raf7705 965 Napisano 15 Listopada 2017 Hubio. Nie.Nie piszę o żadnym kodi, tylko o odtwarzaczu który jest w egreat A5.Szewi amplituner wystarczy spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 15 Listopada 2017 20 minut temu, raf7705 napisał: Hubio. Nie. Nie piszę o żadnym kodi, tylko o odtwarzaczu który jest w egreat A5. Ok. Dzięki za info. Obadam temat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 15 Listopada 2017 (edytowane) Raf ja wiem ze wystarczy ampli, ale nie o to mi chodziło, mowiac o hubie myslalem o urzadzneiu ktorym kontrolujesz cale kino. Jeden pilot (android/ios) gdzie moznesz zpaorgramowac akcje np wlacz netflix (akcja polega na wlaczeniu amplitunera, projektora, odapleniu nvidii i wlaczneiu apki netflixa jednym przyciskiem na teleofnie itp) Z tego co wiem to harmony hub tak działa. Edytowane 15 Listopada 2017 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 15 Listopada 2017 A to tak.Ja nie mam problemu z kilkoma pilotami.Zwykle używam 3 na raz.Źródło+dźwięk+obraz. Te aktualnie nie używane, leżą z boku, żeby się nie mylić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikas 3 Napisano 15 Listopada 2017 Co do blu-ray jest jeszcze cambridge audio cxuhd, czy on wypada jakościowo tak samo jak oppo 203? Dźwięk audio jest na pewno lepszy, ale co z resztą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 15 Listopada 2017 Potestowalem troche harmony hub i powiem tak fajna sprawa. Piloty sobie leza w organizerze, a pudelkami zarzadzasz przez tel /tablet. Przykladowo zdefiniowany przycisk blu ray u mnie: wlacza projektor, odtwarzacz, amplituner, wzmacniacz i przelacza ampli na input blue ray. Czyli 5 klikniec mniej Tak samo dla grania czy android boxa. Mozna sobie jeszcze skonfigurowqc zeby swiatlo w pokoju sie sciemnialo do projekcji...Cos jak w misiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 15 Listopada 2017 15 minut temu, szewi napisał: Mozna sobie jeszcze skonfigurowqc zeby swiatlo w pokoju sie sciemnialo do projekcji...Cos jak w misiu Szkoda tylko, że nie robi to drinków Już chyba w końcu wiem o co wszystkim chodzi z tym wpływem białych ścian i sufitu na kontrast obrazu... Eureka W Samsungu panel info to wielki biały kawałek obrazu o wysokości jakiś 50cm. Kiedy się pojawia cały obraz, szczególnie jasny niesamowicie traci na kontraście. Po prostu obraz zostaje rozjaśniony. Oczywiście ten panel info jest tuż na obrazem... I dochodzimy do sedna spawy co wcześniej przeczuwałem. Zresztą tak jak w tym słynnym filmie niemieckim gdzie Pani zasłania cały pokój czarnym materiałem. Otóż projekcja odbywa się właściwie tuż pod sufitem i bardzo blisko są czysto białe ściany - i to rzeczywiście rujnuje obraz. Ja jednak u siebie nie mam blisko powierzchni projekcyjnej sufitu i ścian. Może też ma wpływ wielkość - tylko 100'' w każdym razie po prostu ten biały z sufitu i ze ścian nie ma jak wpływać na obraz... Powiesiłem wczoraj po prawej stronie (tej od której mam 15cm do ekranu) czarne matowe plakaty i szczerze mówiąc nie zauważyłem żadnej różnicy w obrazie... Myślę, że nawet jak bym zamalował ten sufit na czarno to coś pewno by to dało, ale na pewno minimalną poprawę. To wszystko sprowadza się do mojej wcześniejszej tezy, że nie istnieje coś zerojedynkowo albo zaadaptowane albo niezaadaptowane pomieszczenie tylko można mówić o jakimś procentowym udziale gdzie np białe ściany i sufit ze wszystkich stron ekranu w odległości od niego 1cm to będzie w 100% niezaadaptowane pomieszczenie, jak np tylko jedna ściana jest czarna w 85% nie zaadaptowane itd, itd, Ja oceniam u siebie niezaadaptowanie na poziomie ok 15% z uwagi na fakt, że odległość od sufitu do powierzchni projekcyjnej wynosi 50cm (anamorficznym ok 1m), z jednej strony od ściany nie mam nic białego, z 2 strony mam białe matowe drzwi (obecnie z czarnymi plakatami ). I szczerze mówiąc czuję się całkiem dobrze z tą wiedzą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) Nie chce zaklocac Twojego samozadowolenia z poziomu zaadaptowania pokoju w wymyslonej przez Ciebie skali, ale % zaadaptowania pokoju to abstrakcja. Kazdy jasny element nie tylko obok ekranu wplywa na jakosc, dlatego obsesyjne dazenie pasjonatow projekcji do ciemnego pomieszczenia. Nie bierze sie to znikąd. U siebie po przemlaowaniu pokoju na poprzednim ekranie tez z rozbiegowka 50 i zrobieniu sufitu na ciemny nawet na zwyklym projku DLP zauwazylem znaczaca poprawe w stosunku do scian jasnych (nie bialych) w czerniach / kontrascie mimo tego, ze sufit przy ekranie obnizylem. NIe ma wg mnie czegos takiego jak % zaadaptowania pokoju. Bo co mialyby powiedziec osoby majace jaskinie w Twojej skali ? ze maja 300 % zaadaptowania pokoju ? sufit jasny stanowi znaczacy % powierzchni wiec jak to mozliwe ze dales mu mniej niz 15% wagi poziomu nieprzystosowania ? na podstawie oblozenia go plakatami ? c'mon Edytowane 16 Listopada 2017 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 16 Listopada 2017 Nie ma to, jak dobry %Wtedy wszystko nabiera kolorów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) 48 minut temu, szewi napisał: Nie chce zaklocac Twojego samozadowolenia z poziomu zaadaptowania pokoju w wymyslonej przez Ciebie skali, ale % zaadaptowania pokoju to abstrakcja. Kazdy jasny element nie tylko obok ekranu wplywa na jakosc, dlatego obsesyjne dazenie pasjonatow projekcji do ciemnego pomieszczenia. Nie bierze sie to znikąd. U siebie po przemlaowaniu pokoju na poprzednim ekranie tez z rozbiegowka 50 i zrobieniu sufitu na ciemny nawet na zwyklym projku DLP zauwazylem znaczaca poprawe w stosunku do scian jasnych (nie bialych) w czerniach / kontrascie mimo tego, ze sufit przy ekranie obnizylem. NIe ma wg mnie czegos takiego jak % zaadaptowania pokoju. Bo co mialyby powiedziec osoby majace jaskinie w Twojej skali ? ze maja 300 % zaadaptowania pokoju ? sufit jasny stanowi znaczacy % powierzchni wiec jak to mozliwe ze dales mu mniej niz 15% wagi poziomu nieprzystosowania ? na podstawie oblozenia go plakatami ? c'mon Szewi widziałeś zdjęcia jakie wyżej wkleiłem. Uważasz, że zamalowanie sufitu coś poprawi ? Może ma znaczenie też wielkość ekranu ? Może przy tych większych ekranach w większych pomieszczeniach to ma wpływ ? Ja po prostu nie chcę zmieniać całego salonu, a potem się okaże, że to nic nie dało lub nie wiele. Jeśli chodzi o poprawę czerni i kontrastu w ciemnych scenach to mi nie zależy bo jestem całkowicie zadowolony z tego co mam. Najbardziej zależy mi na poprawie kontrastu w scenach jasnych np postać na oświetlonej słońcem łące, albo w pomieszczeniu gdzie wpada wiele światła zewn. - takie sceny wyglądają słabo. I myślę, że zamalowanie pokoju niewiele tu pomoże bo projektory tak po prostu mają. Po włączeniu tego białego paska info momentalnie w obrazie spada maksymalnie kontrast więc jakie by nie były ściany zawsze tak będzie się działo bo te białe elementy będą wpływały na obraz. Jeśli bym miał dookoła ekranu puste przestrzenie z białym to ok - mogło by to wpływać. Ja mam pokój dość zagracony... Widziałem jak ludzie mają prawie pusty, jasny salon z białymi ścianami i sufitem i się zgadzam, że to ma duży wpływ, ale ja analizuję po prostu swoje pomieszczenie. Zauważyłem też, że w tym filmiku gdzie Pani zaciąga ten czarny materiał z lewej strony są normalnie okna NICZYM nie zasłonięte (bo są żaluzje zewn) i od tych okien to idzie w największym stopniu odblask na ekran - bo nie dość, że białe to jeszcze odbijające światło - jak to okna Oglądałem wczoraj ten filmik poklatkowo i w momencie zasłonięcia tego okna tylko na ok 50cm od ekranu już bardzo poprawił się kontrast. Trochę tam zmanipulowano... To samo w sobie - te odbijające okna świadczą o tym, że praktycznie nikt z nas nie będzie miał po jednej stronie całkowicie odsłoniętych okien z szybami odbijającymi światło, a to implikuje to, że wszystkie testy robione w takim pomieszczeniu w 100% niezaadaptowanym pomieszczeniu, a więc spadek kontrastu itd (porównanie między 7300 a 9300) należy tak przeanalizować żeby nie utożsamiać swojego pomieszczenia z tym w 100% niezaadaptowanym na filmiku. Ja nie wiem czy mam w 15% czy w 50% niezaadaptowane pomieszczenie, ale wiem, że to nie jest to co na tym filmiku. I nie ma zerojedynkowego albo zaadaptowanego albo niezaadaptowanego pomieszczenia. Zresztą jak wszystko w życiu... Nikt nie jest idealnie dobry albo idealnie zły... Szewi jeśli by mi ktoś zagwarantował, ze zamalowanie całego pokoju na czarno poprawi mi kontrast w jasnych scenach nawet o 50% to może i bym się na to zdobył, ale nie chcę poświęcić kupy czasu na coś co potem się okaże, że nic nie dało, a ja zostanę w ciemni... Edytowane 16 Listopada 2017 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 16 Listopada 2017 Zawsze mozna pokombinowac z takimi zaslonami jak na tym filmiku ale jesli jestes zadowolony z efektu to w sumie po co... Czarny sufit w salonie slabo by to wygladalo. Ewentualnie tylko ciemniejszy pas przy ekranie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 16 Listopada 2017 Dzięki Szewi za odpowiedź. Wydaje mi się, że na kontrast w jasnych scenach zamalowanie pokoju na czarno nie wiele zmieni. Może jednak żeby rozwiać wszelkie wątpliwości co do tego czy można mówić o niezaadaptowanych pomieszczeniach wyłącznie w kategorii zerojedynkowej - zaadaptowane/niezaadaptowane i nie można procentowo jakoś tego ustalić wypowiedział by się jakiś ekspert jak by znalazł czas jak np. Maciej Koper, który jest dla wszystkich autorytetem ? Mnie tak nawet z punktu widzenia elementarnej logiki nie widzi się, że obraz z projekcji będzie tak samo zły w pustym pomieszczeniu w którym są wszystkie białe ściany i sufit, a od niczym nie zasłoniętych okien jest duży odblask od pomieszczenia w którym np. tylko sufit jest biały, a ściany czarne, a samo pomieszczenie ma ciemne meble itd. Jest to o tyle ważne, że często piszemy o takim czy innym projektorze czy wyborze ekranu posługując się terminem "jaskinia" albo "niezaadaptowane pomieszczenie", a to dwa przeciwległe bieguny. Najczęściej w naszych mieszkaniach w których nie możemy wydzielić specjalnego pomieszczenia na projekcję odbywa się to w normalnym salonie z różnymi meblami, zasłonami, kolorami ścian i sufitu. W bardzo ważnym teście z 1 strony tego wątku porównującego 7300/9300 wszystkie testy przeprowadzono właśnie w jaskini i "nie zaadaptowanym pomieszczeniu" tym z tymi odsłoniętymi oknami. Różnica w kontraście w przypadku TW9300 i TW7300 w tym niezaadaptowanym pomieszczeniu była niewielka (znacznie większa w zaadaptowanym pomieszczeniu), ale co jeśli mam rację i w naszych "niezaadaptowanych własnych pomieszczeniach" wyglądało by inaczej ? Wtedy różnica ta mogła by być znacznie większa. Także określenie tego niezaadaptowania jest ważne przy wyborze ekranu. Myślę zresztą, że w największym stopniu na tym filmiku wpływ na kontrast miały właśnie te nieszczęsne odbijające światło okna niż sam biały kolor ścian i sufitu. To nie jest tak, że to nie ma wpływu, ale jest kolejnym czynnikiem. Myślę, że w ocenie niezaadaptowania należało by brać pod uwagę: 1. Wielkość ekranu w stosunku do pomieszczenia, czy posiada bordery, pas rozbiegowy 2. Odległość ścian i sufitu od powierzchni projekcyjnej 3. Ilość białych ścian/sufitu w całym pomieszczeniu 4. Kolor i struktura parkietu - czy np jasne panele czy ciemna wykładzina dywanowa 5. Zapełnienie pomieszczenia - czy jest puste czy ma meble i w jakim kolorze Może dopiero razem te wszystkie połączone czynniki + może coś na co nie wpadłem dało by odpowiedź co do stopnia niezaadaptowania. Ja (nie)stety jestem humanistą :). Nie mam wykształcenia technicznego i nie mam pojęcia jak dokładnie funkcjonuje technologia projekcyjna, ale pewno to nawet jakoś matematycznie można by obliczyć. Fajnie jak by ktoś kiedyś stworzył w necie jakiś skrypt gdzie by wpisywało się te sprawy co wypunktowałem i w przybliżeniu byśmy mogli dostać procentowy wynik naszego pomieszczenia do projekcji. Ktoś kto na to wpadnie może uzyskać całkiem niezłe profity - z takiego kalkulatora bo nie ma czegoś takiego w necie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 16 Listopada 2017 Ok. Dzięki za info. Obadam temat... Dla ułatwienia badania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) 26 minut temu, raf7705 napisał: Dla ułatwienia badania. Wielkie dzięki raf, że poświęciłeś swój czas i wkleiłeś te fotki. To rzeczywiście jak dla mnie jest wow bo żaden inny znany mi TV BOX nie ma takich ustawień. To jest Egreat A5 ? Edytowane 16 Listopada 2017 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 16 Listopada 2017 Tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) wyglada na to ze ten egreat jest calkiem calkiem, kosztuje tez niemalo na tle innych android boxow. generalnie od tych boxow głowa boli, kazdy od czego innego, a wyjsc w amplitunerze ograniczona liczba Wydawalo mi sie ze 8 wejsc HDMI to sporo, jak sie okazuje niekoniecznie. Edytowane 18 Listopada 2017 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 18 Listopada 2017 No mi narazie wystarcza 2 boxy i bd player. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 18 Listopada 2017 5 godzin temu, szewi napisał: wyglada na to ze ten egreat jest calkiem calkiem, kosztuje tez niemalo na tle innych android boxow. generalnie od tych boxow głowa boli, kazdy od czego innego, a wyjsc w amplitunerze ograniczona liczba Wydawalo mi sie ze 8 wejsc HDMI to sporo, jak sie okazuje niekoniecznie. Ja będę kupował podobny do Egreat - HiMedia Q10 pro. Jak przyjdzie podzielę się wrażeniami związanymi ze współpracą z naszymi projektorami. Co do decyzji czy zostawić Sony czy Samsunga decyzja jeszcze nie zapadła Czekam wciąż na UHD z HDR. Wczoraj włączyłem na Sony DVD i mimo braku wyostrzania, a nawet w trybie bezpośrednio obraz nie jest tak wyostrzony jak na Samsungu, ale jest ładniejszy... Kolory są bardziej takie naturalne np bardzo ładna biel... Różnice są w poprawnym przepuszczaniu 4:2:2 w 4k co oznacza dla nas 8 lub 12 bitowy kolor. Na Samsungu działają aplikacje streamingowe w 4k/12 bitów (sprawdzałem Youtuba jak narazie) - obraz jest ładniejszy. Za to nie działają pliki z dysku poniżej 1080p. Na Sony z kolei Youtube nie daje 12 bitów, ale za to wszytskie pliki do 30fpsów idą w skalowaniu do 4k/12 bitów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) 3 miesiace pózniej: nadal nie wiem Sony czy Sammy Żart Ja wreszcie skonfigurowalem cale kino i wszystkie urzadzenia pod pilota harmony i jest git. Nawet oswietlenie sie zalacza drinków niestety nie robi. Wybrałem sie na targi A/V tak w ogole, generalnie lipa pod katem Video (mało nowości), z audio mozna bylo posłuchac naprawde fajnych klocków. Ogladalem m.in obraz 4K z natywnego Sony 760 za 65k, JVC 620 czy po raz kolejny RS500, na koncu byl Epson 9300 i naprawde jest b.dobrze jak na projektor za ułamek ceny ww a co z Minixem ? Edytowane 18 Listopada 2017 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 18 Listopada 2017 Byłeś na audio show w Warszawie, fajnie Ci.Może za rok się wybiorę.Ciekawe doświadczenie, że mogłeś porównać te drogie projektory do tw9300 jeden po drugim. To mówisz, że dobrze jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) Jest mega dobrze na stanowisku JVC z 620 b ladny obraz,, u Sony natywne 4K z VW760 na ekranie screen innovations chyba tam najdluzej zagoscilem obraz ekstra (fajne to ze na SXRD/LCoS nie widzisz pixeli z bardzo bliska, ale nie oglada sie przeciez z nosem w ekranie. Salki raczej zaciemnione, ale z jasnym wejsciem (sporo tez bylo ekranow magicscreen/ALR), na innym stoisku RS500 troche za ciemny do HDR wg mnie. Generalnie nie bylo czegos takiego, ze sie nakrecilem na dany prjektor po prezentacji typu lece do sklepu i kupuje i np sprzedaje Epsona, wrecz przeciwnie po raz kolejny stwierdzam, ze to rewelacyjny wybor w tej cenie. Gdyby nie to HDMI w Epsonie.... dodatkowo leciały filmy UHD ktore mam w swojej kolekcji i znam na pamiec kazda scene tj oblivion i passengers, W domu tez sobie zapuscilem - wlasnie leca pasazerowie - atmos wymiata Dodatkowo wlaczylem wyostrzanie w Epsonie (czylii mozna powiedziec wbudowany darbee poprawilem jeszcze w odtwarzaczu i obraz wylazi z ekranu - doslownie Powiem tak, w moim odczuciu Epson wyroznia sie jasnoscia i ostroscia, ktora momentami zawstydza znacznie drozszych rywali, przy tym poziomie jasnosci czernie sa spokojnie akceptowalne. Szkoda tylko ze na stnaowisku Epsona mieli juz nie najnowszy laserowy LS10000, chetnie bym zobaczyl obok TW9300 i LS10500. W kwestii audio posluchac mcintosh'y bezcenne Edytowane 18 Listopada 2017 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 18 Listopada 2017 4 godziny temu, szewi napisał: 3 miesiace pózniej: nadal nie wiem Sony czy Sammy Żart Ja wreszcie skonfigurowalem cale kino i wszystkie urzadzenia pod pilota harmony i jest git. Nawet oswietlenie sie zalacza drinków niestety nie robi. Wybrałem sie na targi A/V tak w ogole, generalnie lipa pod katem Video (mało nowości), z audio mozna bylo posłuchac naprawde fajnych klocków. Ogladalem m.in obraz 4K z natywnego Sony 760 za 65k, JVC 620 czy po raz kolejny RS500, na koncu byl Epson 9300 i naprawde jest b.dobrze jak na projektor za ułamek ceny ww a co z Minixem ? Nie raczej dokonam wyboru między Sony, a Samsungiem jak kupię Q10 zHiMedia bo to już by była przesada. Ale wybór na pewno nie będzie prosty Minixa to ja mam starego tzn wcześniejszego, który nie ma ustawienia 4:2:2 i nie mam jak ustawić 4k/12 bitów dlatego miałem go i tak wymienić tylko na wyższy model minixa, ale raf mnie zainteresował Egreat, a właściwie możliwościami regulacji i poczytałem o nim, a potem się okazało, ze Q10 też to ma i jest bardzo chwalony i niestety, ale po paru latach przygody z minixami czas się pożegnać ... Jak bym mieszkał w stolicy na pewno bym poszedł na to audio show. (Nigdy nie byłem), ale tak to jest kwestia czasu żeby zorganizować jakiś hotel i cały wyjazd, a kompletnie w tym momencie mi czasu brakuje. Może kiedyś się spotkamy - osoby z tego wątku of course Fajnie, że masz takie spostrzeżenia o naszym projektorze. Przynajmniej nie żal tych 14 tyś ... Co do hdmi to fakt, że jest to uciążliwe - ciągłe szukanie ustawień i sprzętu gdzie można ustawić 4:2:2, ale można to spokojnie obejść. Jak widać na przykładach odtwarzaczy Panasonica, Sony, Samsunga, Oppo czy HiMedia Q10 pro i Egreat w każdym najnowszym sprzęcie można to ustawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 19 Listopada 2017 To może za rok na audio show się umówmy Ja też blisko nie mam, 2.5godz. lotu.Ale Warszawę dość dobrze znam (5 lat mieszkałem) tylko przez ostatnie 10 lat tak się rozbudowała i przeorganizowała, że często jej nie poznaję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 19 Listopada 2017 Jestem na tak zeby na audio show sie wybrac w wiekszym gronie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 21 Listopada 2017 (edytowane) Dnia 18.11.2017 o 16:26, szewi napisał: 3 miesiace pózniej: nadal nie wiem Sony czy Sammy Żart The winner is...... Samsung UBD-M9500 Dzisiaj oddałem Sony (zakup był przez internet). Zdecydowałem zostawić jednak Samsunga. Od razu dodam, że nie doczekałem się z Anglii od prawie 2 tyg. Planety Ziemia dlatego na szybko sprawdziłem tylko czy prawidłowo działa film UHD/HDR i miałem pod ręką Life. Oba odtwarzacze prawidłowo współpracują z naszym projektorem przesyłając sygnał 4k/12bitów/HDR. W teście było coś napisane o możliwości regulacji jasności w Samsungu i takim braku w Sony. Więc albo ja czegoś nie wiem, albo źle zrozumiałem. W obu przypadkach odtwarzając filmy UHD można korzystać z normalnej regulacji, a więc jasność/ostrość w Samsungu + predefiniowane tryby, a w Sony wszystko co można z wyjątkiem predefiniowanych 2 ustawień: jasne kino i czegoś jeszcze... W trybie własnym można ustawić wszystko: jasność, kontrast, kolor itd. Nie znalazłem jednak ani w jednym ani drugim jakiegoś specjalnego tryby do HDR chyba, że ta jasność w Samsungu to nie jest jasność w ogóle tylko jasność w HDR. Porównam z DVD i uaktualnię tą informację. Oczywiście UHD działa prawidłowo tylko pod wejściem głównym do projektora i tu wreszcie hdcp 2.2 się przydaje, ale jak pisałem wcześniej nie ma to związku z 4k/12 bit, który jest obsługiwany także na drugim. Dlaczego Samsung ? W zasadzie wszystko sprowadza się do jednego: więcej, lepiej, taniej No może bez lepiej, ale nie do końca. Sony zrobiło ogromny błąd, że nie dało funkcji wyostrzania. Do filmów na DVD to się bardzo przydaje. Porównałem praktycznie cały jeden odcinek serialu jaki obecnie oglądam z identycznymi ustawieniami na projektorze i ta ostrość naprawdę dużo daje w DVD. Takiego efektu samym projektorem nie mogłem ustawić bo obraz po podkręceniu projektorem kiedy szło źródło z Sony nie był tak dobry jak wtedy kiedy na Samsungu było wyostrzenie, a projektorem tylko leciutko. Druga sprawa - przepuszczanie do naszego projektora 4k/12 bitów działa na Samsungu prawidłowo jeśli chodzi o serwisy streamingowe np filmy 1080p są skalowane do 4k/12bitów. Na Sony to nie działało mimo włączenia odpowiedniej funkcji w ustawieniach. Dodatkowo mimo, że ani w jednym ani drugim nie ma możliwości ustawienia jasności/kontrastu/ostrości obraz na Samsungu ze streamingu jest dużo lepszy - ostrzejszy, wyraźniejszy. I to nie jest kwestia samego 12 bitowego koloru... Teledysk "Słowianki" z youtuba obejrzałem na obu po kilka razy Zobaczymy jeszcze co będzie z Netflixem. Tej jednej rzeczy nie zdążyłem sprawdzić. Trzecia sprawa - co było wiadomo od początku - multimedia działają lepiej, miniaturki, przewijanie itd, ale tylko pliki od 1080p w górę idą w 12 bitowym kolorze (na Sony wszystko). Tym nie mniej do plików będę mieć Hi Media Q10 pro więc ten atrybut nie jest już potrzebny, a w sumie pliki poniżej HD to nawet nie wiem czy cokolwiek by dał 12 bitowy kolor zamiast 8 bitowego. Jeśli chodzi o wszystkie pozostałe sprawy jak jakość bluray, jakość UHD nie zauważyłem żadnych różnic. Wszystko można dostosować ustawieniami odtwarzacza i projektora. Obraz jest doskonały w obu playerach. Samsung wygrał bo po prostu ma więcej przydatnych funkcji i do tego wyszło mi taniej o 100zł. Zresztą nawet na tym portalu jako główną wadę podano brak 2 wyjścia hdmi na audio (oczywiście w modelu 8500). Dla osób korzystających z nowoczesnego aplitunera to w ogóle nie ma znaczenia, a ja po prostu kupiłem 9500, który to ma. Niebawem opinia o HiMedia Q10 pro w połączeniu z naszym projektorem. Na spotkanie za rok na audio show jestem jak najbardziej za Edytowane 21 Listopada 2017 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach