Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, user7878 napisał:

?

. Jedyny minus to brak passthrough :(

@hubio

No ja dodałbym jeszcze brak możliwości odtwarzania z dysków (tylko sieć) i brak czytania struktur płyt. Niestety to tylko do streamingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dysków sieciowych czyta. Tak samo struktury płyt odtwarza bez menu takich plyt. Nie mozesz podpiac bezposrednio usb ale mi to akurat nie przeszkadza bo i tak wygodniejsze są dyski sieciowe.
Minus dla mnie to tylko i wylacznie brak passthrough. Jakość odtwarzania jest świetna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ślepnąc od Świateł - serial HBO... Naprawdę świetny do testowania kontrastu w tym projektorze jak i każdym innym. Szewi sprawdź sobie na JVC... Bardzo trudne dla projektorów sceny z kontrastem ANSI gdzie bardzo intensywne dzienne światło wpada na bohatera ubranego zawsze w bardzo ciemny garnitur... Mnóstwo scen w pomieszczeniach tego typu czy na ulicy. Włączyłem na chwilę w celu sprawdzenia detali w czerniach i spodziewałem się, że będzie tragedia, ale nie sądziłem, że aż taka... Serial, a więc nie kręcony techniką kinową, do tego te sceny, a szczególnie, że chwilę wcześniej oglądałem na TV Samsunga i po prostu mnie odrzuciło... Kiedy bohater jest w tym swoim stałym bardzo ciemnym ubranku, a z drugiej strony wpada super jasne światło dzienne to kontrast tak siada na maxa, że po prostu szok... Bez dwóch zdań najlepszy materiał do testów projów... Radzę nagrać z kilka odcinków na pena i przed zakupem projektora jaki tam chce kupić, sprawdzić te sceny... Nie ma co się zachwycać super czernią w Gwiezdnych Wojnach jak się nie sprawdzi tego testu... Jak zawsze pisałem - problemem projektorów nie jest słaba czerń czy słaby kontrast w ciemnych scenach tylko bardzo słaby kontrast w scenach mieszanych - bardzo ciemny obiekt + bardzo jasne DZIENNE (nie sztuczne !) światło ! Zresztą wyniki pomiarów ANSI to potwierdzają...

Weźmy topowy proj Szewiego:

JVC DLA-RS540 --->>>> ANSI: 190:1

potem naszego Epsona

Epson 9300 ----->>> ANSI 190:1

a na końcu mojego QLEDA:

Samsung QE75Q9FNA --->>>>> ANSI 4700:1

Mamy więc 25 razy większy kontrast ANSI !!!

Przypominam jak ważny jest to parametr:

czerń.JPG

Ja bym jeszcze dodał, jasnych elementów w postaci jasnego dziennego, słonecznego światła....

Bez dwóch zdań serial " Ślepnąc od świateł" można sparafrazować - kontrast projektorów ślepnie od tych świateł... :) 

Śmieszy mnie to, że ludzie oceniając projektory skupiają się na doskonałej czerni i modlą się żeby broń boże szarość pasów w obrazie anamorficznym nawet nie była trochę bardziej szara od pasa rozbiegowego, a nie widzą jak im rujnują kontrast takie jasne sceny... Jak producenci projektorów czegoś nie zrobią z poprawą ANSI, która jak widać zatrzymała się na 190:1 :) to ta technologia nie wygra z telewizorami...Oczywiście wciąż jest mnóstwo filmów idealnie nadających się na projektory, ale jednak telewizor jest bardziej wszechstronny...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto powiedział, że któraś tam technologia ma wygrać?

Dla zwykłych ludzi od bardzo dawna liczy się TV.
Projektor jest dla pasjonatów kina i ostatnio dla pasjonatów gier na dużym ekranie, chociaż osobiście tego nie rozumiem.
Tzn. tych co grają na projektorze, nie rozumiem ale wszystkich nie muszę rozumieć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, hubio napisał:

Ślepnąc od Świateł - serial HBO... Naprawdę świetny do testowania kontrastu w tym projektorze jak i każdym innym. Szewi sprawdź sobie na JVC... Bardzo trudne dla projektorów sceny z kontrastem ANSI gdzie bardzo intensywne dzienne światło wpada na bohatera ubranego zawsze w bardzo ciemny garnitur... Mnóstwo scen w pomieszczeniach tego typu czy na ulicy. Włączyłem na chwilę w celu sprawdzenia detali w czerniach i spodziewałem się, że będzie tragedia, ale nie sądziłem, że aż taka... Serial, a więc nie kręcony techniką kinową, do tego te sceny, a szczególnie, że chwilę wcześniej oglądałem na TV Samsunga i po prostu mnie odrzuciło... Kiedy bohater jest w tym swoim stałym bardzo ciemnym ubranku, a z drugiej strony wpada super jasne światło dzienne to kontrast tak siada na maxa, że po prostu szok... Bez dwóch zdań najlepszy materiał do testów projów... Radzę nagrać z kilka odcinków na pena i przed zakupem projektora jaki tam chce kupić, sprawdzić te sceny... Nie ma co się zachwycać super czernią w Gwiezdnych Wojnach jak się nie sprawdzi tego testu... Jak zawsze pisałem - problemem projektorów nie jest słaba czerń czy słaby kontrast w ciemnych scenach tylko bardzo słaby kontrast w scenach mieszanych - bardzo ciemny obiekt + bardzo jasne DZIENNE (nie sztuczne !) światło ! Zresztą wyniki pomiarów ANSI to potwierdzają...

Weźmy topowy proj Szewiego:

JVC DLA-RS540 --->>>> ANSI: 190:1

potem naszego Epsona

Epson 9300 ----->>> ANSI 190:1

a na końcu mojego QLEDA:

Samsung QE75Q9FNA --->>>>> ANSI 4700:1

Mamy więc 25 razy większy kontrast ANSI !!!

Przypominam jak ważny jest to parametr:

czerń.JPG

Ja bym jeszcze dodał, jasnych elementów w postaci jasnego dziennego, słonecznego światła....

Bez dwóch zdań serial " Ślepnąc od świateł" można sparafrazować - kontrast projektorów ślepnie od tych świateł... :) 

Śmieszy mnie to, że ludzie oceniając projektory skupiają się na doskonałej czerni i modlą się żeby broń boże szarość pasów w obrazie anamorficznym nawet nie była trochę bardziej szara od pasa rozbiegowego, a nie widzą jak im rujnują kontrast takie jasne sceny... Jak producenci projektorów czegoś nie zrobią z poprawą ANSI, która jak widać zatrzymała się na 190:1 :) to ta technologia nie wygra z telewizorami...Oczywiście wciąż jest mnóstwo filmów idealnie nadających się na projektory, ale jednak telewizor jest bardziej wszechstronny...

Dzien dobry,

zapomniales dodać oleda na koncu listy do porownania ma ANSI: nieskonczoność : 1 :)

zobacze zobacze jak tak zachwalasz, ale HBO odpalam dopiero na premiere ost sezonu Gry o Tron czyli jakoś kwiecień ;)))

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodam jeszcze Hubio ze nie ma co wpadac w euforie w kwestii ANSI. 25 razy wiekszy czy nieskonczenie razy wiekszy kto to zobaczy poza aparatura pomiarową ? ;)

A tak serio to w kwestii projekcji na ANSI tez nie narzekam mimo ze to nedzne 200 : 1 czy ile tam ;) 

Porownywanie TV do prjektora w takich aspektach wg mnie ma sredni sens, bo wiadomo ze bedzie przewaga, liczy sie jednak oglnie to co widzimy i calosc elementow, nie jakis tam wycinek czy slupek w tabelce ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, szewi napisał:

dodam jeszcze Hubio ze nie ma co wpadac w euforie w kwestii ANSI. 25 razy wiekszy czy nieskonczenie razy wiekszy kto to zobaczy poza aparatura pomiarową ? ;)

A tak serio to w kwestii projekcji na ANSI tez nie narzekam mimo ze to nedzne 200 : 1 czy ile tam ;) 

Porownywanie TV do prjektora w takich aspektach wg mnie ma sredni sens, bo wiadomo ze bedzie przewaga, liczy sie jednak oglnie to co widzimy i calosc elementow, nie jakis tam wycinek czy slupek w tabelce ;) 

Powiedz to moim oczom, które wczoraj zobaczyły parę scen z "Ślepnąc od Świateł" najpierw na Q9N, a potem Epsonie 9300. Pierwsza myśl była taka - co ten projektor jeszcze robi w moim domu.... ? :):):)

Nie masz tu racji Szewi - ANSI jak żaden inny parametr jest bardzo ważny. Oczywiście są filmy jak np "Inni", który jest cały ciemny i królują detale w czerniach i wygląda bosko, jest sporo filmów w ciemnych tonacjach gdzie jest mało jasnych elementów, ale często zdarzają się takie mieszane jak w "Ślepnąc od Świateł" gdzie po prostu obraz z projekcji jest STRASZNY ! Niestety każdy bardzo jasny element z projekcji rujnuje kontrast. Trochę lepiej jest to rozwiązane w HDR bo raz jest jakość 4K, dwa sama technologia HDR tutaj lepiej się sprawdza, ale w zwykłym HD (tak oglądałem "Ślepnąc..") jest masakra... Na ten problem właściwie zwracam uwagę od samego początku, ale ten serial naprawdę jest świetnym testem w tym aspekcie...

Generalnie jasne sceny, światło dzienne na projekcji wyglądają gorzej niż na TV..., ale kiedy są zmieszane w bezpośrednim sąsiedztwie bardzo ciemnych obiektów zaczyna się dramat... Jak zawsze co pisałem - człowiek w pomieszczeniu do którego wpada jasne światło... W w/w serialu do tego ten człowiek jest w ciemnym garniturze - naprawdę dramat jak to wygląda...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio weź sobie pokój zaadoptuj w 100% to projektor zacznie Cię cieszyć.

Ja sobie nie wyobrażam ogladania filmow na TV nawet 75" jak już wiem jaka frajda jest z projektora i ponad 100" obrazu. W TV podoba mi się bardziej efekt HDR ale calosc obrazu w salce kinowej zamiata mojego Sony 65XE9305.

Slepnąc od swiateł ogladałem z HBO GO na appletv i obraz był bardzo dobry choc to tylko 1080p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie twierdze ze ansi nie jest wazy. Nie zrozumiales jednak o co mi chodzilo, a mianowicie o to ze do porownywaia trzeba pdejsc calosciowo, ansi ok to jest jakis element skladowy.

Gdybys porownywal tylko ansi to najnowsze projektory za ponad 100k tez maja ten parametr gorszy w stosunku do TV.

Jednak ponad 100 cali z prjektora i efekt kina robi robotę w stosunku nawet do duzych tv.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, user7878 napisał:

Hubio weź sobie pokój zaadoptuj w 100% to projektor zacznie Cię cieszyć.

Ja sobie nie wyobrażam ogladania filmow na TV nawet 75" jak już wiem jaka frajda jest z projektora i ponad 100" obrazu. W TV podoba mi się bardziej efekt HDR ale calosc obrazu w salce kinowej zamiata mojego Sony 65XE9305.

Slepnąc od swiateł ogladałem z HBO GO na appletv i obraz był bardzo dobry choc to tylko 1080p

Ale TY WSZYSTKO oglądasz na projekcji... Co tylko idzie zazdrościć, że nie masz z tym problemu... :)  Jak Ty oglądasz np. mecze itd...

Powinniśmy wrócić do podstaw - projekcja jest obecna człowiekowi od początku XXw, powstała na ok 50 lat przed pierwszymi telewizorami... Była stosowany wyłącznie do filmów kinowych... I jako taka wciąż sprawdza się w filmach typowo kinowych... Sam oglądając "Rzymskie Wakacje" czy "Rozwód po włosku"  czy "Nocnego Kowboja" czy tysiące innych filmów zachwycam się projekcją, ale... w przypadku materiałów telewizyjnych, seriali, części filmów, filmów dok., przyrodniczych, sportu itd projektor się po prostu nie sprawdza... bo jego matowy, niski kontrast nie koresponduje z żywym obrazem z meczy czy np Planety Ziemia. Po prostu nie ma tak, że projektor nadaje się do wszystkiego, w przeciwieństwie do TV. I tu nie chodzi o kwestię zaadaptowania pomieszczenia do 100% bo jestem pewien, że poświęciłbym kupę czasu, kupę kasy, a na końcu byłbym na maxa wkur...ny rezultatem... Bo to te jasne elementy, jasne sceny rujnują kontrast, a nie całkowicie ciemne otoczenie...

13 minut temu, szewi napisał:

Nie twierdze ze ansi nie jest wazy. Nie zrozumiales jednak o co mi chodzilo, a mianowicie o to ze do porownywaia trzeba pdejsc calosciowo, ansi ok to jest jakis element skladowy.

Gdybys porownywal tylko ansi to najnowsze projektory za ponad 100k tez maja ten parametr gorszy.

Ale bardzo ważny element składowy. Może nawet najważniejszy... Tak wiem, że i proje za ponad 100k mają z tym problem dlatego nie pisałem o konkretnych modelach tylko analizuję już całą technologię projekcyjną...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio jak dla mnie obraz 110" i mecz w 4k na Epsonie wyglada lepiej niż 65" na topowym Sony XE9305. Mam w domu to wiem. Filmy tez. Przewage Sony widzę w efekcie HDR ale dla mnie liczy się caly obraz a nie sam efekt. Twojego Samsunga też testowałem. Najfajniej wypadał OLED Sony 65AF9. Kiedyś kupie 100" oleda ale na dzisiaj dla mnie projektor jest the best - a jeszcze będzie lepiej bo wlasnie kupilem JVC

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, user7878 napisał:

na dzisiaj dla mnie projektor jest the best - a jeszcze będzie lepiej bo wlasnie kupilem JVC emoji123.pngemoji123.pngemoji123.pngemoji16.pngemoji16.pngemoji16.png

No to gratulacje... Szkoda, że nam po Szewim odejdzie kolejny fajny dyskutant.... :)

Edytowane przez hubio
  • Lubię 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, user7878 napisał:

Hubio jak dla mnie obraz 110" i mecz w 4k na Epsonie wyglada lepiej niż 65" na topowym Sony XE9305.

W przypadku różnicy między 65'' a 110'' to samo to może powodować wielką różnicę. Między 75'' a 100'' nie ma już tak ogromnej. A szczerze mówiąc z odległości 2,8m to właściwie całym wzrokiem obejmuję te 75'', a 100'' to ciut za dużo, dlatego na proju fajnie ogląda mi się anamorficzne...

user, a nie myślałeś np o jakimś TV 85'' ? Chyba za już ok 20 -25 tyś można kupić. Jednak wybór padł na proja JVC ? No ok, może w w przypadku 110'' wciąż warto walczyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uwielbiam obraz z projektora. Sama atmosfera ekranu i projekcji jest już dla mnie mega przewagą nad TV. Nie twierdzę jednak ze TV jest zly calkowicie natomiast dopiero obraz z OLEDa daje mi podobne odczucia jak projektor. Na dzisiaj w rozsadnej cenie są tylko 65" OLEDy. To dla mnie za mało aby myslec o wymianie TV. Teraz mam 65" LED. Testowalem też 85 Sony ale jednak obraz byl za slaby na moje potrzeby. Z kolei topowe LCD 75" to od 15 tys do 20 tys. A i tak wiem ze to tylko LCD. Dlatego wybralem JVC. Na pewno jednak, jak tylko OLEDy lub MicroLEDy w rozmiarach 80" wzwyż będą w rozsadnych pieniądzach l, zakupię taki TV. Na dzisiaj to co zobaczyłem na JVC nie dawało mi spokoju więc po namysle (a nie był to latwy wybór) wybralem JVC.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@user7878 a nie mówiłem ... ;) Gratulacje.

Hubio wywalac 25 tys na TV LCD  jak 77 Oledy sa za troche ponad 20k ? W LCD masz mega konkurencje i za rok masz polowe tej ceny bo co chwila cos  wymyslaja 8k, 16k i nawet te 85 cali jak zestawisz z projektorem na 120" w dedykowanej salce to da mniej frajdy. Chociaz juz teraz mozna znalezc 85 cali lcd w cenie 15k...

Projektor jest dobry na przeczekanie, az pojawia sie OLEDy 100"+ w normalnych $ Wtedy mamy realne zagrozenie dla projekcji w dedykowanej salce.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, szewi napisał:

@user7878 a nie mówiłem ... ;) Gratulacje.

Hubio wywalac 25 tys na TV LCD  jak 77 Oledy sa za troche ponad 20k ? W LCD masz mega konkurencje i za rok masz polowe tej ceny bo co chwila cos  wymyslaja 8k, 16k i nawet te 85 cali jak zestawisz z projektorem na 120" w dedykowanej salce to da mniej frajdy. Chociaz juz teraz mozna znalezc 85 cali lcd w cenie 15k...

Projektor jest dobry na przeczekanie, az pojawia sie OLEDy 100"+ w normalnych $ Wtedy mamy realne zagrozenie dla projekcji w dedykowanej salce.

Mnie chodziło w ogóle o telewizor... Mniejsza z tym czy to OLED czy QLED... Fakt faktem, że jeśli coś producenci projów szybko nie wymyślą to może stać się niszą... Ja raczej zawsze będę miał jakiś proj bo są takie filmy, że oglądać je na telewizorze to profanacja... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowe testy...  wersja 2.0 110" 16:9

50496065-276657326345955-206713876853555

0978655-1988725524763588-6815778129957617664

Edytowane przez riddle
  • Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, riddle napisał:

Wygląda to całkiem nieźle... :) Szczególnie robi wrażenie przy włączonym świetle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, riddle napisał:

jak TV :)

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, szewi napisał:

jak TV :)

Też odniosłem takie wrażenie..., ale jednak te komórki zniekształcają. Warto by zobaczyć na żywo. Dla mnie wciąż pozostaje zagadką dlaczego nie można takiego ekranu zrobić tak jak normalne żeby można było zamontować sufitowo jako zwijane. Myślę, że to byłby mój następny zakup...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc, jeśli ktoś chce i jest zainteresowany, to możieczie przyjechać na prezentacji.. ?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, riddle napisał:

Czesc, jeśli ktoś chce i jest zainteresowany, to możieczie przyjechać na prezentacji.. ?

Do Pragi ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi