Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 30.10.2018 o 14:25, raf7705 napisał:

Hubio, masz coś nie tak z netem.

Nie powinien skakać.

Raz idzie stopniowo w górę do 15.6 MB/sek i tak powinno zostać do końca filmu.

Ale oczywiście zgadzam się że nie umywa się to do płyt lub dużych plików.

Jak trafił się jakiś wyjątek, (ładniejszy na netfix)), to tylko potwierdza regułę.

Jest ok. Dochodzi do 2160p i zostaje, ale... jak jest duże obciążenie serwera po ich stronie to skacze... Np. wczoraj przez TV w ogóle nie mogłem się zalogować, z Panasonica ok. Ok 20 potrafi skakać bitrate, po 22 - nie. Nie wiem czy to dlatego, że mam darmowy, ale to jest trochę nie tak...

Nigdy streaming choćby z uwagi na ruch po stronie netflixa nie zastąpi fizycznego nośnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie zastąpi, nie zastąpi. To są dwie różne oferty, jak dla mnie.

Chociaż ja nie odnotowałem problemów z bitrate skaczącym.

To raczej twoja sieć jest przeciążona między 20.00 a 22.00

Sprawdź sobie jeszcze ofertę Amazon video.

Tam jest dużo starych filmów, tak jak lubisz

Ja tam ostatnio przeglądam dział filmów oskarowych. Zaczynają się od lat 70tych bodajże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem sobie dzisiaj Xbox X razem z grą Red dead redemption 2.

To podłącze w salonie pod TV 4k 79" i pod projektor .

Będzie do filmów 4k na płytach odtwarzacz ale głównie dla tej gry go kupiłem, bo ma natywne 4k.

PS4 pro zostanie pod TV Fhd w moim pokoju z komputerem.

Jakoś opcja 4k z tej konsoli mnie nie urzekła i Fhd to wszystko, co ona dobrze robi.

A ta gra była robiona typowo pod nowego Xboxa.

Myślę, że w projekcji też trochę program, ale nie ukrywam, że gry wolę grać na TV.

Ps.

Mam nadzieję, że żona mnie z tą konsolą nie pogoni z salonu

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, raf7705 napisał:

No nie zastąpi, nie zastąpi. To są dwie różne oferty, jak dla mnie.

Chociaż ja nie odnotowałem problemów z bitrate skaczącym.

To raczej twoja sieć jest przeciążona między 20.00 a 22.00

Z siecią jest wszystko ok bo to jeden z najlepszych dostawców netu. Zresztą testery łącza jak i zwykłe ściąganie plików odbywa się normalnie z pełną prędkością...

Jak pisałem to jest kwestia apki na TV Samsunga sparowanej z Netflixem. Przedwczoraj przez 2 godziny w ogóle nie mogłem wejść i był komunikat coś, że treści nie dostępne, spróbuj ponownie. Z kolei jeszcze dzień wcześniej skakało bitrate. Wczoraj za to obejrzałem film 4k/HDR po 22 i było ok. Przez Panasonic nawet kiedy były problemy z TV działało ok - wtedy kiedy był ten komunikat - spróbuj ponownie na TV... Widocznie sporo ludzi ma Samsungi i sporo ludzi wtedy wchodzi z tej apki między 20 a 22 i coś się muli...

Nie macie TV Samsunga więc nie wiecie... :) Powtarzam na Panasonicu jest ok. Podejrzewam, że na ATV 4K i innym sprzęcie też...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa z tą rozdzielczością netflixa... :) Odpaliłem sobie wczoraj jeszcze na Hi Media i o dziwo poszło (ten box ma hdcp 2.2.) i na Epsonie jak i na TV pokazywało rozdzielczość 4k, ale obraz wyglądał na SD :) Po za tym jak normalnie wchodziłem przy filmach były znaczki HD, UHD lub HDR a na HiMedia nic nie było...

Kiedyś tu pisaliście, że trzeba podłączyć jaką klawiaturę i coś wcisnąć żeby pokazało pokazało prawdziwą rozdzielczość, ale kompletnie zapomniałem o co chodziło... Być może więc ta rozdzielczość co nam pokazują urządzenia zewnętrzne to nie jest wcale rozdzielczość filmów tylko samej aplikacji ? Sam nie wiem.

W każdym razie ja osobiście filmy i seriale nienetflixowe UHD/HDR oglądam na TV, a filmy wyświetlane w kinach na projektorze. To ma sens i jest zgodne z moją filozofią, żeby filmy tv, seriale, dokumenty itd oglądać na TV. Jak wiadomo te filmy przeznaczone wyłącznie na netflix były kręcone techniką telewizyjną (z paroma wyjątkami - jak np. ten film co miał być nominowany do Oscarów - pierwszy film Netflixa) i wg mnie lepiej wyglądają na TV, natomiast filmy typowe kinowe, te starsze i nowsze oczywiście jak wszystkie filmy kinowe wyglądają super na projekcji. Wczoraj zaliczyłem "Podwójne Zagrożenie". Jest taka scena jak bohaterka włamuje się do szkoły w nocy. Boże jak ta szkoła z tymi lampkami pięknie wyglądała... Chyba ze 3 razy powtarzałem tą scenę... Oczywiście film widziałem wcześniej na TV, ale ilość szczegółów po wczorajszej projekcji to tak wzrosła z 50% :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie - żeby działał PIP to muszą być dwa źródła podłączone bezpośrednio do rzutnika, tak? Nie da rady tego uruchomić przez Ampli?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.lightillusion.com/hdr_calibration.html

"...However, the issue with HDR UHDTVs at the moment is there are few viable ways to calibrate them with 3D LUTs, as even though LUT boxes, such as the Lumagen Radiance Pro, can work with UHD/HDR/WCG images, most HDR UHDTVs have their factory EOTF presets fixed, and cannot have them disabled, while still maintaining HDR compatibility. This makes secondary calibration impossible at the moment...."

Zobaczcie jakie rewelacje można wyczytać z tego arciku, czy to są fałszywe pogłoski? :P:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ten gościu co tu pisał sprzeda ten projektor 9300 za 9000zł to jak Boga Kocham i ja swój wystawię :) O ile to nie jest ustawka... Cena 8500zł (nie osiągnięta minimalna :) ) i 15min do końca... :) 

Przecież nówki są za jakieś 10 tyś po odjęciu xboxa one lub za 11 tyś zupełnie nowe...

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkie pytanie o 3D.
Na szybko udało mi się odpalić tylko z płyty BD via PS4.
Da się z YT oglądać? Bo jak coś odpalam to opcja niedostępna. Podobnie z lokalnej sieci np via PLEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, USS-SMAUG napisał:

Szybkie pytanie o 3D.
Na szybko udało mi się odpalić tylko z płyty BD via PS4.
Da się z YT oglądać? Bo jak coś odpalam to opcja niedostępna. Podobnie z lokalnej sieci np via PLEX

Czesc, jaki inny multimedialny odtwarzacz posiadasz w domu?

Getting 3D (Blu-ray 3D-MVC) To Work On Plex

https://forums.plex.tv/t/getting-3d-blu-ray-3d-mvc-to-work-on-plex/203246/6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej 3D oglądałem prosto z tv Samsunga.
BD z PS4 PRO - tu 3D działa, a z PLEXa już nie.

No i mam ATV, Ale tu właśnie nie szło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Plex bendzie dzialal ale tylko w m2ts

Instructions are as follows...

1. Use "MakeMKV" to rip the Blu-ray 3D (be sure to checkmark the 3D-MVC codec file too).
  2. Use "tsMuxeR" to remux the .MKV file to an .M2TS file.
  3. Add the .M2TS file to Plex.
  4. Watch 3D movie through the Plex app on Samsung Blu-ray players or TVs.

to testowałem przez OPPO 203 i działa to OK. Nie próbowałem na ATV, ale myślę, że niebendzie dzialal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 12.11.2018 o 21:25, hubio napisał:

Jak ten gościu co tu pisał sprzeda ten projektor 9300 za 9000zł to jak Boga Kocham i ja swój wystawię :) O ile to nie jest ustawka... Cena 8500zł (nie osiągnięta minimalna :) ) i 15min do końca... :) 

Przecież nówki są za jakieś 10 tyś po odjęciu xboxa one lub za 11 tyś zupełnie nowe...

Widzę, że strasznie sie emocjonujesz tym faktem :)Ty już sprzedawałeś tzn Twoje allegrowe alter ego ;)

Info co do ceny mamy zakodowane w nazwie modelu TW9300 wiec cena uzywanego powinna być 9300 :) 

Wystarczy sobie uswiadomić ze to caly czas  bardzo dobry prjektor, ktory moze stanc w szranki z duzo mocniejszymi modelami.

Sa opinie osob ktore widziały N5 i Epsona, ze TW9300 caly czas nie odstaje bardzo, przynajmniej nie tak jakby na to wskazywala roznica w cenie. Zobaczymy jak to bedzie wygladało. 

JA zaczynam sie przekonywać, że jak mialbym wydac tyle kasy ile kosztuja nowe JVC, to chcialbym miec juz laser na pokładzie. W 2020 bodajże (takie byly plany) maja wejsc przepisy UE ktore nakaza wycofania lamp uhp i zastapienia ich zlrdlem LED/laser, co miało by sens.

Laser jest trwalszy, daje stabilniejsze zrodlo swiatla z lepszym pokryciem DCI, poza tym czasy reakcji (wlaczenie i wylaczenie natychmiastowe), mozliwosci wygaszenia calkowitego przy ciemnych scenach, brak halasu, nie nagrzewa sie tak itp. POza tym daje fajniejszy obraz wg mnie w porownaniu z lampą, no i nie trzeba kalibrowac ponownie. Lampa zreszta traci szybko swoja jasnosć poczawszy od pierwszego odpalenia, laser zachowuje sie inaczej.

Epson ma bardzo ciekawy prjektor w tym segmencie: LS10500, ktory wkrotce powinien doczekać sie nastepcy...

jesli dodadza do niego "kilka" lumenów, poszerza przepustowośc HDMI oraz spozycjonuja cenowo pomiedzy N5 i N7 to bedzie to wg mnie bardzo interesujac apropozycja w kontrze do projektorow lampowych (nawet tych natywnych).

Warto pamietać, że Epson ma w ofercie projektory instalacyjne laserowe ktore maja 20 tys lumenów mocy swietlnej ... ;)) wiec jak beda chceili zrobic dla segmentu home cinema troche jasniej niz 1500 w LS10500 to moga.

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, szewi napisał:

Widzę, że strasznie sie emocjonujesz tym faktem :)Ty już sprzedawałeś tzn Twoje allegrowe alter ego ;)

Info co do ceny mamy zakodowane w nazwie modelu TW9300 wiec cena uzywanego powinna być 9300 :) 

Wystarczy sobie uswiadomić ze to caly czas to bardzo dobry prjektor, ktory moze stanc w szranki z duzo mocniejszymi modelami.

Sa opinie osob ktore widziały N5 i Epsona, ze TW9300 caly czas nie odstaje bardzo, przynajmniej nie tak jakby na to wskazywala cena. Zobaczymy jak to bedzie wygladało. 

Szewi mnie nie o to chodziło, że 9300 to zły projektor :) To jest bardzo dobry projektor. Mnie tylko chodziło o to, że trochę :) znam się na sprzedaży elektroniki i używka jak osiągnie 60%-70% wartości nówki to już jest dobrze bo często sufitem nie do przebicia jest 50% :) Więc ja absolutnie nie deprecjonuję jakości naszego Epsona.

Oczywiście są przypadki kiedy coś znika z rynku, albo jest tego mało, dużo też zależy od samej wartości. Im coś jest tańsze tym chętniej ludzie kupią używkę nawet za cenę zbliżoną do nówki. Są różne czynniki. Z uwagi na fakt, że obecnie są Epsony 9300 które można już złapać po 10000zł, sprzedawanie używki z ceną minimalną za 10000zł... No cóż... :)

Ja w zeszłym roku sprzedawałem swój dwuletni TV Samsunga z kropką kwantową i osiągnąłem 60%, ale z kolei jak sprzedałem Hi Media 10Q pro osiągnąłem już 90%, a jeszcze kiedyś sprzedawałem tuner sat i akurat była luka w sprzedaży tej firmy co miałem (a było dobra) i osiągnąłem w sprzęcie kilkuletnim cenę 130% nówki... Ale to są wyjątki... Generalnie w przypadku modeli Epsona 9400 już z pełnym HDMI i takich cen 9300, które jeszcze spadną kupno tego projektora za 8500, nie mówiąc o 9 czy 10 tyś było by kompletną głupotą... :) Choć w grudniu nie taki rzeczy się dzieją kiedy mamy wysyp niedzielnych zakupowiczów więc może, może gościowi się uda o ile już się nie udało z tym 8500...

Tak naprawdę realna wartość tego Epsona do sprzedaży na już to ok 6000zł, w porywach 7000zł, wszystko ponadto będzie przeszacowaniem...

A i dobra wiadomość dla Ciebie Szewi - Twoje Oppo też będzie w stanie osiągnąć 130%... :)

I mam pytanko zupełnie nie związane z tematem, może ktoś będzie wiedział bo nic nie znalazłem w necie. Czy istnieje jakieś oprogramowanie do zrobienia swojego netflixa offline.. ? :)

Marzy mi się coś takiego żeby np. filmy z dysku 4TB podłączyć po androida i móc zrobić takie miniaturki, tagi i całą resztę jak w netflixie... Ok wystarczy coś trochę podobnego czyli video preview, duże miniaturki itd. Może być coś jak authoring DVD, ale obejmujący dysk HDD... Może ktoś coś by wiedział ?

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio ale co CI sie nie podoba ? gdzie masz za 10k ? 

"Gość" tzn Irokez ma praktycznie przebieg jak nowy chyba nawet 100 godzin nie ma, do tego masz spoko  uchwyt ktory i tak musisz kupić plus kalibracja w bonusie (kalibracja co prawda jest pod ekran i pomieszczenie) ale moze ktos ma podobne warunki.

Wiec jaka ma cene zrobić zeby Ciebie czy potencjanlych kupujacych usatysfakcjonować za prawie nowy prjektor ?  5k ? Oczywiście, że kazdy chcialby zeby mu doplacać jeszcze, ale badźmy poważni !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, szewi napisał:

@hubio ale co CI sie nie podoba ? gdzie masz za 10k ? 

"Gość" tzn Irokez ma praktycznie przebieg jak nowy chyba nawet 100 godzin nie ma, do tego masz spoko  uchwyt ktory i tak musisz kupić plus kalibracja w bonusie (kalibracja co prawda jest pod ekran i pomieszczenie) ale moze ktos ma podobne warunki.

Wiec jaka ma cene zrobić zeby Ciebie czy potencjanlych kupujacych usatysfakcjonować za prawie nowy prjektor ?  5k ? Oczywiście, że kazdy chcialby zeby mu doplacać jeszcze, ale badźmy poważni !

Można znaleźć z xbox one za ok 11500zł - po odjęciu ceny xbox one masz 10 tyś.. :) Nawet jednak kiedy przyjmijmy, że kosztuje w normalnej cenie 11000zł to wciąż mamy cenę za używkę 10000zł zaporową.

Jeśli chodzi o przebieg ja Pana Irokeza oczywiście o nic nie podejrzewam, ale każdy może zrobić nawet 0 godzin przebiegu.. :) To nie samochód, że się ustali przekręcenie licznika... Co do kwestii kalibracji - jak tu często pisaliśmy jest pod ekran i pomieszczenie więc kalibracja jest PERSONALIZOWANA dlatego nie można np. kupić już skalibrowanych TV czy projektorów i nie można np Maciejowi wysłać pocztą żeby skalibrował i wróci do nas... :) Podobne pomieszczenie ? My tu wałkujemy temat zasłon z velvetu, kawałka białej ściany, że WSZYSTKO ma wpływ więc pomieszczenie musi być IDENTYCZNE. A co do uchwytu to projektor może stać na półce nie trzeba dopłacać do żadnego uchwytu, a zresztą większa część nówek tych za ok 11tyś też jest z uchwytami... :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio przecież o tym "Netflixie offline" piszemy tu chyba od poczatku tematu
Zarowno AppleTV jak np. Egreat A5 potrafia to o czym piszesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kwestii ceny Epsona 9300 , zaktualizowałem ceny nówek. Regularne ceny to 11500zł i na 100% 500zł do urwania więc zostaje 11000zł...

Z xbox one:

http://sklep.hcx.com.pl/epson-eh-tw9300-x-box-one-s-1tb-akcesoria-666-073-847-p2950

Po sprzedaży xboxa one zostaje nam jak dobrze pójdzie 10 000zł :)

5 minut temu, user7878 napisał:

@hubio przecież o tym "Netflixie offline" piszemy tu chyba od poczatku tematu emoji16.pngemoji16.pngemoji16.png
Zarowno AppleTV jak np. Egreat A5 potrafia to o czym piszesz.

A można coś więcej ? Przecież do Apple ja nawet nie podłączę dysku... Nie chodzi mi o sieć... A Egreat A5 jest na podobnym silniku co moje HMedia...

Po za tym nie chodzi o sprzęt tylko program bo żaden odtwarzacz sam z siebie to nic nie umie tylko jego oprogramowanie, no chyba że mówimy o jakimś natywnym...

I dodam, że Egreat A5 jest na już starym Androidzie 5.0 To staruszek. Więc user jak wiesz powiedz jakie to oprogramowanie z androida z plikami z dysku HDD jest w stanie zrobić netflixa offilne ?

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, hubio napisał:

Można znaleźć z xbox one za ok 11500zł - po odjęciu ceny xbox one masz 10 tyś.. :) Nawet jednak kiedy przyjmijmy, że kosztuje w normalnej cenie 11000zł to wciąż mamy cenę za używkę 10000zł zaporową.

Jeśli chodzi o przebieg ja Pana Irokeza oczywiście o nic nie podejrzewam, ale każdy może zrobić nawet 0 godzin przebiegu.. :) To nie samochód, że się ustali przekręcenie licznika... Co do kwestii kalibracji - jak tu często pisaliśmy jest pod ekran i pomieszczenie więc kalibracja jest PERSONALIZOWANA dlatego nie można np. kupić już skalibrowanych TV czy projektorów i nie można np Maciejowi wysłać pocztą żeby skalibrował i wróci do nas... :) Podobne pomieszczenie ? My tu wałkujemy temat zasłon z velvetu, kawałka białej ściany, że WSZYSTKO ma wpływ więc pomieszczenie musi być IDENTYCZNE. A co do uchwytu to projektor może stać na półce nie trzeba dopłacać do żadnego uchwytu, a zresztą większa część nówek tych za ok 11tyś też jest z uchwytami... :)

xboxa one S sprzedasz przy sprzyjajacych wiatr za 700 zł wiec nie wiem skad Ci sie wzielo 1,5 za xklocka (moze jakby to byl xbox one x, a nie jest). Jak ktos mysli na powaznie o prjekcji to raczje proja na półce nie stawia, gdzie jest narażony na rozne kwestie, tylko mocuje go albo pod sufit, albo robi dedykowana polke pod sufit.

Oczywiscie prjektor mozna tez postawić w kuchni na podłodze, zeby zaoszczedzić na uchwycie... ;)

Jesli masz z uchytami, to zorientuj sie jakie uchwyty masz w tej cenie...

jeszcze jedna kwestia do tego prjektora nie warto kupowac uchwytu za 50 zł, bo wtedy juz lepiej postawić go na półce :)

Dalej nie chce mi sie dyskutować. 

I nie wiem skad Ci sie wzielo 10k za uzywany prjektor, on chyba sprzedaje jednak w nizszej cenie ;)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, szewi napisał:

xboxa one S sprzedasz przy sprzyjajacych wiatr za 700 zł wiec nie wiem skad Ci sie wzielo 1,5 za xklocka (moze jakby to byl xbox one x, a nie jest). Jak ktos mysli na powaznie o prjekcji to raczje proja na półce nie stawia, gdzie jest narażony na rozne kwestie, tylko mocuje go albo pod sufit, albo robi dedykowana polke pod sufit.

Oczywiscie prjektor mozna tez postawić w kuchni na podłodze, zeby zaoszczedzić na uchwycie... ;)

Jesli masz z uchytami, to zorientuj sie jakie uchwyty masz w tej cenie...

jeszcze jedna kwestia do tego prjektora nie warto kupowac uchwytu za 50 zł, bo wtedy juz lepiej postawić go na półce :)

Dalej nie chce mi sie dyskutować. 

I nie wiem skad Ci sie wzielo 10k za uzywany prjektor, on chyba sprzedaje jednak w nizszej cenie ;)

Ja mam na półce i bardzo sobie chwalę... Co do xboxa one to tam są 2 pady i gra więc jeśli nie za 1800 to za 1000 można sprzedać i zostaje i tak ok 11 tyś...

Czy to będzie 11500 czy 10800 wszystko jedno - cena 10tyś to za wysoka na używkę. A skąd mi się wzięło 10tyś ? Sam Pan Irokez napisał w tym wątku, że za mniej niż za 10 tyś nie sprzeda... Cena 8500zł nie osiągnęła ceny minimalnej więc myślę, że zostawił to 10tyś a i sama licytacja powyżej 6tyś była "dziwna" na tej aukcji... :)

Natomiast grudzień to miesiąc cudów sprzedażowych :) więc jak się pojawi na Allegro nowa oferta za 8999zł to mogę być ja... :) Tylko nic mi tu nie piszcie, że sprzedaję bo powyższymi postami o realnej cenie 7000zł sam bym sobie szkodził... :)

A powiem z doświadczenia, że lepiej by wyszło Irokezowi skoro jak piszesz to drogi uchwyt jak by rozdzielił osobno sprzedaż proja i uchwytu... Bo uchwyt przecież pasuje do wielu innych modeli projektorów więc momentalnie rozszerzył by swoją bazę klientów...

A i ja jeszcze zapomniałem o Riddle, naszym koledze z Czech, który ma super ceny więc nie zdziwię się jak za chwilę Riddle napisze, że za 10tyś to on sprzedaje nówkę 9300 lub za 11tyś 9400 :)

Edytowane przez hubio
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, hubio napisał:

.A i ja jeszcze zapomniałem o Riddle, naszym koledze z Czech, który ma super ceny więc nie zdziwię się jak za chwilę Riddle napisze, że za 10tyś to on sprzedaje nówkę 9300 lub za 11tyś 9400 :)

No właśnie! :)

Ale jedno jest pewne, że przetwarzanie HDR w JVC jest do bani! :P:lol:

Kupujesz projek za taaaaką kase, a tu TAAAAKA LIPA! :lol:

BTW

Moje "klocki" z USA ciągle płyną. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi