Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 12.01.2019 o 13:58, jankes3 napisał:

natychmiast reklamuj , miałem coś podobnego i bez problemu serwis zabrał mojego 75 calowego bydlaka na wymianę matrycy a jak masz możliwość zwrotu bez podania przyczyny to nawet się nie zastanawiaj

Po wstępnym rozczarowaniu jest teraz duuużo lepiej; cały dzień zabawy, grzebaniu w ustawieniach i od razu zrobiło się lepiej. Zaczynam przyzwyczajać się do tego Samsunga i nie jest taki zły. Do konsoli to faktycznie najlepszy tv, zwłaszcza do gry w sieci :)

Jednak strzelająca obudowa, to coś chyba typowego dla tego tv- jednak kiedy sprzęt się nagrzeje, to problem znika. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Robbie211986 napisał:

Po wstępnym rozczarowaniu jest teraz duuużo lepiej; cały dzień zabawy, grzebaniu w ustawieniach i od razu zrobiło się lepiej. Zaczynam przyzwyczajać się do tego Samsunga i nie jest taki zły. Do konsoli to faktycznie najlepszy tv, zwłaszcza do gry w sieci :)

Jednak strzelająca obudowa, to coś chyba typowego dla tego tv- jednak kiedy sprzęt się nagrzeje, to problem znika. 

Mam ten tv w 55' i jestem mega zadowolony. Rozczarowanie może wynikać z mnogości ustawień oraz z tego że wiele "polepszaczy" jest wlaczona itd. Wcześniej kupiłem Panasonic fx700 ale musiałem oddać bo jednak brak 120 Hz matrycy dawał mi w kość. Po wymianie na Samsunga byłem lekko rozczarowany. Kolory gorsze, płynność też mi się wydawała nie dokona taka jakiej oczekiwałem ale nie było tych irytujących drgań które widziałem na tv 60hz. Teraz jest bajka. Pobawiłem się z ustawieniami i w dzień i w nocy i na sygnale z tv, z konsoli, z laptopa, z hdrem i bez i teraz jest super. Wkurzały mnie tylko te artefakty przy trybie gra motion plus ale jak już go włączyłem to aż się nie chciało grać bez niego. Dziś pobawiłem się trochę jeszcze trybem gry i tym którym przeszkadzają artefakty a chcą mieć jednak lepsza płynność niż na standardowych 30 FPS polecam r. rozmycia na 5 a drgań na 4. Przy tych ustawieniach jest bajka. Jeśli ktoś spróbował tych ustawień i mu pasują niech napisze, jak macie jeszcze jakieś wskazówki to piszcie. Tv naprawdę świetny. Miałem po oddaniu Panasonic brać Sonego 8505 ale jak zobaczyłem kolory na trybie HDR to aż chciało mi się płakać. A testowałem kilka telewizorów z racji że pracuję w jednym z marketów RTV. Jednak przez to cholerne światło telewizora w sklepie pod każdym kątem się nie da sprawdzić. Martwe piksele, płynności dopasowanie obudowy da się sprawdzić ale już clouding można sprawdzić tylko w domu. A mnie występuje minimalny, znacznie lepiej niż dopuszczalny. Pozdrawiam forumowiczów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

pojutrze minie 14 dni od zakupu tytułowego tv i irytuje mnie jedna rzecz i myśl o zwrocie chodzi za mną jak cień. Nie znalazłem do tej pory odpowiedzi w google. A mianowicie przy włączonym tv co ok 10s słychać cykanie z okolic odbiornika irda. Nie podoba mi się to. Miał ktoś taki problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Mckaroly napisał:

Mam ten tv w 55' i jestem mega zadowolony. Rozczarowanie może wynikać z mnogości ustawień oraz z tego że wiele "polepszaczy" jest wlaczona itd. Wcześniej kupiłem Panasonic fx700 ale musiałem oddać bo jednak brak 120 Hz matrycy dawał mi w kość. Po wymianie na Samsunga byłem lekko rozczarowany. Kolory gorsze, płynność też mi się wydawała nie dokona taka jakiej oczekiwałem ale nie było tych irytujących drgań które widziałem na tv 60hz. Teraz jest bajka. Pobawiłem się z ustawieniami i w dzień i w nocy i na sygnale z tv, z konsoli, z laptopa, z hdrem i bez i teraz jest super. Wkurzały mnie tylko te artefakty przy trybie gra motion plus ale jak już go włączyłem to aż się nie chciało grać bez niego. Dziś pobawiłem się trochę jeszcze trybem gry i tym którym przeszkadzają artefakty a chcą mieć jednak lepsza płynność niż na standardowych 30 FPS polecam r. rozmycia na 5 a drgań na 4. Przy tych ustawieniach jest bajka. Jeśli ktoś spróbował tych ustawień i mu pasują niech napisze, jak macie jeszcze jakieś wskazówki to piszcie. Tv naprawdę świetny. Miałem po oddaniu Panasonic brać Sonego 8505 ale jak zobaczyłem kolory na trybie HDR to aż chciało mi się płakać. A testowałem kilka telewizorów z racji że pracuję w jednym z marketów RTV. Jednak przez to cholerne światło telewizora w sklepie pod każdym kątem się nie da sprawdzić. Martwe piksele, płynności dopasowanie obudowy da się sprawdzić ale już clouding można sprawdzić tylko w domu. A mnie występuje minimalny, znacznie lepiej niż dopuszczalny. Pozdrawiam forumowiczów.

Clouding w moim modelu jest bardzo minimalny. DSE i bandingu w zasadzie nie ma, za co plus dla tego tv :) ten Panas był chyba na matrycy IPS? Samsung jest na VA i kontrast jest bardzo dobry :)

Także po ogromnym rozczarowaniu w pierwszych dniach... zaczynam być coraz bardziej zadowolony :)

46 minut temu, killbwoy napisał:

Witam wszystkich

pojutrze minie 14 dni od zakupu tytułowego tv i irytuje mnie jedna rzecz i myśl o zwrocie chodzi za mną jak cień. Nie znalazłem do tej pory odpowiedzi w google. A mianowicie przy włączonym tv co ok 10s słychać cykanie z okolic odbiornika irda. Nie podoba mi się to. Miał ktoś taki problem?

W moim modelu tego nie ma. To nadaje się do reklamacji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Robbie211986 napisał:

Clouding w moim modelu jest bardzo minimalny. DSE i bandingu w zasadzie nie ma, za co plus dla tego tv :) ten Panas był chyba na matrycy IPS?

Tak Panasonic na ips. Czerń dużo gorsza, clouding też był znacznie większy ale kolory na start są dużo lepsze, zwłaszcza na trybie prawdziwe kino, ogólnie dużo więcej trybów niż w Samsungach ale wystarczyło się pobawić, poszukać i poczytać i teraz na Samsungu mam piękne naturalne kolory, dobrą czerń i kontrast. Bajka??. Telewizor o wielkich możliwościach, tylko trzeba umieć je wykorzystać. Gdybym miał więcej kasy to bym brał pewnie fx780 a jak bym się wcale kasa nie przejmował to tylko w grę by wchodził oled Panasonica. 2 rok z rzędu najlepszy tv do filmów i coś mi się wydaje że gz2000 który niedługo pojawi się w sklepach znów będzie najlepszym telewizorem jaki można kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Mckaroly napisał:

Tak Panasonic na ips. Czerń dużo gorsza, clouding też był znacznie większy ale kolory na start są dużo lepsze, zwłaszcza na trybie prawdziwe kino, ogólnie dużo więcej trybów niż w Samsungach ale wystarczyło się pobawić, poszukać i poczytać i teraz na Samsungu mam piękne naturalne kolory, dobrą czerń i kontrast. Bajka??. Telewizor o wielkich możliwościach, tylko trzeba umieć je wykorzystać. Gdybym miał więcej kasy to bym brał pewnie fx780 a jak bym się wcale kasa nie przejmował to tylko w grę by wchodził oled Panasonica. 2 rok z rzędu najlepszy tv do filmów i coś mi się wydaje że gz2000 który niedługo pojawi się w sklepach znów będzie najlepszym telewizorem jaki można kupić.

Ja chciałem brać tego fx780, ale ten IPS ?

Miałem na takiej matrycy już tv kiedyś- Phillips 7102... oddałem po 2 tygodniach i wziąłem Sony w829

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Robbie211986 napisał:

Ja chciałem brać tego fx780, ale ten IPS ?

Miałem na takiej matrycy już tv kiedyś- Phillips 7102... oddałem po 2 tygodniach i wziąłem Sony w829

W testach piszą, że jak na ips to czerń wręcz zbliżona do tej oledowej. W sklepie testowałem i było pięknie ale wiadomo, że ips daje w kość dopiero gdy nie ma oświetlenia więc nie wiem jakby to wyglądało w domu. Natomiast płynność i naturalność kolorów to bajka. Samsungi, Sony czy LG mogą się schować. Tylko oledy dają przy nim radę. A wracając do naszych nu8042 to w tych pieniądzach nic lepszego nie da się kupić. Aby tylko długo służył, bo do tej pory miałem 8 lat plazmę LG i nic się nie działo, żadnych wypalen ani martwych pikseli mimo iż często grałem na konsoli i miało prawo coś się wypalić. Teraz wypalen nie mam co się obawiać, bardziej martwych pikseli. 1 już zauważyłem co jest do przeżycia. Rzadko się zdarza tv żeby nie miał nic martwego więc jeden, którego widać tylko na czerwonym tle to nic. A z 2 metrów nie da się go oczywiście dostrzec. A jak masz ustawiona redukcję drgań i rozmyć do filmów? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, killbwoy napisał:

Witam wszystkich

U mnie tez tak było przestało :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Mckaroly napisał:

W testach piszą, że jak na ips to czerń wręcz zbliżona do tej oledowej.

FX780? Ja nie mogłem znaleźć żadnych testów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Mckaroly napisał:

W testach piszą, że jak na ips to czerń wręcz zbliżona do tej oledowej. W sklepie testowałem i było pięknie ale wiadomo, że ips daje w kość dopiero gdy nie ma oświetlenia więc nie wiem jakby to wyglądało w domu. Natomiast płynność i naturalność kolorów to bajka. Samsungi, Sony czy LG mogą się schować. Tylko oledy dają przy nim radę. A wracając do naszych nu8042 to w tych pieniądzach nic lepszego nie da się kupić. Aby tylko długo służył, bo do tej pory miałem 8 lat plazmę LG i nic się nie działo, żadnych wypalen ani martwych pikseli mimo iż często grałem na konsoli i miało prawo coś się wypalić. Teraz wypalen nie mam co się obawiać, bardziej martwych pikseli. 1 już zauważyłem co jest do przeżycia. Rzadko się zdarza tv żeby nie miał nic martwego więc jeden, którego widać tylko na czerwonym tle to nic. A z 2 metrów nie da się go oczywiście dostrzec. A jak masz ustawiona redukcję drgań i rozmyć do filmów? 

Może ten Panasonic ma dobry system wygaszania, stąd wrażenie dobrej czerni. Jednak kontrast natywny ma bardzo niski. 

Filmy z Blu-ray oglądam bez upłynniaczy, w oryginalnym 24p, bo jestem tradycjonalistą i lubię taki ruch jak w kinie. Do TV i meczy używam 10 i 5, ale zmieniłem na te Te twoje i jest chyba nawet ciut lepiej... zwłaszcza do sportu :)

Masz rację, że w tej cenie nie kupisz nic lepszego... Telewizor ma 120hz, dobry smart, imput lag mega niski, kolory, ale jak pobawisz się ustawieniami... z każdym dniem lepiej mi się ogląda?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Mckaroly napisał:

Gdzie kupiłeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy użytkownicy,

piszę do Was z zapytanie i prośbą w rozwiązaniu problemu.

Od początku stycznia jestem posiadaczem TV Samsung 55NU8042 do którego podłączyłem plejaczka 4 pro. Kilka dni temu zakupiłem RDR2 i zauważyłem że przy wjeżdżaniu do miasta lub jakiś ostrzejszych akcjach gra traci klatki, a w okół głównego bohatera widoczne są smugi i czasami widać dziwne rozmycia. Czy u kogoś z Was występuje może taki problem? Może ktoś znalazł już rozwiązanie albo wie co może być przyczyną.

Dzieje się podobnie jak na filmiku poniżej (czasami nawet gorzej)

https://www.youtube.com/watch?v=RtOUFRwy5H4

Edytowane przez Damian Sekuła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Damian Sekuła napisał:

Od początku stycznia jestem posiadaczem TV Samsung 55NU8042 do którego podłączyłem plejaczka 4 pro. Kilka dni temu zakupiłem RDR2 i zauważyłem że przy wjeżdżaniu do miasta lub jakiś ostrzejszych akcjach gra traci klatki, a w okół głównego bohatera widoczne są smugi i czasami widać dziwne rozmycia. Czy u kogoś z Was występuje może taki problem? Może ktoś znalazł już rozwiązanie albo wie co może być przyczyną.

Grałem akurat w RDR 2 na XONE X, ale pamiętam od premiery tematy już leciały, że na PS4(Pro) gra bywa potwornie rozmazana, a implementacja HDR jest jeszcze gorsza niż na konsoli Microsoftu potęgując efekt rozmywania szczegółów i problemy z 'depth of field' (głębia ostrości).

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Fjubens napisał:

Grałem akurat w RDR 2 na XONE X, ale pamiętam od premiery tematy już leciały, że na PS4(Pro) gra bywa potwornie rozmazana, a implementacja HDR jest jeszcze gorsza niż na konsoli Microsoftu potęgując efekt rozmywania szczegółów i problemy z 'depth of field' (głębia ostrości).

Bardziej boli mnie sytuacja z klatkami....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, radosuaf napisał:

To nie jest test, tylko artykuł reklamowy :).

Dlatego napisałem, że tylko tyle. Więcej nie jestem w stanie pomóc.

1 godzinę temu, Tomi91gtc napisał:

Gdzie kupiłeś ?

W media markt

33 minuty temu, Damian Sekuła napisał:

Bardziej boli mnie sytuacja z klatkami....

W Red dead trzeba grać na ps4 bez HDR. Ja mam zwykłego plejaka i przed weekendem będę Red dead kupował i zastanawiam się czy na klasycznej PS4 też jest problem z HDR bo wszędzie podają problem z pro ale nigdzie nie piszą o zwykłej PS4

Z racji tego, że dostałem kilka prywatnych wiadomości z prośbą o podanie swoich ustawień podaję poniżej.

Konsola:

Podświetlenie 25

Jasność 0

Kontrast 50

Ostrość 2

Kolor 27

Odcień 0

Lokal Domingo niska

Contrast enhancer wyłączony

Tonacja kolorów ciepły 2

Gamma +1

Ustawienia przestrzeni kolorów oryginalna

Gra plus redukcja rozmycia 5 a drgań 4

Poziom czerni HDMI auto

Gra w HDR:

Podświetlenie 47

Jasność 0

Kontrast 50

Ostrość 2

Kolor 27

Odcień 0

Local diming niska

Contrast enhancer wyłączony

Tonacja kolorów ciepły 2

Balans bieli 2 punktowo:

Wzmocnienie czerwonego 0

Zielonego 8

Reszta na 4

Gamma 0

Ustawienia przestrzeni kolorów auto

Ustawienia tv, : (oglądam głównie w nocy więc ewentualnie można zwiększyć podświetlenie do 25)

Podświetlenie 22

Jasność 0

Kontrast 45

Ostrość 2

Kolor 27

Odcień 0

Czysty obraz cyfrowy wyłączony

Auto motion plus:

Redukcja rozmycia 9

Redukcja drgań 4

Local diming i contra enhancer jak powyżej

Tryb filmu wyłączony

Tonacja kolorów ciepły 2

Balans bieli 20 punktowy

Interwał 5%

Czerwony 0

Zielony -12

Niebieski -23

I to by było na tyle. To są moje ustwienie, głównie do grania i oglądania w nocy. 

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam tonacja kolorów ciepły 2,nie za "żółto" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie nie. Gdzie bym nie czytał i o jakim kolwiek tv zawsze sugerują tą tonację. Mi odpowiada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, madhunt3r napisał:

Ja nie lubie tego żółtego wszedzie. Wole naturalne kolory. 

Też nie przepadam za żółtym, ani za niebieski czy czerwonym jeśli któryś z powyższych jest w nadmiarze. I wydaje mi się że właśnie na ciepły 2 kolory są najbardziej naturalne. A jeśli się boisz żółci to zauważ że zarówno niebieski jak i zielony ( kolory po których zmieszaniu powstaje żółty) w balansie bieli mam obniżone

Edytowane przez Mckaroly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, na czarnym tle widać w charakterystycznych miejscach clouding, czy możliwe, że są spowodowane złym przenoszeniem tv? Właśnie przy wnoszeniu i montażu był trzymany w tych rogach oczywiście pionowo.

Załączam zdjęcie aby było jaśniej

20190115_184240.jpg

Edytowane przez BogeRYL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wygląda to jak na zdjęciu czy nie jest aż tak źle. Bo u mnie clouding za dużego nie ma ale jak zrobiłem w nocy zdjęcie to wygląda jakby była chmura na chmurze. Bo właśnie zdjęcie nie pokaże jak jest naprawdę więc ciężko się odnieść. Myślę że tragedii nie ma ale jeśli na żywo wygląda tak jak tu to nie jest dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi