Skocz do zawartości
Łukasz

Nowy model LG OLED Full HD na 2017 rok! (z HDR!)

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, jes napisał:

ad2) podczas scen z dynamicznie migającym, na przemian zmieniającym się światłem czerwonym i zielonym - TV zaczyna wyświetlać "artefakty" na obrazie - wg. sprzedawcy cecha charakterystyczna OLEDÓW...

To jakaś nowość. Z pewnością nie cecha charakterystyczna. No chyba że artefakty generował upłynniacz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza konkursem - co mnie zaskoczyło gdy TV został wyjęty z pudełka to taki zestaw naklejek. Przecież ten model jest FHD i brak HDR...

20171126_224430.jpg

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jes

Tak to na pewno nie powinno wyglądać z szarością. U mnie wyglądało jeszcze gorzej na fabrycznym oprogramowaniu, ale po aktualizacji wszystko jest w normie. Sprawdź czy nie masz dostępnej aktualizacji. 

Artefakty jakby na ostatniej linii pikseli obok czarnego pasa to wina upłynniacza. W Sony to się czasem zdarzało naokoło poruszającego się obiektu, a w LG to czasem występuje właśnie na brzegach. Ale to dzieje się zawsze w obszarze wyświetlanego obrazu i nie wpada na czarny pas, więc nie wiem czy mówimy o tym samym, możliwe że nie. 

Podaj jakiś link do tych scen z zielonym i czerwonym światłem to sprawdzimy

Raz tu już widziałem że ktoś miał zupełnie inny karton niż ja, z napisem HDR itp, co jest dziwne i podejrzane. Generalnie to widziałem już 3 różne wersje. Jak wyglądał Twój?

Edytowane przez Nazwa użytkownika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnych aktualizacji nie znajduje, zresztą nie wygląda na to, żeby można to było usunąć softwarem.

Wersja oprogramowania: 04.05.75 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnych aktualizacji nie znajduje, zresztą nie wygląda na to, żeby można to było usunąć softwarem.

Wersja oprogramowania: 04.05.75 / Wersja webOS TV 2.2.0-158. Można wiedzieć czy u Ciebie są takie same?

Opakowanie wygląda normalnie (zresztą nie widziałem innych) - jest na nim trwały nadruk z numerem, brak jakichkolwiek info na temat HDR czy 4K. Ta naklejka była przyklejona do ramki telewizora.

Co do artefaktów przy migoczących światłach - https://www.youtube.com/watch?v=DnPQNOq8x2s od 1 minuty - widoczne zwłaszcza na ich ekranie koncertowym. Z/bez trumotion nie ma żadnej różnicy. Ale mam wrażenie, że to wina nagrania.

Edytowane przez jes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, jes napisał:

Cześć,

przepraszam, że dubluje wątek z tematu pomocy technicznej ale widzę, że tutaj dyskusja toczy się tego konkretnego tv:

czy u Was LG 55EG9A7 też wyświetla takie fale? Matryca uszkodzona?

lg3.jpg

Widziałem to zarówno w modelu 910 jak i A7, przy normalnym użytkowaniu nie udało mi się tego zaobserwować - tylko na planszy, bardziej mi przeszkadzały pionowe pasy - delikatny banding widoczny na planszach testowych i podczaas meczu {musisz dać więcj niż 5%} . Tv ma  bardzo dźwięczne głośniki: śśśś ććććć ssss zzz jak dla mnie te głośniki nie nadają się do słuchania widomości, to samo było w 910. A7 nie bardzo nadaje się do słonecznego pokoju, podczas przeglądania i ustawiania menu potrafił się przyciąć na około 40 sekund - dość często,  może to poprawią. Więcej wad nie zaobserwowałem, resza to same zalety. Kolory i czerń przepiękne, zaskoczyło mnie niskie zużycie prądu, liste kanałów dvbs można zgrać i edytować na kompie, działa poprawnie modułem z tnk hd . Moim zdaniem do lcd nie ma co porównywać bo to jest inna liga. A7 deklasował  mojego quattrona pod względm jakości obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajny, nawet bardzo...te falki, takie teges...gustowne...

Oddaj tego śmiecia...

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy LG zabroniło wykonywania testów tego oleda na HDTV.PL i innych wiodących portalach?. Widać, że zainteresowanie tym modelem jest ogromne, pytań wiele, a testu brak. Nie wierzę w teorie spiskowe, ale tu mogę zrobić wyjątek. Dziwne, że testerom brakuje czasu na test akurat tego modelu. To chyba jedyny oled LG bez testu.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kika testów się pojawiło ale faktycznie na najważniejszych portalach (ten, rtings) cisza - mimo obietnic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jes

Ja cały czas mam 04.05.56 i nie dostałem aktualizacji do 04.05.75. Fabrycznie była jeszcze niższa wersja na której była tragedia i było mnóstwo właśnie takich fal i szarość była bardziej brązowa niż szara. Ale po aktualizacji do 04.05.56 wszystko jest jak należy. Choć nadal jest to trochę losowe, np. gradacja jest wyraźnie lepsza gdy źródłem jest PC w porównaniu np. z wyświetlaniem z pendrive, mimo że to ten sam plik i ta sama plansza. 

W każdym razie ten problem nie ma już znaczenia, jest dobrze z gradacją nawet na planszy, więc tym bardziej to nie jest problem w realnym użytkowaniu. Zawsze jak widziałem jakiś szczegół który mi się nie podobał, np. banding w ciemniejszej scenie, to potem sprawdzałem tą scenę na kilku innych wyświetlaczach żeby sprawdzić czy to wina OLEDa i na razie się nie zdarzyło żeby coś występowało tylko na OLEDzie. Zawsze są to wyraźne niedoskonałości źródła które widać bardzo wyraźnie nawet na malutkim ekranie telefonu, a gdzie dopiero na dużym telewizorze. To jest coś o czym już wspominałem wcześniej, nie ma problemów z czernią i podświetleniem więc skupiasz się tylko na samym obrazie i dostrzegasz więcej szczegółów ale też więcej niedoskonałości. Masz idealny podkład i niewielki/nieskuteczny processing więc obraz będzie dokładnie tak dobry jak źródło. Dlatego też szkoda że Sony nie ma OLEDa FullHD, a ich OLED 4K jest tak drogi, bo jakby mieli coś w cenie C7 to na pewno bym się chwilę wstrzymał i dołożył te 2,5 tysiąca, a do B7 czy C7 nie było warto bo to nadal ten sam ruch i processing, w 99% przypadków nie byłoby różnicy względem A7. 

1 godzinę temu, wery napisał:

Czy LG zabroniło wykonywania testów tego oleda na HDTV.PL i innych wiodących portalach?. Widać, że zainteresowanie tym modelem jest ogromne, pytań wiele, a testu brak. Nie wierzę w teorie spiskowe, ale tu mogę zrobić wyjątek. Dziwne, że testerom brakuje czasu na test akurat tego modelu. To chyba jedyny oled LG bez testu.

1 godzinę temu, pawelll napisał:

Kika testów się pojawiło ale faktycznie na najważniejszych portalach (ten, rtings) cisza - mimo obietnic.

No to jest dość ciekawe. Ten test na TVTest też wydaje się być mniej szczegółowy niż zwykle. Myślę że ilość recenzji jest wprost proporcjonalna do zainteresowania produktem konsumentów i samego producenta. O ile np. w Polsce zainteresowanie może być duże o tyle na zagranicznych forach informacje o nowym OLED FullHD bez HDR raczej nie zostały ciepło przyjęte, tym bardziej że podawana w tych newsach cena była niewiele niższa niż OLEDów 4K. Patrząc po sklepach w UK to chyba też cudów nie ma bo praktycznie nie ma opinii o tym TV, mimo że stosunek ceny A7 do ceny B7 jest sporo atrakcyjny (np. 1080 vs 1699 na amazonie), a w USA chyba w ogóle nie ma tego modelu. Z resztą nie dziwne, jakby taki C7 to była dla mnie połowa wypłaty to też bym się nie interesował A7. 

Edytowane przez Nazwa użytkownika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

jestem na etapie czytania tego tematu(strona 26) i zdecydowałem się na ten tv. Czy ktoś może napisać jaki nr katalogowy ma kolor czarny i szary (bo jak kupię szary to będę musiał odsyłać- tylko czarny - taka decyzja 2giej połówki:))

Edytowane przez tomekbud

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czwartek przychodzi nowa sztuka, sprzedawca od razu stwierdził, że absolutnie tak być nie powinno i wymiana na nowy model.

Próbowaliśmy tych samych plansz na modelu ekspozycyjnym, z ustawieniami domowymi - nic podobnego się nie wyświetlało.

W normalnym użytkowaniu jeżeli człowiek już wie czego szukać i gdzie to już to bez problemu zauważy - zwłaszcza w scenach gdzie jest szary kolor (np. korytarz) i ruch kamery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

Dlatego też szkoda że Sony nie ma OLEDa FullHD, a ich OLED 4K jest tak drogi, bo jakby mieli coś w cenie C7 to na pewno bym się chwilę wstrzymał i dołożył te 2,5 tysiąca, a do B7 czy C7 nie było warto bo to nadal ten sam ruch i processing, w 99% przypadków nie byłoby różnicy względem A7. 

No to jest dość ciekawe. Ten test na TVTest też wydaje się być mniej szczegółowy niż zwykle. Myślę że ilość recenzji jest wprost proporcjonalna do zainteresowania produktem konsumentów i samego producenta. O ile np. w Polsce zainteresowanie może być duże o tyle na zagranicznych forach informacje o nowym OLED FullHD bez HDR raczej nie zostały ciepło przyjęte, tym bardziej że podawana w tych newsach cena była niewiele niższa niż OLEDów 4K. Patrząc po sklepach w UK to chyba też cudów nie ma bo praktycznie nie ma opinii o tym TV, mimo że stosunek ceny A7 do ceny B7 jest sporo atrakcyjny (np. 1080 vs 1699 na amazonie), a w USA chyba w ogóle nie ma tego modelu. Z resztą nie dziwne, jakby taki C7 to była dla mnie połowa wypłaty to też bym się nie interesował A7. 

Jakby był oled Sony Full HD to też byś jęczał że nie wiesz co kupić, bo założę się że byłby nawet droższy od LG B7. Ten lepszy procesor obrazu w Sony daje minimalnie lepszy obraz, część niewyczulonych osób nawet nie zauważyłoby różnicy. Różnica jest oczywiście widoczna jak się porównuje TV ramię w ramię, ale podczas normalnego oglądania już niekoniecznie. Część osób w tym wątku twierdzi że różnica pomiędzy HDR a SDR jest minimalna i nie warto dopłacać do oleda z HDR. A warto by było dopłacać do lepszego procesora obrazu w Sony niemałe pieniądze żeby uzyskać minimalną poprawę? Hmmm. Z drugiej strony w ogóle nie warto wymieniać TV na jakiegoś super oleda, jeżeli ma się na celu oglądać obraz ze słabych źródeł, bo to strata pieniędzy. Moim zdaniem ten lepszy procesor obrazu to naprawdę wątpliwy argument za Sony. 

Co do braku testów A7. Na zachodzie brak testu bo w stanach nie ma tego modelu, nie wiem jak z innymi rynkami zachodnimi. A nie ma go tam dlatego że zainteresowanie konsumentów byłoby niskie. Za niewielką (dla nich) dopłatą możesz mieć dużo lepszy TV 4K, więc po co się ładować w ograniczony i przestarzały już na starcie A7. A u nas nie ma testów bo po prostu recenzenci nie dostali go od LG. LG nie zależy na tym żeby jakoś promować ten model, bo mają w ofercie lepszy sprzęt na którym więcej zarobią. A jako że konkurencji nie ma żadnej (nikt inny nie ma oleda w Full HD) po co ładować kasę w promowanie produktu, który będzie sprzedawał się sam. Kto ma ograniczony budżet a chce oleda to i tak kupi A7, cała reszta pójdzie w wyższe serie B/C/E.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elf -dobrze prawisz miód na moje serce :). Mam tego " cholernego" LG-ika jestem bardzo zadowolony szczególnie nagłośnienie rzuciło mnie na kolana bo do obrazu dobrego szybko się przyzwyczaiłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Czy ktoś się spotkał z takim problemem,że A7 ma problem z łączeniem się z dyskiem zewnętrznym,tzn raz widzi a raz nie widzi dysku 1TB ,czy to może być problem z zasilaniem z gniazdza USB,wiem,że niektóre odbiorniki tak mają i wtedy trzeba kupić kabel z podwójnym USB?

2.Gdzie w menu znajdę ustawienia odnośnie ochrony przed wypalaniem?szukam i szukam i nic.

Edytowane przez zly maluszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze raz zadam pytanie. Na fotkach widziałem modele z czarną ramką i srebrną podstawką. Czy są inne opcje kolorystyczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kilku dniach użytkowania stwierdzam,że obraz jest b.dobry natomiast pojawiły się drobne problemy:

1.TV nie widzi napisów do filmu a są w formatach SRT,TXT inny LG też nie widzi natomiast na plazmie samsunga śmigają aż miło

2.TV na twardym dysku "sam z siebie" przerobił jeden folder z filmami na folder ntfsck.00000001 i pliki file 0000000,file 00000001 itd  ,co z tym teraz zrobić,żeby wróciły do "normalności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad. 1 - sprawdź standardowe sztuczki - zgodność nazw plików, spacja (brak) w nazwie i kilka innych (poszukaj). Szczególnie jeśli dotyczy to także innych sprzętów LG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, zly maluszek napisał:

Po kilku dniach użytkowania stwierdzam,że obraz jest b.dobry natomiast pojawiły się drobne problemy:

1.TV nie widzi napisów do filmu a są w formatach SRT,TXT inny LG też nie widzi natomiast na plazmie samsunga śmigają aż miło 

Sprawdzałeś czy pliki  z filmem i napisami mają takie same nazwy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Damiano85 napisał:

Sprawdzałeś czy pliki  z filmem i napisami mają takie same nazwy? 

Jakby nie miały takich samych nazw to by komputer i samsung ich nie odtworzył.

Dodatkowo utworzył się folder LG Smart TV gdzie który pokazuje rozmiar 660 Kb w nim jest postfolder i w nim pliki typu TN3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, tomekbud napisał:

Kolor obudowy: Srebrny,

więc to można różnie interpretować

Należy interpretować tak jak jest napisane: srebrny. Nigdzie nie widziałem ani nie czytałem o innej wersji (nawet ramki). Inna sprawa, że czarna ramka nie byłaby zła.

4 minuty temu, zly maluszek napisał:

Jakby nie miały takich samych nazw to by komputer i samsung ich nie odtworzył

Niekoniecznie,  obsługa plików z nazwami jest różna. Mam sprzęt który czyta każdy plik w folderze z filmem (dowolna nazwa). Wiele programów na PC też to potrafi. Sprawdź jeszcze raz (szczególnie spacje, długość nazwy, niektóre znaki specjalne). Nie miałem nigdy żadnego sprzętu LG więc nie wiem dokładnie na co jest wrażliwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi