hennepin 41 Napisano 15 Czerwca 2017 Może inaczej, najwierniej oddaje materiał zmasterowany do 4000 nitów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
christoff.w 33 Napisano 15 Czerwca 2017 Może inaczej, najwierniej oddaje materiał zmasterowany do 4000 nitów. Tak, ale w około 30% Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu TapatalkaNie naginajcie rzeczywistości- łyżka istnieje. Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hennepin 41 Napisano 15 Czerwca 2017 Cytat z testu Maćka tego TV Cytat Po kalibracji nic nie brakowało treści Ultra HD. Powyższy pomiar zdradza też ciekawą rzecz – Samsung KS9500 wyświetla detale aż do 4000cd/m2. Oznacza to, że wszystko co artyści chcieli przedstawić w obecnych na rynku filmach (które są obrabiane na ekranie Dolby Pulsar, o właśnie takiej jasności), będzie wyświetlone na ekranie Źródło: https://hdtvpolska.com/samsung-ks9500ks9800-ue65ks9500-test-flagowy-model-suhd/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 15 Czerwca 2017 (edytowane) @hennepin To pomyśl inaczej - jeśli będzie umowny rozbłysk na ekranie, który w oryginale został zapisany z liminancją 3900, a obok będzie piksel z luminancją 3901 nitów to czy taki DX900 czy też KS9500 będzie w stanie to pokazać ? Prawidłowa odpowiedź brzmi: nie, bo jasności przy tak dużych wartośiach są bardzo mocno "ścieśnione", więc nawet taki telewizor po prostu zmapuje to do takiej samej jasności. Jedynie telewizor z natywną jasnością 4000 nitów jest w stanie prawidłowo zobrazować wszystkie szczegóły, a takiego telewizora obecnie na rynku nie ma. Nota bene detale do 4000 cd/m2 pokazuje nawet taki mój OLED C7 (https://www.youtube.com/watch?v=CI0C8UTCtCg&t=936s), ale to odbywa się poprzez bardzo mocne "ściśnienie" oryginalnej jasności. Podam Ci przykład o co chodzi - załóżmy, że w oryginalnym materiale mamy rozbłysk który ma wartość w przedziale od 3900, 3901, 3902, ... do 4000 nitów. Taki mój OLED C7 zmapuje je (ten przedział 3900 do 4000 nitów) do tej samej maksymalnej jasności panelu - czyli ok. 750 nitów. Taki KS9500 zrobi to samo, choć być może pokaże trochę więcej szczegółu - tj. zakres 3900 do 3950 zmapuje na 1449 cd/m2, a zakres od 3951 do 4000 zmapuje na 1450 cd/m2, ale wciąż jednak tracisz tu pewne detale (bo telewizor nie odróżni jasności 3951 od 4000 cd/m2). To co opisał Maciek dotyczy telewizorów, które całkowicie odcinają szczegóły powyżej pewnej wartości - tzn. że wszystko to co pierwotnie ma jasność np. w zakresie od 1000 cd/m2 do 4000 cd/m2 zostanie zmapowane na jedną maksymalną jasność panelu - wtedy tracisz wszystkie szczegóły powyżej 1000 cd/m2 - tak właśnie chociażby zachowuje się Sony A1 w powyższym filmie na youtube. EDIT: Zresztą Maciek o tym też pisze w kolejnym zdaniu: Cytat Od około 900cd/m2 w górę wyświetlacz „ściska” odcienie, by zawrzeć w nich te znajdujące się w wyższych zakresach. Edytowane 15 Czerwca 2017 przez Subman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hennepin 41 Napisano 15 Czerwca 2017 Rozumiem, dzięki za dokładne wyjaśnienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszek2016 3 Napisano 20 Czerwca 2017 Interesuje mnie jedna sprawa związana z HDR poboczna ale może istotna. Z opublikowanych parametrów TV LG 65W7 wynika ,że pobiera on 173W mocy. Model 77G7W pobiera około 215W mocy. Pytanie jaki będzie pobór mocy tv , który będzie miał zdolność osiągania wyraźnie parametrów powyżej 1000 cd/m2. Stara plazma ciągnie mi 350W. Większy pobór mocy to przyrost chyba temperatury i czy przypadkiem nie w rejonach wrażliwych dla elementów obrazu. Jak przełożą się wyższe oczekiwanie parametry HDR na długość życia i niezawodność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 20 Czerwca 2017 Te 172W mocy podziel sobie na obszar odowiadający 65". To samo zrób z 215W na 77". Oczywiście od tego należałoby odjąć wczesniej to co pobiera elektronika. Pobór mocy panelu OLED na takim samym obszarze wyjdzie Ci taki sam i będzie zdecydowanie mniejszy niż w plazmach. Coś o tym wiem, bo miałem przez wiele lat Kuro 50", a obecnie mam 65" LG C7. Ekran w Kuro był bardzo ciepły, a na OLEDzie ledwo czuję aby coś tam grzało. Co do 1000 cd/m2 - nie ma co gdybać, bo nie ma jeszcze żadnego takiego OLEDa. Najlepsze OLEDy osiągają coś ok. 800 cd/m2 i to na małym obszarze (do ok max 10% powierzchni ekranu). Wraz ze wzrostem białego obszaru zaczyna działać limiter jasności (ABL). Po wtóre ekstremalne jasności rzędu 2000 cd/m2 mają sens jedynie dla małych obszarów - czyli np. dla rozbłysków (np. słońca). Gdybyś musiał patrzeć na 77" ekran z jasnością 2000 cd/m2 to długo byś nie wytrzymał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 21 Czerwca 2017 Co to jest te 172 W w porównaniu do 600 W w plazmie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszek2016 3 Napisano 21 Czerwca 2017 (edytowane) 21 godzin temu, Subman napisał: Te 172W mocy podziel sobie na obszar odowiadający 65". To samo zrób z 215W na 77". Oczywiście od tego należałoby odjąć wczesniej to co pobiera elektronika. Pobór mocy panelu OLED na takim samym obszarze wyjdzie Ci taki sam i będzie zdecydowanie mniejszy niż w plazmach. Coś o tym wiem, bo miałem przez wiele lat Kuro 50", a obecnie mam 65" LG C7. Ekran w Kuro był bardzo ciepły, a na OLEDzie ledwo czuję aby coś tam grzało. Co do 1000 cd/m2 - nie ma co gdybać, bo nie ma jeszcze żadnego takiego OLEDa. Najlepsze OLEDy osiągają coś ok. 800 cd/m2 i to na małym obszarze (do ok max 10% powierzchni ekranu). Wraz ze wzrostem białego obszaru zaczyna działać limiter jasności (ABL). Po wtóre ekstremalne jasności rzędu 2000 cd/m2 mają sens jedynie dla małych obszarów - czyli np. dla rozbłysków (np. słońca). Gdybyś musiał patrzeć na 77" ekran z jasnością 2000 cd/m2 to długo byś nie wytrzymał. To jest racja co piszesz o poborze mocy i efektach cieplnych samego panelu. Rzeczywiście gdybało mi się o tej mocy bo wymagania HDR to jedno a życie i praktyka to drugie. Moje Kuro 50" gra już 8 lat i martwi mnie jego temperatura pracy , wyraźne ciepło od góry i wyczuwalne blisko z przodu panelu. W naszej rodzinie była jeszcze historyczna plazma Pioneera 43" , po 11-tu latach uległa awarii i została wymieniona na KS9500-55". Dotykałem od tyłu panele OLED pracujące w sklepach i oczywiście tak na dotyk to nie ma żadnego porównania z plazmą. Zaplanowałem wymianę TV ale dla mnie alternatywą jest OLED i może nawet typ W7 65", gdyby nie jego cena startowa, bo idealnie wkomponowałby się w pokój. Myślę ,że za rok cena spadnie na tyle ,że będzie bardziej akceptowalna. Pozdrawiam i dzięki za rzeczowy komentarz. Edytowane 21 Czerwca 2017 przez leszek2016 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SmackThat 3 Napisano 10 Lipca 2017 Czy zrobicie test OLED65G7V ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach