Pepex 5 Napisano 28 Marca 2018 15 minut temu, Tofikmax napisał: Jaki konkretnie wybrałeś ? Jakie wrażenia ? Czy 92" musi mieć napinacze ? Wybrałem ramkowy, szary. https://esmart.de/tv-heimkino/leinwaende-fuer-beamer/rahmen-leinwand/grau/esmart-germany-tageslicht-rahmen-leinwand-mirale-grau-244-x-137-cm-113-16-9-128878257.html Moje wrażenia są bardzo subiektywne ponieważ nie miałem możliwości w tych samych warunkach zobaczyć obrazu w tym samym pomieszczeniu no i nie mam doświadczenia w tej kwestii. Wrażenia jak dla mnie bardzo pozytywne. Ramy spasowane precyzyjnie, montaż banalnie prosty, podobnie z naciągnięciem tkaniny. Jakościowo wykonane bardzo ładnie (poza naklejeniem ich loga które jest przyklejone mega krzywo ). Mam tylko wrażenie, że materiał jest (w porównaniu z tymi które miałem okazję dotknąć podczas testów w salach projekcyjnych przed zakupem projektora) dość cienki. Co do napinaczy to sie nie wypowiem. Zwrócić trzeba też uwagę, że esmart podaje (przynajmniej w kwestii ramkowych) wymiary ekranu (jako dostepnej powierzchni do wyświetlania) w calach a w Pl wymiary są mniejsze ponieważ podaje się chyba wymiar całości ekranu z ramką. Po świętach szukał będę kogoś kto skalibruje mi zestaw, więc przy okazji poznam pewnie opinie na temat tego ekranu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ramzes99 27 Napisano 28 Marca 2018 Wymiary są też w centymetrach - na fotkach widać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pepex 5 Napisano 28 Marca 2018 1 godzinę temu, ramzes99 napisał: Wymiary są też w centymetrach - na fotkach widać. Zgadza się, jednak trzeba pamiętać, że pod esmarta 120" potrzeba inną powierzchnię niż pod 120" zakupione w Pl więc należy to dokładnie sprawdzić by nóżek od szafki np nie trzeba było obcinać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ramzes99 27 Napisano 28 Marca 2018 jak inną? Są wymiary pełne w centymetrach. Tzn że są większe niż podają na stronie? To ważne bo planuję zakup. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pepex 5 Napisano 28 Marca 2018 1 godzinę temu, ramzes99 napisał: jak inną? Są wymiary pełne w centymetrach. Tzn że są większe niż podają na stronie? To ważne bo planuję zakup. Tak jak napisałeś, patrz na wymiary podane na stronie esmarta i tyle. Problem był u mnie, bo porównywałem ekrany w Pl i De. Tu się rozjechały rozmiary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 28 Marca 2018 Czi wiecie kdzie na Marantzie sie da ustawic 6 Ohm repro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 28 Marca 2018 http://manuals.marantz.com/SR7010/NA/EN/GFNFSYgobaybmw.php 16 minut temu, riddle napisał: Czi wiecie kdzie na Marantzie sie da ustawic 6 Ohm repro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 28 Marca 2018 19 minut temu, szewi napisał: http://manuals.marantz.com/SR7010/NA/EN/GFNFSYgobaybmw.php Dzienky... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 28 Marca 2018 Apple TV już podpięty.Ustawiłem go na 4k HDR (24 Hz). Teraz na Netflix pokazuje mi przy filmach Ultra HD 4K a powinno HDR - tak jest np. na TV. Dodatkowo przy niektórych pokazuje Dolby Vision. Tak ma być?Epson na kazdym filmie przy takim ustawieniu pokazuje 3840x2160 23,97Hz 12 bit 4:2:2 BT.2020 i HDR. Tylko ze tak pokazuje na kazdym filmie zarówno tym co jest w HDR jak i tym co nie jest. Gra w 24 klatkach wszedzie nawet na You tube. Powinno być jakieś ustawienie auto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 28 Marca 2018 45 minut temu, user7878 napisał: Apple TV już podpięty. Ustawiłem go na 4k HDR (24 Hz). Teraz na Netflix pokazuje mi przy filmach Ultra HD 4K a powinno HDR - tak jest np. na TV. Dodatkowo przy niektórych pokazuje Dolby Vision. Tak ma być? Epson na kazdym filmie przy takim ustawieniu pokazuje 3840x2160 23,97Hz 12 bit 4:2:2 BT.2020 i HDR. Tylko ze tak pokazuje na kazdym filmie zarówno tym co jest w HDR jak i tym co nie jest. Gra w 24 klatkach wszedzie nawet na You tube. Powinno być jakieś ustawienie auto. A jak masz w Esponie ustawienie hdmi ? Tam ustawiasz np. HDR1 /HDR 2 lub automatyczny i automatyczny jasny. Ja mam ustawione na automatyczny jasny i tam gdzie w źródle jest HDR tam Epson mi daje HDR, a tam gdzie nie ma daje SDR... Można oczywiście do treści SDR ustawić HDR i na odwrót, ale daje wtedy po oczach... Generalnie widać, że Apple jest najlepszy do Epsona jeśli chodzi o Netflix.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 28 Marca 2018 Ok była aktualizacja i poprawili to Dalej jednak brak info że jest to tryb HDR. Pokazuje tylko 4k uhd lub dolby vision.Jednak zmiana framerate na Netflixie działa idealnie. Pytanie czy da rade zminic czcionke/polozenie napisów?Ogolnie urzadzenie wyglada i działa super. Pilot rewelacja. Jednak apple potrafi robić sprzety Co do ekranow z Niemiec to wlasnie seria pro z napinaczami się pojawiła. Zamowiłem 100' ekran. Zobaczymy jak przyjdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 28 Marca 2018 To jak w końcu?Masz ten HDR, na każdym filmie i bt2020, nawet jak nie jest film z HDR?Musisz poszukać na Zachodnich stronach, jak dobrze go ustawić, bo wydaje mi się (może błędnie), że ustawiłeś HDR "na sztywno". Prawidłowo powinien pokazywać dwa znaczki przy filmach z HDR.4k UHD i HDR, lub 4k UHD i dolby Vision.Ale nasz projektor nie ma dolby Vision, więc taki znaczek, nie powinien być widoczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fanek 11 Napisano 28 Marca 2018 Dolby Vision ma priorytet nad HDR10, tam gdzie film ma oba pojawia się znaczek DV. Czy w Apple można na sztywno ustawić aby tylko traktował HDR10 ? W Epsonach gdy projektor wykryje sygnał z HDR pojawia się jakiś komunikat czy tylko na info w opcjach można podejrzeć rodzaj sygnału? I tak jak Hubio napisał - jeśli w każdym (nawet bez HDR) filmie masz sygnał HDR to pewnie masz na sztywno w ustawieniach włączony tak, że z SDR robi HDR.? 9 minut temu, raf7705 napisał: Ale nasz projektor nie ma dolby Vision, więc taki znaczek, nie powinien być widoczny. To Apple już wykrywa DV i podaje taki sygnał dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 28 Marca 2018 Tak i MKV dziala na Apple prez MrMc... ja bych poczekal na Android M jak bendzie na Nvidia Shield TV... mial by dziala potem i Dolby Vision Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 28 Marca 2018 [mention=155330]raf7705[/mention] po aktualizacji jest już ok tzn. jak jest film z hdr to w epsonie automatycznie zmienia. Ogolnie z netflixem jest wszystko dobrze na apple tv i epsonie tylko nie pokazuje HDR przy filmach ale pokazuje Dolby vision i chyba własnie dlatego ze DV ma priorytet nad HDR10 tak jak pisał[mention=26503]Fanek[/mention]. Czyli jak film jest w HDR lub DV to AplleTV pokazuje DV a jak jest tylko w 4k to pokazuje Ultra HD 4K. Jak jest tylko HD to jest samo HD. Epson ustawia w Netflixie wszystko dobrze tzn. HDR jak jest i klatki tak jak jest film nagrany. Dziala to super. W ustawieniach ATV wybietamy do Netflixa na sztywno 4K HDR (24 Hz) a on sam zmieni np. na 50Hz jak film jest tak nagrany i ustawi SDR zamiast HDR. Do Netflixa jest wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fanek 11 Napisano 28 Marca 2018 (edytowane) Czyli po aktualizacji na każdej pozycji w info z epsona już nie pokazuje HDR tylko tam gdzie powinno ? i na yotube tak jak pisałeś w pierwszy poście wyżej o Apple A czasami jest REC2020 i SDR? czy wide color jest nieodzowny z HDR? Tak po szybkiemu google to chyba każda pozycja co ma HDR10 ma też DV, więc pewnie wszędzie będzie pisało DV https://www.nflix.pl/netflix-polska-lista-wszystkich-dostepnych-tytulow/?o=all_hdr#szukaj A tu jeszcze HDR10 vs DV, gdyby ktoś chciał zerknąćhttps://hdtvpolska.com/stranger-things-2-test-dolby-vision-kontra-hdr10-na-lg-oled-tv-porownanie/ Edytowane 28 Marca 2018 przez Fanek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 28 Marca 2018 Na zadnej pozycji nie ma HDR jest tylko DV a wtedy w info epsona mamy HDR jak na screenie wyzej. Jak puszczam samo 4k to epson ustawia jako SDR. Czyli wszystko jest ok Trzeba by trafic na film który jest oznaczony jako HDR ale nie DV a takich chyba na Netflixie nie ma. Co do Showmaxa oni nadają max 1080p ale w jakim fps? 60 czy 50 Hz bo na 24 obraz troche klatkuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 28 Marca 2018 Czyli znaczek DV, jest tak jakby używany, zamiast znaczka HDR. Rozumiem.No to git.Mówisz, że z pilota jesteś zadowolony....Bo w teście ATV 4k vs Roku Ultra, mówili, że aplle ma gorszego pilota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 28 Marca 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, user7878 napisał: Apple TV już podpięty. Ustawiłem go na 4k HDR (24 Hz). Teraz na Netflix pokazuje mi przy filmach Ultra HD 4K a powinno HDR - tak jest np. na TV. Dodatkowo przy niektórych pokazuje Dolby Vision. Tak ma być? Epson na kazdym filmie przy takim ustawieniu pokazuje 3840x2160 23,97Hz 12 bit 4:2:2 BT.2020 i HDR. Tylko ze tak pokazuje na kazdym filmie zarówno tym co jest w HDR jak i tym co nie jest. Gra w 24 klatkach wszedzie nawet na You tube. Powinno być jakieś ustawienie auto. Tak ma być. Ultra HD 4K przy filmach oznacza ze masz obsluge "4K + HDR", samo HDR ze masz FHD + HDR itp. Dolby Vision Ci sie pokazuje, bo box dekoduje Dolby Vision (zeby obejrzec DV trzeba miesc TV z obslugą Dolby Vision). procesor ATV 4K nie obsluguje kodeka VP9 (wymysł googla) ktory jest potrzebny do odpalenia YT w 4K HDR. To co widzisz w info sygnalu z Epsona to jest wymuszony sygnal (ustawienia boxa), nie jest to rzeczywisty HDR wg mnie na filmach z YT. 20 minut temu, Fanek napisał: Tak po szybkiemu google to chyba każda pozycja co ma HDR10 ma też DV, więc pewnie wszędzie będzie pisało DV https://www.nflix.pl/netflix-polska-lista-wszystkich-dostepnych-tytulow/?o=all_hdr#szukaj A tu jeszcze HDR10 vs DV, gdyby ktoś chciał zerknąćhttps://hdtvpolska.com/stranger-things-2-test-dolby-vision-kontra-hdr10-na-lg-oled-tv-porownanie/ nie. DV ma zaszyta obslugę / jest kompatybilne w dół z HDR10 nie odwrotnie. Edytowane 28 Marca 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 28 Marca 2018 @szewi tak miałem przed aktualizacją systemu ios. Po aktualizacji dodali dwie opcje: Auto ustawianie zakresu tonalnego i zakresu klatek i o to właśnie chodziło. Teraz jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 28 Marca 2018 (edytowane) pilot apla jest bardziej fancy ale czy jest lepszy to nie wiem. Mnie denerwuje klawisz menu, ktory robi za klawisz back - nie zawsze dziala poprawnie. Na plus fakt, ze obsluga jest b prosta, ilosc klawiszy ograniczona do minimum, gladzik dotykowy no i fakt ze mozna jako klawiatury uzyc teleofnu / tableta / maka. Edytowane 28 Marca 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 28 Marca 2018 @raf7705 pilot super. Tak samo Xiaomi ma fajnego pilota. ATV brakuje wyszukiwania glosowego w pl albo nie znam sie na tym siri.W Xiaomi moglem na Youtube szukac glosowo.Jednak obsluga i szybkosc w ATV jest genialna.Kupilem z mozliwoscia zwrotu w 14 dni ale zostawiam sobie tego appla @szewi jak z ipada/Iphona wywołac okno z bitrate w Netflixie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 28 Marca 2018 (edytowane) 14 minut temu, user7878 napisał: @raf7705 pilot super. Tak samo Xiaomi ma fajnego pilota. ATV brakuje wyszukiwania glosowego w pl albo nie znam sie na tym siri. W Xiaomi moglem na Youtube szukac glosowo. Jednak obsluga i szybkosc w ATV jest genialna. Kupilem z mozliwoscia zwrotu w 14 dni ale zostawiam sobie tego appla masz osluge glosowa siri, ale jest ona nieaktywna na nasz kraj w ATV... wyglada na to ze jest bajzel w aplikacj NEtflixa, bo nie moze byc prawda ze wszystko jest w Dolby Vision. Faktycznie nie pokazuje w ogole HDR tylko zamiast tego "Vision" na ATV 4K. dodam jesczcze ze ATV 4K ma fajne wygaszacze w wysokiej rozdzlczosci Edytowane 28 Marca 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 28 Marca 2018 Szewi.No z tym się nie do końca zgadzam.Sam znaczek UHD 4k, znaczy że jest 4k.Jak jest dodatkowo znaczek HDR (lub DV), to jest HDR.Pokazywałem zdjęcie z roku ultra wczoraj.Mam znaczek UHD 4k i nie mam sygnału z HDR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 28 Marca 2018 Tak wygaszacze pobrałem od razu. Na epsonie pieknie wygladają. @szewi jak sprawdzic ipadem te info z Netflixa o szybkosci pobieranego materiału? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach