Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie, że ramowe lepsze, ale nie każdy może mieć :) Jestem po krótkich porównaniach nowego TV z projektorem i oczywiście projektor wygrywa w filmach. Epson 9300 to jednak wielka maszynka m in. dzięki tylu ustawieniom dotyczącym poprawy jakości obrazu. W TV właściwie oprócz motion plus i wyostrzania nie ma nic więcej. Na Epsonie DVD mi idzie na minimalnym wzmocnieniu, a im lepsze źródło tym bardziej można wyostrzać/poprawiać. Bałem się, że może tak być, że jak kupię ten nowy TV to tak mi się spodoba, że projektor pójdzie w kąt, ale nic z tych rzeczy... Kolejny raz nie żałuję tych 14 tyś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest moj DIY ekran ramowy, jak ktos bedzie chcial wiecej informacji to daj znac.. To jest latwa mixtura metaliczne farby i PCV płyty. Projektor to TW7300.

My new DIY screen.jpg

IMG_1973.JPG

IMG_1975.JPG

Edytowane przez riddle
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie widzę rolet. Odcięcie światła zewn. wystarczające ? Zresztą te wszędzie białe ściany i sufit dookoła nie rujnują kontrastu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewno, że rujnują.

Wiem z doświadczenia, jak diametralnie zmienił się kontrast, gdy pomalowałem na ciemno sufit w bezpośredniej bliskości ekranu (a mój ekran jest niżej od tego na zdjęciach, więc u @riddle odbicia od sufitu muszą być jeszcze większe)...

Edytowane przez burz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nawet biały stolik rtv... :)  No właśnie tyle pisałem o procencie zaadaptowania pomieszczenia i była dyskusja czy można traktować to zerojedynkowo - jest albo nie jest. Na tym przykładzie widać, że miałem rację bo ja też mam biały sufit i ściany, ale wygląda to zupełnie inaczej...  Przede wszystkim w odległości ok 2m z każdej strony powierzchni projekcyjnej nie ma nic białego... Podłoga to szara matowa wykładzina dywanowa, a nie błyszczący parkiet. Na ścianach po bokach ciemne plakaty, ciemne meble z różnymi rzeczami, stolik rtv czarny...

I niby jedno i drugie jest niezaadaptowane, ale różnice są ogromne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba farba pójdzie na ścianę? Jest teraz biała zrobię matowa. Mam czas wypróbować co lepiej wyglada przed kupnem ekranu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, hubio napisał:

A nie widzę rolet. Odcięcie światła zewn. wystarczające ? Zresztą te wszędzie białe ściany i sufit dookoła nie rujnują kontrastu ?

Nie jest OK...  Ale rolet mam :-)

Tu jak mialem Panasonic UB400

IMG_1922.JPG

IMG_1931.JPG

IMG_1932.JPG

IMG_1913.JPG

TEST Diamond Screen  Zero Edge FLEX 0,8 "w lewo" i  FolkArt mix "w prawo" :-) i to bardzo tanio .-D

S0.8 DEA collage.jpg

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@riddle

Thanks for comparison pictures.

This is outstanding value regarding pricing of both screens !

Well done buddy. Have you got more sample pics in highlights?

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@riddle kudos to you :) It looks pro :)

and welcome to the thread. 

If you have any opinions ab TW7300 you are welcome to share them here.

This shows TW7300 with proper screen does the job well in the sitting room setup.

cheers!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzienky... wieczorem spróbuje zrobic pare screenu...

and cheers for english :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I didn't know that you speak English.

I said before.

Nice screen you made.

I wish to have fix screen, but don't have enough room for that.

Also I sent you private message with questions of, what mixture is that paint?

Cheers.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, raf7705 napisał:

I didn't know that you speak English.

I said before.

Nice screen you made.

I wish to have fix screen, but don't have enough room for that.

Also I sent you private message with questions of, what mixture is that paint?

Cheers.

And you get my reply on it... :-) You can paint this mix at normal roled screen too. Its wery easy to paint and be very patient and do not hurry to make it so quick. I made some interval with spraing 8-10min max.

as an example

1st coat.jpg

2nd coat.jpg

3rd coat.jpg

4th.jpg

5th.jpg

Edytowane przez riddle
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
And you get my reply on it... :-) You can paint this mix at normal roled screen too. Its wery easy to paint and be very patient and do not hurry to make it so quick. I made some interval with spraing 8-10min max. as an example

5a56726436ba0_1stcoat.thumb.jpg.2c7fd0bbbadb50f56554751588c09982.jpg

5a567267445e9_2ndcoat.thumb.jpg.5ddf78d56fdd5b028739d3a953829225.jpg

5a5672692811d_3rdcoat.thumb.jpg.1c9be2838c5e154ef9e9f6c98097251f.jpg

4th.thumb.jpg.18b2b1620452a5a05b1536eb1407c7f1.jpg

5th.thumb.jpg.53aaae63fae9e6f5c652744714d22fdc.jpg

Perhaps I will try your pait in future.Thank You.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[mention=43407]riddle[/mention]

Any chance for more comparison pics with BD Zero Edge on-axis? Actually, any good quality photos (close-up showing screen texture/picture grid structure) would be appreciated. Can you tell at what angle the screen starts noticeably losing colours in comparison with BD?

Do you have any experience with other metallic paints?

BTW

Thanks for the msg. It's ridiculous what can you achieve on such a small budget.

Initially I though it would be cruel to tell to ppl on here how much you've paid for materials while some of them spent 20-60 times more for their Magic- Elite- BD-screens and I've scrapped that part from my previous post, but on the other hand this may be very useful for the rest who can't fork out big money for well known ALR's

Would you mind sharing how much it cost to make your screen?

Tia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że część osób korzystających z forum porozumiewa się w jęz. angielskim, łącznie ze mną, ale proponuję mimo wszystko aby dialogi prowadzone w innych językach niż polski prowadzić na priv lub założyć wydzieloną część w jęz angielskim dla całego forum o ile jeszcze nie ma, a jak nie ma to za zgodą adminów.  Bo to jest forum prowadzone w jęz. polskim. Znam wiele przypadków forów prowadzonych w jęz angielskim gdzie jakikolwiek wpis w jęz. polskim był bezlitośnie kasowany, nawet jak kilka osób dyskutowało... Główny jednak powód jest taki, że wchodzą tu osoby próbujące dowiedzieć się czegoś o naszym projektorze 7300/9300 i jak zobaczą zdjęcia ekranu i rozważania po angielsku jakiej farby używać do jego budowy mogą się lekko przestraszyć :) Pomijam też fakt, ze jak ktoś coś pisze i nie zna jęz. polskiego nawet nie będzie w stanie odpisać jak moje pytanie o ilość bieli w salonie, u kolegi riddle. Ja sam osobiście nie zamierzam udzielać się na polskim forum w obcym jęz., wystarczy, że muszę to robić codziennie w pracy i na wielu forach zagranicznych... Więc trzymajmy się jednak polskiego Panowie...

I żeby nie było tylko upierdliwości z mojej strony info jak ktoś nie wie - w Empiku jest w świetnej cenie za 273zł pakiet 6xBD z Hobbitem i Władcą Pierścieni. Cena bardzo dobra, obserwowałem ten pakiet od początku grudnia i nigdy nie było takiej okazji i nie sądzę aby w przyszłości się często powtarzało. Normalna cena tok 320 -340zł.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega miał mocne wejscie z tym ekranem, bo pokazał że mozna samemu zrobić ekran ALR (ciekawe z tą ceną mam nadzieje ze napisze ile go to wyszło)

no i pokazał, że w niezaadaptowanym salonie TW7300 daje sobie spokojnie rade. Ekran jest sprawa b istotną (kilka storn temu zastanawialismy sie jakie ekrany itp), dotyczy to prezentowanej przez prjektor treści, wiec to info może rownież być przydatne dla osob tu zagladajacych, szczegolnie jak ktos rozwaza tw7300 do salonu i zastanawia sie nad ekranem ALR.

W kwestii jezyka, co racja to racja :) wiec back to PL. 

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, szewi napisał:

Kolega miał mocne wejscie z tym ekranem, bo pokazał że mozna samemu zrobić ekran ALR (ciekawe z tą ceną mam nadzieje ze napisze ile go to wyszło)

no i pokazał, że w niezaadaptowanym salonie TW7300 daje sobie spokojnie rade. Ekran jest sprawa b istotną (kilka storn temu zastanawialismy sie jakie ekrany itp), dotyczy to prezentowanej przez prjektor treści, wiec to info może rownież być przydatne dla osob tu zagladajacych, szczegolnie jak ktos rozwaza tw7300 do salonu i zastanawia sie nad ekranem ALR

Myślisz, że tak dobry jak Magic Screen ? Jak miałbym miejsce na ramowy to na pewno ryzykowałbym z magic screen, ale jednak wolałbym kupić żeby mieć pewność, że będzie w pełni profesjonalnie... Inna sprawa, że ja na takich technicznych sprawach się kompletnie nie znam... Humanista od urodzenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, binary napisał:

[mention=43407]riddle[/mention]

Any chance for more comparison pics with BD Zero Edge on-axis? Actually, any good quality photos (close-up showing screen texture/picture grid structure) would be appreciated. Can you tell at what angle the screen starts noticeably losing colours in comparison with BD?

Do you have any experience with other metallic paints?

BTW

Thanks for the msg. It's ridiculous what can you achieve on such a small budget.

Initially I though it would be cruel to tell to ppl on here how much you've paid for materials while some of them spent 20-60 times more for their Magic- Elite- BD-screens and I've scrapped that part from my previous post, but on the other hand this may be very useful for the rest who can't fork out big money for well known ALR's

Would you mind sharing how much it cost to make your screen?

Tia.

Yes i think i have some but not sure if this is with BD Zero Edge or with second lighter mix. I made some photos over day with closed rolet system at several angles.Yes with some commercial colors and Black widow paint mix and this mix is best what i seen.. :-)

Yes you are right, this ARL screen material is amazing. Why spend to much more? :-)
When i calculated all cost... its was somethink about 3000Kč/490PLN

Compare_2 is my old DIY screen what was painted by commercial color for 300USD and its was wors than this :D

off-axis.jpg

on- axis.png

Compare_2.jpg

Ok..., przepraszam ... z powrotem do polskiego :-)

Oto wiecej obiecanych zdjecie

https://imgur.com/a/U7ZLg

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, riddle napisał:

Yes you are right, this ARL screen material is amazing. Why spend to much more? :-)
When i calculated all cost... its was somethink about 3000Kč/490PLN

OK. That's the total cost, including paint, base, frame, borders and all bits and pieces, right? How much is the paint? Would it be 20% of that amount?

You probably know that Poles are very resourceful people, able to find all materials for cheap or free but  there is no way to avoid the cost of  paint ingredients.  

Don't worry about this gobshite. He can not comprehend the concept of  an open forum and for some strange reasons he's regarding himself as an OP.  

I will ask MOD to move the good stuff to the right place. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

There's a thread about this paint on the avsforum.

Remember that it must be painted with a spray gun only.

There are many more similar in the DIY screens section.

Edytowane przez zakary
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, binary napisał:

OK. That's the total cost, including paint, base, frame, borders and all bits and pieces, right? How much is the paint? Would it be 20% of that amount?

You probably know that Poles are very resourceful people, able to find all materials for cheap or free but  there is no way to avoid the cost of  paint ingredients.  

Don't worry about this gobshite. He can not comprehend the concept of  an open forum and for some strange reasons he's regarding himself as an OP.  

I will ask MOD to move the good stuff to the right place. 

Tak, jest to ostateczny koszt, które wystawiłem dla 122" ARL sceen. Kolor wychodzi około połowy moich obliczeń 1500kč/245PLN.

Znam Polaków,połowa mojej rodziny mieszka w Polsce. :-)

4 godziny temu, zakary napisał:

There's a thread about this paint on the avsforum.

Remember that it must be painted with a spray gun only.

There are many more similar in the DIY screens section.

Tak to prawda..  jest to zmodyfikowany mix Ftoast po jego konzultaci... :-)   Pistolety malarskie można wypożyczyć w OBI lub Baumax za pare PLN jak u nas v Czechach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam Polaków,połowa mojej rodziny mieszka w Polsce. :-)

No to spoko. Zasugerowalem się Twoimi kilkoma postami w języku angielskim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale łatwiej mi napisać, to angielskiB)

czasami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi