają mówić Ci, co mają także normalne pomieszczenia a korzystają z ekranu np. 130" i projektora. Też ogarniają bez problemu. Kwestia podejścia do tematu.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Gontar3d napisał:

U mnie po ok 3  tyg eksploatacji i naprawdę fajnym wyrównaniu się matrycy dziś taki kwiatek, a co najlepsze że ta plansze przypadkowo włączyła lepsza połówka. Tak to wygląda na dziś.

IMG_20181031_200831_HHT.jpg

IMG_20181031_200912_HHT.jpg

19 minut temu, [beeep]IEWDWNKO napisał:

U mnie po ok 3  tyg eksploatacji i naprawdę fajnym wyrównaniu się matrycy dziś taki kwiatek, a co najlepsze że ta plansze przypadkowo włączyła lepsza połówka. Tak to wygląda na dziś.

A tak to wyglądało na początku

IMG_20181026_214951_HDR.jpg

21 minut temu, [beeep]IEWDWNKO napisał:

A tak to wyglądało na początku

IMG_20181026_214951_HDR.jpg

Nie patrzcie na datę, mój tel  ma adhd i swój świat w którym żyje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niesamowita poprawa, u mnie jest odrobine  lepiej juz teraz niż u Ciebie po czasie uytkowania , trafił mi się idealny egzemplarz a zawsze miałem pecha.

Panowie a czy mogę często włączać tv na kilka minut i potem go wyłączać , wtedy tez się robi kompensacja ? 

Ile  razy w miesiącu ręcznie czyścić matryce ?

Powinienem na starcie coś wyłączyć w tv, lub włączyć ? Jaki tryb obrazu będzie najlepszy do gdy hdr ? Jaka macie jasność ustawioną, automatyczny czujnik jasności oczywiście wyłączony tak ? 

Sorki ze tyle pytań ale to jest tyle opcji ustawień , ze idzie zwariować .

Edytowane przez Gontar3d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Gontar3d napisał:

Niesamowita poprawa, u mnie jest odrobine  lepiej juz teraz niż u Ciebie po czasie uytkowania , trafił mi się idealny egzemplarz a zawsze miałem pecha.

Panowie a czy mogę często włączać tv na kilka minut i potem go wyłączać , wtedy tez się robi kompensacja ? 

Powinienem na starcie coś wyłączyć w tv, lub włączyć ? Jaki tryb obrazu będzie najlepszy do gdy hdr ? Jaka macie jasność ustawioną, automatyczny czujnik jasności oczywiście wyłączony tak ? 

Sorki ze tyle pytań ale to jest tyle opcji ustawień , ze idzie zwariować .

Oby tak zostało, widzę, że te matryce żyją i ewoluują. Żeby nie było pewnego dnia tak, że jak w filmie ,,Duch,, ten model tv porwie, a następnie zje komuś z nas dziecko, albo zwierzaka.;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Gontar3d napisał:

Krótka kompensacja (8 minutowa) sama się wykonuje co 4 godziny zliczonego działania OLEDa po ostatniej kompensacji. Oczywiście nie musimy siedzieć przez min. 4 godziny przed OLEDem, bo kolejne interwały działania TV są zliczane i sumowane.
Długiej kompensacji z menu NIGDY się ręcznie nie zapuszcza jeśli nie widzimy nic złego na ekranie. Ta długa kompensacja też się sama uruchamia, ale co 2000 godzin.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 30.10.2018 o 15:01, efel napisał:

Standardowy nie obsługuje chociażby HDRa. 

Plex ogarnia HDR i nie ma z tym żadnych problemów.

Edytowane przez chmiel2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kompensacji automatycznych i ewoluowania matrycy, to po kilkukrotnym się ich wykonaniu już niewiele się zmienia - bynajmniej na planszach z szarości. Tak bynajmniej było u mnie i pisało o tym także kilku użytkowników w tematach o oledach. Także też nie ma co liczyć na jakieś mega wielkie zmiany. Jeśli to co widzicie podoba się Wam w przeciągu pierwszych 2 tygodni (a więc standardowego czasu na ewentualny zwrot) to pozostawiacie taki egzemplarz u siebie i pełna micha szczęścia podczas seansów :)

Tych ręcznych kompensacji - wbrew wielu wypowiedziom napotkanych w necie (na tym forum także) nie powinno się wykonywać w ogóle (o czym pisał @Subman ), tylko wtedy gdy pojawi się coś niepokojącego na ekranie, np. powidoki czy inne objawy świadczące o możliwym wypaleniu. Spotkałem się z opiniami, że po wykonaniu godzinnej kompensacji jakość obrazu pogorszyła się na jakiś czas - co jest mocnym argumentem by jej nie wykonywać nie mając ku temu konkretnego powodu. Pojawiła się też opinia o traceniu jasności przez panel, ale zostało to obalone przez testy na rtings - ręczne kompensacje nie mają wpływu na jasność.

@[beeep]IEWDWNKOten czarny pas przez środek ekranu raczej już pozostanie, ja mam podobny, tyle że po prawej stronie. Jest to widoczne tylko na niskich szarościach. Dając np 20% nie widać tego prawie już w ogóle. W normalnym użytkowaniu niezauważalne.

3 godziny temu, STELVIO napisał:

Ja zmierzyłem sobie teraz dokładnie ile mam do tv oglądając. 3,3m. Mam 65" i uważam, że 77" też bym ogarnął bez problemu. Po za tym co mają mówić Ci, co mają także normalne pomieszczenia a korzystają z ekranu np. 130" i projektora. Też ogarniają bez problemu. Kwestia podejścia do tematu. emoji16.png

Zgadza się, wszystko zależy od predyspozycji oglądającego.

W kinie też można siedzieć w 1 rzędzie :D Ja wolę w ostatnim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie jednak porobiłem testy od nowa, byłem podjarany TV, teraz trochę ochłonąłem jestem wypoczęty i zrobiłem jeszcze raz i wydaje mi się ze nie jest tak kolorowo ?

w załączniku zdjęcie 5% i zdjęcie 20%

Moze to dlatego bo włączyłem automatyczne ustawienie jasności ?

Nie no wczoraj to o wiele lepiej wyglądało.

Ostatnie zdjęcie po wyłączeniu automatycznej jasności .

A582CF08-9FEB-4777-85B9-461EECD725B9.jpeg

A438668B-2930-40AD-9483-993AF6359F08.jpeg

8D1339A5-BD0C-4265-91D9-12280913A6BE.jpeg

Edytowane przez Gontar3d
  • Plusik 1
  • Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze jest. Podczasz normalnego oglądania powinno być ok. Nie szukaj nic na siłę. Perfekcyjnego oleda nie ma.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Lubię 1
  • Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gontar3d jak oglądasz już te plansze to bez źródła światła innego niż ekran :) Jak już napisał kolega @kKadajo naprawdę u Ciebie jest OK. Nie ma co się doszukiwać w dziury całym. Przejrzyj sobie ten wątek i o C8, popatrz na moje wpisy, też się przejmowałem takimi sprawami. A że w normalnym oglądaniu (HD z UPC i 4k z innych źródeł) wyglądało wszystko rewelacyjnie z efektem "wow", przestałem na te plansze spoglądać i porównywać. Acz mam jej ciągle zachowane jako kopie dla porównania.

Ideal percect matrycy chyba nie ma szans uświadczyć, wystarczy spojrzeć na referencję Panasa FZ800 i mój komentarz. Widząc mówiącego o mega zaletach tego ekranu, tego producenta @Maciej Koper zdaje się nie zauważać przez cały swój materiał pikselozę na ekranie w aplikacji "arte" - to kolejny argument na fakt, że nie warto przepłacać.

I też dajcie ognia fanboje Panasa i walcie smutne buźki (+ user @fuze ) :D

Edytowane przez shpath
  • Plusik 2
  • Zmieszany 1
  • Smutny 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, shpath napisał:

Co do kompensacji automatycznych i ewoluowania matrycy, to po kilkukrotnym się ich wykonaniu już niewiele się zmienia - bynajmniej na planszach z szarości. Tak bynajmniej było u mnie i pisało o tym także kilku użytkowników w tematach o oledach. Także też nie ma co liczyć na jakieś mega wielkie zmiany. Jeśli to co widzicie podoba się Wam w przeciągu pierwszych 2 tygodni (a więc standardowego czasu na ewentualny zwrot) to pozostawiacie taki egzemplarz u siebie i pełna micha szczęścia podczas seansów :)

Tych ręcznych kompensacji - wbrew wielu wypowiedziom napotkanych w necie (na tym forum także) nie powinno się wykonywać w ogóle (o czym pisał @Subman ), tylko wtedy gdy pojawi się coś niepokojącego na ekranie, np. powidoki czy inne objawy świadczące o możliwym wypaleniu. Spotkałem się z opiniami, że po wykonaniu godzinnej kompensacji jakość obrazu pogorszyła się na jakiś czas - co jest mocnym argumentem by jej nie wykonywać nie mając ku temu konkretnego powodu. Pojawiła się też opinia o traceniu jasności przez panel, ale zostało to obalone przez testy na rtings - ręczne kompensacje nie mają wpływu na jasność.

@[beeep]IEWDWNKOten czarny pas przez środek ekranu raczej już pozostanie, ja mam podobny, tyle że po prawej stronie. Jest to widoczne tylko na niskich szarościach. Dając np 20% nie widać tego prawie już w ogóle. W normalnym użytkowaniu niezauważalne.

Zgadza się, wszystko zależy od predyspozycji oglądającego.

W kinie też można siedzieć w 1 rzędzie :D Ja wolę w ostatnim.

Jak widac na moich fotkach z czasem rowomiernosc matrycy znacznie sie pogorszyla.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale widzisz to podczas normalnego oglądania? Bo to jest ważne.

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę :) Kurczę będę musiał zainwestować w rolety dachowe bo dzisiaj wpadło trochę światła do pokoju chciałem rano obejrzeć sobie coś i niestety jest trochę za ciemno , odbicie w ekranie strasznie przeszkadza. Rano oglądałem Hansa Soli to dość ciemny film i praktycznie mało co widziałem w ciemnych scenach bez  zaciemnienia 90% pokoju.

Rozumiem, ze jasności nie ruszam zostaje na 50, tylko oświetlenie OLED na 100 ? Kurczę mam chyba za jasne pomieszczedzie , 3 duże okna + jedno dachowe , żeby komfortowo oglądać na OLED będę musiał robić ciemnię, trochę tego nie przemyślałem. Poza tym do tv nie mam żadnych zastrzeżeń :)

To samo miałem ze starą plazmą :(

Ehh w tej kwesti LCD byłby lepszym wyborem. 

Dzięki panowie za rady :)

Edytowane przez Gontar3d
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, shpath napisał:

Ale widzisz to podczas normalnego oglądania? Bo to jest ważne.

Tak w ciemnych scenach,  Nawet na białym tle później wrzucę fotkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry Wieczór :) Dziękuję za przyjęcie do grupy. Mam pytanie do tych co użytkuję tego LG. Kupilibyście go jeszcze raz? Planuję zakup w weekend i mocno myślę na 55B8. Głownie filmy i PS4 Pro i budżet około 6tyś, będę wdzięczny za odp. 
Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Piotrek - napisał:

Dobry Wieczór :) Dziękuję za przyjęcie do grupy. Mam pytanie do tych co użytkuję tego LG. Kupilibyście go jeszcze raz? Planuję zakup w weekend i mocno myślę na 55B8. Głownie filmy i PS4 Pro i budżet około 6tyś, będę wdzięczny za odp. 
Pozdrawiam 

Za 6k kupisz już C8 i w ten model celuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minutes ago, [beeep]IEWDWNKO said:

Za 6k kupisz już C8 i w ten model celuj.

Chciałem na raty i patrzyłem w Euro i Media, a tam ten model o 1500 drożej. Masz na myśli jakiś konkretny sklep, byle nie Alledrogo i problem z reklamacją ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Piotrek - napisał:

Chciałem na raty i patrzyłem w Euro i Media, a tam ten model o 1500 drożej. Masz na myśli jakiś konkretny sklep, byle nie Alledrogo i problem z reklamacją ? 

Takie ceny tylko na alllllll….. . Sklepy wielkopowierzchniowe muszą zarobić na kilkunastu, jak nie kilkudziesięciu pracowników czynsze itp. dlatego cena jest wysoka. Problem z reklamacją?. Masz 14 dni na zabawę i stwierdzenie pasuje czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Piotrek - napisał:

Chciałem na raty i patrzyłem w Euro i Media, a tam ten model o 1500 drożej. Masz na myśli jakiś konkretny sklep, byle nie Alledrogo i problem z reklamacją

Warto obserwować codziennie ceny w RTV EURO,Mediaexpert,Mediamarkt.Czasami są rabaty,bony.Na Al..... tanie sztuki posiadają jakieś wady.Dużo było tu na forum płaczu od ludzi co kupiło taniej 1-1,5k niż w sieciówkach.W listopadzie można taniej wyrwać niż w grudniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, [beeep]IEWDWNKO napisał:

Tak w ciemnych scenach,  Nawet na białym tle później wrzucę fotkę

No z tym białym tle trochę mnie poniosło, ale na 20% w trybie kino, ustawienia fabryczne też to widać.

IMG_20181031_225821.jpg

Edytowane przez JEBIEWDWNKO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Piotrek - napisał:

Pozdrawiam 

Piotrek myśle , ze B8 zaspokoi Twoje potrzeby w 100%, kupisz go za około 5,7 k w tych lepszych sklepach :)

Ja mam i kupiłbym ponownie, obraz i hdr to jakiś orgazm dla oczu, jednak chyba szukałbym 65cali z zeszłego roku B7 :)

Edytowane przez Gontar3d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek myśle , ze B8 zaspokoi Twoje potrzeby w 100%, kupisz go za około 5,7 k w tych lepszych sklepach
Ja mam i kupiłbym ponownie, obraz i hdr to jakiś orgazm dla oczu, jednak chyba szukałbym 65cali z zeszłego roku B7
Dla własnego bezpieczeństwa dałbym sobie już spokój z B7.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi