uysek 1 Napisano 5 Stycznia 2018 21 godzin temu, mmpeg-4 napisał: Właśnie na forum kikiego udowodniono że Kiki podaje nieprawdziwe informacje odnośnie rodzajów matryc pomiędzy TCL U55C7006 a TCL U55C7026 : http://www.hdtv.com.pl/forum/newsy/133513-tv-tcl-c70-rownosc-podswietlenia-matrycy-nagroda-big-deal-od-readakcji-hdtv-com-pl-za-spojnosc-pracy-matryc-w-10-wyjetych-kolejnych-telewizorach-7.html Prawdopodobnie mówisz o moim małym "śledztwie" . Ja swój TV kupiłem w MediaExpert za 2999zł + 1zł drugi pilot. Mój post z tego forum z poprzedniej strony: W związku z tym, że skorzystałem z postów które są na forum, dorzucę trochę informacji od siebie W Temacie Matryc i modeli55C7006 - Panel Name ST5461D07-2 (potwierdzone u 4 osób które kupiły wiadomo gdzie)55C7026 - Panel Name ST5461D07-2 (kupiony przeze mnie w mediaexpert). Takie same matryce, ciekawe czy to Sample z Panelem Samsunga, ten który był testowany :).Mój 55C7026 "raportuje" się jako TCL 55c7006 w AIDA / Menu V8-T658T01-LF1v162 Android 6 @tomczyslaws W moim modelu 55C7026 Clouding jest, ale o wieele wiele mniejszy. 21 godzin temu, mmpeg-4 napisał: Właśnie na forum kikiego udowodniono że Kiki podaje nieprawdziwe informacje odnośnie rodzajów matryc pomiędzy TCL U55C7006 a TCL U55C7026 : http://www.hdtv.com.pl/forum/newsy/133513-tv-tcl-c70-rownosc-podswietlenia-matrycy-nagroda-big-deal-od-readakcji-hdtv-com-pl-za-spojnosc-pracy-matryc-w-10-wyjetych-kolejnych-telewizorach-7.html Nie działa mi edit. Widze że tam były właśnie przywoływane moje posty i screeny. Kiki sprytnie wywinał sie w odpowiedzi w wątku gdzie pisałem i odpisał gdzie indziej :).@tomczyslaws przecież masz 14 dni na zwrot w MediaExpert. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pieeter 0 Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) @uysek - możesz napisać jak się sprawuje ten tcl u Ciebie? Chodzi mi głównie o to, czy android nie przycina i jak parowanie przez GoogleCast z lapkiem/smartphonem (bo procesor w tym tv trochę słaby jak dla mnie) i jak jest z płynnością obrazu, czy mocno śnieży, czy nie ma artefaktów przy szybszych ruchach np. mecze. Generalnie czy polecasz, bo w internecie bardzo różne opinie, tak samo jak na hdtv. Z góry dzięki za odpowiedź Edytowane 5 Stycznia 2018 przez pieeter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uysek 1 Napisano 5 Stycznia 2018 @pieeter Najpierw mały wstęp :). Ja siędze w zupełnie innej branży - na forach około 15 lat, przez ten czas nauczyłem się tego, żeby nie czytać za wiele, a na pewno nie posty speców i znawców (bez obrazy nikogo chłopaki i dziewczyny!). Czasami jest tak duzo pieprz...enia i zagłębiania się w technikalia ze normaly użytkownik nie widzi tego o czym sie mówi (np w TV). Kupiłem, działa. Android mega wygodna rzecz, spięte mam to z PS4. Ogladam tylko Netflixa + Kodi i YT. Nie oglądam piłki nożnej, czytałem że wypada średnio - ale nie oszukujmy się, czego spoedziewac się od 55" TV za 3000zł ? Moim zdaniem gra wystarczająco a nawet bardzo dobrze. GoogleCast nie sprawia problemów (spinane z telefonu i z laptopa). Reasumując, jak masz sklep lokalny, kup zobacz, zostaw albo zwróć w ciągu 14 dni. Ja jestem bardzo zadowolony - głownie Androidem :). Brakowało mi w TV opcji "Wyłącz ekran" np przy słuchaniu Spotify albo radia. Napisałem wczoraj do TCL Polska - przyjeli do wiadomosci, spróboja dodać taka opcje w następnej wersji oprogramowania. BTW, Czy ktoś może wrzucic ustawienia kalibracji dla 55C7006 / 55C7026 na matrycy CSOT - ciekawi mnie jak wyglądają w porównaniu z ksero kartki które dostali userzy którzy tam kupili :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pieeter 0 Napisano 5 Stycznia 2018 @uysek super, dzięki za szybką odpowiedź. Powiedz mi tylko proszę jeszcze kiedy kupowałeś ten model (55cali) bo piszesz, że dałeś w MM 2999zł a wczoraj go oglądałem w super promocji 3199zł i się zastanawiam, czy nie podnieśli ceny pod zbliżające się obniżki;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uysek 1 Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Obniżki już właśnie były Akurat mam MediaExpert prawie pod domem i tam mi bylo najwygodniej. Jeżeli oglądasz duuuuużo piłki nożnej, to może ktoś jeszcze się wypowie w tym temacie. Tutaj historia cen z Ceneo (jeszcze 2-3 dni temu na ceneo nie mozna było znaleźc modelu z oznaczeniem 006. EDIT: Już widac które sklepy lecą w kulki w grudniu "Poświąteczna wyprzedaż!" Edytowane 5 Stycznia 2018 przez uysek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
K_O_z_a 1 Napisano 5 Stycznia 2018 Witam , ja poszukuje aktualnie rozmiar 49 bo wiekszy mi nie wejdzie, bedzie współpracował 90% z xbox one x i 10% tv naziemna. Na czarnym forum wiadomo kto mi zachwala tcl serie p jak i c, czytałem gdzieś ze thomson odpowiednik seri p nie ma problemu z cloudingiem. Wiem że hdr raczej tutaj lipny jest ale nie chce wywalać 1500zl wiecej. Czy w 49 sa takie same matryce co w 55 bo chciałem dziś porownac w euro i mm ale ich na stanie nie mają. Co proponujecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 692 Napisano 5 Stycznia 2018 2 godziny temu, K_O_z_a napisał: czytałem gdzieś ze thomson odpowiednik seri p nie ma problemu z cloudingiem. To jest totalna bzdura ! Ten kto to napisał albo nie ma większego pojęcia o tym zagadnieniu, albo świadomie wprowadza innych w błąd Problem"chmurek" dotyka/może dotknąć tv w dowolnej cenie tj. od umownego 1 tys po ponad 20 tys. zł, przy czym im niższa cena tym szanse na ten kłopot niestety większe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uysek 1 Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Xisiek, czy np clouding może się z czasem powiększać ? Albo czy np jest to powód do reklamacji ? - z czystej ciekawosci pytam Edytowane 5 Stycznia 2018 przez uysek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abawiec 13 Napisano 5 Stycznia 2018 Też kupiłem w ME za 2999 ten tv.Pierwsze co sprawdziłem to czy jest clouding , ale trafiła mi się chyba niezła sztuka bo wygląda to tak. Ogólnie to jestem zadowolony. Android hula ( na razie) bezproblemowo, łączność po Miracast smartfon - tv, laptop - tv, też bezproblemowo. To czego najbardziej się bałem, tj. jak będzie się sprawował w transmisjach sportowych nie wygląda też żle. Oczywiście poziomy ruch kamery powoduje rozmazanie obrazu, ale to musi być szybki ruch żeby powodować dyskomfort w oglądaniu, a takich sytuacji nie jest za dużo. Największa wada wg. mnie to słabe kąty widzenia, praktycznie trzeba siedzieć na wprost aby cieszyć się naprawdę dobrym obrazem. Ale to chyba wszystkie VA tak mają Druga wada to takie strzały przy zmianie kanałów, ma to wyeliminować aktualizacja do 7, ale że korzystam głównie z nc+, to połączyłem dzwięk z dekodera do ampli optykiem i jest ok. Ogólnie jak za tv. za 3k o wygląda bardzo dobrze. Obraz ok. czerń bardzo (jak dla mnie) dobra, za te pieniądze chyba trudno o coś lepszego. No i wersja matrycy u mnie jest inna niż w testowanym egzemplarzu bo ST5461D07-2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uysek 1 Napisano 5 Stycznia 2018 @abawiec na jakich ustawieniach aparatu robiłeś fotkę ? U mnie wygląda to troszke słabiej, ale tragedii nie ma wielkiej. Jak chcesz to mam developerską 7.0 od TCL, ale nie można wrócić do 6.0 w razie w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 6 Stycznia 2018 He he, takie fotki to na forum kikiego, taka czerń wychodzi jedynie na OLED-ach. Poniżej jest trochę fotek matryc va i IPS zebranych z portalu tweekers, nie ma tam akurat wklejonej fotki matrycy OLED z tamtego portalu, ale ta twoja fotka wyszła właśnie dokładnie tak jak wychodzi na oledach : http://www.audiostereo.pl/jaki-tv-smart-40_130182.html#entry3973669 EDIT: Fotka czerni OLED Sony robiona przy tych samych ustawieniach aparatu jak na pozostałych fotkach : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
K_O_z_a 1 Napisano 6 Stycznia 2018 8 godzin temu, abawiec napisał: Też kupiłem w ME za 2999 ten tv.Pierwsze co sprawdziłem to czy jest clouding , ale trafiła mi się chyba niezła sztuka bo wygląda to tak. Ogólnie to jestem zadowolony. Android hula ( na razie) bezproblemowo, łączność po Miracast smartfon - tv, laptop - tv, też bezproblemowo. To czego najbardziej się bałem, tj. jak będzie się sprawował w transmisjach sportowych nie wygląda też żle. Oczywiście poziomy ruch kamery powoduje rozmazanie obrazu, ale to musi być szybki ruch żeby powodować dyskomfort w oglądaniu, a takich sytuacji nie jest za dużo. Największa wada wg. mnie to słabe kąty widzenia, praktycznie trzeba siedzieć na wprost aby cieszyć się naprawdę dobrym obrazem. Ale to chyba wszystkie VA tak mają Druga wada to takie strzały przy zmianie kanałów, ma to wyeliminować aktualizacja do 7, ale że korzystam głównie z nc+, to połączyłem dzwięk z dekodera do ampli optykiem i jest ok. Ogólnie jak za tv. za 3k o wygląda bardzo dobrze. Obraz ok. czerń bardzo (jak dla mnie) dobra, za te pieniądze chyba trudno o coś lepszego. No i wersja matrycy u mnie jest inna niż w testowanym egzemplarzu bo ST5461D07-2 Ale clouding sprawdzałes w sklepie czy już w domu, niewiem czy to prawda ale zawsze przy zamowieniach przez neta można zwrócić bez podania przyczyny a w sklepach tego chyba nie respektują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 692 Napisano 6 Stycznia 2018 Ocenianie czerni przez pryzmat zdjęcia a nie pomiaru obarczone jest naprawdę dużym ryzykiem: błąd może powstać przy robieniu zdjęcia, przy jego kompresji przy wyświetlaniu na ekranie monitora Najlepszy przykład czerń oleda, nawet zakładając że wszystkie 3 warunki u góry nie zaszły, praktycznie nikt nie zobaczy czerni oledowej, dlatego że limituje go dolna jasność możliwości jego ekranu/monitora, która jest znacząco wyższa niż to co oferuje oled. Aby widzieć czerń oleda trzeba by na takim ekranie oglądać to zdjęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uysek 1 Napisano 6 Stycznia 2018 W MediaExpert respektują bez żadnego problemu. Jak brałem swojego TCL 55C7026 to osoba z działu RTV powtórzyła to z 2 albo i 3 razy, że w razie W nie ma problemu. Ja się zastanawiam czy nie brać drugiego i sprawdzić jaki tam Clouding i zwrocic tego "słabszego".Xisiek pytałem wyżej, czy np clouding może się z czasem powiększać ? Albo czy np jest to powód do reklamacji ? - z czystej ciekawosci pytam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
K_O_z_a 1 Napisano 6 Stycznia 2018 3 minuty temu, uysek napisał: W MediaExpert respektują bez żadnego problemu. Jak brałem swojego TCL 55C7026 to osoba z działu RTV powtórzyła to z 2 albo i 3 razy, że w razie W nie ma problemu. Ja się zastanawiam czy nie brać drugiego i sprawdzić jaki tam Clouding i zwrocic tego "słabszego".Xisiek pytałem wyżej, czy np clouding może się z czasem powiększać ? Albo czy np jest to powód do reklamacji ? - z czystej ciekawosci pytam poczytaj tutaj http://www.tvtest.pl/ledowy-skandal/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abawiec 13 Napisano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Nie jestem fotografem i robiłem zdjęcia na różnych ustawieniach. Wstawiłem to, które wydawało mi się najbliższe tego co widziały moje oczy. W rzeczywistości ekran był trochę jaśniejszy niż na tej fotce, ale nie udało mi się zrobić zdjęcia o jaśniejszym obrazie. Chodziło mi bardziej o to, żeby pokazać że ekran jest jednolity, bez żadnych jasnych plam i innych zjawisk Oczywiście zdjęcie robione w domu, w całkowitej ciemności. Edytowane 6 Stycznia 2018 przez abawiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 692 Napisano 6 Stycznia 2018 5 minut temu, abawiec napisał: Chodziło mi bardziej o to, żeby pokazać że ekran jest jednolity, bez żadnych jasnych plam i innych zjawisk TCL/Thompson używa baaardzo agresywnego systemu wygaszania, aby więc mieć pewność co do równomierności podświetlenia lepiej i pewniej skorzystać z ciemnej szarości zamiast czerni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uysek 1 Napisano 6 Stycznia 2018 Xisiek, jak ciemnej szarości (masz jakiegoś JPG pod reką ?). U mnie tylko na czerni to widać - rogi nieznacznie i jedna chmurka bliżej środka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
K_O_z_a 1 Napisano 6 Stycznia 2018 Czy do 3000zl znajde lepszy tv do xbox x niż ten czy lepiej czekac jak ceny spadna albo dozbierac do 49mu7002 ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Estevar 0 Napisano 10 Stycznia 2018 Witam Wszystkich, Wczoraj Pan sprzedawca w mediaexpert zapewniał mnie, że matryca w modelu 7026 jest 100Hz. Ponieważ brak płynności w dynamicznym ruchu jest jak rozumiem glowną bolaczką tego modelu, od odpowiedzi na poniższe pytanie uzależniam dalsze zainteresowanie tym modelem. Pomóżcie więc prosze. Jak to w koncu jest z tą matrycą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uysek 1 Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) 60hz Ale jako posiadacz, czego można wymagać o Androida 55" za tyle kasy ? Ja jestem bardzo zadowolony - jako normalny użytkownik (YT, Netflix, czasami sport). Edytowane 10 Stycznia 2018 przez uysek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Estevar 0 Napisano 11 Stycznia 2018 A czy ktos ma 65 cali? Jak wrazenia w zaleznosci od contentu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uysek 1 Napisano 11 Stycznia 2018 O ile dobrze pamiętam, to w 65" jest 100Hz. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jakub_a 0 Napisano 12 Stycznia 2018 9 hours ago, Estevar said: A czy ktos ma 65 cali? Jak wrazenia w zaleznosci od contentu? 60Hz. 120Hz dopiero w 75 Cali. obraz naturalny, dobry dźwięk, bardzo małe kąty patrzenia, drobne bugi w Androidzie. Smużenie może jest ale nie przeszkadza. Nie widzę go. Mam 65 cali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
red_spider 1 Napisano 12 Stycznia 2018 Na Androidzie 7 tnie mi najnowszy You Tube. Wersja 2.02.08. Fabryczna wersja działa dobrze. Czy ktoś ma podobnie? Przycinki są takie raczej niewielkie ale jednak widoczne. Podejrzewałbym net z Vectry, bo jest gówniany, ale skoro wersja fabryczna działa dobrze... Ma ktoś podobnie? Może też być to że w nowym YT program sam dostosowuje rozdzielczość. W fabrycznym można było to na sztywno ustawić. Android dostałem z TCL a nie od jakiegoś Janusza z Koziej Wólki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach