raf7705 965 Napisano 1 Stycznia 2018 Wszystkiego najlepszego dla użytkowników tego projektora.Życzenie moje noworoczne, żeby się koleś od shitlisty odczepił od Nas !!! 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 1 Stycznia 2018 1 minutę temu, raf7705 napisał: Wszystkiego najlepszego dla użytkowników tego projektora. Życzenie moje noworoczne, żeby się koleś od shitlisty odczepił od Nas !!! Bardzo dziękuję A niech się nie odczepia... Będzie się z czego pośmiać.. Mamy najwyżej pozycjonowany wątek w projektorach więc jak na każdy szanujący się temat jeden internetowy troll musi przypadać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 1 Stycznia 2018 Heheh, tylko że on myśli, że my jesteśmy trolami w tym temacie hehe .Najlepszego Hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 1 Stycznia 2018 Najlepszego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 1 Stycznia 2018 Najlepszego , Szewi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 1 Stycznia 2018 Amigos: 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 2 Stycznia 2018 (edytowane) Nie wiem czy ktoś czytał, ale napisałem już parę słów o moim nowym telewizorku. Przyjdzie jeszcze czas na dokładniejszą analizę i porównanie, ale muszę o jednej rzeczy napisać. O ile podczas projekcji tryb HDR był widoczny o tyle na telewizorze mnie po prostu oszołomił ! A tak naprawdę jeszcze nawet nie włączyłem żadnego filmu HDR tylko obejrzałem parę scen z filmów SDR w trybie HDR+ (dla którego zresztą warto kupić ten telewizor). Coraz bardziej rozumiem co nam chciał przekazać raf pisząc, że filmy hdr wydają mu się nawet gorsze na projektorze niż BD. Ja nie miałem nigdy wcześniej do czynienia z tą technologią, a teraz w ciągu kilku miesięcy mam już 2 urządzenia to obsługujące i jeden obejrzany film na projektorze Więc jestem w stanie jakoś to zacząć ogarniać. Nie "pozuję" na żadnego eksperta, ale kluczowe jest chyba jedno - projektory mają za małą jasność żeby spowodować efekt "wow" w hdr lub raczej może sama technologia projekcyjna zawodzi bo jak wykazał M.K. ten nasz projektor proporcjonalnie do telewizorów powinien uzyskać "telewizyjne 1500 cd/m2" czyli 4000 cd/m2 co było by lepszym wynikiem niż mój TV, który max może dawać w HDR gdzieś z 800 cd/m2, a mimo tego optycznie mnie to powaliło w przeciwieństwie do projektora. Oczywiście jak było mówione nawet w telewizorach jest to trudne do jednoznacznego sklasyfikowania (obecnie mamy już kilka różnych standardów: HDR, HDR1000, ma być DV - ja sam mam w TV HDR extreme czyli jakieś ulepszone HDR 1000), a w projektorach praktycznie nie ma żadnych norm. Być może wina jest w braku kalibracji w ustawieniach, ale nawet przyjmując to można by zyskać z 20% lepiej podczas gdy w TV zobaczyłem to gdzieś o 80%. Nie zrozumcie mnie jednak źle - opisuję wyłącznie swoje pierwsze wrażenia i to po obejrzeniu jednego filmu uhd na projektorze i kilkunastu minut zwykłego HD z TV w trybie HDR+. I dotyczy to samego efektu HDR (czyli głównie "oślepiającego światła" i tak świetnego kontrastu), a nie efektu końcowego... jakim jest cały obraz. O takie porównanie pokuszę się później... Jak również dokładniej przyjrzę się całemu HDR. Jedno jest jednak pewne, jak tak ma wyglądać przyszłość sprzętu video to będzie nieziemsko... Mój TV to premium UHD, a nie flagowy QLED gdzie HDR momentami zbliża się do 2000 nitów i skoro tak mnie to rozwaliło u mnie to tylko sobie wyobrażam jak by było na QLED, a pamiętajmy, że w HDR celem jest nie 1000 nitów tylko 10 000 nitów ! Tymczasem włączę sobie jeszcze raz Jestem Legendą tym razem na TV i zobaczymy jak będzie to wyglądało i czy oślepi mnie ta latarka Raf albo szewi czy macie w TV HDR ? Jeśli tak jakie porównania ? Nie wiem czy ktoś czytał, ale napisałem już parę słów o moim nowym telewizorku w wątku poświęconym MU8002. Przyjdzie jeszcze czas na dokładniejszą analizę i porównanie, ale muszę o jednej rzeczy napisać. O ile podczas projekcji tryb HDR był widoczny o tyle na telewizorze mnie po prostu oszołomił ! A tak naprawdę jeszcze nawet nie włączyłem żadnego filmu HDR tylko obejrzałem parę scen z filmów SDR w trybie HDR+ (dla którego zresztą warto kupić ten telewizor). Coraz bardziej rozumiem co nam chciał przekazać raf pisząc, że filmy hdr wydają mu się nawet gorsze na projektorze niż hdr. Ja nie miałem nigdy wcześniej do czynienia z tą technologią, a teraz w ciągu kilku miesięcy mam już 2 urządzenia to obsługujące i jeden obejrzany film na projektorze Więc jestem w stanie jakoś to zacząć ogarniać. Nie "pozuję" na żadnego eksperta, ale kluczowe jest chyba jedno - projektory mają za małą jasność żeby spowodować efekt "wow" w hdr ! Edytowane 2 Stycznia 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 2 Stycznia 2018 Mój TV z 2015 ma HDR ale tylko przez USB i przez wewnętrzne aplikacje, niestety nie przez HDMI. Nie robi ono dobrego wrażenia. Ale pewnie na nowszych modelach tv, działa to lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 2 Stycznia 2018 No muszę się szczerze przyznać, że HDR to dopiero poznałem na TV, nie na projektorze Jeśli SDR w trybie HDR+ (czyli to jest jakaś optymalizacja Samsunga zwykłego SDR tak żeby przypominał HDR) tak wygląda... to kurczę - co będzie na prawdziwym HDR ? Będę miał niezłe dylematy gdzie oglądać filmy UHD. Na jednym i drugim jest rewelacyjnie ale i jeden i drugi bardzo się od siebie różnią jeśli chodzi o charakterystykę... Detale w czerniach oczywiście na projektorze na wielki plus, genialny HDR i świetny kontrast na TV. Pewno mimo wszystko wygra projektor na każdym anamorficznym filmie BD. Część filmów DVD szczególnie tych "jasnych" pójdzie na TV. Filmy DVD w pełnym 16:9 i seriale też na TV. Najbardziej będę myślał o UHD które i tu i tu wypada świetnie, ale inaczej... I taka ciekawostka: pełny 16:9 na TV prawie podobne wielkościowo do anamorficznego na projektorze... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 2 Stycznia 2018 Hubio tak mam model 4k z kropka kwantowa 65" w sypialni obraz b jasny (na planszy l20 na wycinku jasosc do 1600 nit) matryca VA wiec kontrast tez spoko ale gorszy niz na epsonie. Obraz 4k wyglada bardzo ok. Do salonu poluje na OLEDA z dolby vision bo clouding lcd krawedziowych jest na dluzsza mete dla mnie meczacy. Wczesniej mialem tylko direct ledy i plazme teraz czas na oledowa czerń Wg mnie porownanie z projektorem ma wiekszy sens jak sie skalibruje prjektor do trybu HDr, TV tak samo wymaga kalibracji bo tryby fabryczne sa specjalnie takie zeby bylo wow a niekoniecznie to ma wiele wspolnego z naturalbym odwzorowaniem barw no i do tego 3ba by porownac powiedzmy kilkadziesiat filmow UHd. Filmy 4k sa bardzo roznie nagrane i na niektorych w ogole hdr nie widac, na innych jest wow od razu.No i przekatna prawie x2 na projektorze robi robote.Jak beda oledy 120" w cenie prjektorow z jasnoscia pobad 1000 to pewnie nie bedzie tematu Epson w trybie jasbe kino ustawionym pod hdr uwierz mi jest b jasny i satysfakcjonujacy do hdr wg mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
poke82 0 Napisano 3 Stycznia 2018 Planuję zakup EH-TW9300W . Czy znacie jakieś pewne miejsce gdzie można go kupić w dobrej cenie?? Dostałem bardzo dobra cenę u Kraftmana. Sprzęt działa jak należy. Ale trzeba negocjować. Chcieli mi wcisnąć 4 pary okularów 3D i uchwyt sufitowy. Ale mi zależało na cenie. Wiec wynegocjowałem cenę kosmos. Najniższą w Polsce-Robiłem rozeznanie. Dzwon do Pana Jarka i negocjuj. +48 602 338 544.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 3 Stycznia 2018 8 godzin temu, szewi napisał: Hubio tak mam model 4k z kropka kwantowa 65" w sypialni obraz b jasny (na planszy l20 na wycinku jasosc do 1600 nit) matryca VA wiec kontrast tez spoko ale gorszy niz na epsonie. Obraz 4k wyglada bardzo ok. Do salonu poluje na OLEDA z dolby vision bo clouding lcd krawedziowych jest na dluzsza mete dla mnie meczacy. Wczesniej mialem tylko direct ledy i plazme teraz czas na oledowa czerń Wg mnie porownanie z projektorem ma wiekszy sens jak sie skalibruje prjektor do trybu HDr, TV tak samo wymaga kalibracji bo tryby fabryczne sa specjalnie takie zeby bylo wow a niekoniecznie to ma wiele wspolnego z naturalbym odwzorowaniem barw no i do tego 3ba by porownac powiedzmy kilkadziesiat filmow UHd. Filmy 4k sa bardzo roznie nagrane i na niektorych w ogole hdr nie widac, na innych jest wow od razu. No i przekatna prawie x2 na projektorze robi robote. Jak beda oledy 120" w cenie prjektorow z jasnoscia pobad 1000 to pewnie nie bedzie tematu Epson w trybie jasbe kino ustawionym pod hdr uwierz mi jest b jasny i satysfakcjonujacy do hdr wg mnie Nikt się nie odzywa w temacie o TV więc pozwolę sobie tutaj napisać coś jeszcze o tym TV. Wczoraj kilka godzin testowałem różne ustawienia i oglądałem programy, ale wszystko na razie wyłącznie z dekodera sat i muszę przyznać, że nano technologia kwantowa, którą miałem w poprzednim modelu robi różnicę... Od razu mi tego brak..., ale model QLED Samsunga to już ceny dwa razy większe gdzie to jest. Jak to zwykle ze mną bywa ciężko mi się jest przez pierwszy miesiąc przestawić na inny obraz i być może stąd te rozterki, ale na dzisiaj to tylko w trybie dynamicznym ten nowy TV wydaje mi się o wiele lepszy + z trybem HDR+. Jednak z dekodera sygnał idący w 2160p/50Hz i na 100% nie wiem czy w 12 bitach zawsze był trochę gorszy niż z playera UHD czy Q10pro. Głównie brak ustawienia blisko źródła kontrastu czy jasności na tym dekoderze powoduje, że nie można go podrasować. Mam więc na razie ambiwalentne odczucia co do TV. W trybie dynamicznym włączyłem sobie na YT 4k/HDR/60fps materiały Samsunga i inne i rzuciło mnie na kolana. Chyba po raz pierwszy w życiu miałem RZECZYWISTE odczucie jak bym wyglądał przez okno w jasny, letni dzień... W innych trybach obraz wydaje mi się mniej szczegółowy i z gorszymi kolorami niż na wcześniejszym modelu z kropką kwantową. Może to być jednak wyłącznie subiektywne odczucie związane ze zmianą wielkości ekranu i zastosowanych systemów w obu modelach. Szewi co do kontrastu się z Tobą nie zgodzę. Kontrast ANSI, a więc ten z którym najczęściej mamy do czynienia - obraz składający się naprzemiennie z jasnych i ciemnych scen na tym telewizorze bije trzynastukrotnie nasz projektor (z pewnością także u Ciebie). Nasz ma zaledwie 190:1, a TV ma 2500:1. Widać to także w obrazie. Włącz sobie film 4k z jasną łąką oświetloną słońcem, kolor morza i nawet jak byś miał super jaskinię, na projektorze będzie to wyglądało gorzej. Dla mnie projektor pozostaje wciąż niekwestionowanym królem ciemnych scen, odwzorowania detali w czerniach, ale jasne sceny to wymiata TV. I zresztą do tego go kupiłem. Reasumując w zasadzie wszystko sprowadza się do tego co już od dawna wiadomo: do filmów fabularnych kinowych lepszy projektor; do sportu, wiadomości, muzyki, seriali, filmów przyrodniczych, dokumentalnych, filmów stricte telewizyjnych lepiej telewizor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 3 Stycznia 2018 Ciekawy artykuł.Teraz to już chyba zrobię ten update.https://www.projectorreviews.com/the-art-of-home-theater-projectors/epson-hc5040ub-ube-hc4000-pc4040-pc6040ub-projectors-end-user-hdr-upgrade/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 3 Stycznia 2018 mowa o wersji 1.10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 3 Stycznia 2018 1.11 jest teraz.Piszą że dodali nowe Auto (bright) dla HDR.Jeszcze jaśniejsze niż stare auto bright.Zobacz punkt 12 w step by step. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DawidŁ 12 Napisano 3 Stycznia 2018 (edytowane) 5 godzin temu, raf7705 napisał: Ciekawy artykuł. Teraz to już chyba zrobię ten update.https://www.projectorreviews.com/the-art-of-home-theater-projectors/epson-hc5040ub-ube-hc4000-pc4040-pc6040ub-projectors-end-user-hdr-upgrade/ To jest wiarygodne źródło? Zrobiłeś już? Edytowane 3 Stycznia 2018 przez DawidŁ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
poke82 0 Napisano 3 Stycznia 2018 1 minutę temu, DawidŁ napisał: To jest wiarygodne źródło? Robiłeś już? Czy mógłby ktoś napisać po polsku po kolei jak zrobić upgrade firmware do najnowszego. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 3 Stycznia 2018 Ściągnąć plik na USB sformatowane w fat32.Włożyć pendrive do gniazda USB.Wyłączyć zasilanie projektora.Wcisnąć przycisk ON na projektorze.Z wciśniętym przyciskiem, włączyć zasilanie (wtyczka do gniazdka).Jak zaczną migać diody, puścić przycisk ON.Po uaktualnieniu projektor się wyłączy.Potem normalnie włączyć.Sprawić w info, wersję oprogramowania. To jest wiarygodne źródło? Zrobiłeś już?Źródło czego?To tylko opis najnowszego update 1.11Sam plik jest na stronie Epsona.Jeszcze nie robiłem ale mam zamiar.Szewi już chyba zrobił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 3 Stycznia 2018 Fakt 1.11 ost wgrywalem.Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DawidŁ 12 Napisano 4 Stycznia 2018 Chyba się skuszę? jak oglądam film z hdr to jest troche zbyt ciemno jak dla mnie mimo ze mam ustawiony automaczny jasny. Dzięki za przetłumaczone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 4 Stycznia 2018 A jeszcze ważna rzecz. Wypakowac plik update przed umieszczeniem na pendrive. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Przy upgrade w linku podanym przez raf też jest wszystko opisane. Jak sie sciagnie plik upgrade ze strony Epsona to tam po rozpakowaniu pliku zip jest dokladna instruckcja ktora nalezy najpierw przeczytac! Warto dodac ze na sformatowanym pendrive pod fat32 ma nie byc nic innego tylko sam plik aktualizacji. Wiadomo ze kazdy wgrywa na swoja odpowiedzialność. Nie bawilem sie jeszcze nowymi trybami, ponoc sa jasniejsze i dodali nowy tryb najjasniejszy, ktory zastapil tryb HDR1. Teraz wczesiejszy HDR1 jest HDR2 itp. Jak sie ustawi HDR na Auto to ustawia na HDR2 czyli odpowiednik teog co było HDR1, a HDR auto bright ustawia na nowy tryb HDR1. DO HDR rekomenduja 3 opcje - ja uzywam opcji 2: Highest Quality – when viewing in a proper dark environment Epson recommends using Digital Cinema mode, with HDR on Auto (that’s effectively the same as before using Auto Bright), and the basis of our last calibration, for “best” quality. Optimal Quality and Brightness Combined This uses Bright Cinema (about twice as bright as Digital Cinema – as i does’t use Epson’s Cinema filter), and HDR Auto Expect that using Bright Cinema, the Epson can’t get as close to the P3/BT.2020 color space as when using the superior (but dimmer) Digital Cinema mode. Optimal Brightness and Quality Combined for high ambient light This also uses Bright Cinema, but uses Auto HDR (Bright), so that the new HDR 1 is used. źrodło: https://www.projectorreviews.com/the-art-of-home-theater-projectors/epson-hc5040ub-ube-hc4000-pc4040-pc6040ub-projectors-end-user-hdr-upgrade/ Edytowane 4 Stycznia 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 4 Stycznia 2018 Do uhd z hdr, ja będę chyba preferował digital Cinema z filtrem i nowy auto bright. Do fhd, natural. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) No teraz po zmianie zapuscilem digital cinema z tymi ustawieniami i da sie spokojnie ogladac i nie jest za ciemno. Jednak wole kolory i ustawienia bright cinema i HDR auto - obraz jest bardziej zywy. Oczywiscie tryb digital cienema ma taki typowy kinowy i bardziej analogowy look. Edytowane 4 Stycznia 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) No Panowie jak we wrześniu nic nie miałem tak teraz będzie wszystko. Dokupiony jeszcze amplituner i kolumny Onkyo TX-NR676E + TAGA HARMONY TAV-606 v.3. W weekend wszystko będzie montowane Z ampli mam 2 wyjścia hdmi . Chyba założę jakiś osobny temat na to wszystko. Kolumny raczej niższa półka, ampli średnia, ale głównie cała wymiana po to żeby można było wszystko podpiąć bo wystarczy, że jestem video-maniakiem , nie potrzeba żebym jeszcze był audiofilem Edytowane 4 Stycznia 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach