hubio 415 Napisano 27 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, szewi napisał: Hubio, nie kupilem tv boxa do plikow od tego mam QNAPa. Nie ma urzadzenia all in one, ktore spelnia wszystkie funkcje i jest idealne do wszystkiego. Blisko do idealu Oppo, ale tez nim nie jest. Roznice miedzy odtwarzaczami czy projektorami z punktu widzenia DVD to beda jakies niuanse pt tak oczy bola od pixeli, tak bola ciut mniej Mysle, ze przy recenzjach warto sie jednak skupić na minimum FHD, zeby to mialo rece i nogi. Tak racja nie ma all in one choć z punktu widzenia poprawnego odtwarzania plików, streaminngu i płyt Samsung 9500 wydawał się właściwy. Ale jeśli chodzi o jakość obrazu szczególnie w UHD Panasonic rzuca na kolana. Ja nie wymieniłem na Panasonica z powodu DVD... Choć mają jakiś autorski system poprawy DVD i BD do 4K Ja na DVD jeszcze żadnego pixela nie zauważyłem... Postaram się znowu wkleić parę fotek z DVD i napiszesz mi czy bolały oczy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 27 Sierpnia 2018 Odpalenie napisow na plycie DVD i czujesz sie jakbys gral w minecrafta 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 27 Sierpnia 2018 To Ci się udało, hehehe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tyluś 1 Napisano 28 Sierpnia 2018 Wróciłem Skoro kontrast kontrastem, to czemu polecacie Epsona 7300 zamiast powiedzmy Optomy uhd300x? Ta ma lepszy kontrast o 90000 (160000 epson vs 250000 optoma). Albo ta sama półka cenowa co wspomniany epson, tylko też dużo lepszy kontrast (500000)? Optoma UHD550X? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 28 Sierpnia 2018 16 minut temu, Artur Tyluś napisał: Wróciłem Skoro kontrast kontrastem, to czemu polecacie Epsona 7300 zamiast powiedzmy Optomy uhd300x? Ta ma lepszy kontrast o 90000 (160000 epson vs 250000 optoma). Albo ta sama półka cenowa co wspomniany epson, tylko też dużo lepszy kontrast (500000)? Optoma UHD550X? Bo to wątek Epsona;) A tak na poważnie, to rozejrzyj się również za używanymi JVC. Masz świetne warunki do nich i zmieścisz się w budżecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 28 Sierpnia 2018 34 minuty temu, Artur Tyluś napisał: Wróciłem Skoro kontrast kontrastem, to czemu polecacie Epsona 7300 zamiast powiedzmy Optomy uhd300x? Ta ma lepszy kontrast o 90000 (160000 epson vs 250000 optoma). Albo ta sama półka cenowa co wspomniany epson, tylko też dużo lepszy kontrast (500000)? Optoma UHD550X? Nie czytasz uważnie tego co pisałem... Pisałem, że producenci podają dynamiczny kontrast jaki im się podoba... Chińskie badziewie na Allegro za 500zł i piszą, że ma kontrast 2ml, a świeci to jak latarka. Trzeba sprawdzać kontrast on/off i ANSI. A teraz sobie sprawdź tą Optomę i Epsona... 17 minut temu, Barnaba napisał: Bo to wątek Epsona;) A tak na poważnie, to rozejrzyj się również za używanymi JVC. Masz świetne warunki do nich i zmieścisz się w budżecie. Nie nie dlatego, że to wątek Epsona... Miałem na krótko przed Epsonem 3 inne projektory i porównywałem. Co do JVC zgadzam się... W całkowitej ciemni może być lepszy efekt od Epsonów choć jak ktoś lubi dużo lumenów jak jak to już może czuć za małą jasność... No i pytanie jak to sprawdzi się w HDR... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tyluś 1 Napisano 28 Sierpnia 2018 Nie znam się dlatego pytam. A producenci zawsze kombinują z tabelkami, to samo jest ze spalaniem wśród samochodów. Jeśli komukolwiek udało się zejść do tego podanego przez producenta (poza próżnią, albo na wałkach na hamowni) to chylę czoła. No mam całkowitą ciemnię, dlatego pytam o najlepszy towar do tego. Pokój był właśnie po to robiony, żeby było ciemno jak w kinie JVC, ale jakie? Takie pisanie markami niewiele mi mówi, jak nie wiem jakiego modelu szukać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 28 Sierpnia 2018 Jaki JVC?Najlepszy, na jaki cię stać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tyluś 1 Napisano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Ok, Epson 7300. Jaki ekran do tego? Magicscreen 120" kosztuje 6k. Warte to jest takich pieniędzy, skoro można kupić ekran za 2k? Jaki maksymalnie obraz otrzymam z tego epsona? Jak wcześniej wspomniałem, mam 4m ściany, na której mogę montować ekran ramowy. Odległość od ekranu może być do 4,5m, optymalnie na 4metrach by się siedziało, bo 1m zostawiłbym na przyszłościowe głośniki. Jeśli ekran magicsreen jest tego wart, to powstaje kolejne pytanie. Jest sens płacić 14k za takie combo i oglądać to na 120" w osobnym pokoju? Czy nie lepiej po prostu kupić jakiś mega TV 85-90", skoro obraz na dzisiejszych TV jest jak żyleta? Wiem, że jest to ~30-35" mniej, ale jednak obstawiam, że high end TV będzie miał lepszy obraz niż to combo? Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez Artur Tyluś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 28 Sierpnia 2018 Jak masz przystosowany do kina pokój, to biały ekran ramowy uznanej marki będzie ok. Nie potrzebujesz magic screen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tyluś 1 Napisano 28 Sierpnia 2018 A jaki rozmiar obrazu będzie optymalny dla FHD/4k? I odległość od ekranu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) 48 minut temu, Artur Tyluś napisał: Ok, Epson 7300. Jaki ekran do tego? Magicscreen 120" kosztuje 6k. Warte to jest takich pieniędzy, skoro można kupić ekran za 2k? Jaki maksymalnie obraz otrzymam z tego epsona? Jak wcześniej wspomniałem, mam 4m ściany, na której mogę montować ekran ramowy. Odległość od ekranu może być do 4,5m, optymalnie na 4metrach by się siedziało, bo 1m zostawiłbym na przyszłościowe głośniki. Jeśli ekran magicsreen jest tego wart, to powstaje kolejne pytanie. Jest sens płacić 14k za takie combo i oglądać to na 120" w osobnym pokoju? Czy nie lepiej po prostu kupić jakiś mega TV 85-90", skoro obraz na dzisiejszych TV jest jak żyleta? Wiem, że jest to ~30-35" mniej, ale jednak obstawiam, że high end TV będzie miał lepszy obraz niż to combo? Dla mnie magicsreen to marzenie, ale nie mam miejsca na ramowy i muszę mieć normalny. Jak bym miał miejsce na pewno bym spróbował... Przy zakupach przez net masz prawo zwrotu... Jeśli jakość obrazu miała by być tak dobra jak to opisują to bez wahania dołożyłbym te 4k. Z każdego projektora, nawet tego za 1000zł otrzymasz max obraz 200'. Problemem nie jest wielkość w projekcji tylko jakość... Najlepiej odległości sobie zmierzyć na kalkulatorze, ale z 4,5 m to chyba 120-130' by Ci weszło. 34 minuty temu, raf7705 napisał: Jak masz przystosowany do kina pokój, to biały ekran ramowy uznanej marki będzie ok. Nie potrzebujesz magic screen. No raf nie wiem... Magicsreen podobno daje niesamowitą jakość jeśli chodzi o kontrast i natężenie barw i daje obraz jak TV... Ale nigdy osobiście nie widziałem choć to moje marzenie... Chyba szewi porównywał i pisał w wątku, że wcale tak nie było idealnie... Jeśli jednak kolega ma miejsce na ramowy to być może powinien się pokusić... 25 minut temu, Artur Tyluś napisał: A jaki rozmiar obrazu będzie optymalny dla FHD/4k? I odległość od ekranu? Ja z 3m oglądam 100' projekcję i jest to troszkę za dużo, żeby objąć wzrokiem całość, ale w anamorficznym jest idealnie... Generalnie tak to jest urządzone, że max rozmiar jaki osiągniesz na projektorze jest jednocześnie minimalnym jeśli chodzi o właściwy odbiór obrazu (nie dotyczy ta zasada projektorów ST) Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tyluś 1 Napisano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) https://allegro.pl/tv-lg-86uk6500-ultra-hd-tv-nowosc-2018-i7297106567.html A taki? Znalazłem przelicznik, wg którego podają, że dla FullHD odległość = przekątna*1,5. Czyli dla 125 cali wychodzi trochę więcej niż mam miejsca. Ale myślę, że te 120/125 cali dałoby radę oglądać z tych 3,5-4m. A jak jest z input lagiem w tym epsonie 7300? Pogra się na tym z Xboxa/PC czy nie? Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez Artur Tyluś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 28 Sierpnia 2018 A jaki rozmiar obrazu będzie optymalny dla FHD/4k? I odległość od ekranu?Myślę, że 120-125" , będzie optymalne.Na stronie Epsona jest kalkulator do obliczenia możliwych rozmiarów, z zadanej odległości.Ja nie gram na projektorze ale dużo ludzi w USA, wybrało właśnie te modele Epsona, ze względu na mały input lag. Hubio, "podobno" na Marsie jest woda.Magic screen, jest do pomieszczenia nie przystosowanego.Kolega ma osobne pomieszczenie, przystosowane do projekcji. Więc ekran blokujący odblaski boczne, co miał by tam blokować?Wywalanie kasy w błoto, plus, zbędne, narażanie się na minusy takiego ekranu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 28 Sierpnia 2018 2 godziny temu, raf7705 napisał: Myślę, że 120-125" , będzie optymalne.Na stronie Epsona jest kalkulator do obliczenia możliwych rozmiarów, z zadanej odległości.Ja nie gram na projektorze ale dużo ludzi w USA, wybrało właśnie te modele Epsona, ze względu na mały input lag. Hubio, "podobno" na Marsie jest woda. Magic screen, jest do pomieszczenia nie przystosowanego. Kolega ma osobne pomieszczenie, przystosowane do projekcji. Więc ekran blokujący odblaski boczne, co miał by tam blokować? Wywalanie kasy w błoto, plus, zbędne, narażanie się na minusy takiego ekranu. Ja czytałem, że nie tylko chodzi o nieprzystosowane pomieszczenie, ale ładnie podbija kontrast i nasycenie barw co jest logiczne... Jeśli świeci tak jak TV, który i tak ogląda się w dzień to jak musi świecić w nocy... Nie wiem jak wy, ale dla mnie np. sport na projektorze jest nieakceptowalny bo nie oszukujmy się - w stosunku do TV kolory są wyblakłe, obraz przyciemniony itd. O ile to znakomicie się sprawdza w przypadku filmów, które z natury rzeczy tak są robione i tak też je widzimy w kinie jak i sami twórcy tak chcą, o tyle sport czy filmy przyrodnicze, dokumentalne, gry itd. znacznie lepiej wyglądają w TV. I tutaj wkracza do akcji magic sreen na którym wszystko może wyglądać znacznie lepiej... Zaprosiłem znajomych. Pokazałem Planet Earth 2 UHD/4K/HDR oraz Jestem Legendą UHD/4K/HDR na projektorze i TV. Na 5 osób wszystkie się zgodziły, że Planet Earth lepiej wyglądało na TV zaś Jestem Legendą na projektorze... I ja mam takie same odczucia... Obraz na projektorze nigdy nie będzie tak żywy jak na TV, ale... właśnie wg producentów Magic Screen projekcja na ich ekranach ma zbliżyć się do tej telewizyjnej i co oczywiście implikuje fakt, o którym napisałeś, że wtedy można oglądać w dzień, jak każdy TV... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 28 Sierpnia 2018 Ekran nie świeci.Ekran odbija światło.Producenci zawsze będą pisać to, co jest dla nich dobre. Dziwne by było, jakby pisali inaczej. Poza tym ekran nic nie podbija. Co najważniejsze, nie degraduje tego co wyświetli projektor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
USS-SMAUG 46 Napisano 28 Sierpnia 2018 Ekran kosztuje kilka k, więc z pewnością można go gdzieś zobaczyć w akcji - jak odbija, świeci, gra, tańczy, czy co tam jeszcze może robić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 28 Sierpnia 2018 Ja widziałem na żywo. W pokoju gdzie wpada dużo swiatła jest wyraznie lepszy od innych ekranów. Jednak jak już jest ciemno to niczym sie nie wyroznia. @hubio sport w 4k na moim 7300 jest znakomity. Kolory nasycone a obraz mega ostry. Na topowym tv 65' jest dużo gorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 28 Sierpnia 2018 Ja nie kwestionuje sensu takich ekranów. Pewnie u Hubio i mnie w normalnym pokoju, to by taki ekran się sprawdził. Jak napisał kolega powyżej.Nie widzę sensu używania takowego, w pokoju kinowym, w pełni dostosowanym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 28 Sierpnia 2018 Tylko przypomnę, bo nie wszyscy pamiętają lub są tu nowi, że kolega hubio za referencyjny uważa tryb "dynamiczny" (lub podobne) w tv?. To rzadki przypadek ale i takie osobniki się zdarzają. Dodam, że sport na projektorze jest "zajefajny":). Kto nie wierzy, może pójść do kina i sprawdzić jakiś meczyk w LM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 28 Sierpnia 2018 Tylko przypomnę, bo nie wszyscy pamiętają lub są tu nowi, że kolega hubio za referencyjny uważa tryb "dynamiczny" (lub podobne) w tv. To rzadki przypadek ale i takie osobniki się zdarzają. Dodam, że sport na projektorze jest "zajefajny":). Kto nie wierzy, może pójść do kina i sprawdzić jakiś meczyk w LM. Th sobie nie zartuj. W końcu oglądania DVD i Netflixa w 12-bitach (sic!) wymaga wyjątkowych warunkow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 28 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, Barnaba napisał: Tylko przypomnę, bo nie wszyscy pamiętają lub są tu nowi, że kolega hubio za referencyjny uważa tryb "dynamiczny" (lub podobne) w tv?. To rzadki przypadek ale i takie osobniki się zdarzają. Dodam, że sport na projektorze jest "zajefajny":). Kto nie wierzy, może pójść do kina i sprawdzić jakiś meczyk w LM. Może kiedyś tak było... ale od czasu jak mam projektor czyli od roku całkowicie zmieniłem podejście i nawet jak oglądam jakiś film na TV to w trybie kino lub standardowym... Rzeczywiście jak teraz patrzę z perspektywy czasu sam się zastanawiam dlaczego tak było... Być może traumatyczno-technologiczne przeżycia z dzieciństwa z 14' Sharpem CRT w którym była jedna wielka czarna plama spowodowały, że od tamtego czasu dążyłem do tego aby żaden detal w czerniach nie zginął więc z każdym nowym telewizorem zachwycałem się coraz lepszym kontrastem i jasnością. Po kupieniu projektora gdzie nie trzeba było ustawiać super jasności żeby mieć detale w czerniach na nowo odkryłem kino... a właściwie wróciłem do ery przedsharpowej... Obecnie Panie B nie oglądam żadnych fabularnych filmów czy seriali na TV w trybie dynamicznym... Jednak... co do sportu czy filmów dokumentalnych nie zgadzam się, że sport się dobrze prezentuje. Może to dalszy ciąg traumy, ale jednak o ile oglądanie filmów w trybie dynamicznym można nazwać dziwactwem o tyle właśnie do sportu, gier czy wiadomości taki właśnie tryb jest dedykowany... Pokazałem też znajomym Planet Earth 2 i na projektorze i na TV w trybie dynamicznym i wszyscy uznali za lepszy TV do tego celu... Oczywiście każdy ma inny gust i preferencje więc jeśli komuś podoba się sport na projektorze to niech się cieszy... 5 minut temu, binary napisał: Th sobie nie zartuj. W końcu oglądania DVD i Netflixa w 12-bitach (sic!) wymaga wyjątkowych warunkow. Widać, że mój powrót przyciągnął jak muchy do lepu naszych 2 troli, którzy udzielają się w naszym wątku... Jak mnie nie było z 4 miesiące jakoś się nie odzywaliście... Co widać kiedy się aktywujecie - tylko wtedy żeby coś dogryźć albo zaczepić personalnie i jak zwykle zero prawdy i merytoryki. Zresztą nie macie Epsona ani 7300 ani 9300 więc w sumie nie ma co się dziwić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 28 Sierpnia 2018 Widzisz hubio, ty fajny facet (chyba) jesteś ale czasem pleciesz takie bzdury, że właściwie każdy post można by zgryźliwie komentować. Jak zwykle zareagowałem, bo swoimi "oryginalnymi" teoriami wyprowadzasz na manowce początkującego/poszukującego kolegę. W projektorach jakieś doświadczenie mam. Myślę, że drugi kolega B ma zdecydowanie lepsze. Także więcej pokory życzę i pozdrawiam:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 28 Sierpnia 2018 Ja jestem zimnym realistą, tak że życzę tylko zdrowia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 28 Sierpnia 2018 @hubio dla Epsona dla sportu 4k i HDR najlepszym trybem jest jasne kino - w takim sobie ustaw i wtedy napisz jeszcze raz czy sport słabo wygląda na projektorze. Jeżeli oglądasz w HD to ustaw w trybie naturalny. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach