Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Co masz na myśli pisząc trochę lepszy?
Kabel chroma 4.2.0, wifi chroma 4.2.2
Jak pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, szewi napisał:

@pedronx wez tez pod uwagę przy zakupie, że ten podstawowy model Dneona (AVR XB540T) nie ma Dolby Atmosa. 1400 lub 1300 juz tak.

Dzwiek jest wbrew pozorom wazny i dobrze nie zamykac sobie tej opcji jak kiedys sie zdecydujesz na rozbudowe i dolozenie glosnikow do 5.1.2

A przede wszystkim powinien wziąć pod uwagę, że jest jedno HDMI na wyjściu i nie podłączy TV... Więc jeśli już ma lub mu za rok np strzeli do głowy kupić TV nie puści sobie sygnału do obu urządzeń...

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Fakt. Wprawdzie to mozna obejsc splitterem, ale jak juz kupować to warto to przemyslec i najlepiej zeby te dwa wyjscia byly na tv i projektor bez koniecznosci rzezby czy dokupywania dodatkowych pudelek potem. 

W denonie chyba od modelu 2300 wzwyz sa 2 HDMI out. 1300 ma tez jedno jesli dobrze pamietam.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przy zakupie amplitunera zrobiłem tak: przefiltrowałem, który ma co najmniej 2 wyjścia hdmi 2.0 i hdcp i wybrałem najtańszy... :) Potem się okazało, że to całkiem miły amplituner, obsługuje Atmosa, jest całkowicie dobry jak na moje potrzeby dźwięk... i jestem z niego zadowolony.

Oprócz obsługi właśnie hdmi, ilości obsługiwanych kanałów lub/i stref amplitunery mogą np. dawać lepszy lub gorszy dźwięk ? Pewno moc tak, ale samą jakość czy jest zależna od kolumn ? Sorry za pytanie, ale w dziedzinie KD ponieważ przeszedłem jak pisałem z plastikowego zabudowanego Sony, które było moim pierwszym KD nie mam tu żadnych doświadczeń...

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Porównuje sobie różne ampli i tu piszą, że Onkyo 676 nie ma upskalowania do 4k. Prawda to, czy błąd w tabelce. @hubio Ty masz to ampli - jak jest?

Czy brak tego upskalowania oznacza, że nie będzie mi "roztrząsać" do 4k filmu z płyty dvd?

btw, bardzo fajna wyszukiwarka i porównywarka. 

kurcze, niezłe ceny tam mają. 

https://www.crutchfield.com/Product/CompareTo.aspx?g=10420&compareItems=01|580RZ810&compareItems=01|033AVX2400&compareItems=01|158STN1080&compareItems=01|022RXA670

Onkyo TX-RZ810 kosztuje połowę tego co u nas...

Edytowane przez pedronx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, hubio napisał:

Ja przy zakupie amplitunera zrobiłem tak: przefiltrowałem, który ma co najmniej 2 wyjścia hdmi 2.0 i hdcp i wybrałem najtańszy... :)

a tak czysto z ciekawości, po co w ampli DHCP? Jeśli urządzenia są połączone i tak w tej samej sieci domowej, to żeby wyświetlić treści np z telefonu (lub laptopa) via Wi-Fi to trzeba połączyć się do osobnej sieci tworzonej przez ampli? Czy wystarczy ta globalna (domowa)?

20 minut temu, pedronx napisał:

btw, bardzo fajna wyszukiwarka i porównywarka. 

która? gdzie? jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@USS-SMAUG nie widać linków w moim poście?
wklejałem linki do tej crutchfield kropka com

Udało Ci się zrobić zakupy na amazonie?

Edytowane przez pedronx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeśli ktoś śledzi (szuka) na amazon.de to znów majstrują z cenami. Przed chwilą cena obserwowanego przeze mnie X3400H znów trochę spadła - z 725 na 684EUR. To jeszcze nie jest ten poziom który był w niedzielę (było jeszcze prawie 500PLN mniej) więc czekam dalej :)

5 minut temu, pedronx napisał:

@USS-SMAUG nie widać linków w moim poście?
wklejałem linki do tej crutchfield kropka com

Udało Ci się zrobić zakupy na amazonie?

@pedronx hhh, przeglądanie na telefonie obsysa.. ciągle czegoś mi brakuje :(

Z Amazonem czekam na cenę, bo nie zdążyłem w poniedziałek. Ale, jak pisałem przed minutami kilkoma, znów majstrują z cenami, więc.. czatuję;)

Edytowane przez USS-SMAUG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, user7878 napisał:

Na weekend obserwuj. Ostatnio nawet x4400 spadł ponizej 1000eur

tak tak, obowiązkowo w weekend będę śledził, ale że mam otwartą kartę jedną tam, to zauważyłem że teraz się zmieniła cena też :)

na X4400 też patrzyłem, ale budżetowo nie zapnę, a pod kątem możliwości x3400 mi wystarcza aż nadto, więc będę składał do czego innego ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
51 minut temu, pedronx napisał:

Porównuje sobie różne ampli i tu piszą, że Onkyo 676 nie ma upskalowania do 4k. Prawda to, czy błąd w tabelce. @hubio Ty masz to ampli - jak jest?

Czy brak tego upskalowania oznacza, że nie będzie mi "roztrząsać" do 4k filmu z płyty dvd?

1. Tak to prawda - nie ma

2. Nie - skalowaniem do 4k zajmuje się także do wyboru do koloru: odtwarzacz UHD/TV BOX lub sam projektor jak mu dasz np w trybie direct sygnał DVD. Ja osobiście mam w playrze uhd ustawiony automat co oznacza zazwyczaj najwyższą obsługiwaną rozdzielczość czyli właśnie 4k.

31 minut temu, USS-SMAUG napisał:

a tak czysto z ciekawości, po co w ampli DHCP? Jeśli urządzenia są połączone i tak w tej samej sieci domowej, to żeby wyświetlić treści np z telefonu (lub laptopa) via Wi-Fi to trzeba połączyć się do osobnej sieci tworzonej przez ampli? Czy wystarczy ta globalna (domowa)?

HDCP jest to zakodowany sygnał obejmujący ochronę praw autorskich. Innymi słowy jeśli którekolwiek z urządzeń by nie obsługowało HDCP nie obejrzysz filmu w 4k/HDR  lub z Netflixa 4k/HDR... Np. w projektorze 2 wejście HDMI mimo, że jest 2.0a to właśnie nie obsługuje HDCP 2.0 . Amplituner musi i na wejściu (przynajmniej jakimkolwiek) i na wyjściu obsługiwać HDCP żeby można było oglądać 4k/HDR. Nie mam pojęcia czy po sieci puścisz coś w 4k/HDR - to chyba może tylko napisać raf, który ma Nvidia shield i z netflixa mógłby tak pociągnąć... Raczej wątpię choćby z powodu ogromnego transferu danych potrzebnego do 4k/HDR.

https://pl.wikipedia.org/wiki/HDCP

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 minut temu, hubio napisał:

HDCP jest to zakodowany sygnał obejmujący ochronę praw autorskich. Innymi słowy jeśli którekolwiek z urządzeń by nie obsługowało HDCP nie obejrzysz filmu w 4k/HDR  lub z Netflixa... Np. w projektorze 2 wejście HDMI właśnie nie obsługuje HDCP. Amplituner musi i na wejściu (przynajmniej jakimkolwiek) i na wyjściu obsługiwać HDCP żeby można było oglądać 4k/HDR

DHCP (konfig hostow w sieci) i HDCP 2.2 to dwie rozne kwestie :)

40 minut temu, USS-SMAUG napisał:

która? gdzie? jak?

O tematy mocno poboczne zahaczamy...

http://manuals.denon.com/AVRX3100W/NA/EN/HJWMSYnmhqkahw.php

Edytowane przez szewi
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
45 minut temu, USS-SMAUG napisał:

Co do ustawień sieciowych to w moim aplitunerze można korzystać z serwisów streamujących muzykę jak spotify, być może słuchać jakiejś muzyki po sieci, ale na pewno nie ma opcji odtwarzania filmów bo to nie sprzęt video :) To o czym mówisz mam w TV BOXIE i w TV. Szewi ma w swoim playerze UHD, który trochę ma cechy także TV-BOXU. Musi być w każdym razie to sprzęt video.

17 minut temu, hubio napisał:

Nie mam pojęcia czy po sieci puścisz coś w 4k/HDR - to chyba może tylko napisać raf, który ma Nvidia shield i z netflixa mógłby tak pociągnąć... Raczej wątpię choćby z powodu ogromnego transferu danych potrzebnego do 4k/HDR.

Wcześniej namieszałem z tą siecią i puszczaniem po sieci bo nie dobrze Cię zrozumiałem :)

9 minut temu, szewi napisał:

DHCP (konfig hostow w sieci) i HDCP 2.2 to dwie rozne kwestie :)

O tematy mocno poboczne zahaczamy...

Ok Szewi masz oczywiście rację, ale do końca nie jestem przekonany czy koledze jednak nie chodziło o HDCP... Ale pomyliły mi się literki. Dzięki za sprostowanie...

Oczywiście miałem na myśli HDCP 2.2., które jest bardzo ważną kwestią w aplitunerze i musi być do naszych projektorów... :)

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, hubio napisał:

Ok Szewi masz oczywiście rację, ale do końca nie jestem przekonany czy koledze jednak nie chodziło o HDCP...

Panowie to moja niewiedza (a może już ignorancja) bo widząc DHCP myślę jedynie o konfiguracji adresów w sieci (tak trochę zajmuję się tym na codzień) i jakoś nie pomyślałem że skrót może oznaczać i wiązać się z czymś całkiem innym. Dlatego POMIESZAŁEM tematykę widzę całkiem.
Dziękuję Wam za wyjaśnienie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

31 minut temu, hubio napisał:

Nie mam pojęcia czy po sieci puścisz coś w 4k/HDR - to chyba może tylko napisać raf, który ma Nvidia shield i z netflixa mógłby tak pociągnąć... Raczej wątpię choćby z powodu ogromnego transferu danych potrzebnego do 4k/HDR.

https://pl.wikipedia.org/wiki/HDCP

Raf ma agreat. Shielda mam ja. 4k/HDR na shieldzie inaczej niz przez Netlfixa nie puszczalem, ale z NAS laczy sie elegancko, wiec raczej nie powinno byc problemu jak ktos ma szybka sieć. Oppo tym bardziej powinno sobie poradzić.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od innej strony do tego podchodźcie.

Projektor to mój ostatni zakup był,

Pierwszy był tv78" potem dźwięk, potem obraz kinowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

u mnie podobnie :) lacznie z tym ze filmy uhd czekaly juz na prjektor. Nie mowiac o tak waznym akcesorium jak okulary 3d. amplitunery, audio, szmery bajery byly na poczatku, prjektor byl postawieniem korpki nad i

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A u mnie zakup projektora spowodował małą rewolucję technologiczną - właściwie wymiana całego sprzętu i wielu filmów... :) Za mocno zaszalałem... Projektor był dopiero początkiem...

17 minut temu, USS-SMAUG napisał:

Panowie to moja niewiedza (a może już ignorancja) bo widząc DHCP myślę jedynie o konfiguracji adresów w sieci (tak trochę zajmuję się tym na codzień) i jakoś nie pomyślałem że skrót może oznaczać i wiązać się z czymś całkiem innym. Dlatego POMIESZAŁEM tematykę widzę całkiem.
Dziękuję Wam za wyjaśnienie :)

czyli myślałeś o HDCP jednak ? Bo to najczęściej podaje się w specyfikacji amplitunera np. HDMI 2.0a i HDCP 2.2. :)

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zakrecony jestes dzis Hubio :) Z kontekstu wynika, ze mowa o sieci i konfiguracji DHCP, no ale zostawmy juz to.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie nie na temat.

Mamy dziś wolne popołudnie, śnieg pada.

Tak jest w UK.,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hubio napisał:

... Raczej wątpię choćby z powodu ogromnego transferu danych potrzebnego do 4k/HDR.

Używam netflixa na Xboxie i appleTV i idzie bez zacinania w 4k (net od Vectry).

3 godziny temu, hubio napisał:

Oprócz obsługi właśnie hdmi, ilości obsługiwanych kanałów lub/i stref amplitunery mogą np. dawać lepszy lub gorszy dźwięk ? Pewno moc tak, ale samą jakość czy jest zależna od kolumn ? Sorry za pytanie, ale w dziedzinie KD ponieważ przeszedłem jak pisałem z plastikowego zabudowanego Sony, które było moim pierwszym KD nie mam tu żadnych doświadczeń...

Bez wchodzenia w szczegóły....oczywiście, że Tak. Jeżeli masz możliwość podejdź to pierwszego lepszego sklepu z pomieszczeniem odsłuchowym usłyszysz różnicę na bank.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, hubio napisał:

Nie wiem czy tu wolno podawać linki do sprzedawców, ale kupiłem dokładnie ten (129zł):

http://allegro.pl/kabel-hdmi-full-hd-4k-ultimate-v2-0-15m-i6661033676.html?fromVariant=6661058718

Ma 18AVG, jest gruby, a najważniejsze, że działa idealnie tzn. płyty UHD/HDR działają bez problemu...

Oczywiście 1.3 czy 1.4 to wiadomo, że nie można kupować do nowego sprzętu. I należy też pamiętać, że nasz projektor ma to ograniczenie co pisał Szewi więc nie wiadomo jak by działało jak by szło w pełnym 4:4:4...

Wg specyfikacji ma 28AWG (więc cieniutkie druciki) i chyba tylko cudem przesłałby 18Gb. Zresztą podobnie jak dużo grubsze i "lepsze" kable pasywne o tej długości.

Oczywiście do Epsona 9300 zapewne wystarcza, podobnie jaki i zwykły porządny typu HS

12 godzin temu, zibi1974 napisał:

W moim przypadku wersja W bardzo się sprawdza. W tej chwili używam głownie właśnie nadajnika bezprzewodowego. Nie zdarzyło mi się, żeby obraz chociaż raz się zaciął, a na Xboxie wszystko działa naprawdę płynnie. Mam też położony kabel 15m i jak na początku się przełączałem to teraz nie widzę żadnej większej różnicy (na kablu działa oczywiście równie dobrze mimo 15m). Natomiast trzeba pamiętać żeby pilotem (tym samym co projektor) uruchomić też nadajnik bezprzewodowy.

A jeżeli chodzi o kable to się nie zgadzam. Po pierwsze, może i jestem laikiem, ale na moją wiedzę żeby wykorzystać 4K/60p HDR należy użyć standardu HDMI 2.0 (a to projektor umożliwia). Ja własnie zrobiłem ten błąd, zakupiłem kable HDMI 1.4 (3x1m; 1x2m; 1x15m) i ktoś mądrzejszy ode mnie mi powiedział, że na nich  maksymalnie 4k24p lub FullHD60p. Stąd i remont mi się przedłużył, bruzdy poryte a trzeba było odsyłać kable i zamawiać nowe (HDMI 2.0). Wg. mnie jakość kabla (szczególnie jeżeli idzie pod tynkiem) może mieć znaczenie, z mocnym oszczędzaniem (no ale żeby nie dać też się zwariować) bym uważał. Ja osobiście używam do HDMI Monkey Cable do dźwięku naszej polskiej Melodiki. Aha, to co ważne to system jest tak słaby jak jego najsłabszy element, więc jeżeli np. kable wszędzie są super, a między odtwarzaczem a ampli (czy też nadajnikiem od Epsona) będzie HDMI 1.3 to można zapomnieć o 4K.

@hubio  Jeżeli to HDMI 2.0 15m za 120 zł, szacun, ja się nagrzebałem w necie zanim kupiłem i miałem wrażenie, że jakaś zmowa cenowa panuje :) Następne zakupy chyba będę konsultował z Tobą.

pozdrawiam

Ten kabelek 15 m nie zapewni ci pełnego pasma UHD. Przynajmniej ja o takich kablach nie słyszałem. Do takich odległości najpewniejszy będzie światłowód lub rozwiązania na skrętkach cat.6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

1. @Barnaba a który kabel HDMI byś polecił, w przyzwoitej cenie? Długość ok 12m

2. załóżmy taką konfigurację: odtwarzacz 4k wpięty do soundbara a ten z kolei do projektora. Czy soundbar musi być 4k?

3. siedzę na amazonie.de i przypominają mi się czasy jak czatowałem na bilety samolotowe w dobrej cenie: cena i tu i tam potrafi się zmienić 2x w ciągu godziny... o co kaman?

Edytowane przez pedronx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, pedronx napisał:

1. @Barnaba a który kabel HDMI byś polecił, w przyzwoitej cenie? Długość ok 12m

Ja szukałem 15m ale przypuszczam, że 12m to podobne problemy. Wg mojej wiedzy nie ma kabli pasywnych na rynku, które przepuszczą pełne UHD.

Jest 10 m Monster z dożywotnią gwarancją: https://www.amazon.com/Monster-Black-Platinum-HighSpeed-Ethernet/dp/B00GXI11LA

Ja kupiłem 15 m optyka za 133$ z chińskiego portalu aukcyjnego i uważam, że to optymalny (cena/jakość) produkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi