Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, gret2013 napisał:

U mnie to odświeżanie trwa może z 5minut. Słychać jak przełącznik wyłącza TV. 

Tak, trwa to mniej więcej 5-7 minut. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, daras317 napisał:

Druga sprawa: jeśli macie z tyłu obudowy na tej metalowej, cienkiej warstwie nałożoną folie to trzeba ją odkleić ze względu na przegrzewanie się matrycy. 

Te punkty niby są zawarte w instrukcji obsługi dlatego tam mało osób o tym wie..

26 minut temu, Damiano85 napisał:

Szczerze to Ameryki nie odkryłeś. Tu na forum jest to już raczej wiedza powszechna;) 

A ja dziękuję, właśnie zdarłem folię. Instrukcji nie czytam;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, gret2013 napisał:

U mnie to odświeżanie trwa może z 5minut. Słychać jak przełącznik wyłącza TV. 

U każdego tryb czyszczenia trwa około 7 minut 30 sekund... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Barnaba napisał:

A ja dziękuję, właśnie zdarłem folię. Instrukcji nie czytam;)

Ja to samo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Szach mat :D:D:D:D:D

Uzyskasz dokładnie ten sam efekt jak po odłączeniu TV z prądu. Aplikacja po prostu uruchomi się od nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, stachuu0 napisał:

A jak jest z jakością materiału?

Bo na przykład na androidzie castując jakiś klip na telewizor to jakości nie dało się ustawić, a domyślna jakość wideo nie ustawiała się automatycznie na najwyższą.

U mnie bez problemu idzie na maskymalną rozdzielczość, czyli do 4k HDR jeśli taki jest materiał.

@Ary
Hmmm, sporo refleksów niestety na zdjęciu i nie widać szczegółów w ciemnych obszarach (duże obszary zlewają się w czerń) ale dzięki za zdjęcie :)  Należałoby jednak zrobić test na skalibrowanym XE w nocnych warunkach.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nic nie znalazłem w instrukcji odnośnie tej folii z tyłu zebynja ściągnąć...
Chyba że mialo być " nie są zawarte w instrukcji"
Na samej foli jest napis "remove before use"

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem instrukcję i nic o foli nie znalazłem ale zdjąłem , napisu nie było. Folia miała takie otworki to może jakoś sobie tv radził z tym odprowadzaniem ciepła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ,moja c7 jest podłączona do internetu przez wifi na początku było spoko aktualizowały się programy filmy z netflixa działały normalnie a teraz jest lipa nie mogę wejść na youtuba bo każe mi go aktualizować jak chce to zrobić to nic się nie dzieje aktualizacja jakby się wieszała a filmy z netflixa ładują się cholernie długo lub wcale 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 12/31/2017 at 3:41 AM, Subman said:

A jednak prawdziwe :D Od początku pytał się, czy ten "efekt" jest podstawą do wymiany OLEDa :) Dwa razy prosiłem aby podał plansze testowe, ale nie - on wie lepie i że niby "nie widzę pionowych pasków na matrycy" i że ten efekt występuje na każdym źródle "Netflix i konsoli" :D No to jak tak napisał, to zasugerowałem mu czyszczenie matrycy, a jak nie pomoże to OLED do wymiany.  Zresztą Damiano napisał mu to samo. I próbował "czyścić" te paski Netflixowe i na koniec stwierdził, że nie pomogło, a kolejny post był że wymienił OLEDa :lol::lol::lol: Olśniło mnie jak zobaczyłem te zdjęcie muzykanta - te tło z paskami pokazuje się w Netflixie jak się wejdzie w tryb dla dzieci :D W trybie dla dorosłych nie ma tego tła.

Brak słów. Tak się kończy nadprogramowe i nadgorliwe sianie fermentu - rykoszetem pojawiają się przypadkowe ofiary, które coś tam o problemach oledów słyszały, ale... coż, nie pozostaje spuścić zasłonę milczenia i wrzucić mema.

1271358107_by_georg12_600.jpg

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, plast napisał:

Brak słów. Tak się kończy nadprogramowe i nadgorliwe sianie fermentu - rykoszetem pojawiają się przypadkowe ofiary, które coś tam o problemach oledów słyszały, ale... 

Pełna zgoda. Większość osób, które patrzy na te zdjęcia 5% może pomyśleć że te OLEDy są faktycznie niedopracowane, a w rzeczywistości najczęściej ta wada jest bardzo minimalna i będzie widoczna jedynie w całkowitych ciemnościach i to tylko w niektórych, wybranych ciemnych scenach na nielicznych filmach.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy podczas wyświetlania wygaszacza pojawią wam się zapalony pasek jednego pixela maxymalnie od prawej?? Drugie pytanko czy branding podlega gwarancji? 

1 minutę temu, Subman napisał:

Pełna zgoda. Większość osób, które patrzy na te zdjęcia 5% może pomyśleć że te OLEDy są faktycznie niedopracowane, a w rzeczywistości najczęściej ta wada jest bardzo minimalna i będzie widoczna jedynie w całkowitych ciemnościach i to tylko w niektórych, wybranych ciemnych scenach na nielicznych filmach.

No nie wiem jak by się tak na siłę przyglądać to ja to widzę w każdym filmie. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, gret2013 napisał:

No nie wiem jak by się tak na siłę przyglądać to ja to widzę w każdym filmie. 

gret - plss :huh: Raz piszesz, że w filmach banding Ci nie przeszkadza prawie w ogóle i widoczny jest może w 1 %filmu, a teraz zmieniasz zdanie o 180 stopni i już go widzisz w każdym filmie ? Serio ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli film trwa 120minut to widzę go w sumie może przez minute stąd 1% ale to też bym się musiał na siłę przyglądać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wymień tytuły ostatnich 3 filmów, które obejrzałeś i podaj dokładny czas kiedy widziałeś ten banding. Każdy będzie mógł sprawdzić czy widzi ten banding u siebie w tych scenach, czy też nie.

tylko żeby nie były to fragmenty filmów podane na avsforum ;)  http://www.avsforum.com/forum/40-oled-technology-flat-panels-general/2896737-oled-screen-uniformity-discussion-banding-vignetting.html

Edytowane przez Subman
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, coś wybiorę. Ogólnie to prosiłbym o wrzucenie plansz 10 i 20 procent grey chciałbym do porównania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo - zestaw plansz: https://drive.google.com/uc?authuser=0&id=0B9FgjTtNzSy0dTZwZ3p1eGVnTG8&export=download

Ps. Ahh, Ty masz już chyba ten zestaw, chodzi Ci o nasze plansze ? Jeśli tak to zasada jest taka że banding powinien być widoczny do maximum 20%. Na planszy 25% powinien być on już niewidoczny.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy przykład gdzie widać to u mnie Expanse S2e09 36:45 do 36:55. 

4598037A-7011-4529-A7D5-AC3D2A9B56E3.jpeg

Edytowane przez gret2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, gret2013 napisał:

Pierwszy przykład gdzie widać to u mnie Expanse S2e09 36:45 do 36:55. 

Puściłem kilka razy ten fragment i nie stwierdziłem u siebie bandingu OLEDowego (pionowych pasów). Był natomiast widoczny inny rodzaj bandingu - tzw. posteryzacja. Sprawdzałem w trybie kino, oświetlenie OLED 50, oczywiście w całkowitej ciemności. Możesz zrobić zdjęcie ? Swoją drogą Expanse to bardzo fajny serial :)

25% plansza według mnie wygląda prawidłowo u Ciebie.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Czy podczas wyświetlania wygaszacza pojawią wam się zapalony pasek jednego pixela maxymalnie od prawej??" Tak pojawia się na około 30 sekund i znika. Pasek jest pionowy a jego kolor zależy od tego jakie tło jest ukryte pod wygaszaczem. Myślę że dzieje się tak przez włączoną opcje \"przesuniecie obrazu\" Co do ciemnego trybu HDR-gra to nie wystarczy sobie podkręcić jasności w ustawieniach gry jeśli komuś jest za ciemno ?

Edytowane przez Michadex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy Blade Runner może być dobrym filmem do przetestowania widoczności bandingu. Ma bardzo dużo scen w tych przedziałach jasności.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 31.12.2017 o 03:41, Subman napisał:

A jednak prawdziwe :D Od początku pytał się, czy ten "efekt" jest podstawą do wymiany OLEDa :) Dwa razy prosiłem aby podał plansze testowe, ale nie - on wie lepie i że niby "nie widzę pionowych pasków na matrycy" i że ten efekt występuje na każdym źródle "Netflix i konsoli" :D No to jak tak napisał, to zasugerowałem mu czyszczenie matrycy, a jak nie pomoże to OLED do wymiany.  Zresztą Damiano napisał mu to samo. I próbował "czyścić" te paski Netflixowe i na koniec stwierdził, że nie pomogło, a kolejny post był że wymienił OLEDa :lol::lol::lol: Olśniło mnie jak zobaczyłem te zdjęcie muzykanta - te tło z paskami pokazuje się w Netflixie jak się wejdzie w tryb dla dzieci :D W trybie dla dorosłych nie ma tego tła.

Nie wiem czy piszesz kolego do mnie?

Ale wyjaśniam że ja takie paski miałem i na filmach Blu Ray i obu konsolach ps4 pro i one X .Podobne paski były też na Netflix .Jeśli takie objawy miałem tylko na aplikacji Netflix nie było by wymiany.Objawy były na każdym sygnale .Więc radził bym się wstrzymać z wnioskami ..

Edytowane przez cureman
Błąd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze co do mojego problemu. Tutaj jest filmik, który doskonale pokazuje tą wadę. U mnie 3 krechy są widoczne praktycznie nawet przy 50% :/

Jeszcze mam pytanie czy taki TV można wymienić w sklepie Media Markt z tytułu rękojmi? 

Edytowane przez gret2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi