Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung MU7000 / MU7002T TEST telewizora Ultra HD 2017 120Hz!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Pisałem parę postów wyżej w sprawie zanikającego obrazu na ps4.

U mnie pomimo zmiany kabli, kombinowaniem z ustawieniami w TV nic to nie dało. Efekt jest taki, że w tym momencie serwisant Samsunga wymienia mi płytę główną. Twierdzi, że jeśli to nie pomoże to uderzać rzeczywiście do Sony. Nie wiem de facto czyja to wina, ale potwierdzam to co pisał ktoś kilka(naście?) stron tego tematu wstecz - Sony i Samsung przerzucają się wzajemnie odpowiedzialnością.

Sama wizyta serwisanta spowodowana jest żółtym przebarwieniem obrazu w centralnej części matrycy. Trochę się nawalczyłem, żeby w ogóle pofatygowali się przyjechać ;) Wezwać ich normalnie nie można, tylko zdjęcia i filmy  słać trzeba. To dostali 30 ;)

Dam znać jak sytuacja po wymianie matrycy i płyty głównej, choć sądzę że w kwestii ps4 nic to pewnie nie da. W kwestii matrycy, to ciekaw jestem czy na nowej nie będzie innych "kwiatków". Już przewrażliwiony jestem.

Żeby nie było - ogólnie telewizor żyleta. Kupiłbym go w tej cenie pewnie jeszcze raz. Kwestia tylko pilnowania swojego interesu. TV wyszedł mnie 3500, więc w tej cenie na pewno nic lepszego bym nie dostał.

EDIT: na NOWEJ płycie głównej nie działa dźwięk i brak reakcji na pilota. Cudownie ;)

Edytowane przez drajnsz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na Prosiaku ;) W 4k i RGB. Na YUV jest ok

Edytowane przez drajnsz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy użytkownicy telewizora MU7002 według contact center Samsunga nie da się dokupić do tego modelu kabla one connect dłuższego niż 3m - może się orientujecie czy jednak jest taka możliwość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnoszę wrażenie, że tryb film ściemnia obraz i nadaje filmom barwę żółtawą (domyślnie barwa ciepła2). Szczególnie przez to ściemnianie traci na tym efekt HDR.
Nie wiem czy tak ma być czy może trzeba ustawienia poprawić?
W jakim trybie oglądacie filmy szczególnie HDR?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie filmy z HDR-em (Youtube lub ripy H265) wyglądają dla mnie najlepiej w trybie Film (Ciepły 1). Sytuacja jest zupełnie inna jeżeli oglądam film z HDR-em na NETFLIX-ie. Tam w trybie Film wszystko jest tak ciemne, że czasami zupełnie nic nie widać. Przełączam więc tryb na Naturalny (z delikatnymi zmianami wg własnych preferencji) i wtedy NETFLIX jest na prawdę super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 2.06.2018 o 11:10, Crusio napisał:

Tam w trybie Film wszystko jest tak ciemne, że czasami zupełnie nic nie widać

A nie masz przypadkiem włączonej funkcji 'wyrazny ruch led'?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem zaznaczonej tej opcji ale już wiem dlaczego było tak ciemno. Winne było moje ustawienie suwaka Gamma --> ST.2084 --> wartość inna niż 0 powoduje całkowite zaciemnienie obrazu w NETFLIX-ie. Dziwne bo w przypadku innych filmów z HDR-em (Youtube bądź .mkv z dysku HDD) problem nie występuje.

Różnica była taka:

TRYB FILM (poniżej)

IMG_20180604_185700.thumb.jpg.20053586222bdc991a19d3aff523fe18.jpg

TRYB NATURALNY (poniżej)

IMG_20180604_185730.thumb.jpg.abf324852f2a203387c7d0f498b39dda.jpg

Teraz jest już ok ?

Edytowane przez Crusio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry. 

Właśnie stałem się posiadaczem ów Samsunga MU7042 w wersji 65". Po przeczytaniu całego wątku zdecydowałem się na niego przechodząc z Philipsa PUS8102. Czerń już nie ta sama, ale cała reszta na plus dla tego Samsunga. Teraz pojawia się moje pierwsze pytanie. W moim poprzednim Samsungu KU6470 po włączeniu konsoli PS4, telewizor sam przełączał się na źródło gdzie podpięta była konsola, nie musiałem łapać za pilota. Czy jest gdzieś możliwość ustawienia tego samemu? Sam nie mogę znaleźć. 

Drugie pytanko, czy żeby grać na konsoli z obsługą HDR trzeba coś konkretnego włączyć? W poprzednich wątkach widziałem taką ikonkę w tv z małym napisem HDR. U mnie tego nie ma. Jest albo samo tryb gra albo samo HDR gdy go włączę ręcznie. 

Pozdrawiam

Drugie pytanie już nieaktualne, pogrzebałem  ustawieniach konsoli i znalazłem HDR. 

Edytowane przez maczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś podać istotne różnice pomiędzy NU8000 a MU7000? Warto inwestować w nowy model? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może ktoś podać istotne różnice pomiędzy NU8000 a MU7000? Warto inwestować w nowy model? 

Na tą chwilę z istotnych różnic wiemy o upłynniaczu do gier z niskim lagiem w NU8000. Na resztę chyba musimy poczekać na test.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 5.06.2018 o 20:39, maczu napisał:

Dzień dobry. 

Właśnie stałem się posiadaczem ów Samsunga MU7042 w wersji 65". Po przeczytaniu całego wątku zdecydowałem się na niego przechodząc z Philipsa PUS8102. Czerń już nie ta sama, ale cała reszta na plus dla tego Samsunga. Teraz pojawia się moje pierwsze pytanie. W moim poprzednim Samsungu KU6470 po włączeniu konsoli PS4, telewizor sam przełączał się na źródło gdzie podpięta była konsola, nie musiałem łapać za pilota. Czy jest gdzieś możliwość ustawienia tego samemu? Sam nie mogę znaleźć. 

Dr

Poszukaj funkcji o nazwie Anynet+  (taki samsungowy HDMI-CEC)

Wtedy np  konsola PS3 sama się włączy po wybraniu w telewizorze odpowiedniego portu HDMI a nawet trochę mozna sterować konsolą przy użyciu pilota od TV

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam kilka pytań odnośnie modelu mu70xx (ja posiadam od tygodnia ue65mu7052):

1- czy żeby włączyc HDR na konsoli ps4 PRO należy w tv tylko włączyć na porcie hdmi - hdmi uhd color ? czy trzeba zrobić coś jeszcze ?

2- po włączeniu hdmi uhd color widze dwie rozdzielczości na ps4 - uhd rgb i uhd yuv420. na yt widzialem ze ludzie maja tez uhd yuv422, od czego to zalezy ? cos mam nie włączone ?

3- kolega wyżej pisał cos o gammie ST.2084. czemu mam do wyboru tylko BT.1886 i jak to zmienić ?

4- jak najlpeioj ustawic telewizor pod konsole ps4 PRO ? żeby wyciagnąc z tv jak najwięcej. 

PS. tez mam ten sam problem ze znikajacym obrazem na 1-3 sekundy. Po rozmowie z jakims gostkiem z samsunga przez czat, dostałem info że zgłasznych jest coraz wiecej problemow i że pracują nad tym, tylko z tego cowidze to temat ciagnie się juz od roku jak nie wiecej... wiec nie wime czy mnie splawil swoja gadka czy zeczywiscie jakies prace trwaja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej wiecie co trzeba ustawić żeby w telewizji naziemnej domyślnie wybierało dźwięk dolby digital a nie MPEG?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Na TV Mu7002 w wersji 75 cali widoczne są pionowe pasy. Zgłoszone do serwisu, oni na podstawie zdjęć twierdzą, że jest ok i to cecha ekranów LCD. Dziwnym trafem przez 5 miesięcy tego nie było. Mówią, że mogę wezwać technika, ale jeśli potwierdzi ich wersje to będę obciążony kosztami. Co wy o tym sądzicie? Jak dla mnie to jakiś obłęd z ich strony. 

Załączam zdjęcie z testu w TV. 

IMG_20180602_123505.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, adawro napisał:

Poszukaj funkcji o nazwie Anynet+  (taki samsungowy HDMI-CEC)

Wtedy np  konsola PS3 sama się włączy po wybraniu w telewizorze odpowiedniego portu HDMI a nawet trochę mozna sterować konsolą przy użyciu pilota od TV

Cześć! Dzięki wielkie za podpowiedź. Co prawda miałem tą funkcję już włączona, ale wrzuciłem z Google żeby się dowiedzieć co to w ogóle jest i wystarczyło jeszcze w konsoli ustawić połączenie z urządzeniem HDMI. TV po kilku sekundach sam przełącza się na obraz z konsoli, dzięki bardzo! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Robertd12 napisał:

Hej,

Na TV Mu7002 w wersji 75 cali widoczne są pionowe pasy. Zgłoszone do serwisu, oni na podstawie zdjęć twierdzą, że jest ok i to cecha ekranów LCD. Dziwnym trafem przez 5 miesięcy tego nie było. Mówią, że mogę wezwać technika, ale jeśli potwierdzi ich wersje to będę obciążony kosztami. Co wy o tym sądzicie? Jak dla mnie to jakiś obłęd z ich strony.

Mam wersję 65cali i czasem pasy widać, ale bez takich regularnych ciemniejszych paseczków.  Może 75" ma gorzej, ale wydaje mi się, że aż tak widoczne nie powinny być.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pytanie do właścicieli modelu 55\". Na jakiej wysokości umiejscowione są otwory do montażu ściennego (odległość od górnej krawędzi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu ktoś pytał o problem/efekt posteryzacji (jakby brakowało kolorów, twarze są pastelowe, a na drugim planie widoczne są "plamy" kolorów - nie wiem jak to inaczej opisać;). 

Sam miałem tak 3 razy (Netflix, BD, DVD) i za każdym razem problem ustępował po ponownym uruchomieniu apki/płyty. Ale dzisiaj trafiłem na zagwozdkę. Kupiłem sobie box The Raid/The Raid 2 na BD i... pierwszej części nie da się oglądać. Zresztą spójrzcie na zdjęcia z The Raid i R1(choć one jednak nie oddają aż tak skali problemu, bo wyszły średnio;). Druga część wygląda lepiej, ale też nie do końca, tak jak powinna. Dla porównania puściłem Rogue One i tutaj wszystko jest ok. Puszczam filmy z Panasonica DMP-UB300 po HDMI przez ampli Denon AVR-X520BT. Ustawienia w obu przypadkach (The Raid 1/2 i Rogue One) mam takie:

źródło: 1920x1080/24p SDR/BT.709 YCbCr4:2:0/8bit  MPEG-4 AVC
HDMI: 4K/24p                 SDR/BT.709  YCbCr4:4:4/10bit

Zmieniałem też ustawienia, żeby po HDMI szedł obraz dokładnie taki, jak ze źródła, ale nic to nie zmieniło - The Raid wyglądał jak z DVD a Rogue One nadal żyletka. Dla testu puściłem też The Raid z NASa i jakość obrazu była taka sama, jak z BD, czyli kiepska. I teraz nachodzi mnie taka refleksja, że ten efekt to nie problem telewizora czy odtwarzacza lub ich ustawień, ale kamer, jakimi kręcony był film oraz formatu negatywu, który był używany przy masteringu (dla porównania zestawienie). Nie jestem ekspertem w tym temacie, więc byłbym wdzięczny, gdyby ktoś bardziej lotny w tej materii mógłby rzucić jakimś rzeczowym komentarzem i rozwiał moje wątpliwości, bo człowiek chciał najwyższej jakości, a tu zonk :)

The Raid
Kamera: Panasonic AG-AF100
Negatyw: XDCAM (2K)

The Raid 2
Kamera: GoPro HD Hero 3, Red Epic, Red Scarlet
Negatyw: Redcode RAW (4K/5K)

Rogue One
Kamera: ARRI ALEXA 65
Negatyw: Codex ARRIRAW (6.5K)

20180609_220201.jpg

20180609_221350.jpg

20180609_221445.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Panowie posiadam model 65mu7002t, podpięty xbox one s pod hdmi 2, kabel hdmi oryginalny od Xboxa, problem w tym, że w menu Xboxa po zmiane rozdzielczości na 120hz, dostaję info od tv, że nie mogę tego zrobić. Pytanie skąd takie info? Przecież ten model ma odświeżanie 120hz.Czy ktoś może pomóc? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pytanie do właścicieli modelu 55\".Na jakiej wysokości umiejscowione są otwory do montażu ściennego (odległość od górnej krawędzi).
17cm i 57cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, pearlzfan napisał:

Jakiś czas temu ktoś pytał o problem/efekt posteryzacji (jakby brakowało kolorów, twarze są pastelowe, a na drugim planie widoczne są "plamy" kolorów - nie wiem jak to inaczej opisać;). 

Sam miałem tak 3 razy (Netflix, BD, DVD) i za każdym razem problem ustępował po ponownym uruchomieniu apki/płyty. Ale dzisiaj trafiłem na zagwozdkę. Kupiłem sobie box The Raid/The Raid 2 na BD i... pierwszej części nie da się oglądać. Zresztą spójrzcie na zdjęcia z The Raid i R1(choć one jednak nie oddają aż tak skali problemu, bo wyszły średnio;). Druga część wygląda lepiej, ale też nie do końca, tak jak powinna. Dla porównania puściłem Rogue One i tutaj wszystko jest ok. Puszczam filmy z Panasonica DMP-UB300 po HDMI przez ampli Denon AVR-X520BT. Ustawienia w obu przypadkach (The Raid 1/2 i Rogue One) mam takie:

źródło: 1920x1080/24p SDR/BT.709 YCbCr4:2:0/8bit  MPEG-4 AVC
HDMI: 4K/24p                 SDR/BT.709  YCbCr4:4:4/10bit

Zmieniałem też ustawienia, żeby po HDMI szedł obraz dokładnie taki, jak ze źródła, ale nic to nie zmieniło - The Raid wyglądał jak z DVD a Rogue One nadal żyletka. Dla testu puściłem też The Raid z NASa i jakość obrazu była taka sama, jak z BD, czyli kiepska. I teraz nachodzi mnie taka refleksja, że ten efekt to nie problem telewizora czy odtwarzacza lub ich ustawień, ale kamer, jakimi kręcony był film oraz formatu negatywu, który był używany przy masteringu (dla porównania zestawienie). Nie jestem ekspertem w tym temacie, więc byłbym wdzięczny, gdyby ktoś bardziej lotny w tej materii mógłby rzucić jakimś rzeczowym komentarzem i rozwiał moje wątpliwości, bo człowiek chciał najwyższej jakości, a tu zonk :)

The Raid
Kamera: Panasonic AG-AF100
Negatyw: XDCAM (2K)

The Raid 2
Kamera: GoPro HD Hero 3, Red Epic, Red Scarlet
Negatyw: Redcode RAW (4K/5K)

Rogue One
Kamera: ARRI ALEXA 65
Negatyw: Codex ARRIRAW (6.5K)

20180609_220201.jpg

20180609_221350.jpg

20180609_221445.jpg

To jest wina telewizora, na poprzednim firmware pojawiało się częściej na nowym rzadziej, ale też. Po wgraniu nowego softu zrób ponowną instalację (twardy reset). A jak obraz się kaszani trzeba włączyć HDR+ -> zresetuj ustawienia obrazu -> z powrotem wyłącz HDR+ powinno pomóc na jakiś miesiąc dwa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten efekt posteryzacji już dawno Samsung powinien usunąć, bo problem jest od premiery tv na rynku. Przez ten czas już kilkanaście wersji firmware wyszło a problem dalej nie usunięty w tv za kilka tysięcy złotych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, deusexe napisał:

To jest wina telewizora, na poprzednim firmware pojawiało się częściej na nowym rzadziej, ale też. Po wgraniu nowego softu zrób ponowną instalację (twardy reset). A jak obraz się kaszani trzeba włączyć HDR+ -> zresetuj ustawienia obrazu -> z powrotem wyłącz HDR+ powinno pomóc na jakiś miesiąc dwa...

Potwierdzam, że metoda z resetem ustawień obrazu pomaga. Nie zawsze trzeba przestawiać HDR+ On/Off ale czasem bez tego się nie obędzie.

Wszystko tym bardziej dziwne, że po początkowych walkach z ustawieniami ostatnio używam tylko domyślnych wartości i nie zmieniam ich a jedynie zmieniam tryb na standardowy lub fim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi