raf7705 965 Napisano 15 Stycznia 2019 Jak już koledzy o telewizorach tu pogadali, to możemy i o autach Co masz w planach wymienić, i na co? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 15 Stycznia 2019 1 godzinę temu, boood napisał: @hubio będziesz mężczyzną i przyznasz mi rację co do kontrastu lepszego w tw6700 vs 7300 (7400) czy nadal będziesz prosił kolegów o pomoc i zaklinał rzeczywistość? Ja nie jestem z tych, którzy idą w zaparte i nie umieją powiedzieć przepraszam nawet jak cały świat im mówi, że robią źle... Natomiast Ty jednak pokazałeś specyfikację 7400, a nie 7300, a przecież Ty masz 7300 z tymi ryskami... W przypadku jeśli 7300=7400 co jest bardzo prawdopodobne oczywiście sens kupowania 7300 dramatycznie spada bo akurat argument o 4K to można między bajki włożyć bo i zdaje się Optomy za 5 tyś mają już 4K. Chwaliliśmy w tym wątku 7300/9300 z uwagi głównie na kontrast.. Podejrzewam, że gdyby Szewi miał świadomość tak kolosalnych różnic (zakładam wciąż, że 7300=7400) to by nie dał tematu 7300/9300 tylko samo 9300. Panowie - nie ukrywajmy - po tym teście wszystko zostało wywrócone do góry nogami, a posiadacze 7300 powinni się zastanowić nad zmianą na 9300.. Nawet hdtv polska nie dała 7400 "Bardzo polecam" tylko "polecam" i nie ma co się dziwić... Ale byłbym wkur...ny jak bym wtedy kupił/wymienił to swoje 6700 na 7300... Myślałem, że wymieniam na tylko trochę lepszy, a tu mamy do czynienia z jakimś przełomem... Naprawdę niesamowita sprawa... I taka uwaga, że naprawdę człowiek może się pogubić w tym szumie informacyjnym. Nie znam niemieckiego więc czytając ten test porównawczy z Niemiec z 1 strony wątku przez google tłumacza wyszły mi małe różnice... I analizowałem to naprawdę dokładnie więc jest jeszcze możliwość taka, że: 1. 7300 jest mimo wszystko inny i może lepszy niż 7400 2. Co prawie niemożliwe, ale trzeba o tym napisać - redakcja hdtv dostała do testów jakiś wybrakowany 7400, albo popełniła jakiś błąd Przecież tak przez pierwsze kilka stron wątku, a i często później dyskutowaliśmy tu o różnicach między 9300 a 7300 i każdy pisał, że są małe... Dla mnie SZOK, a dla osób mających 7300 jest taka dobra informacja, że jak przejdziecie na 9300 lub JVC to będziecie w niebie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 15 Stycznia 2019 15 minut temu, ramzes99 napisał: Wg danych producenta: TW6700 Panel LCD 0,61 cal z MLA (D10) TW7300 Panel LCD 0,74 cal z MLA (D9) Epson TW6700 Poziom hałasu Tryb normalny: 32 dB (A) - Tryb ekonomiczny: 24 dB (A) Epson TW7300 Poziom hałasu Tryb normalny: 24 dB (A) - Tryb ekonomiczny: 20 dB (A) TW6700 Stosunek kontrastu 70.000 : 1 TW7300 Stosunek kontrastu 160.000 : 1 Bo co w specyfikacji tak napisane. Haha ? A tw7400 ma 200000 :1. Wierzysz w te brednie? Przecież Panowie tutaj przetestowania oba tzn tw6700 i tw 7400 i jak się ma papierowy kontrast do zmierzonych. Napisz, ocen wyżej są tabelki. Ja wiem ze każdy chwali swoje ale bądźmy realistami. Tutaj na portalu są testy. Ja miałem oba. I pisze o kontraście zmierzonym przez Macieja a nie o kontraście według waszego widzimisię! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 15 Stycznia 2019 Jak ktoś zna niemiecki to tutaj jeszcze raz wklejam porównanie 7300 do 9300 na którym ja się opierałem dokonując zakupu 9300, z pierwszej strony wątku: http://cine4home.de/grosses-test-special-epson-eh-tw7300-vs-eh-tw9300-w/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 15 Stycznia 2019 Panowie wyluzujcie bo doszliśmy do tego ze najlepszym projektorem jest Epson 6700 a wg hubio to i 4k nie jest wazne.Cena nie bierze się znikąd. TW6700 jest slabszy od TW7300 a ten z kolei jest slabszy od TW9300. Róznice są zauwazalne i dla jednych akceptowalne a dla innych nie. Natomiast zarowno 7300 jak i 9300 pozwalaja ogladac 4k i to jest ich najwieksza przewaga. Wszystkie testy dostępne w necie porownujace 7300 i 9300 pokazuja roznice i wszedzie jest to okreslone na widoczne ale nie jakieś wielkie. Natomiast nikt nie porównuje 6700 z 7300 czy 9300 bo to zupelnie inne sprzety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 15 Stycznia 2019 9 minut temu, hubio napisał: 1. 7300 jest mimo wszystko inny i może lepszy niż 7400 2. Co prawie niemożliwe, ale trzeba o tym napisać - redakcja hdtv dostała do testów jakiś wybrakowany 7400, albo popełniła jakiś błąd. Poważnie nie rób sobie jaj!!! Po pierwsze zostaw tw9300 w spokoju. Po drugie piszemy o różnicy tw6700 vs 7300 w kontraście. I po trzecie napisz wprost że byłeś i jesteś w błędzie i epson tw6700 ma LEPSZY KONTRAST NATYWNY I ANSI niż tw 7400 i tw7300 (tak też wynika z innych testów) a nie piszesz głupoty filozoficzne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 15 Stycznia 2019 2 minuty temu, user7878 napisał: Panowie wyluzujcie bo doszliśmy do tego ze najlepszym projektorem jest Epson 6700 a wg hubio to i 4k nie jest wazne. Jest ważne, ale nie najważniejsze i to nie wg hubio, a wg MK wypowiadającego się swojego czasu na temat Optomy 4K (cyt. z pamięci: nawet najpiękniejszy dom ze złotymi oknami runie jeśli nie ma solidnych fundamentów) ... Trochę ubarwiłem, ale sens zachowałem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 15 Stycznia 2019 @user7878 czy ktoś tutaj pisze ze tw6700 jest lepszy od tw7300 - nikt! A czy ktoś pisze ze tw 6700 ma lepszy kontrast niż tw 7300 i tw 7400 - tak ja!!! Nie zgadzasz się z tym? Jakieś argumenty? Czy porostu masz je i bronisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 15 Stycznia 2019 27 minut temu, raf7705 napisał: 2 godziny temu, boood napisał: @raf7705 nie idź. Kup lepiej nowy jvc będziesz bardziej zadowolony niż z wypierdzianego, wypasionego Mercedesa E klasy z 2016 . Toż to już trzylatek. Jazda fajnym autem mnie bardziej kręci niż JVC. Raf bierzesz pod uwage inne marki ? Ostatnio nawet mialem na troche nowa E klase do testów i powiem tak o ile z zewnatrz sie broni, wlasciwosci jezdne ok o tyle w srodku ta deska rozdzielcza a la kredens jest okropna na szczescie jest ona w opcji, ale nie wiem jak mozna doplacac za cos takiego (a doczytalem 2016 wtedy chyba jeszcze nie wpadli na ten pomysł z kredensem ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 15 Stycznia 2019 1 minutę temu, hubio napisał: Jest ważne, ale nie najważniejsze i to nie wg hubio, a wg MK wypowiadającego się swojego czasu na temat Optomy 4K (cyt. z pamięci: nawet najpiękniejszy dom ze złotymi oknami runie jeśli nie ma solidnych fundamentów) ... Trochę ubarwiłem, ale sens zachowałem... Pięknie napisane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 15 Stycznia 2019 4 minuty temu, boood napisał: I po trzecie napisz wprost że byłeś i jesteś w błędzie i epson tw6700 ma LEPSZY KONTRAST NATYWNY I ANSI niż tw 7400 i tw7300 (tak też wynika z innych testów) a nie piszesz głupoty filozoficzne. Byłem w błędzie (już nie jestem) i od wczoraj piszę, że to dla mnie szok więc nie wiem o co Ci chodzi... TAK - MIAŁEŚ RACJĘ, A JA SIĘ MYLIŁEM - Zadowolony... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 15 Stycznia 2019 Przed chwilą, hubio napisał: Byłem w błędzie (już nie jestem) i od wczoraj piszę, że to dla mnie szok więc nie wiem o co Ci chodzi... TAK - MIAŁEŚ RACJĘ, A JA SIĘ MYLIŁEM - Zadowolony... ? Tak dziękuję za konstruktywną odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 15 Stycznia 2019 (edytowane) 2 minuty temu, szewi napisał: Raf bierzesz pod uwage inne marki ? Ostatnio nawet mialem na troche nowa E klase do testów i powiem tak o ile z zewnatrz sie broni, wlasciwosci jezdne ok o tyle w srodku ta deska rozdzielcza a la kredens jest okropna na szczescie jest ona w opcji, ale nie wiem jak mozna doplacac za cos takiego (a doczytalem 2016 wtedy chyba jeszcze nie wpadli na ten pomysł z kredensem ). Szewi Ty tutaj nie o samochodach tylko jako autor tematu odnieś się do rewolucji jaką nam pokazał boood... Przecież jak 1,5 roku stałem przed dylematem czy 7300 czy 9300 to chyba nawet Ty mi pisałeś, że są niewielkie różnice... No cóż ponad 3x razy lepszy kontrast on/off nie jest "niewielką różnicą"... Edytowane 15 Stycznia 2019 przez hubio 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 15 Stycznia 2019 (edytowane) 11 minut temu, hubio napisał: Szewi Ty tutaj nie o samochodach tylko jako autor tematu odnieś się do rewolucji jaką nam pokazał boood... Przecież jak 1,5 roku stałem przed dylematem czy 7300 czy 9300 to chyba nawet Ty mi pisałeś, że są niewielkie różnice... No cóż ponad 3x razy lepszy kontrast on/off nie jest "niewielką różnicą"... hmm nie chce uczestniczyc w klotni ktory prjektor lepszy. W kwestii kontrastu to co ja tam wiem, nie znam sie, nie wypowiadam sie, zarobiony jestem A tak na poważnie dajmy mu sie cieszyc z tego co sobie kupił. Napisał, że kupił na przeczekanie i chyba chodzilo o porownanie 7300 do 6700 nie do 9300 Edytowane 15 Stycznia 2019 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 15 Stycznia 2019 (edytowane) 9 minut temu, szewi napisał: hmm nie chce uczestniczyc w klotni ktory prjektor lepszy. W kwestii kontrastu to co ja tam wiem, nie znam sie, nie wypowiadam sie, zarobiony jestem A tak na poważnie dajmy mu sie cieszyc z tego co sobie kupił. Napisał, że kupił na przeczekanie. Ale po co się kłócić? Piszemy tylko o różnicy w kontraście! I proszę was zostawcie tw 9300 w spokoju. Powtórzę za MK : co jest najważniejsze w odbieraniu obrazu - KONTRAST! Jaki ma kontrast tw 7300, tw 7400 mniejszy niż tw6700 i problem rozwiązany. Ja kupiłem tw 6700 świadomie po analizie, potem koledzy namówili na tw7300 i ponownie wróciłem do 6700. Edytowane 15 Stycznia 2019 przez boood Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 15 Stycznia 2019 8 minut temu, boood napisał: Ale po co się kłócić? Piszemy tylko o różnicy w kontraście! I proszę was zostawcie tw 9300 w spokoju. Powtórzę za MK : co jest najważniejsze w odbieraniu obrazu - KONTRAST! no i bardzo dobrze i tego sie trzymajmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 15 Stycznia 2019 (edytowane) 21 minut temu, szewi napisał: hmm nie chce uczestniczyc w klotni ktory prjektor lepszy. W kwestii kontrastu to co ja tam wiem, nie znam sie, nie wypowiadam sie, zarobiony jestem A tak na poważnie dajmy mu sie cieszyc z tego co sobie kupił. Napisał, że kupił na przeczekanie i chyba chodzilo o porownanie 7300 do 6700 nie do 9300 Szewi nikt się nie kłóci i nie o to chodzi, tylko powiedz szczerze - miałeś przez ostatnie 1,5 roku świadomość, że 7300 tak znacząco odbiega od 9300 ? Chyba nie... Do tego wartowałoby się przyjrzeć rozbieżnościom między testem 7400 na naszym portalu, a testom porównawczym 9300 do 7300 (gdzie pokazują wyniki 7300) na tej niemieckiej stronie... Tu nie chodzi o kłótnię tylko ustalenie prawdy. Bo raz dla obecnych użytkowników 7300 to ma znaczenie jak i dla przyszłych nabywców 7400... Pisaliśmy przez 1,5 roku, że 7300 ma najlepszy stosunek jakości do ceny bazując na błędnym przekonaniu, a okazuje się, że wcale tak nie jest ! Jednak ta różnica w cenie między 9300 a 7300 była jak najbardziej uzasadniona... Edytowane 15 Stycznia 2019 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Hubio jak wezmiemy pod uwage obsluge 4K to 7300 w tym temacie nie ma konkurencji w swojej cenie. Edytowane 15 Stycznia 2019 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 15 Stycznia 2019 Przed chwilą, szewi napisał: Hubio jak wezmiemy pod uwage obsluge 4K to 7300 w tym temacie nie ma konkurencji w swojej cenie. Optomy ? Przy takim kontraście 1300:1 on/off to zdaje się, że Optomy miały. No i w takim układzie to pal licho 4K i lepiej by było już SONY 45ES bo i tak wszystko jest na BD, a na UHD to wychodzą dopiero od 2 lat... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 15 Stycznia 2019 (edytowane) @hubiofatalne pokrycie DCI, gorszy HDR, rainbow effekt, brak mozliwosci regulacji optyki z pilota / lens shift to wg mnie nie jest konkurencja dla 7300. Kontrast z tego co pamietam DLP 4K tez ma mniejszy. Edytowane 15 Stycznia 2019 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Tabelki z francuskich testów. Myślę że koledzy z Francji nie robią na złość posiadaczom tw7400, tw7300 i są to wiarygodne wyniki proszę bardzo : Tw7400 po kalibracji 910:1 natywny . Domyślny w naturalny 922:1. I teraz to co śmiać się czy płakać? Edytowane 15 Stycznia 2019 przez boood Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 15 Stycznia 2019 (edytowane) 36 minut temu, szewi napisał: @hubiofatalne pokrycie DCI, gorszy HDR, rainbow effekt, brak mozliwosci regulacji optyki z pilota / lens shift to wg mnie nie jest konkurencja dla 7300. Kontrast z tego co pamietam DLP 4K tez ma mniejszy. Ale Optomy miały za to lepszą ostrość... Na dzień dzisiejszy kiedy 9300 można złapać za ok 10 tyś w przypadku kontrastu 1300:1 w 7300 to jak dla mnie najlepszy stosunek jakości do ceny ma właśnie 9300/9400, a dalej można dywagować czy Optoma czy Epson 7300 czy Sony 45ES, ale i tak dla mnie z tej trójki to najlepsze SONY. W takim układzie 7300 spada po prostu do tych najlepszych z najgorszej półki, ale na pewno nie jest na tej samej półce co 9300... Ja wiem, że optyka z pilota, szeroki lans shift i 4K/HDR, ale w projekcji najsłabszym ogniwem jest zawsze kontrast i właściwie to on wyznacza wszystko. Jak już pisaliśmy nawet Twoje wypasione JVC w ANSII nie ma startu do TV z średniej półki nie mówiąc o flagowcach. Po prostu to jest wielki problem w technologii projekcyjnej i tutaj dosłownie każdy nawet mały wzrost procentowy robi wielką robotę, co ma bezpośrednie odbicie na jakość obrazu... Przez 2 miesiące przeszedłem przez 4 projektory więc wiem co mówię bo na tym samym materiale, w tym samym pomieszczeniu obserwowałem wzrost jakości obrazu. Na BenQ za 4 tyś to jasne sceny z lotu ptaka przypominały jedną wielką mgłę, prawie tak jak teraz bym włączył światło oglądając 9300 - to tak wielka różnica... Jak słusznie pisze boood nawet 6700 ma lepszy kontrast on/off od 7300, a ja na 6700 nie byłem w stanie oglądać jasnych ulic w dzień - to była tragedia... Edytowane 15 Stycznia 2019 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 15 Stycznia 2019 Raf bierzesz pod uwage inne marki ? Ostatnio nawet mialem na troche nowa E klase do testów i powiem tak o ile z zewnatrz sie broni, wlasciwosci jezdne ok o tyle w srodku ta deska rozdzielcza a la kredens jest okropna na szczescie jest ona w opcji, ale nie wiem jak mozna doplacac za cos takiego (a doczytalem 2016 wtedy chyba jeszcze nie wpadli na ten pomysł z kredensem ).No, mi ta najnowsza "buda" się nie podoba. To by było w212 po wszystkich liftingach z ledami i prostokątnymi lampami z tyłu. Sama końcówka produkcji tamtego modelu.Z bardzo małym przebiegiem. 19tys km udokumentowane oczywiście. Obecnego też z takim małym przebiegiem kupowałem. Teraz ma 83tys km Kurde, wymieniać, czy nie.....Mam dylemat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 15 Stycznia 2019 (edytowane) I teraz wasz ulubiony tw6700 : średnio w każdym trybie 2000:1. Pytanie do wszystkich jak to się ma do marketingowego bełkotu 200000 :1 vs 70000:1? Chętnie posłucham wyjaśnień. Zaznaczę że według mnie dane głośności są też wzięte z sufitu. No ale ważne aby było 4k HDR ? Edytowane 15 Stycznia 2019 przez boood Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 15 Stycznia 2019 (edytowane) 21 minut temu, hubio napisał: Ale Optomy miały za to lepszą ostrość... Na dzień dzisiejszy kiedy 9300 można złapać za ok 10 tyś w przypadku kontrastu 1300:1 w 7300 to jak dla mnie najlepszy stosunek jakości do ceny ma właśnie 9300/9400, a dalej można dywagować czy Optoma czy Epson 7300 czy Sony 45ES, ale i tak dla mnie z tej trójki to najlepsze SONY. W takim układzie 7300 spada po prostu do tych najlepszych z najgorszej półki, ale na pewno nie jest na tej samej półce co 9300... Ja wiem, że optyka z pilota, szeroki lans shift i 4K/HDR, ale w projekcji najsłabszym ogniwem jest zawsze kontrast i właściwie to on wyznacza wszystko. Jak już pisaliśmy nawet Twoje wypasione JVC w ANSII nie ma startu do TV z średniej półki nie mówiąc o flagowcach. Po prostu to jest wielki problem w technologii projekcyjnej i tutaj dosłownie każdy nawet mały wzrost procentowy robi wielką robotę, co ma bezpośrednie odbicie na jakość obrazu... Przez 2 miesiące przeszedłem przez 4 projektory więc wiem co mówię bo na tym samym materiale, w tym samym pomieszczeniu obserwowałem wzrost jakości obrazu. Na BenQ za 4 tyś to jasne sceny z lotu ptaka przypominały jedną wielką mgłę, prawie tak jak teraz bym włączył światło oglądając 9300 - to tak wielka różnica... Jak słusznie pisze boood nawet 6700 ma lepszy kontrast on/off od 7300, a ja na 6700 nie byłem w stanie oglądać jasnych ulic w dzień - to była tragedia... w rozważaniach filozoficznych nigdy nie bylem dobry Hubio nie bardzo rozumiem dlaczego w co drugim poscie piszesz, ze 9300 to dobry wybor, ze Ty go wybrałeś i nawet jak ktos w ogole tego nie rozważa, to musisz jeszcze raz napisać 9300, ze to dobry wybór Nikt nie mowi ze to zly wybór nota bene 7300 ma swoje atuty i w powyzszych zestawieniach 9300 nie byl w ogole brany pod uwagę. I JVC prosze do tego nie mieszaj mozna oczyiwscie prowadzic rozwazania Sony HW45 vs Epson 6700, ale po co. Kolega wybrał, to co mu pasowało i nie ma co dalej sie nad tym rozwodzić. Edytowane 15 Stycznia 2019 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach