hindus3d 3 Napisano 5 Grudnia 2017 jak to jest że w telefonach nie ma problemów z wyświetlaczami oled ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 5 Grudnia 2017 Są przejrzyj neta.., jest tego pełno. To mniejsza lub większa przypadłość ogólnie oled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiek001 0 Napisano 5 Grudnia 2017 Panowie co robić?! Jak już pogodziłem się z losem i postanowiłem nie przejmować się "maziami" na szarej planszy tak teraz mam kolejny problem. Po dzisiejszym meczu z ciekawości odpaliłem szarą plansze i niemiła niespodzianka - wynik dalej widoczny. Pewnie za jakiś czas to zniknie ale rodzi sie pytanie czy warto ryzykować w mojej sytuacji. Mecze oglądam dosyć często (wg mojej drugiej połówki bardzo ). Do tego lubię pograć dłuższe sesje w Fife. Pytanie czy przy takim użytkowaniu za pół roku-rok zamiast powidoku nie zostanie trwałe wypalenie. Wynik/czas w lewym górnym rogu będzie wyświetlał się znaczną cześć pracy tego TV. Co radzicie w mojej sytuacji? Zaryzykować czy zwrócić i znosić inne niedoskonałości LED (słabe kąty, banding, nierówne podświetlenie, marna czerń ale bez obawy o wypalenie) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damiano85 535 Napisano 6 Grudnia 2017 8 godzin temu, misiek001 napisał: Panowie co robić?! Jak już pogodziłem się z losem i postanowiłem nie przejmować się "maziami" na szarej planszy tak teraz mam kolejny problem. Po dzisiejszym meczu z ciekawości odpaliłem szarą plansze i niemiła niespodzianka - wynik dalej widoczny. Pewnie za jakiś czas to zniknie ale rodzi sie pytanie czy warto ryzykować w mojej sytuacji. Mecze oglądam dosyć często (wg mojej drugiej połówki bardzo ). Do tego lubię pograć dłuższe sesje w Fife. Pytanie czy przy takim użytkowaniu za pół roku-rok zamiast powidoku nie zostanie trwałe wypalenie. Wynik/czas w lewym górnym rogu będzie wyświetlał się znaczną cześć pracy tego TV. Co radzicie w mojej sytuacji? Zaryzykować czy zwrócić i znosić inne niedoskonałości LED (słabe kąty, banding, nierówne podświetlenie, marna czerń ale bez obawy o wypalenie Kto to może wiedzieć, co będzie za pół roku... Jeśli używasz tv niemal wyłącznie do oglądania męczy i grania w tę samą grę, to nie wiem czy wogle potrzebny Ci Oled. Powiedziałbym, że raczej nie. Oledy lubią gdy im się zmieia kontent. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 6 Grudnia 2017 Jaki to jest model oled z tym powidokiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiek001 0 Napisano 6 Grudnia 2017 1 godzinę temu, Damiano85 napisał: Kto to może wiedzieć, co będzie za pół roku... Jeśli używasz tv niemal wyłącznie do oglądania męczy i grania w tę samą grę, to nie wiem czy wogle potrzebny Ci Oled. Powiedziałbym, że raczej nie. Oledy lubią gdy im się zmieia kontent. Może nie wyłącznie mecze bo oglądam też sporo seriali i filmów wieczorami jednak na pewno jakieś 60-70% to piłka nożna. I denerwuje mnie banding i słabe kąty widzenia. Marna czerń również. Dlatego boję się lcd bo mam złe wspomnienia. 27 minut temu, ma_ko napisał: Jaki to jest model oled z tym powidokiem... To jest osławiony A7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 6 Grudnia 2017 Czyli jeszcze generacja wstecz matryc. Więc to raczej już wypalenie, tak jak kolega pisał OLED lubi różne treści...,jeśli tylko sport i gry widzę słabo utrzymanie matrycy w "czystości"... Była już kompensacja? Znikło choć trochę?? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damiano85 535 Napisano 6 Grudnia 2017 Ten powidok zniknie na 99,9% po pierwszym cyklu czyszczenia lub gdy włączysz jakąś inną treść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
efel 1 394 Napisano 6 Grudnia 2017 15 godzin temu, jes napisał: @efel wymiana korespondencji z LG. Na pewno tego tak nie zostawię. Wymiana korespondencji mailowej? Jeżeli tak, to infolinia, czyli to co pisałem wcześniej. Dno i metr mułu. Zgłaszaj reklamację u sprzedawcy z tytułu rękojmi. Dla Ciebie to najkorzystniejsza opcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 6 Grudnia 2017 Ja juz pisałem jedynie w LG kontakt z czat, przez telefon zwątpicie w swoją inteligencję i siłę spokoju po rozmowie z nimi, no chyba ze jesteście mistrzami zen... 7 minut temu, Damiano85 napisał: Ten powidok zniknie na 99,9% po pierwszym cyklu czyszczenia lub gdy włączysz jakąś inną treść. Nie byłbym taki pewny, bo A7 chyba ma chyba starsza matryce niż seria B/C czy Siganture. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jes 1 Napisano 6 Grudnia 2017 @efel @ma_ko niestety na czacie nie da się załączyć zdjęć a chciałem się upewnić ale wygląda na to, że będziemy zwracać tv kolejny raz. Plamy, fale dalej są widoczne wieczorem, zwłaszcza przy przełączaniu programów na evoboxie z CP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 6 Grudnia 2017 Te plamy i mazy mają jeden nie fajny efekt i nie prawdę jest ze nie sa widoczne , są tylko trzeba mocno się przyjrzeć na określonych scenach i ruchach kamery jest to taki swoisty dla OLED efekt DSE (Dirty screen effect). Miałem to na 2 ekranach ewidentne, mocno wkurzajace i szczególnie widoczne na przejściach jasne/ciemne sceny z ruchem poziomym kamery... Zwracaj.., nie ma przyzwolenia na buble. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bagieta 2 Napisano 6 Grudnia 2017 Planuję zakup tego TV przez Allegro na 20 rat...czytam..i czytam...mam takie pytanie: jeżeli bym trafił na trefny model i nie chciałbym bawić się w odsyłanie do 14-tu dni, to zgłaszam to do serwisu LG i przyjedzie jakiś technik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 6 Grudnia 2017 Tak, przyjedzie i w zależności czy i jaki będzie zakres prac naprawczych przez pierwsze naprawy wymieni sam ekran, dopiero po 3 naprawie chcieli mi wymieniać na nowy TV. Oczywiście można od razu tego wymagać, ale wątpię by to zrobili... przez sklep generalnie łaski nie robią tu jesteś w określonym wymiarze chroniony ustawą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
efel 1 394 Napisano 6 Grudnia 2017 @bagieta Tez zależy jaką wadę się zgłosi. Kolega @Yoszek najpierw zgłosił wypalenie. Przyjechali i dali mu nowy TV. Dostał kiepski egemplarz, z żółtym zafarbem na białym tle. Zgosił, przyjechali z serwisu i mu powiedzieli żeby spadał na drzewo, bo wszystko wg nich jest spoko, a TV wygląda naprawdę źle. Także zawsze lepiej od razu wymieniać w czasie ustawowych 14 dni, a później nie liczyć na łaskę serwisanta tylko reklamować u sprzedawcy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziku71 11 Napisano 6 Grudnia 2017 Jak tak czytam wasze posty to wychodzi na to że 55eg910v byl duzo lepszym wyborem od tego modelu.Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 6 Grudnia 2017 A to dlaczego? Jedyne dwie różnice czyli zakrzywienie i 3D dla większości albo są obojętne albo są wręcz zaletą. Wszystko wskazuje na tom że podstawowe komponenty są takie same. włącznie z matrycą. No chyba, że jest tak jak ktoś pisał, że A7 jest zrobiona z "resztek" po 910 - czyli np. z matryc które nie przeszły KJ przy produkcji 910. To trochę teoria spiskowa.. ale... Inna sprawa, że w wątku 910 nie ma tak wielu narzekań na jakość. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziku71 11 Napisano 6 Grudnia 2017 Miałem 910, ma dalej 3 moich kumpli kazdy z nas mial matryce nieporównywalne lepsza od tych co tutaj fotki wystawiacie.Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Snajper 26 0 Napisano 6 Grudnia 2017 Szlaczki i mazaje widziałem zarówno w modelu 910 jak i A7, 910 niczym szczególnym pod tym względem się nie wyróżniał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekbud 1 Napisano 8 Grudnia 2017 Dnia 4.12.2017 o 07:00, zly maluszek napisał: Zgadzam się,że jak dajesz 10-14k za model OLEDa z wyższej półki to wymaga się idealnego obrazu,ale tutaj piszemy o 55calowej A7 ,którą kupiłem za niecałe 4200zł. A jak ktoś kupił A7 na początku za ok 8k to też dolna półka? Więc ma też też mało wymagać? Mi tez wisi od wczoraj A7 na ścianie. Testów planszowych nie robiłem i chyba nie będę robił. W sumie jestem zadowolony ale jak dla mnie bardzo duży minus za pilota. Oglądam teraz w necie i wychodzi, że jest to model AN-MR650 - czyli z przyciskiem 3D! i bez przycisku netflixa. Ktoś się orientuje czy model MR650A będzie działał z A7 , gdyż znalazłem notkę o nim: Kompatybilność z: Do telewizorów LG z 2017 roku, z systemem operacyjnym webOS 3.5 Kijowo też jest, że HDMI ARC jest tylko 1 i to HDMI3 - który jest bardzo trudno dostępny(przykleiłem prawie tv do ściany) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaMario 27 Napisano 8 Grudnia 2017 10 minut temu, tomekbud napisał: A jak ktoś kupił A7 na początku za ok 8k to też dolna półka? Więc ma też też mało wymagać? Ja kupiłem A7 na początku sierpnia jak była cena 8k. Wynegocjowałem cenę 7,5k. Szczerze mówiąc nie mam żadnych kłopotów z brakiem jednorodności ekranu, nie mam żadnych martwych pikseli, żadnych zafarbów, mazajów na szarym tle, i tym podobnych dziwnych rzeczy. Trochę się biłem w piersi, że mogłem poczekać aż A7 stanieje, ale mój poprzedni tv uległ awarii i musiałem kupić coś nowego. Teraz - czytając te wszystkie posty o różnych mankamentach tego telewizora, chyba już nie żałuję, że dałem znacznie więcej za niego. Może jednak coś w tym jest, że początek serii modelowej jest dobry i bez wad, bo producent stara się żeby wprowadzić nowy model na rynek bez zbędnych perturbacji, a potem to już jak fabryka dała... Przestałem się tu jednak udzielać, bo notorycznie spotykałem się z komentarzami, że OLED jest beee... a ja nie wiem o czym piszę... Dla mnie w chwili obecnej po przesiadce na OLEDa to technologia LCD jest beee... i nigdy do końca nie byłem z niej zadowolony, bo niestety ale czerni na matrycy LCD to ciężko uświadczyć (oczywiście zaraz będzie fala krytyki)... jako taka czerń w LCD jest niestety ale osiągana wyłącznie poprzez różne zabiegi związane z np. wygaszaniem podświetlenia matrycy... a to wszystko są wyłącznie zabiegi mające oszukać ludzki wzrok. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hindus3d 3 Napisano 8 Grudnia 2017 Słuchajcie a czy ktoś z was (posiadaczy A7) mógłby zrobić krótki filmik jak chodzi w nim ten webos - chodzi mi głownie o jego płynność/szybkość oraz pracę/streaming takich serwisów jak wspomniany netflix oraz youtube, szybkość reakcji, chciałbym móc zobaczyć to w akcji bo finalnie najprawdopodobniej jednak się skuszę właśnie na ten model, a obecnie nie można znaleźć nic ciekawego w sieci na ten temat. Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam Sasin 2 Napisano 8 Grudnia 2017 Przeczytałem niemalże cały ten temat. Zakupiłem przy okazji black friday model, o którym mowa w tym temacie. Widzę, że dużo ludzi testuje na planszach matrycę. Osobiście - korzystałem z tego tv przez pierwsze 2 tygodnie normalnie. Ustawiłem tylko kolory na szeroki zakres, temperaturę barw na ciepłą1 (w trybie Ekspert1), wyłączyłem wszystkie ulepszacze. Jakość obrazu jest świetna. Przeszkadza mi tylko minimalnie większa jasność tuż przy samej prawej krawędzi ekranu (widoczne tylko pod kątem), ale to jedyny mankament, nie przeszkadza mi mocno. Zauważyłem przez ten czas 2-3 obszarowe niuanse, ale machnąłem na to ręką i więcej się nie pojawiły (czyszczenie pewnie zrobiło robotę). Kilka dłuższych sesji "growych", kilka filmów i odcinków seriali. TV czyścił się normalnie. Planszę uruchomiłem dopiero dziś i nie widzę żadnych dodatkowych mankamentów, obraz jest równomierny, może są jakieś minimalne obszary ciemniejsze-jaśniejsze, ale zupełnie niewidoczne przy normalnym użytkowaniu (niewiele większe niż na matrycach LCD w notebookach - sprawdziłem). Podsumowując - po prostu korzystajcie z tych telewizorów! Cieszcie się czernią, nieskończonym kontrastem i 10-bitowym zakresem kolorów! Uważam, że 10 rat po 500 PLN za ten telewizor to normalna cena, jakość jest świetna, liczę że posłuży mi wiele lat, a gdy za X lat założę rodzinę i kupię OLED z 4K i HDR, to ten świetnie sprawdzi się w mojej sypialni. Nie powiem, że oglądanie 5 i 10% plansz szarości jest nienormalne, ale z normalnym użytkowaniem telewizora ma niewiele wspólnego. Z telewizora najczęściej korzystam na "średnim" oszczędzaniu energii (idealna czerń nieco usypia oko i przy momentach dużych jasnych podświetleń trochę dużo światła wpada do oczu). A, i w trybie "gra" fabrycznie są ustawione zimne kolory - grałem pierwszej nocy chyba 5 godzin i przez kilka dni bolały mnie oczy. Dużo światła niebieskiego wpadło do nich, po zmianie temperatury barw na cieplejszą i włączeniu dodatkowego źródła światła w pomieszczeniu jest okej. Ze względu na to, że fioletowe odbicie światła przez matrycę jest widoczne - ten TV nie nadaje się do zbyt jasnych pomieszczeń zdecydowanie. Polecam ten sprzęt, nie nastawiajcie się na "nie wiadomo co", uważam, że jest po prostu dobry i bardzo dobrze spełnia swoją funkcję. Netflix śmiga bardzo dobrze, WebOS śmiga akceptowalnie dobrze (w telewizorach to chyba norma, nie przeszkadzają mi te 0.5-1-sekundowe opóźnienia), do gier się sprawdza. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaMario 27 Napisano 8 Grudnia 2017 I tak trzymać... telewizor służy do normalnego użytkowania, a nie do katowania się planszami testowymi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
halabarda 0 Napisano 8 Grudnia 2017 coś rozsądnego bez fajerwerków- sundbar do LG 55EG9A7V ktoś podpowie, mój typ Yamaha Ysp - 1400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach