Skocz do zawartości
Wojciech Suszyński

ue50mu6102k - jak sprawdzić rodzaj matrycy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie jak w tytule - jak sprawdzić rodzaj matrycy w tym telewizorze? Chciałbym matrycę VA a nie IPS, niestety telewizor jest kilkadziesiąt kilometrów od mojego domu i na miejscu metodą "na palca" będę mógł zweryfikować po przyjeździe, a nie uśmiecha mi się tracić pół niedzieli na darmo. Mam naklejkę z pudła : Model Code ue50mu6102kxxh. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Wojciech Suszyński napisał:

Mam pytanie jak w tytule - jak sprawdzić rodzaj matrycy w tym telewizorze? Chciałbym matrycę VA a nie IPS, niestety telewizor jest kilkadziesiąt kilometrów od mojego domu i na miejscu metodą "na palca" będę mógł zweryfikować po przyjeździe, a nie uśmiecha mi się tracić pół niedzieli na darmo. Mam naklejkę z pudła : Model Code ue50mu6102kxxh. 

Matryce va w tych modelach Samsunga występują tylko od serii mu66xx w górę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, a zatem telewizor oczywiście ma matryce VA. Polecam weryfikować organoleptycznie palcem po matrycy (powinna pojawiać się delikatna smuga). Udało mi się nabyć egzemplarz za 1.800 zł nowy na gwarancji, wydaje mi się że to w tej cenie rozsądny wybór. 

Pozdrawiam! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak może być. Przecież Samsung mieszał matrycami w serii 600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Matryce va w tych modelach Samsunga występują tylko od serii mu66xx w górę.

To akurat nie jest prawda. Samsung strasznie miesza z matrycami, zwlaszcza w aktualnej serii mu, ale mimo to w niższych seriach ciągle występują modele na va. Z kolei PLS wsadzają przede wszystkim do rozmiaru 55''.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, podepnę się pod ten akurat temat przypadkiem ale czy zna ktoś sposób na sprawdzenie w jakich modelach występuje konkretna matryca ??? mam od groma matryc i nie wiem konkretnie do jakich marek oraz modeli one pasują a jest mi to koniecznie potrzebne.ktoś ma na to sposób ? czy trzeba przgrzebywac całe internety ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sposób jest jeden: musisz to samemu sprawdzić np. pod lupą / mikroskop w sklepie ;) Na oko często można się pomylić. Albo sprawdzać w testach na portalu. Nigdy nie będziesz miał pewności bo w sieci jest mnóstwo błędów np. na stronach jak display.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi