Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

W euro rtv podwyżka z 3599 na 3899 widocznie szykują się do wyprzedaży, oszuści! W mediaexpert 3499

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Tomi91gtc napisał:

W euro rtv podwyżka z 3599 na 3899 widocznie szykują się do wyprzedaży, oszuści! W mediaexpert 3499

35 minut temu, Seba555 napisał:

W me ma być "wietrzenie magazynów" od 26 do 2. Może spadnie poniżej 3499.

Panowie zrobiliście mi dzień :D święta konemplujcie a nie na telewizor polujecie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Tomi91gtc napisał:

Jakie 2k teraz raptem 500 zł na wersji 55 cali

Pisałem o cenach wyjściowych... Zdaje się 6.990 zł vs. 4.990 zł

Edytowane przez radosuaf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowej ofercie firmy Sony na rok 2019, poczynając od rozmiaru 55'' będzie nowa seria Sony XG80  na matrycach 120 Hz VA z podświetlaniem Direct, ale na razie nie wiadomo czy będzie miała jakiekolwiek strefy wygaszania, bo jeżeli będzie miała to wtedy będzie konkurencją dla Samsungów z serii NU8000 a jeżeli nie będzie miała żadnych stref to do HDR nadal lepszy będzie Samsung. 

EDIT:

O ile w 2019 coś Samsungowi nie odwali i np nie zabierze matryc 100 Hz z rozmiaru 55''  bo praktycznie corocznie firmy kastrują matryce 100 Hz z mniejszych rozmiarów pozostawiając je w coraz to większych rozmiarach matryc.

Edytowane przez mmpeg-4
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, madhunt3r napisał:

Jakie ustawienia Auto Motion Plus zostawić, aby zachować płynność obrazu a zarazem nie było tych denerwujących artefaktów przy ruchu?

Jak jest auto to płynność jest fajna, wszystko pływa, ale często są artefakty. Jak wyłączyłem redukcje drgań, wg tego filmiku na górze to fakt nie ma artefaktów, ale obraz nie jest płynny, tnie i oczy bolą od tego.

7 godzin temu, tasslehoff napisał:

u mnie dla filmów pasuje 2/6

Ustawiłem póki co redukcje rozmycia na 10 zaś drgań na 7 i są mniejsze artefakty a płynność zachowana na dobrym poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 12/15/2018 at 5:19 PM, damianC902 said:

No właśnie wiadomo, że 55" to jest to w co warto iść, ale własnie nawet 49" jest dla mnie trochę za duże :P

49'' ma matrycę 50/60Hz, dopiero 55'' ma matrycę 100/120Hz - to wg rtings.com, czy sprawdzaliście może rodzaj matrycy w menu serwisowym swoich NU8xxx ? Nie ryzykowałbym kupna matrycy 50/60 Hz ?

Swoją drogą wszedłem w niniejszy wątek na forum, bo potrzebuję TV do drugiego pokoju, teraz jest JU7000 i jak czytam co piszecie, to myślę, że mam super sprzęt ?

Inna sprawa, że JU (rok modelowy 2015) miały podświetlenie od tyłu, a nie krawędziowe. Local dimming trzeba w JU włączać samemu w menu serwisowym, bez tego jest global dimming.

Wcześniej sprzedałem HU6900. bo sportu na tamtej matrycy 50/60 Hz praktycznie nie dawało się ogóle ogladac (tym bardziej, że wtedy piłke nozną nadawał Polsat w SD 576i).

Tak dla info: w 6900 miałem wymienianą płyte główna, bo stara padała. W JU7000 też miałem wymienianą płytę główną, bo obraz miał pikseloze, ale po czasie się okazało, że wymiana nic nie dała i winne okazało się częściowo powieszenie dwóch tunerów (dwóch TV) na jednym kablu do miltiswitcha i częściowo słaby sygnał z anteny sat. W obydwu przypadkach serwis nie robił żadnych problemów (w okresie gwarancji), fotografowali sobie fakturę (rachunek) i tyle, do tego przepraszali, ze muszę czekać 2-3 dni na płytę główną z Francji. Serwis to prywatna firma (W-wa, może akurat mam szczęście, że to ten serwis), ale OIDP zlecenie naprawy składa się przez infolinię Samsunga.

W JU smart mocno się zestarzał i coraz mniej stron da się otwierać w web browserze, już onet.pl czy przegladsportowy.pl sprawiają problemy, do tego firstone.tv przestała się otwierać około lutego 2018, a ostatnio apki VOD TVP przetały działać - czy w Waszych Samsungach otwiera się firstone.tv i czy działają apki TVP VOD?

Dla mnie TV musi być dobry do sportu, no i tu jest problem. Niby JU7000 dobrze upłynnia, ale nie aż tak dobrze, żebym stale nie kombinował z ustawieniami. Trochę zależy od źródła sygnału. TVP niby ma sygnał dobry (najlepszy sygnał to zagraniczne filmy przyrodnicze tak około 12-13 w południe, niemal codziennie, w 99% to natywne FHD 50 Hz z kamery elektronicznej, a nie jakieś wielokrotne przeróbki taśmy filmowej), ale z mistrzostw świata w Rosji sygnał był kiepski - moje podejrzenie to dostawa sygnału z FIFA ze Szwajcarii 4k i marna przeróbka tego przez TVP na FHD, do tego nie sprawdził się wzorek i czarno-białe kolory nowej piłki Adidasa (zauważcie, że później zrobili czerwono-białą znacznie lepiej widoczną na zielonym tle trawy)

Generalnie piłkę (jako okrągły przedmiot - siatkową, tenisową, nożną) lepiej widać na kineskopowcu (jak się wkurzam, to włączam Quintriksa ;)) w 95% najlepiej ogląda mi się na ustawieniach 'Clear', ale bywa kombinuję z innymi, np. w nocy włączę sobie wygaszanie co drugiej klatki - przy okazji spada jasność ekranu i nie daje tak po oczach. Tryb Sport jest często za oczo[beeep]ny, z kolei Movie za mdły, można kombinować z ustawieniami Dynamic, ale nie ma ideału dla piłki, no nie ma :-((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem niedawno 55NU8042 i mam problem z Auto Motion Plus. Problem nie jest ciągły ale irytujący. Na ten moment mam wyłączoną tą opcję. 
Problem pojawia się zawsze kiedy z ruchomych kadrów przechodzimy w jakiś stały obraz i potem jak znowu zaczyna się nagły ruch przez 1 sec jest szarpanie a potem się uspokaja.
Tak samo mam jak włączam PS4 i gram w FIFA18. Kiedy piłka jest w grze wszystko jest ok, ale kiedy pojawia się stały fragment gry i nie ma ruchu to w momencie kiedy kamera zaczyna się przesuwać znowu przez 1sec jest szarpanie. 

Czy ktoś ma podobne problemy ? Jeszcze nie kalibrowałem TV czy to pomoże ? A może to wina starych kabli HDMI bo mają tak naprawdę dobre pare lat. Zamówiłem już nowe i zobaczymy. 

Czy może tak naprawdę to jest dalej problem tego AutoMotion plus ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie to samo. Zauważyłem to właśnie na Fifie. Auto Motion Plus mam na 10/0 i trochę pomogło, trochę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam tv od poniedziałku. Grałem na xbox w fife fight nighta, forze itp. i nie zauważyłem nic niepokojącego. Obejrzałem dwa mecze w tv i też spoko. Przy jednym odcinku Donovana w scenie gdzie typ biegł i w rogu były drzewa pojawiły się artefakty ale poza tym nic. Ustawieniami się nawet nie bawiłem. Nagrałem filmik z tym księżycem i chciałbym się dowiedzieć co o tym sądzicie.

https://youtu.be/4SJ_7QdrBb4

Ogólnie jak oglądałem ten film to nic nie widziałem. Na telefonie znowu strasznie jasno jest na ekranie. Czy to moje oko nic nie widzi czy telefon pokazuje coś czego ja nie mogę dostrzec?

https://youtu.be/O5Cx5xUvkvI

Tu inny filmik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsze że Twoje oczy nie widzą żadnych niepokojących objawów. Działa dobrze to cieszyć się i korzystać :) Po nagraniu fakt jaśniejsze to wszystko i może wyglądać, że są prześwietlenia, ale oko tego nie widzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wersja 8052 to dokładnie te same parametry? Strasznie dużo złych opinii o tym  Motion Capture...naprawde takie widoczne podczas piłki nożnej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma inny pilot i kolor obudowy - reszta ta sama... Ja po przeczytaniu tego wątku zdecydowałem się na Sony 49" XF85... Wolę nie mieć local dimming, niż mieć taki i niewyłączalny :),

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak samo mam jak włączam PS4 i gram w FIFA18. Kiedy piłka jest w grze wszystko jest ok, ale kiedy pojawia się stały fragment gry i nie ma ruchu to w momencie kiedy kamera zaczyna się przesuwać znowu przez 1sec jest szarpanie. 

Czy ktoś ma podobne problemy ? Jeszcze nie kalibrowałem TV czy to pomoże ?

Jakiego masz xBoxa? „S”, czy X? Bo może to procesor w konsoli nie nadąża ładować gry? Ja mam S i dlatego się nad tym zastanawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten upłynniacz ma 2 suwaki z 10 pozycji, tyle kombinacji żeby sobie ustawić do gier/filmów/meczów. Trzeba pokombinować, a nie odrazo skreślać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gier to mam całkowicie to wyłączone. Jedynie tylko tryb gier załączony, ale to automatycznie się włącza na Xbox x. 

Edytowane przez madhunt3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zero zniżek na "wietrzenie magazynów". Może luty, marzec spadną ceny ale kto zainteresowany będzie na to czekał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtedy wszyscy będą się już grzali na nowe modele... Nieszczególnie jestem zaskoczony - skoro schodzą, to po co przeceniać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, 79tomek79 napisał:

Używa ktoś z Was trybu hdr10+ do materiałów hdr? W ogóle do czego jest ten tryb?

Podejrzewam, że mylisz HDR10+ z HDR+.

HDR10+ to nadchodzący odpowiednik "Dolby Vision" i nie jest to tryb tylko rodzaj kodowania materiałów wideo.

Natomiast  HDR+ to kiczowaty efekt podbijający obraz, który ma tyle wspólnego z prawdziwym HDR co wyrób czekoladopodobny z czekoladą.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDR10+ to nadchodzący odpowiednik "Dolby Vision" i nie jest to tryb tylko rodzaj kodowania materiałów wideo.

Natomiast  HDR+ to kiczowaty efekt podbijający obraz, który ma tyle wspólnego z prawdziwym HDR co wyrób czekoladopodobny z czekoladą.

Idąc tym tokiem myślenia w samsungach nie ma HDR10, tylko HDR i nie będzie HDR10+, tylko HDR+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, kast6 napisał:

Idąc tym tokiem myślenia w samsungach nie ma HDR10, tylko HDR i nie będzie HDR10+, tylko HDR+. emoji12.png

Obyś nie wykrakał. Nadal czekam na jakieś demo testowe HDR10+ np w pliku MKV aby sprawdzić, czy Samsung prawdę mówił, że jego TV od modeli z 2017 obsługują HDR10+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, adawro napisał:

Mam na dysku zewnętrznym film w 4K i HDR, podpiąłem pod TV i podczas oglądania filmu widzę w ustawieniach TV, ze jest włączony ten HDR+ i teraz takie pytanie mi sie nasuwa po tym co napisales... Jezeli wyłączę ten HDR+ to czy ja nadal obejrzę ten film z aktywnym HDR? Bo jezeli nie bedzie to wtedy totalny bezsens zeby wyłączać tę opcje bo w koncu taki TV sie kupuje po to zeby nacieszyc czasem oczy 4k i HDR. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi