Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED C7 Test - płaski OLED Ultra HD 2017 (OLED55C7V)

Rekomendowane odpowiedzi

Na jednolitych planszach nie powinno być żadnych przebarwień nawet bez kalibracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, rudolfina napisał:

Różowe znika jak patrzę pod dużym kątem

20 minut temu, Damiano85 napisał:

Różowe to raczej problem z jednorodnością matrycy. Kolega wyżej wspomniał, że zabarwienie jest mniej widoczne na ustawieniu warm1. 

Jeśli zabarawienia znika pod kątem to musi to być polaryzator i nie jest to problem z jednorodnością matrycy. Jeśli widać ten problem w prawdziwych materiałach to jedyną opcją jest wymiana telewizora/panelu.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem na nagraniach z you tube że w bezpośrednich porównaniach tv oled vs lcd Oled ma jakby bardziej widoczne błękitne/zimne barwy. Kolokwialnie mówiąc wyświetla bardziej niebieski obraz niz lcd. Czy tak faktycznie jest czy to tylko subiektywne odczucie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest prawda. Chodzi o kalibrację. Jak nie skalibrujesz jakikolwiek telewizor, to masz wtedy właśnie takie efekty.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez kalibracji to można porównywać jedynie tzw. "najlepsze tryby fabryczne". A i te pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami mogą się różnić sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem już jakiś czas temu, że mój C7 65 padł po niecałym miesiącu używania - czarna linia po całej długości ekranu. Matryca miała zafarb żółty z lewej strony, płynny gradient ale pogodziłem się z tym mimo, że uważam to za absurdalne, że TV za ponad 10k nie potrafi wyświetlić jednorodnej białej planszy.

Złożyłem reklamacje czarnej linii, uznali, po pewnym czasie przyjechali wymienili na nową w domu - spoko, serwis zadziałał bez zarzutu, choć wada po tak, krótkim czasie nie napawa optymizmem na przyszłość ;-)

Nowa matryca ma za to już dwa zafarby - żółty pasek z lewej strony i różowy gradient z prawej. Czyli jest gorzej i w sumie chyba spróbuję zareklamować bo niestety do sklepu już nie mogę zwrócić - eh - czy ktoś może próbował reklamować (a nie zwracać TV) taką wadę?

Generalnie miałem sporo wątpliwości co do OLED'a a ostatecznie obraz i sam TV bardzo mi się podoba. Jednak nie mogę pogodzić się z tym, że jakoś nie natrafiłem na jasne komunikaty w testach, więc sam chętnie to napisze: LG OLED 2017 NIE SĄ W STANIE WYŚWIETLAĆ POPRAWNIE BIELI - i problem nie jest jednostkowy, więc jeśli np lubisz oglądać czarno-białe zdjęcia lub filmy na TV to OLED LG się do tego zwyczajnie nie nadaje, wady są widoczne gołym okiem, od razu, bez szukania specjalnych kątów - włączasz i jest zafarb, więc kupując miej tę świadomość, że niestety czernie są super, natomiast światła fatalne. To jak dużą wadę dostanie zależy tylko od szczęścia...

• Lubię 2
  • Dzięki 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@GrzegorzKow
A możesz zrobić zdjęcie 100% białej planszy wieczorem i ją tu wrzucić ? Ja tu już publikowałem zdjęcia swojego C7 i biel na wprost jest niemal idealna. Żółty, lekki zafarb pokazuje się jedynie pod kątem.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z powyższym postem. Zdjęcia na tym oledzie to TOTALNA porażka - grube pieniądze wydane na aparat , obiektywy i tv a tu taki zong. Z drugiej strony wczoraj obejrzałem kilka filmów i w zasadzie nie widziałem tych zabarwień pomimo starań. Już myślałem, że oled sam się naprawił. Myśl trwała krótko tj. do wyświetlenia pierwszego obrazu z dużą powierzchnią jednolitego koloru , w szczególności białego . Pocieszam się tym, że kalibracja może trochę zniwelować ten problem ( na różnych trybach efekt jest inny)

No i tutaj zagwostka - wydać kasę na kalibrację , która jednak nie pomoże? Poczekam chyba jeszcze na aktualizację softu z tym nowym trybem i zdecyduję. Nawiasem mówiąc jakpodłączyć pendriva w tym tv jak on wisi na ścianie? Wezwać serwis?

I żeby nie było - na dobrej jakości ( niekoniecznie 4k ) filmach obraz znakomity. 

I co tu zrobić?

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzućcie może jakieś zdjęcia, na których obserwujecie problemy. Nie białe plansze etc., tylko realne zdjęcia. Chętnie potestuję u siebie. Bo ostatnio oglądałem setki zdjęć na oledzie i wszyscy włącznie ze mną byli zachwyceni. No, ale może to właśnie kwestia zdjęć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy albo mają pecha, albo zwyczajnie nie ma dla nich dobrego telewizora i jedyne wyjście to sprzedać tv i patrzeć przez okno :P

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wygląda procedura reklamacji w lg : zabierają i trzeba czekać aż łaskawie przyślą inny ?

Szczerze mówiąc nie uśmiecha mi sie ponownie pakować tv i zawozić do sklepu zwłaszcza,że nie mają na miejscu innego egz.

powyższy post to przez przypadek.

Widok na zdjęciu zaśnieżonych szczytów górskich z przebarwieniami na bokach ekranu w kolorze różowym wygląda "tak sobie".

Wymaganie aby śnieg był na ekranie po prostu biały to jakieś mega wymagania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dzisiaj wielki dzień!! Wreszcie kupiłem 55C7V. I moje pierwsze pytanie (jestem laikiem i proszę o wyrozumiałość). Jak włączacie te wszystkie obrazy testowe, które przewijają się na zdjęciach w postach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Kalip1 napisał:

Witam. Dzisiaj wielki dzień!! Wreszcie kupiłem 55C7V. I moje pierwsze pytanie (jestem laikiem i proszę o wyrozumiałość). Jak włączacie te wszystkie obrazy testowe, które przewijają się na zdjęciach w postach.

Weź sobie daj na spokój i ciesz się zakupem. Oglądaj filmy, graj. Jeśli zauważysz coś niepokojącego to wtedy możesz polatać z planszami ;)

Gdyby nie plansze to bym nawet nie wiedział że w oledzie jest coś takiego jak banding. I dziś uważam że ta wiedza nie była mi do niczego potrzebna :P

Edytowane przez Damiano85
  • Lubię 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Damiano85 napisał:

Weź sobie daj na spokój i ciesz się zakupem. Oglądaj filmy, graj. Jeśli zauważysz coś niepokojącego to wtedy możesz polatać z planszami ;)

Przez chwile miałem taką myśl, ale że lubię poznawać coś nowego więc w wolnej chwili chciałbym trochę podrążyć :) Może macie jakieś porady co do pierwszych godziny użytkowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kalip1

Tutaj https://drive.google.com/file/d/0B9FgjTtNzSy0dTZwZ3p1eGVnTG8/ masz testowe plansze, które możesz wgrać na USB i odpalić na OLEDzie. Ale tak jak napisał Damiano85, lepiej  sobie to darować, bo za chwilę znów będzie lament, a tak byś pewnie nawet sobie nie zdawał sprawy, że ekran nie jest idealny :) Weż też pod uwagę, że plansza 5% czasami na początku nie jest najlepsza i poprawia się po ręcznym czyszczeniu.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Subman napisał:

@Kalip1

Tutaj https://drive.google.com/file/d/0B9FgjTtNzSy0dTZwZ3p1eGVnTG8/ masz testowe plansze, które możesz wgrać na USB i odpalić na OLEDzie. Ale tak jak napisał Damiano85, lepiej  sobie to darować, bo za chwilę znów będzie lament, a tak byś pewnie nawet sobie nie zdawał sprawy, że ekran nie jest idealny :) Weż też pod uwagę, że plansza 5% czasami na początku nie jest najlepsza i poprawia się po ręcznym czyszczeniu.

Dziękuje :) Co masz na myśli mówiąc ręczne czyszczenie? Instrukcja LG dołączona do OLEDA jest jak na moje trochę biedna. Więcej piszą o pilocie niż o jakiś cennych uwagach dotyczących matrycy. Wyjątek to chyba wzmianka o tym żeby za długo nie wyświetlać statycznych obrazów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ustawieniach panelu OLED masz opcję "Odświeżanie pixeli". Jest to ręczna, godzinna procedura "czyszczenia" panelu (telewizor jest wtedy wyłączony) w momencie, gdyby bardzo ciemne plansze (5%) były monco nierówne. Ale generalnie nie powinno się jej zapuszczać jeśli nie ma powodu. Krótkie automatyczne czyszczenia masz co 4 godziny gdy wyłączysz OLEDa z pilota. Aha - nigdy nie wyłączaj OLEDa fizycznie z prądu.

5 godzin temu, rudolfina napisał:

Zgadzam się z powyższym postem. Zdjęcia na tym oledzie to TOTALNA porażka - grube pieniądze wydane na aparat , obiektywy i tv a tu taki zong. Z drugiej strony wczoraj obejrzałem kilka filmów i w zasadzie nie widziałem tych zabarwień pomimo starań. Już myślałem, że oled sam się naprawił. Myśl trwała krótko tj. do wyświetlenia pierwszego obrazu z dużą powierzchnią jednolitego koloru , w szczególności białego . Pocieszam się tym, że kalibracja może trochę zniwelować ten problem ( na różnych trybach efekt jest inny)

Kalibracja tutaj niewiele, albo nic nie pomoże niestety. Co do grubych pieniędzy - wiesz, to my jesteśmy klientami. Jak Ci się nie podoba obraz, to zawsze możesz go zwrócić. Tylko zadaj sobie pytanie czy znajdziesz na rynku obecnie cokolwiek lepszego. Idealnych telewizorów nie ma.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minutes ago, Subman said:

Aha - nigdy nie wyłączaj OLEDa fizycznie z prądu.

Właśnie. Bo za każdym razem gdy to zrobisz gdzieś na świecie ginie mały kotek!

:ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na kolejne pytania. Czy można wymusić na aplikacji youtuba, żeby zawsze odpalała filmy w najwyższej możliwej rozdzielczości i z hdr? Nie wiem czemu ale odpala mi filmy bardzo różnie. Materiał jest w 4k z hdr a włącza zwykłe fhd, za innym razem włączy 4k bez hdr. I drugie pytanko, czy można sprawdzić jakie są parametry wyświetlanego aktualnie materiału? A tak przy okazji co sądzicie o tym uchwycie? http://allegro.pl/regulowany-wieszak-tv-telewizora-32-60-80kg-plazma-i6631271453.html#thumb/2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minutes ago, Kalip1 said:

Czas na kolejne pytania. Czy można wymusić na aplikacji youtuba, żeby zawsze odpalała filmy w najwyższej możliwej rozdzielczości i z hdr? Nie wiem czemu ale odpala mi filmy bardzo różnie. Materiał jest w 4k z hdr a włącza zwykłe fhd, za innym razem włączy 4k bez hdr. I drugie pytanko, czy można sprawdzić jakie są parametry wyświetlanego aktualnie materiału? A tak przy okazji co sądzicie o tym uchwycie? http://allegro.pl/regulowany-wieszak-tv-telewizora-32-60-80kg-plazma-i6631271453.html#thumb/2

Aplikacja Youtube sama ustala parametry obrazu, jeśli nie leci ci 4k to zapewne kwestia łącza, może musi się "rozpędzić". Co do hdr to telewizor wykrywa hdr i wtedy w prawym górnym rogu masz ikonkę hdr na początku odtwarzania. To też dzieje się z automatu. Obecnie jednak hdr na yt jest skopane w LG i kolory są wyprane. Sprawdzić bitrate, rozdzielczość i kodek możesz w "statystykach dla nerdów" dostępnych w opcjach playera youtube.

Uchwyt - mam dokładnie taki. Jest na tyle mocny, że mogę na nim usiąść i nic się nie dzieje. Wcześniej używałem go do plazmy, teraz do oleda. Wada? Ciężkie to cholerstwo jest i jeśli często odsuwasz / dosuwasz TV to jest to mało wygodne, lepiej poszukać czegoś lżejszego lub ze wspomaganiem. Jednak pod kątem wytrzymałości i zasięgu - pierwsza klasa.

Edytowane przez plast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, plast napisał:

Aplikacja Youtube sama ustala parametry obrazu, jeśli nie leci ci 4k to zapewne kwestia łącza, może musi się "rozpędzić". Co do hdr to telewizor wykrywa hdr i wtedy w prawym górnym rogu masz ikonkę hdr na początku odtwarzania. To też dzieje się z automatu. Obecnie jednak hdr na yt jest skopane w LG i kolory są wyprane. Sprawdzić bitrate, rozdzielczość i kodek możesz w "statystykach dla nerdów" dostępnych w opcjach playera youtube.

Uchwyt - mam dokładnie taki. Jest na tyle mocny, że mogę na nim usiąść i nic się nie dzieje. Wcześniej używałem go do plazmy, teraz do oleda. Wada? Ciężkie to cholerstwo jest i jeśli często odsuwasz / dosuwasz TV to jest to mało wygodne, lepiej poszukać czegoś lżejszego lub ze wspomaganiem. Jednak pod kątem wytrzymałości i zasięgu - pierwsza klasa.

Dzięki za odpowiedź. Szkoda że dzieje się wszystko z automatu. Jakość obrazu powinna być do wyboru tak jak jest to na kompie. Przy słabszym łączu najwyżej bym poczekał aż materiał się zbuforuje na tyle żeby się nie zacinało, ale dzięki temu miałbym pewność że oglądam w najlepszych możliwych parametrach. Ciekawe jak jest z netflixem. Bo tam też chyba nie ma możliwości ustawień parametrów.

Dzięki za opinie o uchwycie. Grunt żeby był wytrzymały. Zaraz zamawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te czasy nie wrócą. YouTube po to wchodziło z trybem DASH, by wyeliminować właśnie buforowanie i czekanie na dany filmik. Pomijam już kwestię, że jakość połączenia internetowego (nie mylić z szybkością) u każdego jest inna i mamy to co mamy. Inną kwestią jest to, że Google w ogóle nie ujednolica swojego oprogramowania. Na PC masz to, na komórkach to, na telewizorach i konsolach jeszcze co innego (te ostatnie są właśnie totalnie olewane - vide najnowszy Xbox One X).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki tryb obrazu macie włączony? Wiadomo, każdy ma inne oko i gust ale jestem ciekaw waszych opinii. Ja na razie do wszystkich źródeł używam trybu żywego aczkolwiek lekko zmieniłem parametry bo był zbyt żywy jak na moje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie 95% tryb Gra ale to zrozumiałe ;) reszta Eco, czasami kino

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko tryby eksperckie, odpowiednio skalibrowane. W HDR tryby kinowe, skalibrowane. Jeśli nie planujesz kalibracji to poczytaj w recenzji jakie są najlepsze tryby fabryczne. Żywy to jakaś porażka, na każdym telewizorze niemal, a na oledzie w ogóle, wypala i oczy i ekrany :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi