Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Ja raczej nie będę wymieniał w ogóle naszego Espona bo jest spełnieniem moich marzeń... :) No ok, trochę żartuję, ale z wyjątkiem niektórych jasnych scen i to na DVD dla mnie jest idealnie, a jak wiemy lepsze jest wrogiem dobrego :) Po za tym w mojej sytuacji gdzie ja mam 100'' ekran pchanie się obecnie w projektory to głupota bo za 2 lata może być już OLED lub QLED 8K od Samsunga np 85'' lub 90'' w cenie 25 tyś i wtedy raczej na to się rzucę...

Być może po zmianie mieszkania, kiedyś tam w odległej przyszłości, kiedy będę sobie mógł urządzić batcave ala Szewi i ekran 130'' wtedy temat wróci. Na razie, wciąż, jestem megazadowolny z Epsona 9300... :) A co do 7400/9400 to Epson powinien je nazwać 7300B/9300B .... :):):)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Filutek to oferta z USA. Wysyłają do Europy? Jakie cła i koszty wysyłki? No i jak z gwarancją na taki sprzet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, user7878 napisał:

Jakie cła i koszty wysyłki?

Cło to pikuś bo tylko 3%, ale dochodzi niestety VAT 23% więc razem 25% chyba, że ktoś umie przemycić... :) Ja sobie osobiście nie wyobrażam bo padł by mi sprzęt za 15 tyś i co wysyłałbym przez USA do naprawy ?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, user7878 napisał:

Kolega@riddle też ma dostęp do dobrych cen za JVC z Czech a to już luzik jeżeli chodzi o gwarancje.

No właśnie to jest "opcja" nr 2 z Riddle.

Projektor z USA opłaca się kupować jedynie z opcją bez cła i Vat.

Więc jest to takie małe ryzyko, że jednak cło dowalą.

Ja się jednak zastanawiam nad problemem degradacji wrażliwych części projektorów,

czyli filtry i "panel" LCD. Która technologia jest bardziej podatna na degradacje,

czy to Epson, czy może JVC? ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko Jvc , nie masz nawet , co się zastanawiać . Lcd  nigdy nie da Tobie kontrastu , czerni , dynamiki . 

Jak masz sale pod KD , to król jest tylko jeden,  ma na imię JVC 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No tak można i powinno się myśleć o przyszłości,
ale na dzisiaj mamy "od ręki" ofertę konkurenta Epsona, za jedyne 15 000 pln
 https://www.projectorscreen.com/jvc-dla-rs540k-reference-series-d-ila-4k-projector-with-e-shift5-dla-x790r-pro-model.html

Moim zdaniem to zmusi Epsona do odpowiedniej reakcji w zakresie ceny modelu 9400.

Nie ma się co podniecać ceną w Stanach, bo jak kolega napisał, cło podatek i bez gwarancji praktycznie.
A i jeszcze dostawa kosztowana.
Bez sensu taki zakup.
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, raf7705 napisał:

Nie ma się co podniecać ceną w Stanach, bo jak kolega napisał, cło podatek i bez gwarancji praktycznie.
A i jeszcze dostawa kosztowana.
Bez sensu taki zakup.

nie mowiac już o tym ze transport i przechodzenie przez ręce x kurierów delikatnego sprzetu elektronicznego ze spokmplikowaną i czułą optyką to ryzyko. 

Wg mnie tylko zakup na miejscu w kraju i najlepiej transport wlasny ze sklepu do domu.

Edytowane przez szewi
  • Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, szewi napisał:

nie mowiac już o tym ze transport i przechodzenie przez ręce x kurierów delikatnego sprzetu elektronicznego ze spokmplikowaną i czułą optyką to ryzyko. 

Wg mnie tylko zakup na miejscu w kraju i najlepiej transport wlasny ze sklepu do domu.

Szewi, nie chciałem się chwalić przedwcześnie, ale właśnie jestem w trakcie "testowania" sposobu sprowadzania delikatnego sprzętu z USA do Polski.

Towar testowy, jest już w porcie w kontenerze(USA), jak dotrze do mnie, zobaczymy czy będzie bez cła i w całości sprawny.:)

Projektory do sklepu czy dystrybutora, również idą przy pomocy kuriera, tak jest na całym naszym globie. :)

Do projektora planuje zrobić specjalne opakowanie, zamiast "fabrycznego" kartonu ze styropianem.

Będzie miał potrójną amortyzację na "poduszkach powietrznych" i zewnątrz twardą skorupę z włókna szklanego,

(ta "skorupa" zewnętrzna, to coś podobną techniką będzie zrobiona, jak przy produkcji np kadłubów łodzi.)

W takiej kapsule, nawet gdy spadnie na ziemię z 1 metra nic się nie stanie, bo będzie doskonała amortyzacja. :)

Co do gwarancji, to podobno JVC się nie psują? :P

Ale, gdyby tak się stało, to paczka w obie strony, raptem 300 pln.

Edytowane przez Filutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Filutek napisał:

Do projektora planuje zrobić specjalne opakowanie, zamiast "fabrycznego" kartonu ze styropianem.

Będzie miał potrójną amortyzację na "poduszkach powietrznych" i zewnątrz twardą skorupę z włókna szklanego,

(ta "skorupa" zewnętrzna, to coś podobną techniką będzie zrobiona, jak przy produkcji np kadłubów łodzi.)

W takiej kapsule, nawet gdy spadnie na ziemię z 1 metra nic się nie stanie, bo będzie doskonała amortyzacja. :)

Ja pierd....ę.... ? Ty to masz naprawdę zacięcie do takich rzeczy... Sprowadzanie welwetu z USA i montowanie salki, dodatkowe opakowanie do projektora.... Nieźle...

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, hubio napisał:

Ja pierd....ę.... ? Ty to masz naprawdę zacięcie do takich rzeczy... Sprowadzanie welwetu z USA i montowanie salki, dodatkowe opakowanie do projektora.... Nieźle...

Hubio, pomysł na sprowadzanie sprzętu z USA, przyszedł mi do głowy jakiś czas temu.

Ceny w Polsce są większe, dostęp do używanego sprzętu mniejszy.

Jeżeli nowy JVC RS540 kosztuje 15k pln, to jest szansa na zakup używki np za 5-7k pln.

Ja w to wchodzę. Prawdopodobnie jak się nacieszę, to będę w stanie sprzedać za 10k? :)

Musimy jeszcze poczekać jak wypadnie test "na żywo". :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do gwarancji, to podobno JVC się nie psują? 
Ale, gdyby tak się stało, to paczka w obie strony, raptem 300 pln.

To jest zdecydowanie kontrowersyjna opinia. Nie wiem czy projektory JVC naleza do czolowki najbardziej usterkowych, ale z pewnoscia do najdrozszych w naprawach serwisowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Filutek napisał:

Hubio, pomysł na sprowadzanie sprzętu z USA, przyszedł mi do głowy jakiś czas temu.

Jeżeli nowy JVC RS540 kosztuje 15k pln, to jest szansa na zakup używki np za 5-7k pln.

Ja w to wchodzę. Prawdopodobnie jak się nacieszę, to będę w stanie sprzedać za 10k? :)

Musimy jeszcze poczekać jak wypadnie test "na żywo". :)

To oczywiste, że w USA są niższe ceny sprzętu i od zawsze tak było. Problem zawsze polegał na vacie i cle... Wiem, że są różne możliwości obejścia tego, ale tak czy inaczej to tylko obejście bo powinno się zapłacić. Jeśli na swój użytek udało by Ci się tak ściągnąć to raczej nikt jak już na granicy nie skasuje to i dalej też nie, ale w ramach DG to już dosyć niebezpieczne.

Ja jakieś 8 lat temu sprowadziłem sobie z USA kilka filmów DVD i też niby powinno być cło, ale przekraczało tylko minimalnie tą wartość od której się płaci cło i było w zwykłej kopercie i nic nie płaciłem... Oczywiście życzę Ci powodzenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, binary napisał:

To jest zdecydowanie kontrowersyjna opinia. Nie wiem czy projektory JVC naleza do czolowki najbardziej usterkowych, ale z pewnoscia do najdrozszych w naprawach serwisowych.

Binary, masz racje co do ceny napraw. Pisząc 300 pln, miałem na myśli jedynie koszty przesyłki w obie strony.

Co do napraw, to wiadomo, że tzw. autoryzowane miejsca napraw, będą waliły niebotyczne ceny.

Ale na szczęście są niezależne serwisy nieoficjalne, gdzie można negocjować chyba cenę? :)

@Hubio

Jeżeli chodzi o DG i "przemyt" to raczej te dwie czynności, wzajemnie się wykluczają.

Inna historia jeśli działa się w ograniczonym zakresie dla siebie, rodziny, znajomych itp. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja w to wchodzę. Prawdopodobnie jak się nacieszę, to będę w stanie sprzedać za 10k? 

Musimy jeszcze poczekać jak wypadnie test "na żywo". 

Proszę, nie rozśmieszaj nas aż tak bardzo.
JVC 540 za 5tys hehe.
Za 5 lat....
Kupuj śmiało.
Dojdzie pewnie bez problemu. Ale gratuluję problemów w razie awarii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jakieś 8 lat temu sprowadziłem sobie z USA kilka filmów DVD i też niby powinno być cło, ale przekraczało tylko minimalnie tą wartość od której się płaci cło i było w zwykłej kopercie i nic nie płaciłem... Oczywiście życzę Ci powodzenia...

@hubio to byłby hit jakby Cie wsadzili za sprowadzanie płyt DVD
Ja bym Ci bardziej naliczył podatek za to, że je jeszcze oglądasz

Co do JVC to korci mnie bardzo. Na tyle, że za 2 tyg jestem ponownie umowiony na pokaz w jednym z salonów
  • Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, raf7705 napisał:

Proszę, nie rozśmieszaj nas aż tak bardzo.
JVC 540 za 5tys hehe.
Za 5 lat....
Kupuj śmiało.
Dojdzie pewnie bez problemu. Ale gratuluję problemów w razie awarii.

Dzisiaj bez łaski, kosztuje nowy 15k, to używka musi być o te 30% minimum mniej, czyli szacuje 10k.

Natomiast 5k za np. 3 lata, to realna perspektywa(mam na myśli USA).

BTW

Tutaj na forum ktoś sprzedaje za 4k JVC, chyba takiego który był w produkcji jeszcze 5 lat temu, za ok. 30% ceny zakupu nowego.

Więc jeśli chodzi o USA, to używkę będzie można prawdopodobnie trafić w cenie 30-50% ceny nowego.:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ile lat.....

Za 3 lata, to się zgodzę.

To po co o tym teraz pisać, snuć marzenia.

Pogadamy za 3 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, raf7705 napisał:

Za ile lat.....

Za 3 lata, to się zgodzę.

To po co o tym teraz pisać, snuć marzenia.

Pogadamy za 3 lata.

Raf, ja piszę bo mam dylemat, jestem na zakupie 2 projektorów, jeden to miałby być nowy Epson 9400 dla mnie,

drugi to używka Epson 9300 dla kogoś z rodziny. Cena używanego 9300, jest wedle propozycji, poniżej 10k.

Jeżeli z USA możliwy na dzisiaj jest używany JVC 540 w okolicach również 10k,

to może warto zaryzykować? Jeżeli sprzedający da gwarancję rozruchową(możliwość zwrotu),

no i jeszcze 24 miesiące gwarancji by zostało(tej z USA), to może warto? :)

BTW

Jest jakieś ryzyko to oczywista sprawa, ale ta pokusa........:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniżej 10k warto zaryzykować

Z innej beczki - w iTunes ciekawe propozyche na kupno hitow z przed kilku/kilkunastu lat. Większość w cenie 7,99 pln. Np. Ukryty wymiar, The Ring. Jest też coraz więcej odnowionych do 4k. Np. Łowcy Duchów z 1984 w 4k i Dolby Atmos za 17,99. Warto śledzić te ich promocje.
Żeby potestować 4k i HDR jest Jumanji z 2018r w 4k HDR i DAtmos za 24,99.

Na allegro pojawiły się już 7400 i 9400 i 9400W. Cena za 9400 to 14000pln czyli blisko JVC RS440 ale mniej niż w debiucie 9300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Filutek napisał:

Dzisiaj bez łaski, kosztuje nowy 15k, to używka musi być o te 30% minimum mniej, czyli szacuje 10k.

Natomiast 5k za np. 3 lata, to realna perspektywa(mam na myśli USA).

BTW

Tutaj na forum ktoś sprzedaje za 4k JVC, chyba takiego który był w produkcji jeszcze 5 lat temu, za ok. 30% ceny zakupu nowego.

Więc jeśli chodzi o USA, to używkę będzie można prawdopodobnie trafić w cenie 30-50% ceny nowego.:P

FIlutek tylko wiesz co może być za 3 lata ? :) moze nie byc projektorów ;) troche zartobliwie i to sie nie stanie tak szybko, poza tym na pewno będą entuzjasci prjekcji tak jak my nadal ;)ale jak OLEDy czy inne TV FALD (pokroju The Wall samsunga czy modulowe TV / micro ledy) pojawia sie ogolnodostepne w duzych przekatnych, w dobrych cenach to nie ma opcji zeby technologia projekcyjna z tym wygrała.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No ale jak topowe dziś używki JVC będą po 5tys. ....

Raf nie ma sie co rozdrabniac i za 3 lata 2 sztuki polaczone w tandem najlepiej od razu brać default_wink.pngNota bene na AVS jest ktos kto ma w swoim setupie 2x JVC Z1 czyli 6 tys lumenow to w polaczeniu z laserowym zrodlem swiatla default_smile.png hdr wypala za pewne galki oczne default_wink.pngdefault_wink.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie te rozgrzewanie Epsona czasami jak się włacza doszliście w końcu o co chodzi?
To jest jakaś opcja która można wyłączyć czy tak po prostu ma być? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi