Skocz do zawartości
  • 0
Lordani66

Z serii "głupie pytania" - co to za opcja?

Pytanie

Mam od paru dni TV 4K i ogarniam go gorzej jak moja babcia nowy telefon. Są tam po prostu opcje, ktorych nie rozumiem i albo nie potrzfie szukac w google albo jestem slepy, ale tez probowalem w e-manualu na ich temat czegokolwiek sie dowiedziec ale na marne...

Pierwsza z nich jest w opcjach Ogolne -> Menedżer urządzeń wejściowych -> HDMI UHD Color i w tej opcji są do zaznaczania/odznaczania wszystkie 4 wejścia HDMI. Co ta opcja robi? Czy ona automatycznie włącza w urzadzeniu wejściowym tryb UDH jesli dane wejscie HDMI jest wlaczone a pod nie wlasnie to urzadzenie podpiete?

Druga to opcja contrast enhancer w ustawieniach eksperckich obrazu... Kiedy jest wyłączona lub ustawiona na nisko to obraz nie jest az tak nasycony kolorami szczegolnie ogladajac zwyczajna TV HD, kiedy ustawie na wysokie to wyglada to bardzo ladnie. Gdzies przeczytalem jednak ze niby powinna byc wylaczona (w jakims gotowym ustawieniu kalibracji, chyba na Rtings), bo niby traci sie szczegoly, ale ja jakos takowych strat nie zauwazam, czy moge miec wadliwy TV jesli ta opcja wyglada najlepiej na wlasnie tym ustawieniu a nie jak jest rekomendowane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

HDMI UHD Color odpalasz wtedy gdy masz pod to HDMI podłączone źródło Ultra HD np. Ultra HD Blu-ray - inaczej nie wykorzystasz szerokiej palety barw zakodowanej na płycie czy w grze z konsoli np. PS4 pro np. z gry Gran Turismo ;))) A ta druga opcja to wedle uznania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 2

Co prawda nie mam Samsunga, ale domyślam się, że stałeś się posiadaczem takowego. Prawdopodobnie pierwsza opcja związana jest z kompatybilnością urządzeń podłączanych do TV, jeśli są kłopoty, należy ją włączyć (wyłączyć). Drugą opcję w zasadzie wyjaśniłeś sobie sam - sprawić, żeby obraz był bardziej "oczopieprzny". :P

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Dnia 28.05.2018 o 17:24, Toma-San napisał:

Co prawda nie mam Samsunga, ale domyślam się, że stałeś się posiadaczem takowego. Prawdopodobnie pierwsza opcja związana jest z kompatybilnością urządzeń podłączanych do TV, jeśli są kłopoty, należy ją włączyć (wyłączyć). Drugą opcję w zasadzie wyjaśniłeś sobie sam - sprawić, żeby obraz był bardziej "oczopieprzny". :P

Co do pierwszej opcji, to przelaczenie jej powoduje ze kolory staja sie troche mdlejsze ale bardziej realistyczne bym powiedzial. Biel staje sie jeszcze jasniejsza i widoczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
14 godzin temu, Lordani66 napisał:

Co do pierwszej opcji, to przelaczenie jej powoduje ze kolory staja sie troche mdlejsze ale bardziej realistyczne bym powiedzial. Biel staje sie jeszcze jasniejsza i widoczna.

Pewno dlatego, że tryb ten "pod spodem" działa w 8 lub 10 bitach w zależności od ustawień, co może prowadzić do opisywanego przez ciebie efektu. Ogólnie zasada powinna być taka:  jeśli urządzenie HDMI ma pełne wsparcie dla standardu HDMI 2.0, należy uwzględnić to w ustawieniach TV, o ile takowe są udostępnione. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi