Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

Poziom czerni hdmi na auto, plik z hdtvpolska z pendrive local dimming był na wysoko, zmieniłem na nisko, clouding zrobił się nieco mniejszy: 

Obraz hdr standard

Zdjęcie wzmacnia efekt na żywo jest delikatny

20190115_220437.jpg

Teraz to już niewiem czy głosić na reklamację, Czy uznać to za akceptowalne, przypomnę, że to 82 cale

Edytowane przez BogeRYL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to puszalem na pliku 1080p z laptopa bo akurat nie mam pod ręką pendrive ale raczej znaczenia to nie powinno mieć. Jak przy normalnym oglądaniu tego nie widać to bym się nie przejmował. Moim zdaniem nie jest źle. Nie rozumiem tylko tego co napisałeś o tym HDR? Ten plik jest w jakości HDR czy coś innego miałeś na myśli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Mckaroly napisał:

Ja to puszalem na pliku 1080p z laptopa bo akurat nie mam pod ręką pendrive ale raczej znaczenia to nie powinno mieć. Jak przy normalnym oglądaniu tego nie widać to bym się nie przejmował. Moim zdaniem nie jest źle. Nie rozumiem tylko tego co napisałeś o tym HDR? Ten plik jest w jakości HDR czy coś innego miałeś na myśli?

Plik wykrywa w formacie hdr

20190115_222626.jpg

Przy oglądaniu tv, filmów czy graniu nie umrze tego, no chyba, że będzie ciemna scena to będzie delikatne rozjasnienie.

Myślę, że perfekcyjnie nigdy nie będzie, zmieniać też za bardzo nie chce ponieważ nie ma problemów z bandingiem A kto wie co kolejnego przyjdzie...

Użytkownicy jeśli możecie sprawdźcie u siebie plik z hdtv polska clouding na standard hdr fabrycznych i zróbcie zdjecie.

Edytowane przez BogeRYL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To u mnie tak nie będzie po puszczam z laptopa na którym plik 4k będzie skakał i hdru nie puszczę i tak. 

Na trybie HDR+  wygląda to tak

154758792436941803417.jpg

15475881615571889232825.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ok. W trybie HDR jest większa jasność poprostu. Ale nie ma się czym przejmować.

32 minuty temu, BogeRYL napisał:

Wydaje mi się, że u mnie jest to akceptowalne i normalne.

Sprawdź na tym pliku. Jeśli tu wszystko będzie ok to znaczy że jest dobrze. 

203_Black_Uniformity.png

U mnie na tym czerń, równomierność podświetlenia wręcz idealna nawet jak włączyłem HDR+

U mnie na tym czerń, równomierność podświetlenia wręcz idealna nawet jak włączyłem HDR+. I pofatygowałem się nawet do samochodu po pendrive żeby to sprawdzić ?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Mckaroly napisał:

Dlatego napisałem, że tylko tyle. Więcej nie jestem w stanie pomóc.

W media markt

W Red dead trzeba grać na ps4 bez HDR. Ja mam zwykłego plejaka i przed weekendem będę Red dead kupował i zastanawiam się czy na klasycznej PS4 też jest problem z HDR bo wszędzie podają problem z pro ale nigdzie nie piszą o zwykłej PS4

Z racji tego, że dostałem kilka prywatnych wiadomości z prośbą o podanie swoich ustawień podaję poniżej.

Konsola:

Podświetlenie 25

Jasność 0

Kontrast 50

Ostrość 2

Kolor 27

Odcień 0

Lokal Domingo niska

Contrast enhancer wyłączony

Tonacja kolorów ciepły 2

Gamma +1

Ustawienia przestrzeni kolorów oryginalna

Gra plus redukcja rozmycia 5 a drgań 4

Poziom czerni HDMI auto

Gra w HDR:

Podświetlenie 47

Jasność 0

Kontrast 50

Ostrość 2

Kolor 27

Odcień 0

Local diming niska

Contrast enhancer wyłączony

Tonacja kolorów ciepły 2

Balans bieli 2 punktowo:

Wzmocnienie czerwonego 0

Zielonego 8

Reszta na 4

Gamma 0

Ustawienia przestrzeni kolorów auto

Ustawienia tv, : (oglądam głównie w nocy więc ewentualnie można zwiększyć podświetlenie do 25)

Podświetlenie 22

Jasność 0

Kontrast 45

Ostrość 2

Kolor 27

Odcień 0

Czysty obraz cyfrowy wyłączony

Auto motion plus:

Redukcja rozmycia 9

Redukcja drgań 4

Local diming i contra enhancer jak powyżej

Tryb filmu wyłączony

Tonacja kolorów ciepły 2

Balans bieli 20 punktowy

Interwał 5%

Czerwony 0

Zielony -12

Niebieski -23

I to by było na tyle. To są moje ustwienie, głównie do grania i oglądania w nocy. 

Ja dałem jasność na - 1 w każdym ustawieniu polecam sprawdzić :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Damian Sekuła napisał:

Czy u kogoś z Was występuje może taki problem? Może ktoś znalazł już rozwiązanie albo wie co może być przyczyną.

Odpowiedzi na problemy z wydajnością PS4 raczej szukaj na forum poświęconym Playstation.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 13.01.2019 o 23:48, madhunt3r napisał:

Na Xbox One X zero problemów jak włączam gre, załącza się zawsze tryb gry z automatu.

Mi też załącza, ale czasem podczas gry potrafi się wyłączyć i załączyć jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Mckaroly napisał:

Jest ok. W trybie HDR jest większa jasność poprostu. Ale nie ma się czym przejmować.

Sprawdź na tym pliku. Jeśli tu wszystko będzie ok to znaczy że jest dobrze. 

203_Black_Uniformity.png

U mnie na tym czerń, równomierność podświetlenia wręcz idealna nawet jak włączyłem HDR+

U mnie na tym czerń, równomierność podświetlenia wręcz idealna nawet jak włączyłem HDR+. I pofatygowałem się nawet do samochodu po pendrive żeby to sprawdzić ?

Wygląda to tak na standard w 

1. Local dimming standard

2.local dimming niska

Niewiem co mam myśleć...

20190116_160131.jpg

20190116_160214.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, BogeRYL napisał:

2.local dimming niska

Niewiem co mam myśleć...

20190116_160131.jpg

20190116_160214.jpgBiorąc pod uwagę fakt, że jest to 82 całe myślę że jest fajnie. Możesz spać spokojnie. Pamietaj, że im większa przekątna tym większy clouding

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 16.01.2019 o 16:05, BogeRYL napisał:

2.local dimming niska

Niewiem co mam myśleć...

20190116_160131.jpg

20190116_160214.jpg

Nie ma tragedii :) widziałem dużo gorsze w swoim życiu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, slavi77 napisał:

Jak nie będziesz naprężał matrycy to nic się nie zmieni.

Naprężał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodował, że się zmienią naprężenia matrycy np. przy nieodpowiednim przenoszeniu, transporcie telewizora.

Edytowane przez slavi77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, slavi77 napisał:

Powodował, że się zmienią naprężenia matrycy np. przy nieodpowiednim przenoszeniu, transporcie telewizora.

Powieszenie na ścianie może powodować naprężenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko trzeba robić z głową, ale nie można dać się zwariować.

Dla naprężeń matrycy najgorsze jest przenoszenie i transport w poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwyraźniej mniejsze tv nie mają aż takich problemów

Edytowane przez BogeRYL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, BogeRYL napisał:

Najwyraźniej mniejsze tv nie mają aż takich problemów

Owszem, mają. Poszukaj ok. 10 stron wcześniej.

Dla tego modelu najlepszym testem na clouding jest to wideo:

a to dlatego, że ten model ma problem z lokalnym wygaszaniem - tj. zwykle nie działa i podświetla wszystko. No wiec jak tu widzisz rażący clouding to będziesz go widział:

-w wielu ciemniejszych scenach w materiałach HDR

-w grach (nawet nie HDR)

Powieszenie na ścianie może spowodować dodatkowe naprężenia albo zmienić obecne na plus.

Ja zauważyłem, że najlepiej ukrywa clouding ustawienie local dimming na średni. Ostatecznie tv zwróciłem bo sporo gram i nie dało się tego ukryć. Biały celownik, biały wskaźnik, ekran loadingu z białym kółkiem lub napisami - zawsze był widoczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również sporo gram, szczególnie jakoś mi to nie przeszkadza, przekątna wiele rekompensuje A i tak jedynie te problemy widzę najmocniej tylko w rdr2.

Jakoś muszę się z tym pogodzić jeśli będzie gorzej to wezmę serwisanta, spróbuje jeszcze postawić go na stopkach może to coś zmieni 

1 godzinę temu, Shoryuken napisał:

Owszem, mają. Poszukaj ok. 10 stron wcześniej.

Dla tego modelu najlepszym testem na clouding jest to wideo:

a to dlatego, że ten model ma problem z lokalnym wygaszaniem - tj. zwykle nie działa i podświetla wszystko. No wiec jak tu widzisz rażący clouding to będziesz go widział:

-w wielu ciemniejszych scenach w materiałach HDR

-w grach (nawet nie HDR)

Powieszenie na ścianie może spowodować dodatkowe naprężenia albo zmienić obecne na plus.

Ja zauważyłem, że najlepiej ukrywa clouding ustawienie local dimming na średni. Ostatecznie tv zwróciłem bo sporo gram i nie dało się tego ukryć. Biały celownik, biały wskaźnik, ekran loadingu z białym kółkiem lub napisami - zawsze był widoczny.

Na filmie który podałeś widać clouding strasznie ? denerwująca sprawa

20190117_225029.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 16.01.2019 o 16:05, BogeRYL napisał:

U mnie na rdr2 tak to wygląda przy włączonym HDR. Dziś grę kupiłem i dopiero zaczynam się bawić. Wszędzie sugerują żeby wyłączyć HDR ale na razie testuję i raz gram z HDR a raz na sdr i sprawdzam jak gra wygląda lepiej. A z tym księżycem też jest okej, księżyc widać a dookoła czarno.

IMG_20190117_224831.jpg

IMG_20190117_224833.jpg

Edytowane przez Mckaroly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, BogeRYL napisał:

Również sporo gram, szczególnie jakoś mi to nie przeszkadza, przekątna wiele rekompensuje A i tak jedynie te problemy widzę najmocniej tylko w rdr2.

Jakoś muszę się z tym pogodzić jeśli będzie gorzej to wezmę serwisanta, spróbuje jeszcze postawić go na stopkach może to coś zmieni 

Na filmie który podałeś widać clouding strasznie ? denerwująca sprawa

20190117_225029.jpg

Seria NU8002 podobnie jak modele zeszłoroczne ma pionowe strefy wygaszania.

Na zdjęciu wygląda jakby nie działało w ogóle lokalne wygaszanie.

Jeśli jasny obiekt jest centralnie na środku (jak biały krzyż) i obok nie ma nic jasnego to boki powinny być czarne.

Dopiero jeśli np. na środku jest dłuższy jasny napis to wtedy może pojawić się efekt jak na powyższym zdjęciu.

Oczywiście najbardziej będzie to widoczne w HDR gdy matryca jest maksymalnie podświetlona.

Edytowane przez slavi77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, slavi77 napisał:

Seria NU8002 podobnie jak modele zeszłoroczne ma pionowe strefy wygaszania.

Na zdjęciu wygląda jakby nie działało w ogóle lokalne wygaszanie.

Jeśli jasny obiekt jest centralnie na środku (jak biały krzyż) i obok nie ma nic jasnego to boki powinny być czarne.

Dopiero jeśli np. na środku jest dłuższy jasny napis to wtedy może pojawić się efekt jak na powyższym zdjęciu.

Oczywiście najbardziej będzie to widoczne w HDR gdy matryca jest maksymalnie podświetlona.

Wy chyba szukacie problemów na siłę. U mnie nie widać nic a nic, a dopiero jak zrobię zdjęcie to coś tam widzę. Pytanie czy wy to faktycznie widzicie czy tylko aparat. 

IMG_20190117_231553.jpg

IMG_20190117_231445.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi