Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli amplituner nie obsługuje HDR, to tak. Podobnie z 4K. Zasadniczo konsolę lepiej podłączyć bezpośrednio do TV - oprócz problemów z 4K/HDR wyeliminujemy też potencjalnie dodawany input lag. A dźwięk można puścić zwrotnie ARC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy można kupić dłuższy kabel zasilający do tego tv? Jeżeli tak to jak taki kabel się nazywa i gdzie najlepiej szukać go?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, plast napisał:

Jeśli amplituner nie obsługuje HDR, to tak. Podobnie z 4K. Zasadniczo konsolę lepiej podłączyć bezpośrednio do TV - oprócz problemów z 4K/HDR wyeliminujemy też potencjalnie dodawany input lag. A dźwięk można puścić zwrotnie ARC.

Ok podłączyłem bezpośrednio pod tv i w grze jest ok. Ale jak np puszczam YouTube przez konsole to w HDR nie odtwarza nie ma ikonki HDR przy odpaleniu filmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam wersję 04.70.30 na C7 i żadnych problemów z HDMI ARC nie stwierdziłem.

No i wszystko już się u mnie wyjaśniło z zanikaniem dźwięku. Wymieniałem wszystkie kable prócz tego, który otrzymałem z Xboxem X na kable hdmi 2.0 po 20zl i problem ustąpił. Przy okazji pochwale się Wam takim oto chińskim rzutnikiem ust ;)ed11c21fd808770e6fcb20bcb518a231.jpg66ee4995dfca8364024e9715e06008f5.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minutes ago, panedek said:

No i wszystko już się u mnie wyjaśniło z zanikaniem dźwięku. Wymieniałem wszystkie kable prócz tego, który otrzymałem z Xboxem X na kable hdmi 2.0 po 20zl i problem ustąpił. 

Czyli nie 'znika' ci na moment dźwięk po arc teraz nawet przy dd 5.1?

PS Rzutnik spoko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli nie 'znika' ci na moment dźwięk po arc teraz nawet przy dd 5.1?
PS Rzutnik spoko

Nie, nie znika. Wszystko działa z każdego źródła po ARC. Do tv mam wpięty Xbox, Dune HD, Apple TV oraz moduł NC+. Z tv kablem hdmi puszczam dźwięk do Bose i wszystko teraz śmiga idealnie :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłby ktoś z Was udostępnić warunki gwarancji? Na infolinii LG nie chcieli odpowiedzieć jasno czy ewentualne wypalenia podlegają gwarancji. Finalnie Pan powiedział, że w dokumentacji jest ostrzeżenie o wyświetlaniu obrazów statycznych co oznacza brak możliwości realizacji ewentualnych napraw/wymiany w ramach gwarancji w przypadku powstania tego typu uszczerbków. Wiem, wiem seria 7 nie miała dotychczas takiego przypadku. W niecały rok istnienia..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bajlankkkk

Była już o tym mowa na forum - wystarczyło trochę poszukać. Gwarancja jest na stronie: http://www.lg.com/pl/wsparcie/gwarancja . Nie ma tam słowa o wypaleniach, ale w instrukcji jest aktycznie zapis, aby unikać wyświetlania obrazów statycznych, przy czym nie ma tam żadnej informacji, że oglądanie programów statycznych jest równoznaczne z utratą gwarancji. Natomiast istotne też jest to, że ci, którzy zgłosili się do tej pory do LG Polska z wypalonym OLEDem 6 serii, dostali albo nową matrycę, albo nowy telewizor.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dziś sprzedałem mojego B7 i już czekam na premierę modeli 2018.Liczę że poprawia jasność i HDR na poziom 900- nitów (byłby kosmos na tej czerni Oleda)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie liczyłbym na to. Wyższą jasność w OLEDach będzie możliwa jedynie przy wprowadzeniu nowej technologii, np. nowego typu materiału organicznego opartego o TADF lub też przejście na OLEDy RGB w technologii nadruku. A nawet gdyby dali 900 nitów, to różnica między obecnymi 750 cd/m2 a 900, jest niewielka. Przeskok jakościowy w HDR nastąpiłby gdyby udało im się osiągnąć minimum 1500 cd/m2 przy skalibrowanym OLEDzie.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję panowie za odpowiedź. Temat przeczytałem od deski do deski. Tą gwarancję na stronie LG widziałem i jest ona hmm bardzo ogólna. Martwi mnie informacja o "decyduje serwis". Hipotetycznie jakby  nagle zaczęły padać siódemki to LG nie jest zobligowane do wymiany paneli. Nie wiem jak w przypadku OLED ale wszystkie testy diod LED powstają w warunkach laboratoryjnych, w określonych warunkach, traktuje o tym raport bodajże Lm70. Zmierzam do tego, że jest to aproksymacja i żywotność mierzona jest do poziomu spadku poniżej 70% mocy, jest to natomiast średnia, a nie dolna granica. Jeden pożyje 20 000 godzin, a drugi 50 000. Wspominanie o spadku do 50% i podawanie tego jako zaletę jest niedorzeczne. Ważniejszy parametr to procentowy spadek strumienia świetlnego (nie wiem czy w przypadku OLED można używać takiej terminologii) na przestrzeni 1/5/7 lat.  Nie zrozumcie mnie źle, te ekrany są fascynujące jednak jestem zwykłym zjadaczem chleba i nie stać mnie żeby wycelować 9,5K za 65 cali na 24 (tfu) miesiące. Nie umiem podjąć decyzji. Zapraszam chętnych do wyrażenia swojej opinii na temat zakupu telewizora tutaj:

Edytowane przez bajlankkkk
interpunkcja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Subman napisał:

Nie liczyłbym na to. Wyższą jasność w OLEDach będzie możliwa jedynie przy wprowadzeniu nowej technologii, np. nowego typu materiału organicznego opartego o TADF lub też przejście na OLEDy RGB w technologii nadruku. A nawet gdyby dali 900 nitów, to różnica między obecnymi 750 cd/m2 a 900, jest niewielka. Przeskok jakościowy w HDR nastąpiłby gdyby udało im się osiągnąć minimum 1500 cd/m2 przy skalibrowanym OLEDzie.

Liczę na wzrost ogólny jasności panelu (mam dość jasny pokój)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, cureman said:

Liczę na wzrost ogólny jasności panelu (mam dość jasny pokój)  

Mam w salonie lampę, która świeci jaśniej niż słońce ;) i na skalibrowanym trybie dziennym przy oled light 67 jest tak jasno, że w zasadzie jaśniej nie trzeba, a gdzie tam do 100. Przechodząc z plazmy obawiałem się o jasność, ale po ponad 3 miesiącach stwierdzam, że bezpodstawnie i oled na odpowiednich ustawieniach daje po oczach o wiele mocniej niż plazma. A w nocy po ciemku hdra w zasadzie mocniejszego tez nie potrzebuję, bo już oczy bolą. No może do gier by się przydał, ale gry to specyficzny content :) 

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że premiera nowych modeli w sklepach Kwiecień-Maj? Czy coś później,w jakim okresie co roku premiera nowych modeli ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6054 PLN to chyba dobra cena za 55B7? Co prawda bardziej celowałem w C7 ale 900 PLN robi różnicę. Więc chyba zrezygnuję z A7 - w równie dobrej cenie. Może jeszcze dzisiaj odbiorę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, cureman napisał:

Myślę że premiera nowych modeli w sklepach Kwiecień-Maj? Czy coś później,w jakim okresie co roku premiera nowych modeli ?

W Polsce 7 seria zaczęła pojawiać się o ile pamiętam w maju, ale ceny nowych telewizorów zawsze na początku są strasznie "zaporowe".

13 minut temu, pawelll napisał:

6054 PLN to chyba dobra cena za 55B7? Co prawda bardziej celowałem w C7 ale 900 PLN robi różnicę. Więc chyba zrezygnuję z A7 - w równie dobrej cenie. Może jeszcze dzisiaj odbiorę. 

6050 zł za 55B7 to bardzo dobra cena.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ktos rozwaza zakup modelu e7, chyba najbardziej atrakcyjnym chyba na obecna chwilę w UK/ROI ponieważ cashback od LG wynosi odpowiednio 500 i 800e/£ co w przypadku ROI zrownuje cenę modelu 65E7 do najtańszego 65B7. Oczywiście łatwiej jest też wyrwać teren jest w sklepie kupując droższy E7.

Rezydenci UK/ RoI, którzy tym się wiedzieli mają jeszcze miesiac czasu do namysłu.

https://lg-offers.com/gb/en/pages/oledcashback/home

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Malibu napisał:

A u mnie 2200€, co sądzicie nad zakupem z zagranicy? akurat kolega zastanawia się nad nim.

https://www.gamingoase.de/index.php?page=product&info=591 a tu 1550€

1550 Euro to bardzo dobra cena. Ja kupiłem swojego jakieś 5 miesięcy temu za 1800 i widzę że w media Markt ta cena trzyma się do dziś. 

Edytowane przez Damiano85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Damiano85 napisał:

1550 Euro to bardzo dobra cena. 

No wiem właśnie tylko piszą, że można płacić przez Paypala i inne rzeczy a jak dodaje do koszyka to tylko amazon pay wychodzi. A jak to z gwarancją by było mieszkamy we Francji, też by nas ona obejmowała?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Malibu napisał:

No wiem właśnie tylko piszą, że można płacić przez Paypala i inne rzeczy a jak dodaje do koszyka to tylko amazon pay wychodzi. A jak to z gwarancją by było mieszkamy we Francji, też by nas ona obejmowała?

Tego nie wiem niestety. Musiałbyś skontaktować się z LG we Francji. Ja kupiłem w Niemczech bo tam mieszkam. Wydaje mi się, że gwarancja powinna być uwzględniana w krajach Unii Europejskiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi