Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, user7878 napisał:

Czy okulary 3d muszą byc od epsona czy takie zwykłe do TV czy co dają w kinie wystarczą?

Ja uziwam 3D okulary SAMSUNG SG-5100GB i jest OK oraz dziala tiez SAMSUNG SSG-4100

Edytowane przez riddle
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, user7878 napisał:

Czy okulary 3d muszą byc od epsona czy takie zwykłe do TV czy co dają w kinie wystarczą?

Takie kinowe Ci nie zadzialaja.

Nie musza byc oryginalne Epsona, byleby byly zgodne, synchronizowane BT, np od telewizorow  Samsunga.

Oo widze, ze riddle mnie ubiegl. Uzywam dokladnie takie samych, jak te powyzej.

Edytowane przez binary
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam / testowałem nastpujące:

- ELPS03 w moim odczuciu najlepsze.

- SSG-3100gb te sa spoko, tylko niestety na baterie wymienna.

- SSG-3300gx (konstrukcja gorsza od ww, ale maja wbudowany akumulator).

- SSG-5100gb (najtansze, na wymienna baterie, do malego TV ok do prjketora sa troche za male, poza tym plastik fantastik, ujda ale najgorsze z ww.)

Z ta wymienna bateria to czasem nawet może być atut, bo niestety mialem już kilka sztuk okularow w ktorych musialem wymienic fabryczny podobno niewymienialny akumulator, bo jak sa dlugo rozladowane to potrafią paść na amen.

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestie kdziez citalem o Panasoniku RF TY-ER3d4MU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpiąlem pod Epsona Xiaomi MiBox 4k. Porażka. Ta karta wifi to max streamuje 720p. Filmy w 4k nie ma szans. Jak ktos rozwaza zakup to nie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, user7878 napisał:

Podpiąlem pod Epsona Xiaomi MiBox 4k. Porażka. Ta karta wifi to max streamuje 720p. Filmy w 4k nie ma szans. Jak ktos rozwaza zakup to nie polecam.

zmiěn soft na Libeelec i bendzie dzialalo OK ale tylko na 802.11ac 5GHz

https://forum.libreelec.tv/thread/9533-905-build-for-mibox/

Edytowane przez riddle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję kolego ridlle za chęć pomocy z mixem :) Na pewno skorzystam na wiosnę.  

Pozdrawiam i  miłego nowego tygodnia. 

Maciej 

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, user7878 napisał:

@riddle daj jakies how to jak to wgrać.

how to:

http://mxqproject.com/tutorial-s905s905x-how-to-run-libreelec-on-s905x-amlogic-tv-box-devices/

soft:

https://forum.libreelec.tv/board/38-amlogic/

Ale potrzebujesz najnowszej wersji

Edytowane przez riddle
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@riddle dzieki za info ale odpuscilem temat. Oddalem do sklepu tego MiBoxa. Nie bede sie z nim boksował. Na dniach ma pojawić sie MiBox 4 wiec może dadzą lan w standardzie. Dziękuję za porady.

Epsonik 7300 już u mnie śmiga. Testowalem 3d i szału nie ma. To chyba jednak technologia nie dla mnie.

Co myslicie o tym uchwycie? To moj poprzedni z Epsona eh-tw3200. Niby miał nie pasowac ale leży idealnie. Pytanie tylko czy utrzyma tego kloca. Na razie dwa dni wisi ;)
0e8ae3aed66529d3544f80cb789feda9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, user7878 napisał:

@riddle dzieki za info ale odpuscilem temat. Oddalem do sklepu tego MiBoxa. Nie bede sie z nim boksował. Na dniach ma pojawić sie MiBox 4 wiec może dadzą lan w standardzie. Dziękuję za porady.

Epsonik 7300 już u mnie śmiga. Testowalem 3d i szału nie ma. To chyba jednak technologia nie dla mnie.

Co myslicie o tym uchwycie? To moj poprzedni z Epsona eh-tw3200. Niby miał nie pasowac ale leży idealnie. Pytanie tylko czy utrzyma tego kloca. Na razie dwa dni wisi ;)
0e8ae3aed66529d3544f80cb789feda9.jpg

Mam bardzo podobny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mam nadzieję, że wytrzyma.
Zastanawiam się jeszcze nad tym ekranem
https://esmart.de/tv-heimkino/leinwaende-fuer-beamer/tension-leinwand/esmart-haiser-pro-tension-leinwand-tatenso-221-x-125-cm-100-16-9-124133580.html z przesyłką do PL okolo 390 eur
lub tanszym (okolo 120 eur) ale bez napinaczy za to większa przekątna https://esmart.de/tv-heimkino/leinwaende-fuer-beamer/motor-leinwand/esmart-basics-motor-leinwand-240-x-135-cm-inkl-3-cm-rand-rundum-format-16-9-136916287.html

Ten z napinaczami całkiem fajnie się prezentuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, user7878 napisał:

To mam nadzieję, że wytrzyma.
Zastanawiam się jeszcze nad tym ekranem
https://esmart.de/tv-heimkino/leinwaende-fuer-beamer/tension-leinwand/esmart-haiser-pro-tension-leinwand-tatenso-221-x-125-cm-100-16-9-124133580.html z przesyłką do PL okolo 390 eur
lub tanszym (okolo 120 eur) ale bez napinaczy za to większa przekątna https://esmart.de/tv-heimkino/leinwaende-fuer-beamer/motor-leinwand/esmart-basics-motor-leinwand-240-x-135-cm-inkl-3-cm-rand-rundum-format-16-9-136916287.html

Ten z napinaczami całkiem fajnie się prezentuje

bierz s napinaczami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe rozczarowanie wychodzi na to ze obraz 3D w 9300W pójdzie tylko przez HDMI1 lub HDMI2 w projektorze trochę to żenada po co ten transmiter zrobili żeby z kablami latać? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, DawidŁ napisał:

Małe rozczarowanie wychodzi na to ze obraz 3D w 9300W pójdzie tylko przez HDMI1 lub HDMI2 w projektorze trochę to żenada po co ten transmiter zrobili żeby z kablami latać? 

Jesteś pewny? Mój wiekowy 9000W dawał radę z 3D. Właściwie tylko do tego służył;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak mój. Zetknąłem się już z takimi opiniami pośród właścicieli nowych Epsonów, którzy narzekają na 3D. Tymczasem na starym Epsonie efekt optymalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, DawidŁ napisał:

a co w instrukcji o tym piszą ? Dziwne by bylo jak 4K lata bezprzewodowo, a do 3d potrzeba kabla, ale wszystko możliwe... Daj znać czy coś sie udało z tematem zrobić. Poszperaj na AVSforum moze cos bedzie na ten temat (wersja US odpowiednik W to 5040UBe)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0225B7C9-FFBC-4BB1-BF5B-B058BAB5C29F.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ok przepraszam za zamieszanie okazuje się że przez NVIDIA 4K 3D nie pójdzie przełączyłem na 1080P FullHD no i wszystko działa normalnie można wejść w opcje i ustawić 3D bezprzewodowo przez transmiter?

Edytowane przez DawidŁ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy kupowałem miesiąc temu TV bałem się, że na zasadzie nowości wyprze projektor, ale nic z tych rzeczy :) Filmy cały czas oglądam na projektorze i to powinna być dodatkowa rekomendacja :) Wczoraj "Poza Światem" w pełnym 16:9 na DVD, a wrażenia kosmiczne... Scena w której rozbija się samolot w tandemie projektor Epson 9300 + Onkyo z dźwiękiem 5.1.2 ( emulowanym z 5.1) to po prostu aż mnie ciarki przeszły i przez chwilę poczułem się jak bym sam spadał...

Jak wcześniej pisałem o DVD tylko filmy kręcone "telewizyjnie" (nie wiem od czego to zależy) prezentują się na projektorze źle. Dotychczas tylko 1 film przestawiłem z projektora  na TV - "Intrygant". Sceny z nasłonecznionymi pokojami konferencyjnymi to najgorszy test dla projektora. Jak bym kiedyś wymieniał tego Epsona zacząłbym właśnie od takich scen: bohater w pokoju do którego wpada mnóstwo światła słonecznego lub stojący w jasny dzień na jakiejś dużej przestrzeni - to dobry test dla projektora ze wskazaniem na DVD, ale i na BD czasami kontrast dramatycznie spada.

Generalnie jednak 90% filmów, przynajmniej w moich warunkach, z moim ekranem da się oglądać i obraz jest świetny.

Edytowane przez hubio
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cięzko żeby 75" TV wyparl projektor, na ktorym na miekko możesz sobie zrobić przekątną 200 cali, raczej go dopełnia. Gdyby TV miały 120 cali wzwyż rozwijane z rulonu jak ekran, w cenach w jakich sa prjektory, wtedy mozna by sie zacząć zastanawiać.

Edytowane przez szewi
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, szewi napisał:

Cięzko żeby 75" TV wyparl projektor, na ktorym na miekko możesz sobie zrobić przekątną 200 cali, raczej go dopełnia. Gdyby TV miały 120 cali wzwyż rozwijane z rulonu jak ekran, w cenach w jakich sa prjektory, wtedy mozna by sie zacząć zastanawiać.

Ja mam na projektorze 100''. Nie chodzi nawet o przekątną, ale po prostu obraz mi się bardziej podoba na projektorze - jest po prostu kinowy, można naprawdę poczuć się jak w kinie...

Oczywiście jak bym miał 100'' telewizor to walka była by całkowicie równorzędna i może była bo inne spojrzenie... Na projektorze mam zdecydowanie lepsze detale w czerniach. Zresztą i w porównaniu do tego tv jak i każdego wcześniejszego. W TV wygląda to tak, że trzeba znacząco podnieść jasność/obniżyć kontrast żeby uzyskać dobre detale w czerniach, ale wtedy obraz jest po prostu ze słabym kontrastem. W projektorze przy zachowaniu wystarczającego kontrastu są znakomite detale w czerniach. Jak dla mnie to projektory są królami ciemnych scen :)  i zastanawiam się dlaczego tyle osób licytuje się na "doskonałą czerń" w projektorach podczas gdy to słaby kontrast w jasnych scenach jest ich największą bolączką... Tzn. wiem - grupa maniaków doskonałej czerni ostro się wypowiada...:)

Tak naprawdę decyzję o kupnie pierwszego projektora podjąłem kierując się wyłącznie rozmiarem... i jak zobaczyłem jaki to jest ogromny potencjał w ciemnych scenach wymieniałem na kolejne modele - tak żeby zachować akceptowalny poziom kontrastu dla jasnych scen i scen z dalekich ujęć (bo ciemne od początku to było wow...) i tak dotarłem do naszego Epsona... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epson w jasnych scenach jest naprawde bardzo dobry na tle konkurencji ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym , że większość dobrych filmów jest z ciemnymi scenami :) Klimat jest po ciemnej stronie :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi