Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, hubio napisał:

Z tego co czytałem Magic Screen zamieniają projektor w telewizor i nadają się do każdego pomieszczenia więc to co masz w pomieszczeniu nie ma znaczenia. Podobno nawet nie trzeba zaciemniać pokoju... To moje marzenie ale spełni się chyba tylko wraz ze zmianą mieszkania... :)

Na forum jest test. Nie trzeba powtarzać (nieprawdziwych) marketingowych plotek:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Barnaba napisał:

Na forum jest test. Nie trzeba powtarzać (nieprawdziwych) marketingowych plotek:(

No właśnie coś trudno go na forum znaleźć ;) 

46 minut temu, hubio napisał:

Przerabiałem nie tak dawno montowanie ekranu więc powiem Ci, że nie jest łatwo znaleźć kogokolwiek kto by się tym chciał zająć.. Mieszkam w jednym z 5 największych miast Polski (pow 0,5 mln)  więc to nie jest jakaś dziura z całym szacunkiem do dziur :) i wykonałem kilkanaście tel m. in. do osób i firm montujących telewizory i projektory i NIKT się nie chciał tego podjąć. W jednym ze sklepów z projektorami powiedziano mi, że montują wyłącznie jak się u nich kupi ekran+projektor i wszystko razem montują. W końcu zacząłem obdzwaniać tzw złote rączki i na 10 - trzech się zgodziło, ale 2 kręciło nosem i trzeba było czekać 2 tyg. Ostatecznie... założył mi gościu, który montuje żaluzje..., który akurat był w celu zamontowania rolet... :) Zrobił to bardzo profesjonalnie, doradził na podstawie rysunku co i jak bo ja kompletnie jestem noga w takich sprawach :) Ekran trzyma się super mocno...

Jak masz dobrą wiertarkę i trochę się znasz (u mnie jest słaby sufit, nie mam wiertarki i się nie znam, ale brat już tak i nawet on nie dział się podjąć bo tu już trzeba wprawy) np. zakładałeś coś pod sufitem to całe mocowanie jest z Supremą. Ty chcesz ramowy więc będzie znacznie łatwiej bo na ścianie więc w zasadzie jeśli kiedykolwiek montowałeś cokolwiek do ściany powinieneś dać radę sam :)

Ja na szczęście zadzwoniłem do panów z Cinema Shop i zgodzili się zamontować, dobrze też doradzają :)  Jest popyt na te usługi bo powiedzieli mi że już od dwóch tygodni cały czas są u klientów. Ale poczekajmy aż wszystko zawiśnie... 

Tymczasem przygotowałem się już do projekcji, na brytyjskim Amazonie zniżka 10f przy zakupach powyzej 50f (wiec mozna troche uszczypnac z trzech pudel 4k), a na Zavvi promka 2x BR 4k za 30f i 5x BR za 30f. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio a nie boisz się że biel będzie szara na takim ekranie alr? Przecież on prawie czarny jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Barnaba napisał:

Barnaba samozaoranie :) Miałem właśnie na myśli ten test co podałeś:

1 godzinę temu, Barnaba napisał:

trudno?? kilka sekund na wpisanie do google i jest na pierwszym miejscu:)

https://hdtvpolska.com/test-ekran-projekcyjny-magicscreen-future-10cg10/

Zjeżdżamy na sam dół i co widzimy w plusach ? :)

PLUSY Uniwersalność ekranu Doskonała jakość kontrastu i czerni w jasnych, niezaadoptowanych pomieszczeniach Nasycone, żywe kolory Z powodzeniem może zastąpić telewizor Znacznie gładsza struktura ekranu niż w przypadku podobnych, konkurencyjnych rozwiązań
Źródło: https://hdtvpolska.com/test-ekran-projekcyjny-magicscreen-future-10cg10/

Więc wszystko co pisałem nie było żadną plotką marketingową. Pisałem dokładnie to:

3 godziny temu, hubio napisał:

Z tego co czytałem Magic Screen zamieniają projektor w telewizor i nadają się do każdego pomieszczenia więc to co masz w pomieszczeniu nie ma znaczenia. Podobno nawet nie trzeba zaciemniać pokoju... To moje marzenie ale spełni się chyba tylko wraz ze zmianą mieszkania... :)

Widać nawet dążąc do spiny można nieźle samemu wpaść. Swoją drogą z Panem binary tworzycie niezły tandem (troli) :) A było już tak spokojnie... :)

1 godzinę temu, raf7705 napisał:

Hubio a nie boisz się że biel będzie szara na takim ekranie alr? Przecież on prawie czarny jest...

Dla mnie to rozważania czysto akademickie... bo i tak nie mam gdzie go postawić... Ale przy takim wzroście kontrastu to chyba wszystko bym przeżył i mogę się mylić, ale z tego co pamiętam to nie jest jak klasyczny matowy szary, ma inną strukturę - więc to wszystko wpływa. Mnie nie pasowała biel wyłącznie na szarym matowym. Widziałem filmiki na YT z tym ekranem + wspomniany wyżej test i zapewnienie od M.K., że może zastąpić TV jest dla mnie największą z możliwych rekomendacji...

A trzeba jeszcze dodać, że zaraz po wprowadzeniu tych ekranów było trochę zamieszania i M.K. dociekał jakie to są materiały... Potem niezbyt miła sytuacja na AUDIO-VIDEO SHOW gdzie nie było dobrego wrażenia więc można powiedzieć, że był uprzedzony, a w teście tak wyszło super... To zresztą świadczy o obiektywizmie M.K. dlatego mu ufam jak i rzetelności testów na tym portalu. A o samym ekranie jeszcze lepiej świadczy bo na pewno nie było żadnego koloryzowania. Jak  2.0 będziesz już go miał napisz koniecznie jak się spisuje z naszym projektorem o ile taki masz, ale zakładam, że jak piszesz w tym wątku to masz 7300/9300 :)

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, binary napisał:
3 godziny temu, Barnaba napisał:
trudno?? kilka sekund na wpisanie do google i jest na pierwszym miejscu:)
https://hdtvpolska.com/test-ekran-projekcyjny-magicscreen-future-10cg10/

Myślę , że dla kogoś, komu sprawia problem "złapanie poziomu" i przykrecenie 2-4 wkretow, to może być "mission impossible".

Dobry wieczór, niestety ale chyba obaj panowie sami pobieżnie przeczytali moją odpowiedź, jak i poprzednika, bo jak byk widnieje tam "na forum". Oczywiście że widziałem test na portalu,  na forum został ukryty/usunięty. 

Jednocześnie nie rozumiem co miała na celu wypowiedź o tym że mogę mieć problem z montażem - nie wie Pan nic o tym czy posiadam pełną manualność, rozumiem że przemyślał Pan to że osoba do której się odezwał może np. jeździć na wózku albo nie posiadać pełnej władzy w rękach i z pełną premedytacją pisze takie rzeczy. Rozumiem że powiedziałby Pan to samo co napisał do inwalidy na ulicy. Jak również na pewno przemyślał Pan również że osoba która posiada taki budżet na sprzęt video musi oszczędzać na profesjonalnym montażu :) Jak jako ludzie będziemy się nawzajem szanować i swoje wybory to świat będzie zdecydowanie przyjemniejszym miejscem. :) 

Edytowane przez 2.0
  • Plusik 1
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, 2.0 napisał:

Dobry wieczór, niestety ale chyba obaj panowie sami pobieżnie przeczytali moją odpowiedź, jak i poprzednika, bo jak byk widnieje tam "na forum". Oczywiście że widziałem test na portalu,  na forum został ukryty/usunięty. 

Jeśli rzeczywiście widziałeś test "na portalu", to nie wiem po co była ta publiczna uwaga. Jeśli uważałeś, że to jest jakiś problem, mogłeś to wyraźnie zaznaczyć. Mój komentarz był raczej żartobliwy, aczkolwiek zbyt często spotykam się ze zbyt oczywista ignorancją;(

Jeśli poczułeś się urażony to przepraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, 2.0 napisał:

Jednocześnie nie rozumiem co miała na celu wypowiedź o tym że mogę mieć problem z montażem - nie wie Pan nic o tym czy posiadam pełną manualność, rozumiem że przemyślał Pan to że osoba do której się odezwał może np. jeździć na wózku albo nie posiadać pełnej władzy w rękach i z pełną premedytacją pisze takie rzeczy. Rozumiem że powiedziałby Pan to samo co napisał do inwalidy na ulicy. Jak również na pewno przemyślał Pan również że osoba która posiada taki budżet na sprzęt video musi oszczędzać na profesjonalnym montażu :) Jak jako ludzie będziemy się nawzajem szanować i swoje wybory to świat będzie zdecydowanie przyjemniejszym miejscem. :) 

Pan-y mozesz zostawic dla nadentych [beeep]kow.

Moja szydere skierowalem w zupelnie inna strone i nie mam watpliwosci, ze osobna ta nie jezdzi na wozku inwalidzkim. Poza tym nie mam w zwyczaju naswmiewac sie z osob, ktore znalazly sie w polozeniu  w ktorym sam nie chcialbym sie znalzc, bez wzgledu na czynniki, ktore do takiego stanu rzeczy doprowadzily. Nie zwyklem tez szydzic (albo jakis czas temu z tego juz  wyroslem) z osob "bogu ducha wiinnych". Taka atrakcje rezerwuje jedynie  osobnikow bezmyslnych, glupich, ktorzy a dodatek  niesprowokowani, usiluja wejsc ze mna w konfrontacje, badz zburzyc spokoj innych wspoluczestnikow forum badz jego zasady.  Z kontekstu powinno ta jasno wynikac komu poswiecilem ustep. Pozostaje mi jedynie wyrazic wyrazuy ubolewania jesli   poczules sie  w jakis sposob dotkniety moja wypowiedzia. Jednoczesnie warto abys zwrocil uwage co napisalem do Ciebie. Jezeli nie zrozumiales, to wyjasniam.

Zasygnalizowalem Ci mozliwosc zakupu jedenego z trzech najbardziej uznanych na swiecie ekranow ARL, w choc w nieokreslonej jednoznacznie cenie, jednak z pewnoscia okazyjnej i mieszczacej sie w Twoim budzecie.  Ekranu,  ktorego niejeden ze  zgromadzonych tutaj entuzjastow chetnie by przytulil, gdyby nie kosztowal on tyle co kosztuje. Cena na poziomie ceny ekranu Magic Screen, czyni moja oferte niezwykle aktrakcyjna, nie tylko dla entuzjastow, ktorzy chcialiby taki ekran sobie potestowac w domowym zaciszu, ale dla kazdego, potencjalnego nabywcy Magic Screena, chocby nie byl on zainteresiowany ocena roznicy pomiedzy oboma ekranami, a jedynie efektem i wartoscia, tzn latwiejsza  mozliwoscia jego odsprzedazy i potencjalna do uzyskania cena. Poniewaz caly swiat zna marke IS Black Diamond, zas Magic Screen jest znany wylacznie w Polsce i Niemczech. Nikt, nigdy nie zdecydowal sie na publiczna prezentacje bezposredniego starcia obu ekranow, wlacznie z producentem MS pomimo bunczucznycch zapowiedzi i komentarzy jego platnych promotorow. Co sugerowac moze , ze jednak MS przegrywa w tej konfrontacji, bo  trudno o lepsza reklame niz pokazanie na targach, ze bijemy lidera.

Dotychczas nie oglaszalem nigdzie checi jego sprzedarzy, bo nie podjalem jeszcze ostatecznej decyzji, ale  spodziewam sie moja obecna sytuacja osobista /lokalowa moze popchanac mnie do zmiany koncepcji kina domowego, bardzo szybko, azwlaszcza, ze  zmiana ta, ze wzgledu na rozwoj technologiczny, wydaje sie byc i tak nie unikniona. Innymi slowy zostales pozytywnie wyrozniony. To nie bylo czcze gadanie. Dlaczego wiec  podchwyciles akurat negatywny watek tego nie rozumiem. 

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hubio napisał:

Barnaba samozaoranie :) Miałem właśnie na myśli ten test co podałeś:

Zjeżdżamy na sam dół i co widzimy w plusach ? :)

PLUSY Uniwersalność ekranu Doskonała jakość kontrastu i czerni w jasnych, niezaadoptowanych pomieszczeniach Nasycone, żywe kolory Z powodzeniem może zastąpić telewizor Znacznie gładsza struktura ekranu niż w przypadku podobnych, konkurencyjnych rozwiązań
Źródło: https://hdtvpolska.com/test-ekran-projekcyjny-magicscreen-future-10cg10/

Widzę, że znasz się na rolnictwie tak samo dobrze (a może nawet lepiej?) niż na projektorach i ekranach;)

Podtrzymuję w całości treść swojego wpisu!

Głównie chciałem ci już po raz kolejny (!) zwrócić uwagę, że stawiasz się w roli eksperta, powołując się na wyrwane z kontekstu zdania lub, jak tutaj, na podsumowanie tekstu. 

Zastanów się, czy znajdzie się współczesny projektor, o którym zdanie "może z powodzeniem zastąpić telewizor" nie będzie prawdziwe? A może jest jakiś, który nie ma "żywych i nasyconych kolorów"?

I drugi temat do przemyślenia: jaki jest odsetek sprzedanych ekranów typu MS. Ile kin ma taki ekran? Te ekrany maja wyraźne zalety, mają tez spore wady. O tym było w teście ale trzeba uważnie czytać. Testy maja tez swoją specyfikę;) Trzeba też czytaj forum i uwagi innych użytkowników. Krótko mówiąc: ekran tego typu wzbudza żywe dyskusje. Dobrze byłoby o tym pamiętać, "polecając" taki ekran, szczególnie, jak go się nie widziało na oczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Barnaba napisał:

Widzę, że znasz się na rolnictwie tak samo dobrze (a może nawet lepiej?) niż na projektorach i ekranach;)

Podtrzymuję w całości treść swojego wpisu!

Głównie chciałem ci już po raz kolejny (!) zwrócić uwagę, że stawiasz się w roli eksperta, powołując się na wyrwane z kontekstu zdania lub, jak tutaj, na podsumowanie tekstu. 

Zastanów się, czy znajdzie się współczesny projektor, o którym zdanie "może z powodzeniem zastąpić telewizor" nie będzie prawdziwe? A może jest jakiś, który nie ma "żywych i nasyconych kolorów"?

I drugi temat do przemyślenia: jaki jest odsetek sprzedanych ekranów typu MS. Ile kin ma taki ekran? Te ekrany maja wyraźne zalety, mają tez spore wady. O tym było w teście ale trzeba uważnie czytać. Testy maja tez swoją specyfikę;) Trzeba też czytaj forum i uwagi innych użytkowników. Krótko mówiąc: ekran tego typu wzbudza żywe dyskusje. Dobrze byłoby o tym pamiętać, "polecając" taki ekran, szczególnie, jak go się nie widziało na oczy.

Wyrwane z kontekstu ? Podsumowanie na samym dole z plusami i minusami dla 90% ludzi jest najważniejsze bo nikt nie ma dzisiaj czasu na czytanie czegoś dokładnie i właśnie głównie czyta plusy i minusy. Sam osobiście nie uważam żeby była to dobra droga, ale na pewno nie można mówić o wyrwanych zdaniach z kontekstu bo to nie są zdania z środka z części opisowej. Ja się nie stawiam w roli eksperta bo nim nie jestem tylko powołuję na prawdziwych ekspertów. A to ty będąc dokładnie takim samym użytkownikiem jak ja pozujesz na eksperta i zarzucasz to mnie ! Zwracasz mi uwagę, pouczasz - a kim ty jesteś żeby mieć do tego prawo ??? Piszesz jakieś bzdury, że podaję niesprawdzone plotki, podaję ci czarno na białym test na który sam się powołujesz (!), a ty wciąż idziesz w zaparte !

A pytanie "Zastanów się, czy znajdzie się współczesny projektor, o którym zdanie "może z powodzeniem zastąpić telewizor" nie będzie prawdziwe? A może jest jakiś, który nie ma "żywych i nasyconych kolorów"?Zastanów się, czy znajdzie się współczesny projektor, o którym zdanie "może z powodzeniem zastąpić telewizor" nie będzie prawdziwe? A może jest jakiś, który nie ma "żywych i nasyconych kolorów"?" to już w ogóle świadczy o tym, że nie wiesz co piszesz. Ty masz w ogóle jakikolwiek projektor ? Człowieku co ty za bzdury piszesz pouczając innych.

Podaj jaki to masz projektor który zastępuje ci telewizor i dalej będziemy dyskutowali bo po tym co napisałeś to nie ma sensu dyskutować.

9 godzin temu, binary napisał:

Pan-y mozesz zostawic dla nadentych [beeep]kow.

Moja szydere skierowalem w zupelnie inna strone i nie mam watpliwosci, ze osobna ta nie jezdzi na wozku inwalidzkim.

Kłamiesz binary ! Ordynarnie kłamiesz ! Dokładnie to skierowałeś do 2.0. Zacytowałeś barnabę który się popisywał jak to szybko można znaleźć test, który to właśnie pisał to do 2.0 i pod tym cytatem napisałeś te słowa ! A teraz jak ci 2.0 odpisał to się zrobiło głupio.

Problem polega jednak na tym, że jakie masz prawo kierować jak to mówisz "szyderę" w jakąkolwiek stronę, załóżmy do mnie :) Kim ty k. jesteś, że uważasz się za lepszego ? Oceniasz i pozycjonujesz kogoś bo nie umie wkręcić 4 wkrętów ? Zaręczam Ci, że na świecie są miliony ludzi wnoszących do społeczeństwa mnóstwo wartości, którzy są od nas tysiąc razy lepsi i też nie umieją wkręcić 4 wkrętów. Mój śp. tata był profesorem filozofii i nie umiał wkręcić nawet żarówki :) a napisał sporo wartościowych książek. Szkoda słów...

Mówię poważnie załóżcie z barnabą klub ekspertów macho :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co wy sie tak tu spieracie? Wchodze tu poczytac o epsonach a tu same zaczepki.

Ostatnie pytanie przed zakupem:
Czy wymienialiscie juz lampe w 7300/9300? Gdzie najlepiej i najtaniej kupić? Czy to jest lampa ELPLP89? Na stronie epsona za okolo 600zl. Mozna ją gdzies taniej dostac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie szanujmy sie ok ?

dla przypomnienia:

https://hdtvpolska.com/forum/guidelines/

jest tam taki podpunkt mowiacy czego robic nie mozna i za co grozi ban:

"Osobiste ataki skierowane przeciwko innym użytkownikom forum oraz moderatorom"

Jakby co to przy kazdym poscie jest taka ikonka "zgloś", wg mnie trzeba reagować jesli sa jakies wycieczki osobiste.

Wracajac do kwestii ekranów Hubio w tej kwestii  nie ma sensu sie unosić. Rozumiem Twoja euforie po przeczytaniu testu (sam czesto tak reaguje) ale potem przewaznie  ide obejrzec / potestować i tu juz bywa różnie. Chodzi o to że te ekrany ok sa b dobre ale maja też wady, ktore moga wystapić w okreslonych warunkach (wedrujace hot spoty, czy gorsza jednorodnosc material tez niektorych ekranow moze dawac efekt srebrzenia - nie dotyczy to akurat MS) i warto o tym tez pamietac. Nie nadaja sie tez do kazdych warunkow szczegolnie jak nie jest zachowana odleglosc montazu projektora od ekranu, ktora zalecaja niektorzy producenci (np Elite Screens zaleca zeby to bylo minimum 1,5 x szerokosc ekranu). Jesli ktos ma odpowiednie odleglosci i jasny niezaciemniony pokoj to wg mnie taki ekran jest warty rozważenia. Do ciemnego pokoju tez mozna, aczkolwiek tu zysk z dodatkowego kontrastu nie bedzie tak duzy, bo swiatla otoczenia, ktore taki ekran ma redukowac / odbijac bedzie znacznie mniej.

14 minut temu, user7878 napisał:

Po co wy sie tak tu spieracie? Wchodze tu poczytac o epsonach a tu same zaczepki.

Ostatnie pytanie przed zakupem:
Czy wymienialiscie juz lampe w 7300/9300? Gdzie najlepiej i najtaniej kupić? Czy to jest lampa ELPLP89? Na stronie epsona za okolo 600zl. Mozna ją gdzies taniej dostac?

Nie raczej nikt jeszcze nie wymianial. Wiekszosc nie dobila jeszcze 400 godzin, wiec to zdecydowanie za malo. Lampa dopiero nabrala docelowej jasności.

TO jest b dobra cena (Epson ja obnizyl wczesniej kosztowala cos 1k PLN, zorientuj sie ile kosztuje lampa do JVC :)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to po wielu testach i czytaniu opinii zamowilem Eh-tw7300 ;) i przeczekam z tym modelem na kolejne native 4k.
Wezme od razu dodatkową lampe ;)
Dziękuję za porady.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, user7878 napisał:

Ok to po wielu testach i czytaniu opinii zamowilem Eh-tw7300 ;) i przeczekam z tym modelem na kolejne native 4k.
Dziękuję za porady.

to ja Cię poproszę, żebyś (jeśli możesz i jeśli będzie Ci się chciało ;) ) wypisał (może być w formie myślników) co zadecydowało że jednak 7300 (bo rozumiem że brałeś pod uwagę też 933, tak?).
I dlaczego od razu lampa zapasowa? Koszt wysyłki nie jest teraz chyba jakiś wysoki, żeby na tym mocno zaoszczędzić, zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę srzętu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, user7878 napisał:

Dziękuję za porady.

Myślę, że powinieneś rozważyć wstrzymanie się z zakupem dodatkowej lampy... Być może wymienisz szybciej sam projektor niż lampę. Jak słusznie zauważył szewi sami nie dobiliśmy nawet do 400h... Użytkując codziennie projektor w trybie średnim który wystarcza na 99,99% filmów po 2 godziny (przeciętny czas filmu) policz na ile lat Ci starczy lampa...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecane wczoraj zdjęcia mojej "prawej strony".
Jak widać, na lewej stronie półmrok panuje już teraz. Nie trzeba czekać wieczora ;) (tak to jest jak się nie ma okna od południa ani zachodu).
Na wszystkich oknach widocznych na zdjęciach są zewnętrzne rolety, więc z uzyskaniem ciemności nie ma problemu.
Odblask od sufitu i ścian to już będzie inna para kaloszy, ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.
Mam cichą nadzieję, że przy tej wielkości ekranu (92") obraz będzie rzucany w dół (ekran zjeżdża maksymalnie nisko) więc i na sufit nie będzie strasznie bić jakoś

IMG_4336.JPG

IMG_4334.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, szewi napisał:

Panowie szanujmy sie ok ?

dla przypomnienia:

https://hdtvpolska.com/forum/guidelines/

jest tam taki podpunkt mowiacy czego robic nie mozna i za co grozi ban:

"Osobiste ataki skierowane przeciwko innym użytkownikom forum oraz moderatorom"

Jakby co to przy kazdym poscie jest taka ikonka "zgloś", wg mnie trzeba reagować jesli sa jakies wycieczki osobiste.

Wracajac do kwestii ekranów Hubio w tej kwestii  nie ma sensu sie unosić. Rozumiem Twoja euforie po przeczytaniu testu (sam czesto tak reaguje) ale potem przewaznie  ide obejrzec / potestować i tu juz bywa różnie. Chodzi o to że te ekrany ok sa b dobre ale maja też wady, ktore moga wystapić w okreslonych warunkach (wedrujace hot spoty, czy gorsza jednorodnosc material tez niektorych ekranow moze dawac efekt srebrzenia - nie dotyczy to akurat MS) i warto o tym tez pamietac. Nie nadaja sie tez do kazdych warunkow szczegolnie jak nie jest zachowana odleglosc montazu projektora od ekranu, ktora zalecaja niektorzy producenci (np Elite Screens zaleca zeby to bylo minimum 1,5 x szerokosc ekranu). Jesli ktos ma odpowiednie odleglosci i jasny niezaciemniony pokoj to wg mnie taki ekran jest warty rozważenia. Do ciemnego pokoju tez mozna, aczkolwiek tu zysk z dodatkowego kontrastu nie bedzie tak duzy, bo swiatla otoczenia, ktore taki ekran ma redukowac / odbijac bedzie znacznie mniej.

Nie raczej nikt jeszcze nie wymianial. Wiekszosc nie dobila jeszcze 400 godzin, wiec to zdecydowanie za malo. Lampa dopiero nabrala docelowej jasności.

TO jest b dobra cena (Epson ja obnizyl wczesniej kosztowala cos 1k PLN, zorientuj sie ile kosztuje lampa do JVC :)

Szewi ja wiem, że taka "dyskusja" to nie dyskusja tylko jakieś bezsensowne spiny, ale 2 panów B wchodzi i zaczynają każdy temat od ataku na kogoś a to, że się nie zna, a to, że nie umie wkręcić 4 wkrętów, a do tego pisują różne bzdury w takim stylu, że każdy współczesny projektor może zastąpić telewizor. To najgorsza mieszanka: ignoracja, niewiedza połączona z atakami.

Co do magic screen to faktycznie się nakręciłem, być może za mocno... Oczywiście nie widziałem go na żywo więc pisałem tylko w oparciu o wiedzę teoretyczną zaczerpniętą z tego testu, avs forum i innych stron w necie. Może to być obarczone błędem. Ale jak już poruszyłeś ten temat to może wiesz czy srebrzenie dotyczy tylko projektorów montowanych sufitowo jak w przypadku ekranów szarych bueno (opisywany problem) czy każdego montażu ? I co by nie mówić wydaje mi się, że zysk z kontrastu może być lepszy także w zaciemnionym pokoju. Dla mnie to jednak rozważania czysto akademickie - póki nie zmienię mieszkania nie mam szansy na ten ekran... 2.0 koniecznie napisz jak się sprawuje i jakie masz pomieszczenie czy zaadaptowane czy nie...

6 minut temu, USS-SMAUG napisał:

Jak widać, na lewej stronie półmrok panuje już teraz. Nie trzeba czekać wieczora ;) (tak to jest jak się nie ma okna od południa ani zachodu).
Na wszystkich oknach widocznych na zdjęciach są zewnętrzne rolety, więc z uzyskaniem ciemności nie ma problemu.
Odblask od sufitu i ścian to już będzie inna para kaloszy, ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.
Mam cichą nadzieję, że przy tej wielkości ekranu (92") obraz będzie rzucany w dół (ekran zjeżdża maksymalnie nisko) więc i na sufit nie będzie strasznie bić jakoś

Jakimś problemem może być błyszczący parkiet, ale przy 92'' to myślę, że nic nie zaszkodzi... Rozważ 100''. Ktoś chyba tu pisał, że kupił ekran i żałuje, że nie większy. Pamiętaj, że w przypadku filmów anamorficznych obraz będziesz miał znacząco zredukowany. Mając porównanie z TV 75'' jak puszczam anamorficzny na 100'' ekranie to obraz jest jeśli chodzi o wysokość jak ta 75'', i trochę dłuższy, ale nie wiele. Anamorficzne ostro zabierają... Z 3m oglądam te 100'' nawet w pełnym 16:9 i powiem Ci, że całkiem dobrze się to ogląda... jest to jednak max a nawet ciut za dużo, a anamorficzny jest idealnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybor 7300 podyktowany był... rozsądkiem

Pisałem już w innym temacie moje testy ale ok:

Uzywam epsona eh-tw3200 i jak do FullHD projektor słuzyl mi świetnie przez okolo 6 lat. Jednak pora już na zmiane pod 4k.

Testowałem projektory do 20000zł. Miałem mozliwość testowania z moimi plikami projektorów: Epson eh-tw7300, eh-tw9300, Sony vw260, hw65 i JVC RS440. Zdecydowanie najlepszym był JVC. Czernie i kontrast świetne. Jednak jest tez 2x drozszy od 7300. Jak poustawialem 7300 to roznica juz nie jest tak duża - tzn dalej widać przewagę JVC ale w moim odczuciu nie wartą 10tys zł

Sony nie podobal mi się w ogole. Nie moje kolory i trochę nie naturalny obraz - mozliwe ze jestem przyzwyczajony do naturalnych kolorow epsona.

Wybierałem więc ostatecznie pomiędzy 9300 a 7300. Tutaj rownież widziałem roznice pomiedzy tymi projektorami ale glownie w ciemnych scenach filmowych a już np. w jasnych scenach czy np. podczas ogladania meczu różnice były praktycznie niewidoczne. Epson daje mi super naturalne kolory, świetną ostrość co przekłada się na najlepszy stosunek jakości do ceny. Stwierdziłem, że nie ma co dopłacać do 9300 a lepiej kupić tanszego, ktory jest również bardzo dobry i przeczekać do nowości z natywnym 4k. Przy odsprzedazy mniej stracę a obecnie zaoszczedzone pieniadze przeznaczam na wymianę amplitunera - kupuję Denona AVR-X3400 i zakup odtwarzacza Egreat A5. Co ciekawe u nas Denon okolo 3500zł a w Niemczech mozna kupić za okolo 2650zł

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, user7878 napisał:

Wybor 7300 podyktowany był... rozsądkiem ;)
Uzywam epsona eh-tw3200 i jak do FullHD projektor słuzyl mi świetnie przez okolo 6 lat. Jednak pora już na zmiane pod 4k.
Testowałem projektory do 20000zł. Miałem mozliwość testowania z moimi plikami projektorów: Epson eh-tw7300, eh-tw9300, Sony vw260, hw65 i JVC RS440. Zdecydowanie najlepszym był JVC. Czernie i kontrast świetne. Jednak jest tez 2x drozszy od 7300. Jak poustawialem 7300 to roznica juz nie jest tak duża - tzn dalej widać przewagę JVC ale w moim odczuciu nie wartą 10tys zł ;)
Sony nie podobal mi się w ogole. Nie moje kolory i trochę nie naturalny obraz - mozliwe ze jestem przyzwyczajony do naturalnych kolorow epsona.
Wynietałem więc ostatecznie pomiędzy 9300 a 7300. Tutaj rownież widziałem roznice pomiedzy tymi projektorami al glownie w ciemnych scenach filmowych a już np. w jasnych scenach czy np. podczas ogladania meczu różnice były praktycznie niewidoczne. Epson daje mi super naturalne kolory, świetną ostrość co przekłada się na najlepszy stosunek jakości do ceny. Stwierdziłem, że nie ma co dopłacać do 9300 a lepiej kupić tanszego, ktory jest również bardzo dobry i przeczekać do nowości z natywnym 4k. Przy odsprzedazy mniej stracę a obecnie zaoszczedzone pieniadze przeznaczam na wymianę amplitunera - kupuję Denona AVR-X3400 i zakup odtwarzacza Egreat A5. Co ciekawe u nas Denon okolo 3500zł a w Niemczech mozna kupić za okolo 2650zł ;)

Dzięki. O takie właśnie coś mi chodziło - konkretnie, rzeczowo - przydatnie dla czytających :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, user7878 napisał:

kupuję Denona AVR-X3400 i zakup odtwarzacza Egreat A5. Co ciekawe u nas Denon okolo 3500zł a w Niemczech mozna kupić za okolo 2650zł emoji6.png

User gdzie znalazłeś avr 3400 za 2650zl możesz podać linka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, user7878 napisał:

Wybor 7300 podyktowany był... rozsądkiem emoji6.png

Testowałem projektory do 20000zł. Miałem mozliwość testowania z moimi plikami projektorów: Epson eh-tw7300, eh-tw9300, Sony vw260, hw65 i JVC RS440. Zdecydowanie najlepszym był JVC. Czernie i kontrast świetne. Jednak jest tez 2x drozszy od 7300. Jak poustawialem 7300 to roznica juz nie jest tak duża - tzn dalej widać przewagę JVC ale w moim odczuciu nie wartą 10tys zł emoji6.png

Wybierałem więc ostatecznie pomiędzy 9300 a 7300. Tutaj rownież widziałem roznice pomiedzy tymi projektorami ale glownie w ciemnych scenach filmowych a już np. w jasnych scenach czy np. podczas ogladania meczu różnice były praktycznie niewidoczne. Epson daje mi super naturalne kolory, świetną ostrość co przekłada się na najlepszy stosunek jakości do ceny. Stwierdziłem, że nie ma co dopłacać do 9300 a lepiej kupić tanszego, ktory jest również bardzo dobry i przeczekać do nowości z natywnym 4k. Przy odsprzedazy mniej stracę a obecnie zaoszczedzone pieniadze przeznaczam na wymianę amplitunera - kupuję Denona AVR-X3400 i zakup odtwarzacza Egreat A5. Co ciekawe u nas Denon okolo 3500zł a w Niemczech mozna kupić za okolo 2650zł emoji6.png

Przy okazji zapytam o coś co dla mnie jest ważne - jak sobie radził JVC RS440 z jasnymi scenami ? Był dużo lepszy kontrast niż w7300/9300 ? Czy w 9300 w jasnych scenach był identyczny kontrast co w 7300 czy trochę lepszy ? I jak na dzisiaj wygląda różnica w cenach między 7300 a 9300 bo chyba 9300 dość potaniały, a  co z 7300 ? Jaką miałeś różnicę w cenie ?

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, USS-SMAUG napisał:

widzę, że ktoś też sie interesuje astronomią :)

1 godzinę temu, user7878 napisał:

Wybor 7300 podyktowany był... rozsądkiem emoji6.png

Testowałem projektory do 20000zł. Miałem mozliwość testowania z moimi plikami projektorów: Epson eh-tw7300, eh-tw9300, Sony vw260, hw65 i JVC RS440. Zdecydowanie najlepszym był JVC. Czernie i kontrast świetne. Jednak jest tez 2x drozszy od 7300. Jak poustawialem 7300 to roznica juz nie jest tak duża - tzn dalej widać przewagę JVC ale w moim odczuciu nie wartą 10tys zł emoji6.png

Wybierałem więc ostatecznie pomiędzy 9300 a 7300. Tutaj rownież widziałem roznice pomiedzy tymi projektorami ale glownie w ciemnych scenach filmowych a już np. w jasnych scenach czy np. podczas ogladania meczu różnice były praktycznie niewidoczne. Epson daje mi super naturalne kolory, świetną ostrość co przekłada się na najlepszy stosunek jakości do ceny. Stwierdziłem, że nie ma co dopłacać do 9300 a lepiej kupić tanszego, ktory jest również bardzo dobry i przeczekać do nowości z natywnym 4k. Przy odsprzedazy mniej stracę a obecnie zaoszczedzone pieniadze przeznaczam na wymianę amplitunera - kupuję Denona AVR-X3400 i zakup odtwarzacza Egreat A5. Co ciekawe u nas Denon okolo 3500zł a w Niemczech mozna kupić za okolo 2650zł emoji6.png

krótko i na temat. 

23 minuty temu, hubio napisał:

Przy okazji zapytam o coś co dla mnie jest ważne - jak sobie radził JVC RS440 z jasnymi scenami ? Był dużo lepszy kontrast niż w7300/9300 ? Czy w 9300 w jasnych scenach był identyczny kontrast co w 7300 czy trochę lepszy ? I jak na dzisiaj wygląda różnica w cenach między 7300 a 9300 bo chyba 9300 dość potaniały, a  co z 7300 ? Jaką miałeś różnicę w cenie ?

7300 jest jakies 2x tańszy (ale na pewno nie 2x gorszy ;). Kazdy prjektor mozesz wyrwać w lepszej cenie niż listowa, ale akurat 9300 trzyma cene.

Roznice w jasności bedziesz mial bo Epson ma 500 lumenów wiecej od JVC. 

Kontrast natywny za to ma kilka razy gorszy od 440 (wiec nie ma opcji zeby byl identyczny) i to też da się zauważyć. Z kolei ANSI Epson ma troche lepszy do scen mieszanych, ale zawsze ta glebie i plastycznosc przeważy, chcyba ze ktos lubi obraz bardziej ostry i  troche bardziej "cyfrowy" wtedy Epson ma b duzo do zaoferowania (mozna go tak ustawić "podrsowac" wyostrzanie, że wrazenie ostrosci jest lepsze niż na natywnym...wiem bo widzialem na wlasne oczy ;) 

przy HDR ta jasność i elastyczność w doborze przekątnej ekranu się przydaje.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Denon x3400h jest w niemieckim media markcie za 679 eur ale za okolo 630 mozna go kupić.

Kontrast w jasnych scenach był lepszy w JVC ale nie było takiej różnicy jak w ciemnych. Ogólnie w jasnych scenach przewaga nie była juz taka wielka ale dalej widoczna natomiast miedzy 7300 a 9300 w jasnych scenach rożnicy niemal nie widać. W ciemnych 9300 jest lepszy i to widać od razu.
Róznica w cenie miedzy 7300 a 9300 to okolo 3tys dzisiaj. Ja wolałem za te pieniadze kupić amplituner ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, szewi napisał:

widzę, że ktoś też sie interesuje astronomią :)

Trochę :) Niedawno żona mi sprezentowała tubkę i.. i teraz składam na montaż ;) mam już trochę szkieł i kamerę, ale bez montażu słabo to wychodzi. 

Stąd rozterki moje - 9300/7300, jaki ampli (atmos .2/.4) za dużo na raz tych wydatków ;)

43 minuty temu, DawidŁ napisał:

User gdzie znalazłeś avr 3400 za 2650zl możesz podać linka?

z moich doświadczeń zakupowaych wynika, że wiele rzeczy jest w DE sporo tańszych. Ostatnio kupowałem słuchawki bose qc, które u nas przed świętami zdążyły zdrożeć o jakies 800zł (z 700 paru zł na 1500!!) żeby mogli zrobić świąteczną przecenę na 1200 :)
Od tego czasu wszystki ceny sprawdzam choćby w internetowych sklepach saturna w de :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi