Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

co w końcu wybrałeś ? szalenstwo zakupowe widze :) ja z kolei poszedlem w audio do salonu. Chociaz w kinowym tez w sumie mam osobny poza amplitunerem wzmak do stereo tylko na fronty.

9 minut temu, hubio napisał:

No Panowie jak we wrześniu nic nie miałem tak teraz będzie wszystko. Dokupiony jeszcze amplituner i kolumny. W weekend wszystko będzie montowane :) Z ampli mam 2 wyjścia hdmi . Chyba założę jakiś osobny temat na to wszystko. Kolumny raczej niższa półka, ampli średnia, ale głównie cała wymiana po to żeby można było wszystko podpiąć.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pięknie.
Gratuluję.
Możesz założyć osobny temat o twoim zestawie, ze zdjęciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, szewi napisał:

co w końcu wybrałeś ? szalenstwo zakupowe widze :) ja z kolei poszedlem w audio do salonu. Chociaz w kinowym tez w sumie mam osobny poza amplitunerem wzmak do stereo tylko na fronty.

Onkyo TX-NR676E + TAGA HARMONY TAV-606 v.3

Szaleństwo to właściwe określenie... :)

Amplituner wygląda godnie, kolumny raczej słabe, ale ja i na swoim starym Sony byłem zadowolony z dźwięku więc może być tylko lepiej...

Kiedy zastanawiałem się nad wersją W projektora 9300, a wtedy różnica wynosiła ok 2 tyś właśnie o tym myślałem. Po co płacić 2 tyś za wersję W jak można w tej cenie kupić amplituner ? Teraz chyba jest już tylko 1000zł różnicy, ale to wciąż połowa ceny amplitunera, który ma trochę więcej funkcji niż samo rozdzielanie sygnału :)

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio brawo? ja też czekam i przeglądam oferty przy takim projektorze to dźwięk też jest ważny takie dopełnienie do całości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie :) a apetyt rosnie w miare jedzenia 5.0/5.1 -> 7.1 lub 5.1.2 -> 7.1.2 -> 7.1.4 -> 7.2.4 itp ;)

czesto jest tak, ze inwestujac w Video lub Audio zapomina sie o tym drugim, a jedno bez drugiego nie istnieje i dobrze jest zachowac rowne proporcje miedzy nimi. 

Edytowane przez szewi
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hubio napisał:

Onkyo TX-NR676E + TAGA HARMONY TAV-606 v.3

Szaleństwo to właściwe określenie... :)

Amplituner wygląda godnie, kolumny raczej słabe, ale ja i na swoim starym Sony byłem zadowolony z dźwięku więc może być tylko lepiej...

Kiedy zastanawiałem się nad wersją W projektora 9300, a wtedy różnica wynosiła ok 2 tyś właśnie o tym myślałem. Po co płacić 2 tyś za wersję W jak można w tej cenie kupić amplituner ? Teraz chyba jest już tylko 1000zł różnicy, ale to wciąż połowa ceny amplitunera, który ma trochę więcej funkcji niż samo rozdzielanie sygnału :)

Amplituner widzę 7 kanałowy. Będzie całość pod surround czy 5 na surround a 2 do atmosa?

Ja chciałem sobie przygotowałem w suficie 4 przewody pod atmosa (5.1.4), ale (cholernie) drogie ampli są :( z 6 klocków by trzeba. I się teraz zastanawiam czy nie zrobić 5.1.2..

Macie rację, osobny wątek musi być :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, raf7705 napisał:

No tak.
Co to za kino, bez dźwięku.
Subwoofer jeszcze potrzebny,,emoji3.png

Dzięki raf, zapomniałem :) W starym kinie był w zestawie, ale tu faktycznie kupiłem 5.0, a nie 5.1

23 minuty temu, szewi napisał:

dokładnie :) a apetyt rosnie w miare jedzenia 5.0/5.1 -> 7.1 lub 5.1.2 -> 7.1.2 -> 7.1.4 -> 7.2.4 itp ;)

Co do dźwięku to mi tak nie zależy, mój akceptowalny poziom jest naprawdę niski, choć rzeczywiście może 7.1 dać lepsze wrażenia z filmów i nie chodzi nawet o brzmienie czy moc tylko wrażenie otaczającego dźwięku. Pomyślę nad 7.1. Rozumiem, że wystarczy tylko dokupić jeszcze 2 kolumny. Sorry za głupie pytania, ale nigdy się nie interesowałem specjalnie kinem domowym

Cytat

czesto jest tak, ze inwestujac w Video lub Audio zapomina sie o tym drugim, a jedno bez drugiego nie istnieje i dobrze jest zachowac rowne proporcje miedzy nimi. 

Ja już kupując Epsona 9300 zakładałem gdzieś tam w przyszłości kupno amplitunera. Nawet pamiętam dyskusję na innym forum albo tutaj (już nie pamiętam :) ) jak Ty albo raf napisaliście, że jest JEDEN kabelek od kina :) a ja tu kombinuję z 2 wejściem hdmi pod projektor... No teraz będzie rzeczywiście jeden. Zostanie mi 15m kabelka hdmi  18 Gbit/s hdmi 2.0 :)

5 minut temu, USS-SMAUG napisał:

Będzie całość pod surround czy 5 na surround a 2 do atmosa?

A co to znaczy ?

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, hubio napisał:

Dzięki raf, zapomniałem :) W starym kinie był w zestawie, ale tu faktycznie kupiłem 5.0, a nie 5.1

Co do dźwięku to mi tak nie zależy, mój akceptowalny poziom jest naprawdę niski, choć rzeczywiście może 7.1 dać lepsze wrażenia z filmów i nie chodzi nawet o brzmienie czy moc tylko wrażenie otaczającego dźwięku. Pomyślę nad 7.1. Rozumiem, że wystarczy tylko dokupić jeszcze 2 kolumny. Sorry za głupie pytania, ale nigdy się nie interesowałem specjalnie kinem domowym

Ja już kupując Epsona 9300 zakładałem gdzieś tam w przyszłości kupno amplitunera. Nawet pamiętam dyskusję na innym forum albo tutaj (już nie pamiętam :) ) jak Ty albo raf napisaliście, że jest JEDEN kabelek od kina :) a ja tu kombinuję z 2 wejściem hdmi pod projektor... No teraz będzie rzeczywiście jeden. Zostanie mi 15m kabelka hdmi  18 Gbit/s hdmi 2.0

A co to znaczy ?

Dolby ATMOS to rozwinięcie dźwięku surround. W surround (5.1/5.2 lub 7.1/7.2) słyszysz dźwięk dookoła siebie, ATMOS (5.1.2/5.1.4) dodaje jeszcze efekty dźwiękowe ponad słuchającym. Na przykład nie dość że słyszysz że helikopter przelatuje z prawej strony na lewą, to jeszcze słyszysz jak leci ponad Tobą z tej prawej na lewą, z przodu do tyłu itd.
Tu masz na przykład dwie sufitowe (5.1.2)

yumdovpiuxlqbtivqvlq.jpg

Aha, to jeszcze powinienem napisać że kolumny nie muszą być sufitowe, bo stojące też są do tego. Mają dodatkowe głośniki skierowane w sufit.
Jeśli może być po angielsku to tu masz więcej:
http://dolbyatmos.onkyousa.com

PS: We wtorek pojechałem (wreszcie) po rzutnik. REMANENT qr(..)de. Nie sprawdziłem :(

Edytowane przez USS-SMAUG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, USS-SMAUG napisał:

Dolby ATMOS to rozwinięcie dźwięku surround. W surround (5.1/5.2 lub 7.1/7.2) słyszysz dźwięk dookoła siebie, ATMOS (5.1.2/5.1.4) dodaje jeszcze efekty dźwiękowe ponad słuchającym. Na przykład nie dość że słyszysz że helikopter przelatuje z prawej strony na lewą, to jeszcze słyszysz jak leci ponad Tobą z tej prawej na lewą, z przodu do tyłu itd.
Tu masz na przykład dwie sufitowe (5.1.2)

Aha, to jeszcze powinienem napisać że kolumny nie muszą być sufitowe, bo stojące też są do tego. Mają dodatkowe głośniki skierowane w sufit.
Jeśli może być po angielsku to tu masz więcej:
http://dolbyatmos.onkyousa.com

Dzięki - wszystko jasne... Za słaby jestem w montowanie i przeciąganie kabelków w suficie, a nie mam raczej czasu i ochoty aby kogoś do tego brać.. Więc albo pomyślę nad tymi skierowanymi na sufit, ale to może być słaby jednak efekt albo 7.1. choć ten ATMOS brzmi :) kusząco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, hubio napisał:

Dzięki - wszystko jasne... Za słaby jestem w montowanie i przeciąganie kabelków w suficie, a nie mam raczej czasu i ochoty aby kogoś do tego brać.. Więc albo pomyślę nad tymi skierowanymi na sufit, ale to może być słaby jednak efekt albo 7.1. choć ten ATMOS brzmi :) kusząco

Zapytałem z czystej ciekawości, bo, tak jak napisałem, sam bije się z myślami.
A widzę że Twój nowy ampli obsłuży (Dolby Atmos® i DTS:X™ - dźwięk przestrzenny 5.2.2). Mnie kusi 5.1.4 ale to już trzeba 9cio kanałowy ampli, a takie poniżej 6 tyś.. a nie, juz jest taniej, juz schodzę poniżej 6tyś. Ale to nadal dużo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amplituner jak jest w miare nowy model powinien miec opcje co najmniej 5.1.2 pod atmosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, szewi napisał:

Amplituner jak jest w miare nowy model powinien miec opcje co najmniej 5.1.2

Jego ma 5.2.2, wklejałem ze specyfikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zapytałem z czystej ciekawości, bo, tak jak napisałem, sam bije się z myślami.

A widzę że Twój nowy ampli obsłuży (Dolby Atmos i DTS:X - dźwięk przestrzenny 5.2.2). Mnie kusi 5.1.4 ale to już trzeba 9cio kanałowy ampli, a takie poniżej 6 tyś.. a nie, juz jest taniej, juz schodzę poniżej 6tyś. Ale to nadal dużo

Nie ma sie co zastanawiać

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz bardzo szeroki pokój, to warto dać te tylne surround ( poprostu dokupić kolejną parę głośników)
Ale jeśli nie jest bardzo szeroki, to fajnie by było wykorzystać tego Atmosa, tym bardziej że kupujesz płyty UHD.
Opcji jest kilka ale najłatwiejsza dla Ciebie była by, żebyś kupił takie głośniki, które można zamontować na linii łączącej ścianę z sufitem. Grają one pod jakimś kątem w dół w stronę miejsca odsłuchu.
Ewentualnie mogą być zwykłe głośniki ale na regulowanych uchwytach, to trochę więcej zachodu ale można je później, bardziej precyzyjnie ustawić.
Takie dwa głośniki u góry dadzą dużo lepsze efekty niż te co niby odbijają dźwięk od sufitu. Tamta opcja z odbijaniem jest najgorsza z możliwych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, raf7705 napisał:

Jeśli masz bardzo szeroki pokój, to warto dać te tylne surround ( poprostu dokupić kolejną parę głośników)
Ale jeśli nie jest bardzo szeroki, to fajnie by było wykorzystać tego Atmosa, tym bardziej że kupujesz płyty UHD.
Opcji jest kilka ale najłatwiejsza dla Ciebie była by, żebyś kupił takie głośniki, które można zamontować na linii łączącej ścianę z sufitem. Grają one pod jakimś kątem w dół w stronę miejsca odsłuchu.
Ewentualnie mogą być zwykłe głośniki ale na regulowanych uchwytach, to trochę więcej zachodu ale można je później, bardziej precyzyjnie ustawić.
Takie dwa głośniki u góry dadzą dużo lepsze efekty niż te co niby odbijają dźwięk od sufitu. Tamta opcja z odbijaniem jest najgorsza z możliwych.

To być może głupie pytanie, ale czy jak mam np. bardzo wysoki mebel i głośnik stał by na takim meblu jakieś 20 cm od sufitu to miało by to sens ? Chodzi o te 2 dodatkowe do Atmosa. Czyli 2  z 5.1 były by po bokach - lewa, prawa , a te 2 dodatkowe jakieś 5 cm za mną i oczywiście wysoko - pod sufitem. Z przodu wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem na myśli z przodu, pod sufitem.
Mogą być na meblu.
Głośniki surround (te z tyłu) mogą być trochę powyżej uszu ale nie za dużo, napewno nie pod sufitem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, raf7705 napisał:

Ja miałem na myśli z przodu, pod sufitem.
Mogą być na meblu.
Głośniki surround (te z tyłu) mogą być trochę powyżej uszu ale nie za dużo, napewno nie pod sufitem emoji3.png

Ok jasne. Myślałem, że te dodatkowe do atmos są z tyłu a nie z przodu i je miałem na myśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tyłu, to już raczej w suficie musiały by być. I to tak z 1.2m od tylnej ściany, zakładając, że siedzisz przy samej ścianie.

Ta wersja dała by najlepszy efekt ale jest najtrudniejsza do zrobienia.

Wersja na przedniej ścianie, będzie najłatwiejsza do montażu a również efekt będzie dobrze słyszalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za śmiecenie wątku, ale jeszcze jedno pytanie - głośniki przednie miałem i będę mieć za telewizorem/za ekranem i wcześniej też tak miałem, ale okazało się, że centralny nie zmieści mi się na stoliku i ten też muszę ustawić za telewizorem/za ekranem - czy to bardzo mi pogorszy jakość dźwięku ? Oczywiście będzie stał w miejscu środkowym tylko za.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że powinieneś założyć temat o swoim zestawie i tam przenieść dyskusję.

Zdjęcia by się przydały, żeby rozjaśnić temat. Jak to jest poustawiane...

Ustawienie za tv napewno nie polepszy dźwięku ale jak inaczej się nie da...

To cóż zrobić. ..

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio: 

https://hdtvpolska.com/forum/topic/2540-pochwalcie-się-swoimi-zestawami/

lub 

https://hdtvpolska.com/forum/forum/97-domowe-pokoje-kinowe/

:)

bo ja zaraz zaczne offtopa jak to dzis jestem happy, bo uzupelnilem swoj skromny zestaw stereo, ktory sobie wymyslilem w salonie tylko do sluchania muzy  - zanbyłem kolumienki Jamo C97 i gra to naprawde zacnie z pionkiem sx-n30 + pd-10). Oczywiscie nie ma to nic wspolnego z epsonem, ktory jest w osobnym pokoju kinowym, wiec tez zaloze pewnie oddzielny temat...

Lekka hipokryzja wiem :) sam sobie przy okazji udzieliłem rady :)  

A propos Epsona sprawdzaliście nowe tryby HDR ? czy ja mam to zrobić ? :)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, szewi napisał:

Hubio: 

https://hdtvpolska.com/forum/topic/2540-pochwalcie-się-swoimi-zestawami/

lub 

https://hdtvpolska.com/forum/forum/97-domowe-pokoje-kinowe/

:)

bo ja zaraz zaczne offtopa jak to dzis jestem happy, bo uzupelnilem swoj skromny zestaw stereo, ktory sobie wymyslilem w salonie tylko do sluchania muzy  - zanbyłem kolumienki Jamo C97 i gra to naprawde zacnie z pionkiem sx-n30 + pd-10). Oczywiscie nie ma to nic wspolnego z epsonem, ktory jest w osobnym pokoju kinowym, wiec tez zaloze pewnie oddzielny temat...

Lekka hipokryzja wiem :) sam sobie przy okazji udzieliłem rady :)  

A propos Epsona sprawdzaliście nowe tryby HDR ? czy ja mam to zrobić ? :)

No u mnie w zasadzie kupno amplitunera było ściśle związane z zakupem projektora więc przyczyna tkwi w tym wątku :) A tak na jeszcze mniej poważnie to od kiedy zacząłem oglądać filmy na projektorze bardziej usłyszałem dźwięki, szczególnie tylne :) Poważnie... Nie wiem czy jakieś złudzenie czy coś w głowie tak działa, że jak jest wielki obraz te dźwięki z boku dochodzą wyraźniej :) Aż się boję teraz na tych nowych co będzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atmos jest czescia dobrodziejstw plynacych z UHD wiec, oprocz tych oczywistych HDR, WCG i rozdzielczosci warto moim zdaniem tez pojsc w kierunku lepszego dzwieku, takze dobrze zrobiłeś :) Na pewno nie bedziesz zalowal, ze dolozyles do zestawu amplituner  - masz teraz wieksze pole manewru lacznie z uzyskaniem Dolby Atmos :)  

Edytowane przez szewi
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No u mnie w zasadzie kupno amplitunera było ściśle związane z zakupem projektora więc przyczyna tkwi w tym wątku A tak na jeszcze mniej poważnie to od kiedy zacząłem oglądać filmy na projektorze bardziej usłyszałem dźwięki, szczególnie tylne Poważnie... Nie wiem czy jakieś złudzenie czy coś w głowie tak działa, że jak jest wielki obraz te dźwięki z boku dochodzą wyraźniej Aż się boję teraz na tych nowych co będzie...
A to jeszcze nie podłączone?

W weekend chyba zrobię ten update I wypróbuję nowy HDR.
Musimy się choinki pozbyć najpierw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi