Skocz do zawartości
pmcomp

4K UltraBOX+ od nc+ - pierwsze wrażenia z użytkowania dekodera 4K!

Rekomendowane odpowiedzi

wszystko działa idealnie. Na VOD mamy serię BBC planet earth i blue planet. Mam oba tytuły na BD UHD i wsumie nie ma zaskoczenia bo z dysku idzie jakośc bez kompromisu i wygląda to naprawde dobrze. Największe zaskoczenie dla mnie to chyba to, ze mam Yamahe RXA1050 która w specyfikacji nie wspiera HLG HDR a wyłącznie HDR a jednak przepuszcza ten sygnał na TV i TV odpowiada informacją o obecności szerokiej palety barw i HDR. Kruk wbrew zapoiwedzia nie jest w HDR. Po aktualizacji mam wrażenie że jakość cobrazu na C+ 4k jest lepsza ale moze to moje wrażenie wywołane generalnie super jakościa na piłce ręcznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko czy włączyć w tv w ustawieniach w moim przypadku na samsungu mu7052 "hdmi uhd color"

dla tego dekodera ? ...i mam jeszcze jeden problem zauwazylem że od czasu do czasu dekoder sam się wyłączy ... czy ktoś już zaznał takiej przyjemności ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, eraelpeha napisał:

Mam pytanko czy włączyć w tv w ustawieniach w moim przypadku na samsungu mu7052 "hdmi uhd color"

dla tego dekodera ?

To jest w praktyce przydatne jak podłączysz np komputer co potrafi przesłać UHD, ( i innych urządzeń wypuszczających sygnał z Chroma Subsampling 4:4:4.) aby np. drobne literki nie miały przebarwień.

Minusem jest ograniczenie pasma dla Audio - czyli może być problem z dźwiękiem HD.

W przypadku filmów i telewizji nie ma sensu włączać tej funkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba gdzieś coś zmieniać ? Podłączyłem nowy dekoder 4k i na zwykłych kanałach nie widzę jakiejś różnicy... Telewizor posiadam LG Oled B7. Trzeba coś gdzieś przełączyć ? Niby mam ustawione 2160p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, adawro napisał:

To jest w praktyce przydatne jak podłączysz np komputer co potrafi przesłać UHD, ( i innych urządzeń wypuszczających sygnał z Chroma Subsampling 4:4:4.) aby np. drobne literki nie miały przebarwień.

Minusem jest ograniczenie pasma dla Audio - czyli może być problem z dźwiękiem HD.

W przypadku filmów i telewizji nie ma sensu włączać tej funkcji.

Dzięki wielkie za odpowiedź ... bo tak myśle czy nie przez to właśnie wyłącza mi dekoder bo miałem cały czas włączone ... bo wiem że do ps4 promusi być włączone i sugerowałem się też tym że jak na ps4 pro to i na deku 4k też ... wyłącze i sprawdze co będzie dalej ... jeszcze raz wielkie dziękuję ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, eraelpeha napisał:

Dzięki wielkie za odpowiedź ... bo tak myśle czy nie przez to właśnie wyłącza mi dekoder bo miałem cały czas włączone ... bo wiem że do ps4 promusi być włączone i sugerowałem się też tym że jak na ps4 pro to i na deku 4k też ... wyłącze i sprawdze co będzie dalej ... jeszcze raz wielkie dziękuję ! :)

Filmy nawet na BluRay 4k UHD  HDR są w chroma 4:2:0 a, że raczej wątpliwe aby z satelity leciała wyższa jakość.

Popularne pliki video to góra 4:2:2.

Najwyżej teoretycznie jakaś grafika ekranowa w samym  dekoderze mogła by być renderowana w 4K i nakładana z Chroma 4:4:4 ale np w TV samsungach UHD grafika ekranowa jest renderowana tylko w 1080p.

Co do ograniczenia pasma dla audio to chyba po to stosuje się w Soundbarach co mają Pass-through 4K dekoder DD+  czyli taką protezę dźwięku HD bo Dolby TrueHD/Atmos itd może się nie przepchnąć razem z obrazem 4:4:4 w HDMI 2.0, dopiero przy HDMI 2.1 będzie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma transmisji w HDR. Jedyny HDR to poki co z dysku materiały BBC i podobno Kruk ale akurat u mnienie działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ultrabox 4k to kiszka, obraz słabszy od mediaturboboxa, media player nie radzi sobie z plikami hevc ściągniętymi z netu! Vod 4k z HBO GO czy z Canal ultra 4K odtwarzane są na tv full HD! Czyli nie jest to 2160p!!!. Zobaczymy transmisję 4K z Rosji czy będzie też downskalowana do 1080p!:(((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ultrabox 4k to kiszka, obraz słabszy od mediaturboboxa, media player nie radzi sobie z plikami hevc ściągniętymi z netu! Vod 4k z HBO GO czy z Canal ultra 4K odtwarzane są na tv full HD! Czyli nie jest to 2160p!!!. Zobaczymy transmisję 4K z Rosji czy będzie też downskalowana do 1080p!:(((
Sorry, nie znam się ale jak chcesz mieć obraz 4k na telewizorze full hd? To chyba nie dziwne że robi downscalowanie do jakości full hd czyli do jakości którą obsługuje taki tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do rgomez,,,nie zrozumieliśmy się:) mam tv 65" Samsunga UHD,,,chodziło mi o jakość obrazu z ultraboxa. Porównałem np. jakość plików z canal vod 4k (BBC Earth) z identycznym zapisem BBC na usb (kodowane HEVC) i różnica jest jak między koniem, a koniakiem:) na korzyść usb. Może canal vod 4k nie gromadzi zapisów w HEVC? Dlatego sprawdziłem to też na zwykłym tv full hd i pliki z canal 4K,,,odtwarzają się! 

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
do rgomez,,,nie zrozumieliśmy się:) mam tv 65" Samsunga UHD,,,chodziło mi o jakość obrazu z ultraboxa. Porównałem np. jakość plików z canal vod 4k (BBC Earth) z identycznym zapisem BBC na usb (kodowane HEVC) i różnica jest jak między koniem, a koniakiem:) na korzyść usb. Może canal vod 4k nie gromadzi zapisów w HEVC? Dlatego sprawdziłem to też na zwykłym tv full hd i pliki z canal 4K,,,odtwarzają się! 
Ok, wszystko jasne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale marudzicie, bardzo dobra jakość NC+ 4K UHD, wpadam wieczorkiem do domu i włączam sobie w tle do kolacji, super obraz.

A czy ktoś wie na jakim kanale będzie TVP 4K i kiedy dokładnie startuje? Mundial zaczyna się w czwartek!

Aha i czy będzie HDR na meczach? ?

Edytowane przez _daras_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDR ma być podczas mundialu.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Karol Płoński napisał:

Pytanko czy jak wyświetla mi obraz w 50hz a jest akceptowana 60 hz to znaczy że muszę wymienić kabel HDMI na inny ?

dac1a38cd00aca9d29d362cf792ed8ae.jpg

Nic nie musisz wymieniać kabla HDMI bo tak dekoder się ustawie u każdego tak ma być a po drugie chyba żadna stacja telewizyjna  nie nadaje w 60hz w 4K ???

Edytowane przez XMAREKK30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, radier napisał:

Ciekawe tylko po co HDR podczas meczu.

Jak to po co, akurat HDR do meczu to będzie kosmos. Ja w ogóle coraz mniej zaczynam w SDR oglądać i zadałem sobie kiedyś pytanie czy w przyszłości HDR to będzie standard i czy ciemne ludy się do tego przekonają. Oby nie było tak jak z 3D- pełno filmów dalej wychodzi a mało kto tak już ogląda (ja dalej tak!).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jak to się sprawdza ?

No może na stronie operatora. ..

No dobra, nie będę Cię męczył.

Telewizja nadaje w 50Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi