Skocz do zawartości
  • 0
jark

Problem z jakością HDR i ulhd

Pytanie

Niektóre filmy HDR i ulhd na netfix są kiepskiej jakości. Czy to jest problem tv ? Posiadam Sony xd93 55 cali.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie, to jest problem Netflixa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Czy można coś z tym zrobić? Jest to trochę drażniące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Wszystko zależy od pakietu jaki masz. Jakość kanałów związana jest z opłaconym abonamentem z tego co wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Mam pakiet 4K. Problem jest z tym ze cześć filmów HDR i uhd działa ok i jest obraz perfekcyjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Napisano (edytowane)

Przy paru różnych modelach ten problem już był poruszany.

A osobiście uważam, że 'The OA' w wersji Netflixowej 4K HDR to jakiś blamaż i pierwsze lepsze DVD wyjęte z szafy wygląda lepiej.

Możesz, jak to zawsze poprawić wierne oddanie obrazu poprzez profesjonalną kalibrację, ale nie jest to problem TV generalnie, tylko Netflixa. 

Do tego jak pewnie zauważyłeś albo zauważysz prawie wszystko co jest oznaczone 'Marvel' na Netflixie, czyli Iron Fist, Daredevil, Jessica Jones itd. ma nałożony strasznie irytujący filtr i piksele widoczne z 2m.

Zobacz jak u Ciebie wygląda Marco Polo, bo ten serial akurat nieźle się prezentuje z tych 4K HDR na Netflixie.

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ok, ale czym to jest spowodowane i jak to rozwiązać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
2 minuty temu, jark napisał:

Ok, ale czym to jest spowodowane i jak to rozwiązać .

Nie masz jak tego rozwiązać..Uroki streamingu i źródła po prostu, wina leży po stronie Netflixa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Kto tutaj ostatnio pisał o śmierci fizycznego nośnika i glorii i chwale streamingu ???

:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

A czy ze strony Netflixa były jakieś próby rozwiązania tego problemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Napisano (edytowane)

Zadajesz pytania jak dziecko.

Wokół czego się świat kręci? Twojego zadowolenia? Czy kasy?

Chcesz najlepsze na dziś 4K UHD? Kup BD UHD.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Oj, przestań. Przez ludzi którzy nie reagują na takie rzeczy wielkie korporacje pozwalają sobie na ignorowanie klientów . Zapłaciłem za 4K to chciałbym oglądać w 4K. Dzięki za pomoc

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
2 godziny temu, jark napisał:

Oj, przestań. Przez ludzi którzy nie reagują na takie rzeczy wielkie korporacje pozwalają sobie na ignorowanie klientów . Zapłaciłem za 4K to chciałbym oglądać w 4K. Dzięki za pomoc

Słusznie, chyba im napiszę dlaczego zrezygnowałem z abonamentu - jakość tego co mnie najbardziej interesowało była do d... 

Ma ktoś doświadczenie z Amazon i Showmax? Amazon podobno miał lepszą jakość, ale jak ja miałem okres próbny to nic tam nie było. Showmax chyba dodałł FullHD - dla wszystkiego, czy tylko dla wybranych pozycji? 

Jestem generalnie zwolennikiem streamingu, ale jak mam płacić to chciałbym mieć odpowiednią jakość. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
2 godziny temu, jark napisał:

Wyjście masz jedno. Zagłosować portfelem i zakończyć subskrybcję. Tak jak ja zrobiłem.

3 minuty temu, dickus napisał:

Ma ktoś doświadczenie z Amazon i Showmax? Amazon podobno miał lepszą jakość, ale jak ja miałem okres próbny to nic tam nie było. Showmax chyba dodałł FullHD - dla wszystkiego, czy tylko dla wybranych pozycji? 

W Amazon duuuuuużo lepsza jakośc ale oprócz The Grand Tour nie znalazłem nic ciekawego.

ShowMax wypromował się Uchem prezesa. I dobrze. Jakość nadspodziewanie dobra choć to tylko 720p.

Są bezpłatne triale, wystarczy spróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Napisano (edytowane)

Ja na Amazonie dzisiaj na trialu oglądałem Moneyball i The Pursuit of Happyness ('W Pogoni za Szczęściem'; błąd w tytule jest w oryginale i nawiązuje do treści filmu, zanim mnie ktoś zgani). Ten drugi film w wielu miejscach rozmazany, ale Moneyball wyglądał nieco lepiej niż wszystko w HD co dotychczas na Netflixie widziałem.

Z tym, że faktycznie na Amazonie z tytułami jest strasznie marnie, szukam, szukam i nic więcej nie widzę czego bym nie oglądał jeszcze, a co by mnie potencjalnie zainteresowało.

Netflixa opłacam, bo 13 zł miesięcznie płacę (najwyższy pakiet na spółkę w czterech), więc finansowo nawet się tego nie odczuwa. Natomiast ponad 50 zł za to co jest obecnie to bym podziękował.

Faktem jest, że na Netflixie jest straszna ruletka jakościowa. Sam tę opcję lubię i jestem zwolennikiem streamingu, nawet jeśli w którymś wpisie dany aspekt krytykuję, ale co by nie pisać, to niektóre pozycje oznaczone 4K wyglądają tragicznie.

Sceny kręcone w nocy najbardziej bolą. Jak oglądam Better Call Saul nowe odcinki teraz nawet co tydzień, to sceny za dnia wyglądają naprawdę fenomenalnie, nie boję się tego słowa użyć, z nosem w matrycy nawet jest okej, ale w nocy..piksele widoczne z 2m, cała magia pryska.

Zerknij na ostatnią stronę tego tematu o OLEDzie, też takie problemy i zdziwienie, a to najwyższą półka TV z tamtego roku:

Edytowane przez Fjubens
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Jakość obrazu zależy też od łącza jakie posiadasz, dla mnie 4K na netflixie jest ok, gorzej z HDRem. Ten jest raczej średniej jakości.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Tv raportuje 15.2 mbps przy 4k Netflixa. Jakosc jest generalnie lepsza od Amazonu. Ilosciowo pozycji UHD nawet nie ma co porownywac.

Niestety na Oledzie, skompresowane i zaszumione, slabej jakosci materialy wygladaja slabo. Stad tez takie wrazenia. To popularna na zachodnich forach opinia. Co do HDR pelna zgoda. Netflix pod tym wzgledem wypada kiepsko (mam wylacznie HDR10).

Ha.
Sprawdzilem pare lepiej wygladajacych tytulow. Wyglada na to ze Netflix przycial jeszcze bardziej niz ostatnio. Bo 15,2 mbps wydaje sie byc maksimum w niektorych scenach a podstawa to 9 5 mbps. A ja narzekalem swego czasu, ze spadla na 15 :) Dobrze ze chociaz nie widac bandingu jak w Amazonie.
Syfiaste YT oferuje materialy 4k w 20-30 mbps. Koniec swiata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Napisano (edytowane)

Jak film/serial (przykładowo) lipnie wydany,to i bitrate 40 mbps nie pomoże i zje go inny 15 mbps ;)

Edytowane przez Bingooo
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Dokładnie. Niestety większość myśli, że bitrate jest wyznacznikiem jakości.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi