Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz EPSON ma nieco ponad 4 miliony punktów na obraz, w przyszłości będzie miał ponad 8 mil punktów. Mam nadzieję, że przyjdzie opcja 60hz na 4k i 12bit. Ale ten to rozwój będzie musiał z czegoś zapłacić.

1 minutę temu, DawidŁ napisał:

Metaliczny? 

B64B7FB5-F953-4571-A0EE-21A5D06D11AB.jpeg

tak, to jeden z elementów DIY Black Widow mixu

https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Widow_(paint_mix)

To zdjęcie jest Black Widow Grey Steel2 00NN 53/000 ( RGB(184,184,182) - N7.8 ) prez Epson  TW6000

test-obrazek.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i teraz wiem że nic nie wiem :( zastanawiałem się nad 7300, ale już prawie stwierdziłem że jednak 9300. Teraz kompletnie nie wiem czy brać 9300 czy czekać.. Choć nie sądzę, żeby 9300 staniało. Raczej te nowe cenowo wskoczą wyżej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe jestem w takiej samej sytuacji ;)
7300/9300 stanieją na pewno chociaż cudów nie należy się spodziewać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wierzę, że obie wersje będą dostępne w sprzedaży. Tak jak w przypadku EH-TW6700 i EH-TW76800 ( gdzie można powiedzieć, że jest jego następcą ). Ja kupiłem EH-TW7300 za  cca 9080 LPN od znajomego bezpośrednio od firmy Epson.

Edytowane przez riddle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, user7878 napisał:

Hehe jestem w takiej samej sytuacji ;)
7300/9300 stanieją na pewno chociaż cudów nie należy się spodziewać.

jesli wypuszcza projektory 4k a te na ten moment kosztuja (najtansze Sony) 20k to nie sadze zeby byla duza obnizka TW9/7300 ktore obecnie sa ok 14-15 i 10k i maja swoja polke cenowa, gdzie nie ma w zasadzie duzej konkurencja. Teraz tez mozna w dobrej cenie wyrwać ww. sztuki. Jesli Epson wypusci projoektory 4K w cenie 20k i nie bedzie sie bawil w pixel shift to wg mnie konkurencja bedzie pozamiatana (jakby jeszcze laser do tego wskoczyl, ale wtedy to cena bedzie ~40k nastepca LS10500  ;) pytanie o przepustowość bo Sony w swoich 4K za 20k tez ma ograniczone zlacze HDMI dopiero w modelu za 60k ma pelne HDMI. Tak czy owak nadal bedzie pole w przedziale 10-15 na tansze modele pixel shift...

Z innej beczki: Kolekcja NOLANa przyjechała i jest miazga :) Wlaczylem na chwile Dunkierke i Interstellar. W DUnkierce sceny gdzie slonce odbia sie od morza i w ogole krecenie kamera IMAX, gdzie jest obraz na caly ekran,  rewelacja! Interstellar ujecia carnej dziury w kosmosie i detalicznosc piekna sprawa !!! Szkoda ze nie ma atmosa, no ale DTS HD tez daje rade.

Panowie wypowiadali sie, ze SDR jak HDR, absolutnie sie z tym nie zgodze i prosilbym o nie wypowiadanie takich opinii, bo wprowadzaja one w błąd, a jesli juz to prosze o poparcie ich faktami (w jakim filmie i na jakich ustawieniach i w jakich warunkach: dedykowany pokoj czy salon, jaki ekran). Mowie to na podstawie doswiadczenia z obejrzenia ok 80 filmów UHD. Jesli nie widzicie roznicy ustawcie dobrze proejktor i obejrzyjcie odpowiedni film do tego ;) Over and out.

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natywne 4k od Epsona, jeśli teraz takie się pojawi w tym segmencie, wyceniam na min. 5k USD i dopóki to nie jest laser, a IMHO, nie będzie (póki co Epson życzy sobie za takie 2x więcej), to niech się pocaluja.. w przyslone.

Ważne żeby chociaż w tej iteracji naprawili dwa niedostatki poprzednika, tj 4k@60HZ 4:4:4 i układ kompensacji ruchu dla UHD. Walczyć będą musieli na poważnie, kiedy pojawi się nowa, udoskonalona generacja Optomy UHZ i jej klonów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam znajomego we firmie Epson i poprosiłem go o informacje o nowey lini Epson, czy opłaca się czekać. I powiedział mi, że nowa generacja będzie nieco droższa na i podobnym poziomie jak 4K Sony i JVC. Według niego, jest to idealna wiza 7300/9300 i poczekać, aż następne pokolenie jak spadnie na cena za rozwojow. Ponieważ bendzio nowe panele LCD 4k prawdopodobnie z 8,3 milionami pikseli.

Ja to zrozumiałem tak.

Znajomy z Epsona powiedział, że nowa linia 4k będzie na poziomie cenowym sony 4k i JVC 4k?.

Teraz jest dobry moment na zakup tw7300/9300 i przeczekanie do jeszcze nowszej generacji, która powinna być już w bardziej przyjaznych cenach i na nowych panelach LCD.

Moim zdaniem obecne modele będą nadal w sprzedaży a ich cena się nie zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, raf7705 napisał:

Ja to zrozumiałem tak.
Znajomy z Epsona powiedział, że nowa linia 4k będzie na poziomie cenowym sony 4k i JVC 4k?.
Teraz jest dobry moment na zakup tw7300/9300 i przeczekanie do jeszcze nowszej generacji, która powinna być już bardziej przyjaznych cenach i na nowych panelach LCD.

Moim zdaniem obecne modele będą nadal w sprzedaży a ich cena się nie zmieni.

tak dokladnie... :-)

dzienky raf7705

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio bawiłem się Optomą UHD60 i szczerze obraz dramat jeżeli chodzi o kontrast, czerń itd. ale był ostrzejszy od VW360ES z "natywnym" przetwornikiem :D 

Nie mogę doczekać się nowych propozycji od Epsona, ktoś coś wie? Bo na CES cisza :/ 

1 godzinę temu, binary napisał:

Natywne 4k od Epsona, jeśli teraz takie się pojawi w tym segmencie, wyceniam na min. 5k USD i dopóki to nie jest laser, a IMHO, nie będzie (póki co Epson życzy sobie za takie 2x więcej), to niech się pocaluja.. w przyslone.

Ważne żeby chociaż w tej iteracji naprawili dwa niedostatki poprzednika, tj 4k@60HZ 4:4:4 i układ kompensacji ruchu dla UHD. Walczyć będą musieli na poważnie, kiedy pojawi się nowa, udoskonalona generacja Optomy UHZ i jej klonów.

Odnośnie kompensacji ruchu to stwierdzam że nie spotkałem nic lepszego od madvr + smoothmotion ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tam wam powiem, że nigdy w życiu nie czekałem na kupno sprzętu. Czasami nawet za szybko podejmowałem decyzję. Jak się na coś napalę i mam kasę to prostu kupuję i tyle. Powody są 2:

1. Sprzęt, który już jest chociaż te 2-6 miesiące ma za sobą jakieś testy, porównania itd. Jak coś jest nie tak jest wychwycone. Ile było nietrafionych modeli lub wręcz awaryjnych: telewizorów, kart graficznych, projektorów itd. W przypadku nowego trzeba poczekać znowu od daty wypuszczenia te kilka miesięcy by mieć pewność więc tak naprawdę od daty pojawienia się w sklepie dodajemy minimum pół roku

2. W momencie kiedy to jest nowość jest szalenie droga. To z czasem może i często pojawia się obniżka kiedy np. konkurencja zaatakuje. Telewizor mi się udało kupić w poświątecznej promocji o 2 tyś taniej ! Może projektory bardziej trzymają ceny, ale jak taka Optoma, Sony czy JVS też coś wypuści nowego albo obniży ceny jest szansa, że i Espon opuści, ale na to to gdzieś trzeba czekać i rok od momentu pojawienia się w sklepach.

Dlatego dla mnie najlepszym okresem na kupowanie jest od pół do roku od pojawienia się w sklepach.

7 minut temu, Irokez napisał:

Ostatnio bawiłem się Optomą UHD60 i szczerze obraz dramat jeżeli chodzi o kontrast, czerń itd. ale był ostrzejszy od VW360ES z "natywnym" przetwornikiem :D

Dlatego właśnie M.K. nawet nie wziął ich do testów i była cała o to "sprawa". Kontrast w projektorach to najważniejsza sprawa.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio ja też nie lubie czekać, to koszmar ale w tym przypadku kilka miesięcy mnie nie zbawi. Przeczekam z projektorem full hd i do czerwca bede mądrzejszy. Bo jednak wole dołożyć 2-3 tys a mieć najnowszy sprzęt. Jaj juz sie decyduje na cenę 9300 to i te 2-3 przeboleję

Dodatkowo poszukam jakiegoś sprzętu do streamingu i odtwarzania materiałów 4k. Najbliżej mi dzisiaj do Egreat a5 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Optomą UHD60 w domu i po obejrzeniu obrazu jej wróciłem do sklepu następnego dnia. :-)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quote post="439017" timestamp="1516191984" name="Irokez" userid="23936"]

Odnośnie kompensacji ruchu to stwierdzam że nie spotkałem nic lepszego od madvr + smoothmotion

Ale masz na myśli UHD znaczy 4k z HDr z dysku UHD BD tzn rippa?

Miałem Optomą UHD60 w domu i po obejrzeniu obrazu jej wróciłem do sklepu następnego dnia. :-)

AFAIK Nie Ty jeden. Ale piszą że UHZ to inna para kaloszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Irokez napisał:

Nie mogę doczekać się nowych propozycji od Epsona, ktoś coś wie? Bo na CES cisza :/ 

Odnośnie kompensacji ruchu to stwierdzam że nie spotkałem nic lepszego od madvr + smoothmotion ;)

Pewnie CEDIA - wrzesień, do tego trzbea poczekac na testy i dostepnosc sprzedazy - gdybania ;)

3 godziny temu, binary napisał:

W kwestii niedostatkow zgoda. Glownie HDMI, brak uplynniacza w 4K nie jest jakims problemem, ale mogloby byc. W JVC jest...

jesli w tej "udoskonalonej" wersji UHZ zrobia 3d, szerokie pokrycie palety barw Rec.2020, automatyczny lens shift, kontrast natywny na poziomie powiedzmy 5000:1 bez polepszaczy, zmienia design to wg mnie wtedy bedzie mozna mowic o porownaniu/walce.  

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii niedostatkow zgoda. Glownie HDMI, brak uplynniacza w 4K nie jest jakims problemem, ale mogloby byc. W JVC jest...

jesli w tej "udoskonalonej" wersji UHZ zrobia 3d, szerokie pokrycie palety barw Rec.2020, automatyczny lens shift, kontrast natywny na poziomie powiedzmy 5000:1 bez polepszaczy, zmienia design to wg mnie wtedy bedzie mozna mowic o porownaniu/walce.  

Zastanów się i spróbuj zrozumieć kontekst wypowiedzi, zanim ja skomentujesz.

Twoje checklista nie ma sensu, a porównanie jest kompletnie chybione i to chybione generalnie.

W tej grze chodzi tylko o JEDNA RZECZ - UDZIAŁ W RYNKU, tj nie oddanie tych klientów, którzy wydaliby swoje pieniądze na produkt innej firmy. To zaś, czy jej produkty są lepsze, czy nie, jest sprawą drugorzędna.

TW9300/7300 nie zdobyły popularności, bo były lepsze od konkurencji, tylko dlatego, że były tanie. Nie inaczej jest i bedzie z projektorami laserowymi. Użytkownik, zwłaszcza taki, który ma w nosie budowę kina w domu, chcący sobie pograć w gry 4k/HDR i do tego pooglądać filmy UHD wybierze laser, jeśli ten zapewni jakieś minimum przyzwoitości w kwestii jakości obrazu. Cała reszta jest w zasadzie drugorzędna i projektor lampowy, choćby z lepszą kolorystyka przegra. Konkurencja na tej półce się rozwija i w przypadku konsumentów nastawionych na gry, a więc mających priorytety: laser, 4k/hdr, niski budżet, na dłuższą metę jest przegrana i ten typ konsumenta będzie migrowal. Sumowanego udziału nie wolno oddać, tak więc Epson w pewnym momencie będzie zmuszony wykonać jakiś manewr zapewniający utrzymanie/przyciagniecie klientów sfokusowanych na kino, przez zapewnienie parametrow/funkcjonalności mogących konkurować z Sony i JVC., TE WALKĘ miałem na myśli, a nie bezpośrednia walkę z następca Optomy UHZ i jej tanimi klonami. Myślę więc że jest szansa na to, że zobaczymy natywne 4k, być może panele w innej technologii, albo "tani" laser, ale nie wszystko razem. Taka opcja zarezerwowana jest dla produktów z górnej półki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad zakupem projektora 4K. W tej chwili posiadam Benq 1110 i ekran 90 cali. Całość znajduje się w piwnicy. Zastanawiam się nad wychodzącym w tym miesiąca Benq W1700(z 3D) a także Acerem  M550 i Optomą UHD60. Z tego co wiem Benq W1700 i Optoma  mają słaby kontrast. Może lepiej poszukać jakiegoś używanego JVC RS400?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test Benq W1700 już jest na stronie. Ciekawy projektor w tej cenie. Ja jednak po przeczytaniu recenzji dalej wybieram epsona 9300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, leszekm napisał:

Witam

Zastanawiam się nad zakupem projektora 4K. W tej chwili posiadam Benq 1110 i ekran 90 cali. Całość znajduje się w piwnicy. Zastanawiam się nad wychodzącym w tym miesiąca Benq W1700(z 3D) a także Acerem  M550 i Optomą UHD60. Z tego co wiem Benq W1700 i Optoma  mają słaby kontrast. Może lepiej poszukać jakiegoś używanego JVC RS400?.

DLP nie ma BT.2020 tylko REC.709

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, leszekm napisał:

Witam

To nie ten watek, ale jak juz zadałeś pytanie:

czego oczekujesz od projektora? co bedziesz na nim ogladal ? filmy UHD / BD ?  gral w gry ? TV ?

jesli ladnych kolorow (szerokiej palety barw), dobrego kontrastu natywnego i poziomów czerni do filmow (bez gier) RS400 moze byc ok (ma duzy input lag i do gier sie nie nadaje). Nowsze modele poczwaszy od RS420 maja zredukowany input lag wiec do gier sa ok.

jesli mniej zalezy Ci na szerokiej palecie barw, kontrascie czy czerniach, ale chcesz miec ostry obraz w 4K (najostrzejszy ze wszystkich ww) i do gier to mozesz rozwazyc nowe wynalazki DLP ze stajni TI XPR (nadal nie sa to natywne projektory, do gier sie powiny nadać, zwróc uwage na input lag, UHD60 ma niski z tego co pamietam, inne ktore wymieniles nie wiem)

jesli chcesz miec BT/REC2020 (dobre pokrycie szerowiej palety barw),  przyzwoity kontrast i poziom czerni a przy tym jasny prjektor i szukasz projektora do filmow, TV i do gier i nie przeszkadza Ci ograniczenie przepustowosci zlacza HDMI objawiajace się tym ze w grach masz albo 4K bez HDR albo full HD + HDR, w przypadku strumieniowania podobnie to mozesz zainteresowac sie ktorys z prjektorów z tematu tego wątku. Nie obejrzysz tez filmow w 4K w 60 klatkach z HDR ale takich narazie jest jak na lekarstwo. Do filmow 4K/24, ktorych jest wiekszość sie nadadzą.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projektor będzie służył tylko do filmów,m.in. UHD. W planach jest także zakup odtwarzacza UHD. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, leszekm napisał:

Witam

Aktualnie DLP to dramat jeżeli chodzi o czerń, kontrast itd. co z tego że obraz brzytwa w 4K skoro jest po prostu płasko. W poniedziałek miałem u siebie na testach Optomę UHD60 i było bardzo źle.

Aktualnie masz jvc x5500 w cenie za ok. 14k lub epsona tw9300 w tej samej cenie - najlepiej pojedź i sprawdź to całe HDR na projektorze jak to wygląda w rzeczywistości bo można się nieźle zdziwić ;). 

I jeżeli masz zamiar kupować projektor za ponad 10k obowiązkowa kalibracja u Maćka! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, leszekm napisał:

Projektor będzie służył tylko do filmów,m.in. UHD. W planach jest także zakup odtwarzacza UHD. 

Ja też ostatnio dłuższy czas szukałem czegoś dla siebie i od razu ci powiem że ważne jest żebyś wziął pod uwagę gdzie będzie zamontowany projektor. W zależności od miejsca używania będą ważne inne parametry. Bardzo ważny jest odpowiedni ekran, to może być koszt 2.5-6k jeżeli sam go nie będziesz malował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projektor będzie zamontowany w piwnicy gdzie ściany są brązowe a będą czarne.Ekran biały-90".Maksymalnie to mogę wydać ok.9 tyś.zł. Byłem zdecydowany na Benq W1700 który posiada bardzo dobre 3D. Bardzo podoba mi się obraz z Benq 1110 ale chciałbym jeszcze lepszy obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest temat o użytkowaniu epsonów a nie rozważania, co kupić.

Proszę to uszanować i dywagacje zakupowe sobie prowadzić w adekwatnym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi