Skocz do zawartości
Gmeru

LG OLED W7 Signature zapowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

Może inaczej, najwierniej oddaje materiał zmasterowany do 4000 nitów.

Tak, ale w około 30% :D

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Nie naginajcie rzeczywistości- łyżka istnieje. ;)

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat z testu Maćka tego TV

Cytat

Po kalibracji nic nie brakowało treści Ultra HD. Powyższy pomiar zdradza też ciekawą rzecz – Samsung KS9500 wyświetla detale aż do 4000cd/m2. Oznacza to, że wszystko co artyści chcieli przedstawić w obecnych na rynku filmach (które są obrabiane na ekranie Dolby Pulsar, o właśnie takiej jasności), będzie wyświetlone na ekranie
Źródło: https://hdtvpolska.com/samsung-ks9500ks9800-ue65ks9500-test-flagowy-model-suhd/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hennepin
To pomyśl inaczej - jeśli będzie umowny rozbłysk na ekranie, który w oryginale został zapisany z liminancją 3900, a obok będzie piksel z luminancją 3901 nitów to czy taki DX900 czy też KS9500 będzie w stanie to pokazać ? Prawidłowa odpowiedź brzmi: nie, bo jasności przy tak dużych wartośiach są bardzo mocno "ścieśnione", więc nawet taki telewizor po prostu zmapuje to do takiej samej jasności. Jedynie telewizor z natywną jasnością 4000 nitów jest w stanie prawidłowo zobrazować wszystkie szczegóły, a takiego telewizora obecnie na rynku nie ma.
Nota bene detale do 4000 cd/m2 pokazuje nawet taki mój OLED C7 (https://www.youtube.com/watch?v=CI0C8UTCtCg&t=936s), ale to odbywa się poprzez bardzo mocne "ściśnienie" oryginalnej jasności. Podam Ci przykład o co chodzi - załóżmy, że w oryginalnym materiale mamy rozbłysk który ma wartość w przedziale od 3900, 3901, 3902, ... do 4000 nitów.
Taki mój OLED C7 zmapuje je (ten przedział 3900 do 4000 nitów) do tej samej maksymalnej jasności panelu - czyli ok. 750 nitów.
Taki KS9500 zrobi to samo, choć być może pokaże trochę więcej szczegółu - tj. zakres 3900 do 3950 zmapuje na 1449 cd/m2, a zakres od 3951 do 4000 zmapuje na 1450 cd/m2, ale wciąż jednak tracisz tu pewne detale (bo telewizor nie odróżni jasności 3951 od 4000 cd/m2).
To co opisał Maciek dotyczy telewizorów, które całkowicie odcinają szczegóły powyżej pewnej wartości - tzn. że wszystko to co pierwotnie ma jasność np. w zakresie od 1000 cd/m2 do 4000 cd/m2 zostanie zmapowane na jedną maksymalną jasność panelu - wtedy tracisz wszystkie szczegóły powyżej 1000 cd/m2 - tak właśnie chociażby zachowuje się Sony A1 w powyższym filmie na youtube.

EDIT: Zresztą Maciek o tym też pisze w kolejnym zdaniu:

Cytat

Od około 900cd/m2 w górę wyświetlacz „ściska” odcienie, by zawrzeć w nich te znajdujące się w wyższych zakresach.

Edytowane przez Subman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesuje mnie jedna sprawa związana z HDR poboczna ale może istotna. Z opublikowanych parametrów TV LG 65W7 wynika ,że pobiera on 173W mocy. Model 77G7W pobiera około 215W mocy. Pytanie jaki będzie pobór mocy tv , który będzie miał zdolność osiągania wyraźnie parametrów powyżej 1000 cd/m2. Stara plazma ciągnie mi 350W. Większy pobór mocy to przyrost chyba temperatury i czy przypadkiem nie w rejonach wrażliwych dla elementów obrazu. Jak przełożą się wyższe oczekiwanie parametry HDR na długość życia i niezawodność. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 172W mocy podziel sobie na obszar odowiadający 65". To samo zrób z 215W na 77". Oczywiście od tego należałoby odjąć wczesniej to co pobiera elektronika. Pobór mocy panelu OLED na takim samym obszarze wyjdzie Ci taki sam i będzie zdecydowanie mniejszy niż w plazmach. Coś o tym wiem, bo miałem przez wiele lat Kuro 50", a obecnie mam 65" LG C7. Ekran w Kuro był bardzo ciepły, a na OLEDzie ledwo czuję aby coś tam grzało. Co do 1000 cd/m2 - nie ma co gdybać, bo nie ma jeszcze żadnego takiego OLEDa. Najlepsze OLEDy osiągają coś ok. 800 cd/m2 i to na małym obszarze (do ok max 10% powierzchni ekranu). Wraz ze wzrostem białego obszaru zaczyna działać limiter jasności (ABL). Po wtóre ekstremalne jasności rzędu 2000 cd/m2 mają sens jedynie dla małych obszarów - czyli np. dla rozbłysków (np. słońca). Gdybyś musiał patrzeć na 77" ekran z jasnością 2000 cd/m2 to długo byś nie wytrzymał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Subman napisał:

Te 172W mocy podziel sobie na obszar odowiadający 65". To samo zrób z 215W na 77". Oczywiście od tego należałoby odjąć wczesniej to co pobiera elektronika. Pobór mocy panelu OLED na takim samym obszarze wyjdzie Ci taki sam i będzie zdecydowanie mniejszy niż w plazmach. Coś o tym wiem, bo miałem przez wiele lat Kuro 50", a obecnie mam 65" LG C7. Ekran w Kuro był bardzo ciepły, a na OLEDzie ledwo czuję aby coś tam grzało. Co do 1000 cd/m2 - nie ma co gdybać, bo nie ma jeszcze żadnego takiego OLEDa. Najlepsze OLEDy osiągają coś ok. 800 cd/m2 i to na małym obszarze (do ok max 10% powierzchni ekranu). Wraz ze wzrostem białego obszaru zaczyna działać limiter jasności (ABL). Po wtóre ekstremalne jasności rzędu 2000 cd/m2 mają sens jedynie dla małych obszarów - czyli np. dla rozbłysków (np. słońca). Gdybyś musiał patrzeć na 77" ekran z jasnością 2000 cd/m2 to długo byś nie wytrzymał.

To jest racja co piszesz o poborze mocy i efektach cieplnych samego panelu. Rzeczywiście gdybało mi się o tej mocy bo wymagania HDR to jedno a życie i praktyka to drugie. Moje  Kuro 50" gra już 8 lat i martwi mnie jego temperatura pracy , wyraźne ciepło od góry i wyczuwalne blisko z przodu panelu. W naszej rodzinie była jeszcze historyczna plazma Pioneera 43" , po 11-tu latach uległa awarii i została wymieniona na KS9500-55". Dotykałem od tyłu panele OLED pracujące w sklepach i oczywiście tak na dotyk to nie ma żadnego porównania z plazmą. Zaplanowałem wymianę TV ale dla mnie alternatywą jest OLED i może nawet typ W7 65", gdyby nie jego cena startowa,  bo idealnie wkomponowałby się w pokój. Myślę ,że za rok cena spadnie na tyle ,że będzie bardziej akceptowalna. Pozdrawiam i dzięki za rzeczowy komentarz.

Edytowane przez leszek2016

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi