Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 12. 1. 2018 o 14:44, raf7705 napisał:

Dziękuję za instrukcję malowanie ale bardziej chodziło mi o to.
Czy po malowaniu, jak już wyschnie, czy nie będzie farba pękać na zwijanym ekranie?
Od ciągłego zwijania i rozwijania.

Czesc, mam odpowiedź od twórcy tego mixu. Tak, jest to możliwe natryskiwanie mixu na rozwijany ekran, które będzie zwijane.
Trzeba pozostawić ekran kilka dni do wyschnięcia, aby wyschło. Ale uważaj, żeby płótno nie było upokorzone, może faliste lub popękane. Wtedy, w tych miejscach, wydają się mieć efekt jasnych i ciemniejszych scen.

dzienky

Edytowane przez riddle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Andy018 napisał:

Witam wszystkich. 

Zakupiłem kilka dni temu projektor tw9300. Czy możecie Panowie doradzić wybór ekranu. Jakieś dwie wersje jedna tańsza druga średnia cena. Ekran musi być rozwijany . Pomieszczenie normalny salon z białymi ścianami i oknami.  Z góry dziękuje 

Główne pytanie jakie musisz sobie zadać to czy biały czy szary bo to znacząco zmienia obraz. Co do firmy to jak ćwierkają wróbelki wszystko i tak jest z Chin. Ja mam osobiście od Supremy Andromeda Elegant Matt White i jestem zadowolony. Wcześniej miałem identyczny, ale szary i nie pasowały mi biele oraz to, że obraz był sztucznie przyciemniony i wymieniłem na biały, ale większość ludzi poleca szary. To bardzo ważny temat bo znacząco może zmienić obraz z projektora więc dobrze się zastanów i dużo poczytaj... Nie mam napinaczy i ekran jest pofałdowany, ale podczas projekcji kompletnie tego nie widać.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, hubio napisał:

Główne pytanie jakie musisz sobie zadać to czy biały czy szary bo to znacząco zmienia obraz. Co do firmy to jak ćwierkają wróbelki wszystko i tak jest z Chin. Ja mam osobiście od Supremy Andromeda Elegant Matt White i jestem zadowolony. Wcześniej miałem identyczny, ale szary i nie pasowały mi biele oraz to, że obraz był sztucznie przyciemniony i wymieniłem na biały, ale większość ludzi poleca szary. To bardzo ważny temat bo znacząco może zmienić obraz z projektora więc dobrze się zastanów i dużo poczytaj... Nie mam napinaczy i ekran jest pofałdowany, ale podczas projekcji kompletnie tego nie widać.

Musisz pomyśleć, czy istnieje możliwość zaciemnienia, czy nie. Potem spójrz po ekranach ARL, które tego nie robią. Tak, szare płótno zwiększa kontrast, który nie jest widoczny na białym tle.

Zobac to sample bialy od mw-screens gain 1.1

IMG_20171207_212754.jpg

IMG_20171207_213741.jpg

IMG_20171207_213737.jpg

IMG_20171207_212905.jpg

Edytowane przez riddle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w salonie to masz w zasadzie dwie opcje:

ekran szary lub ekran ALR.

W przypadku tego drugiego ważna jest odleglosc instalacji projektora od ekranu (powinna byc zachowana odpowiednia odleglosc wynosząca min 1,5  X szerokosci ekranu)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, szewi napisał:

w salonie to masz w zasadzie dwie opcje:

ekran szary lub ekran ALR.

W przypadku tego drugiego ważna jest odleglosc instalacji projektora od ekranu (powinna byc zachowana odpowiednia odleglosc wynosząca min 1,5  X szerokosci ekranu)

Aby nie widzieć ogniska lampy, jako jest to u  tego zdjęcia

DSC02190.thumb.jpg.5d04cce6a0f1cfc823786f67a0ec8845.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie, jak ma sie za małą odegłość to na ALR można się spodziewać takiego efektu, fachowo określanego jako hotspot.

20170929_174111_resized_2 2.jpg

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wszystko ma swoje rozwiązanie i na ograniczenia hotspotu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, riddle napisał:

Ale wszystko ma swoje rozwiązanie i na ograniczenia hotspotu...

jakie ? :)

6 godzin temu, Andy018 napisał:

Witam wszystkich. 

Zakupiłem kilka dni temu projektor tw9300. Czy możecie Panowie doradzić wybór ekranu. Jakieś dwie wersje jedna tańsza druga średnia cena. Ekran musi być rozwijany . Pomieszczenie normalny salon z białymi ścianami i oknami.  Z góry dziękuje 

elite screens cinegrey 5d jak masz odpowednia odleglość projekcji (instalacja prjektora od ekranu w doleglosci minimum 1,5 x szerokosc ekranu)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie bych zprubowal ograniczyć wydajność Lumens prze ND filtr i spróbowałbym przesunąć projektor tak daleko, jak to możliwe.Czi  zwiększenie wysokości projektora lub nawet umieszczenie go na boku (lub na obu) pomoże przenieść gorący punkt tak, aby był widoczny tylko z miejsca, gdzie nikt nie siedzi z danego punktu widzenia.

Edytowane przez riddle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, ale ograniczanie lumenów, ktore sa potrzebne do HDR filtrami szarymi ND to wg mnie nie tedy droga.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, szewi napisał:

tak, ale ograniczanie lumenów, ktore sa potrzebne do HDR filtrami szarymi ND to wg mnie nie tedy droga.

Nie... to niees ND2 filter ci coz podobnego... :-D

Shop Epson Cine4home Ultra Tuning

informacje i test na EH-TW7300

po lewej Epson TW7300 Cine4home Ultra Tuning i po prawej  Standard TW7300

Cine4home-News-2.jpg

Cine4home-News-1-503x705.jpg

Edytowane przez riddle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, szewi napisał:

czyli jak z Epsona zrobić JVC ;)

Dokładnie, a zwłaszcie w mniejszą sumę pieniędzy :-)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim za odpowiedzi . Sprawa wygląda tak ze musi to byc ekran rozwijany. Prosze o jakies propozycje co do modeli .

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Andy018 napisał:

Dzieki wszystkim za odpowiedzi . Sprawa wygląda tak ze musi to byc ekran rozwijany. Prosze o jakies propozycje co do modeli .

Dzieki

Kolega kupił to z liniami i jest szczęśliwy i jak nie tak go, zawsze może pomalować

eSmart Germany Tageslicht Tension Leinwand GRAU Glasfaser 266x149 cm (120")

1_7_1_123.jpg

Edytowane przez riddle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos juz chyba zamawiał podobny ekran. Pytanie jak te napinacze beda dzialaly w takiej cenie - nie oczekiwałbym cudów ;) 

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się już nie mogę doczekać na Interstellar UHD , to jeden z moich ulubionych filmów. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, riddle napisał:

Ja się już nie mogę doczekać na Interstellar UHD , to jeden z moich ulubionych filmów. :-)

Mnie też się bardzo podobał. Kupujesz z tej kolekcji Nolana za 1000zł czy jakoś pojedynczo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry, to mój pierwszy post na forum.

Zamierzam niedługo kupić projektor TW7300 i dopasować do niego ekran MS RS 92". Ze względu na to że pomieszczenie nie jest dostosowane do projekcji zależałoby mi na zastosowaniu sprawdzonego ekranu ALR.

Brakuje mi do zestawu dobrego odtwarzacza BR UHD, a chciałbym kupić coś co będzie cały czas aktualne przez najbliższe lata więc ważna jest dla mnie obsługa DV. Zainteresowałem się nowością Sony UBP-X700, czy ktoś wie czy będzie można na nim ustawić kombinacje 4k + HDR do filmów?

I jeszcze jedno pytanie: czy jeżeli projektor będzie zainstalowany 3.5 metra od ekranu uzyskam dobry efekt?

Pozdrawiam

Edytowane przez 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

kalkulator odleglosci pomoże Ci w odpowiedzi na pytanie:

https://hdtvpolska.com/kalkulator-odleglosci/

3,5 miescisz sie w widelkach wg ww linku to 1,93 - 3,86. Generalnie tutaj jest ok (chociaz moglo by byc bliżej dla optymalnego efektu), ale w kwestii jasnosci dla ekranu 92" to troche stracisz bo przy 3,5m wykorzystasz tylko 1,65 zoomu z dostepnego 2,1 (przy 2,1 jest najwiesza jasnosc z projektora) wiecej info tu:

http://www.projectorcentral.com/Epson_Europe-EH-TW9300-projection-calculator.htm

Sprawdzone masz magic screeny czy elite screens 3d / 5d  na forum masz test tego pierwszego

Sony chyba nie dostal jeszcze update DV ale powinien go miec w 2018 (moge sie mylić) w kwestii standardow to wszystko sie zmienia jak w kalejdoskopie, ale lepiej zeby DV bylo niz zeby go nie bylo, chociaz na projektorze niestety teog nie uswiadczysz. 

hot topikiem jest teraz HDR10 + wg mnie warto zainteresować sie tym playerem, ktory ma miec wszystko:

https://www.whathifi.com/news/panasonics-flagship-2018-4k-blu-ray-player-supports-dolby-vision-hdr10-and-alexa

Edytowane przez szewi
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hubio napisał:

Mnie też się bardzo podobał. Kupujesz z tej kolekcji Nolana za 1000zł czy jakoś pojedynczo ?

Czesc, kupuje tylko Interstellar narazie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, szewi napisał:

Witaj,

kalkulator odleglosci pomoże Ci w odpowiedzi na pytanie:

https://hdtvpolska.com/kalkulator-odleglosci/

3,5 miescisz sie w widelkach wg ww linku to 1,93 - 3,86. Generalnie tutaj jest ok (chociaz moglo by byc bliżej dla optymalnego efektu), ale w kwestii jasnosci dla ekranu 92" to troche stracisz bo przy 3,5m wykorzystasz tylko 1,65 zoomu z dostepnego 2,1 (przy 2,1 jest najwiesza jasnosc z projektora) wiecej info tu:

http://www.projectorcentral.com/Epson_Europe-EH-TW9300-projection-calculator.htm

Sprawdzone masz magic screeny czy elite screens 3d / 5d  na forum masz test tego pierwszego

Sony chyba nie dostal jeszcze update DV ale powinien go miec w 2018 (moge sie mylić) w kwestii standardow to wszystko sie zmienia jak w kalejdoskopie, ale lepiej zeby DV bylo niz zeby go nie bylo, chociaz na projektorze niestety teog nie uswiadczysz. 

hot topikiem jest teraz HDR10 + wg mnie warto zainteresować sie tym playerem, ktory ma miec wszystko:

https://www.whathifi.com/news/panasonics-flagship-2018-4k-blu-ray-player-supports-dolby-vision-hdr10-and-alexa

Hej Szewi,

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Niestety na środku salonu mam duży płaski żyrandol pod sufitem i chciałbym uniknąć zatłoczenia całej przestrzeni powietrznej :D 

Z tego co widziałem w teście projektora jest problem z jednoczesnym przesyłaniem HDR i 4k, stąd moje pytanie o odpowiedni player. Rozumiem że w tych z wysokiej półki nie będzie problemu z ustawieniem odpowiedniego trybu, dotyczy to bardziej budżetowych propozycji? Jeżeli tak, to wiem w co warto zainwestować.

Rozumiem że Billy Lynn w 60 klatkach obejrzę bez HDRu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w panasonikach i sony nie powinno byc tego problemu.

chip pozwala na przesyl 4k/60 8bit wiec raczej tak.

7300 to jasny projektor, wiec nie powinno byc wiekszego problemu (bedzie troche ciemniej) ale i tak bedziesz mial do dyspozycji dużo z 2500 lumenów jasnosci ww projektora.

Edytowane przez szewi
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo ludzi s projektorem uziwa na projektore JVC i Epson 4K@24p 4.2.2 12Bit SDR BT.2020,  może jest to lepszy wybór dla projektora kina domowego. U Panasonika  będziesz potrzebował HDFury linker, i OPPO może obejść się bez HDFury linker tylko przes meta-data na HDMI.

I co DIY screen? Gdzie są lepsze możliwości dla mniej pieniędzy. 

https://www.darkenergyscreens.com/

Lub możesz si go zrobić, jeśli chcesz moge czi pomóc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi