Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. A ja mam takie pytanie , gdzie można zmienić ścieżkę dźwiękową filmu przy odtwarzaniu z dysku ?. Chodzi o tv E7 55 cali.

Wysłane z mojego HUAWEI MLA-L11 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy ktoś z Was ma taka przypadłość że przy zmianie poziomu głośności po hdmi arc znika na sekundę głos ? Wcześniej tego nie mailem a teraz nagle zaczęło mi się coś takiego dziać. Czy przyciszam czy odgłaszam to znika dźwięk i to na każdym wejściu oraz na telewizji z modułu NC+

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam moduł CAM w nc+ i C7 podpiętego po HDMI ARC to Yamahy ze stopki i dzwięk nigdy nie znika. Napisz jaki masz amplituner.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Bose Soundtouch 300. Przez kilka dni telewizor był odpięty od prądu bo testowałem rzutnik. Dzisiaj tv wrócił na miejsce i dodatkowo podłączyłem Apple TV i zaczęło się tak dziać. Ani Bose ani TV nie miały żadnej aktualizacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zacząłbym od zaktualizowania software'u (aktualna wersja to 04.70.30) i na Bose.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to zacząłbym od zaktualizowania software'u (aktualna wersja to 04.70.30) i na Bose.

Mam tą wersje od momentu jak wrzuciłeś info na forum. Bose tez ma najnowsze. Coś mi tu śmierdzi to Apple TV ale nie umiem sobie wytłumaczyć co. Zmienię resztę kabli na hdmi 2.0 i sprawdzę. Najpierw jednak odłączę Apple TV które w sumie połączone jest nowym kablem za 20zl - może to jest winowajcą. Przy okazji ktoś może wie czy w Apple TV można wyłączyć opcje wyłączania tv wraz z wyłączeniem Apple TV ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W aktualnym (na Europę) firmware (04.70.30) skopali dźwięk HDMI ARC. To znaczy nie ma go wcale na moim 65B7.

Podobno ver. 04.70.36 coś poprawia, ale jest tylko na USA i trochę boję się aktualizować ręcznie.

Czy ktoś orientuje się, jak to jest z tym uaktualnianiem FW?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wersję 04.70.30 na C7 i żadnych problemów z HDMI ARC nie stwierdziłem.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem wpisy z amerykańskiego forum, gdzie ludzie skarżą się dokładnie na to samo, co ja.

Mi dodatkowo nie działa funkcja włączania amplitunera za pomocą pilota LG. Wyłączanie działa ok;) No i brak audio z tv:(

Nie płaczę za bardzo, ponieważ bardzo rzadko używam dźwięku z TV. Bardziej wkurza mnie konieczność osobnego włączania wzmaka.

ps

Przed aktualizacją wszystko działało, niestety nie wiem jaki był poprzedni FW

I tu pojawia się ciekawe pytanie: czy można wrócić do poprzedniego softu? Ktoś wie gdzie są?

Edytowane przez Barnaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. A ja mam takie pytanie , gdzie można zmienić ścieżkę dźwiękową filmu przy odtwarzaniu z dysku ?. Chodzi o tv E7 55 cali.

Wysłane z mojego HUAWEI MLA-L11 przy użyciu Tapatalka

Podczas odtwarzania koło przycisków ekranowych (play, stop itd..)masz trzy kropeczki..prowadzą one do menu gdzie masz wybór i obsługę m.in ścieżek audio i napisów.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Barnaba napisał:

Znalazłem wpisy z amerykańskiego forum, gdzie ludzie skarżą się dokładnie na to samo, co ja.

Mi dodatkowo nie działa funkcja włączania amplitunera za pomocą pilota LG. Wyłączanie działa ok;) No i brak audio z tv:(

Nie płaczę za bardzo, ponieważ bardzo rzadko używam dźwięku z TV. Bardziej wkurza mnie konieczność osobnego włączania wzmaka.

ps

Przed aktualizacją wszystko działało, niestety nie wiem jaki był poprzedni FW

U mnie na 04.70.30 jest wszystko ok, zarówno z HDMI ARC, jak i HDMI CEC. Amplituner włącza się i wyłącza z pilota LG. Z poprzednimi wersjami software'u też nie miałem problemu. Wersja 04.70.36 (która dostępna jest w USA i w Korei) usuwa faktycznie jakiś problem z HDMI Audio, tylko pytanie, czy na pewno jest to rozwiązanie Waszych problemów:

[04.70.36] 1. To improve OLED model Dolby no audio issue when switching HDMI input

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, panedek said:

Panowie czy ktoś z Was ma taka przypadłość że przy zmianie poziomu głośności po hdmi arc znika na sekundę głos ? Wcześniej tego nie mailem a teraz nagle zaczęło mi się coś takiego dziać. Czy przyciszam czy odgłaszam to znika dźwięk i to na każdym wejściu oraz na telewizji z modułu NC+

Ja tak mam, niezależnie od źródła dźwięku, natomiast dzieje się tak tylko przy DD 5.1, dla 2.0 nie. Miałem tak od zawsze, niezależnie od FW telewizora. Zrzuciłem to na karb amplitunera (Onkyo HT-RC630) i olałem temat z braku czasu.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Subman napisał:

U mnie na 04.70.30 jest wszystko ok, zarówno z HDMI ARC, jak i HDMI CEC. Amplituner włącza się i wyłącza z pilota LG. Z poprzednimi wersjami software'u też nie miałem problemu. Wersja 04.70.36 (która dostępna jest w USA i w Korei) usuwa faktycznie jakiś problem z HDMI Audio, tylko pytanie, czy na pewno jest to rozwiązanie Waszych problemów:

[04.70.36] 1. To improve OLED model Dolby no audio issue when switching HDMI input

Powiedz mi jak wrzucić ten soft 04.70.36 na telewizor? Stworzyłem na pendrive folder LG_DTV i tam wrzuciłem soft, niestety tv nic nie wykrywa, nie wyskakuje info o aktualizacji. Wcześniej robiłem tak z softem 04.70.30 i wszystko poszło bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, panedi napisał:

Powiedz mi jak wrzucić ten soft 04.70.36 na telewizor? Stworzyłem na pendrive folder LG_DTV i tam wrzuciłem soft, niestety tv nic nie wykrywa, nie wyskakuje info o aktualizacji. Wcześniej robiłem tak z softem 04.70.30 i wszystko poszło bez problemu.

A skąd masz wersję 04.70.36 ? Ta wystawiana w USA nie jest przeznaczona na Europę i stąd pewnie OLED nie wykrywa aktualizacji. Wersja na Europę ma w nazwie w środku nazwy pliku zawsze "dvb" np. starfish-dvb-secured-m16p-571.drto.m16p-57113-04.70.30-prodkey_nsu_V3_SECURED.epk. Wersja amerykańska zamiast "dvb" ma "atsc".

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Subman napisał:

A skąd masz wersję 04.70.36 ? Ta wystawiana w USA nie jest przeznaczona na Europę i stąd pewnie OLED nie wykrywa aktualizacji. Wersja na Europę ma w nazwie w środku nazwy pliku zawsze "dvb" np. starfish-dvb-secured-m16p-571.drto.m16p-57113-04.70.30-prodkey_nsu_V3_SECURED.epk. Wersja amerykańska zamiast "dvb" ma "atsc".

No i wszystko jasne, dzięki za odpowiedź. Niestety odłączenie apple tv nic nie pomogło. Przerwy w dźwięku są strasznie irytujące. Jadę kupić kable i będę testował. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Mam takie pytanie: piszecie o trybach HDR gra i Dolby Vision których u siebie nie widzę. Tryb HDR mam tylko jeden, nazywa się Efekt HDR  i można wybrac poziom efektu HDR: jasny, średni, mocny. Gdzie znajduje się ten HDR gra?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz podać sygnał HDR do telewizora z konsoli, by móc wybrać HDR gra.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minute ago, Szymon Cichy said:

Mam takie pytanie: piszecie o trybach HDR gra i Dolby Vision których u siebie nie widzę. Tryb HDR mam tylko jeden, nazywa się Efekt HDR  i można wybrac poziom efektu HDR: jasny, średni, mocny. Gdzie znajduje się ten HDR gra?

Aby tryby HDR stały się dostępne musisz nakarmić telewizor contentem HDR, np. filmem w HDR albo grą w HDR, oczywiście z playera/urządzenia obsługującego HDR. Odpal np. youtube z wbudowanej aplikacji i poszukaj "hdr 4k demo". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za pomoc. Okazało się ze nie włączyłem w konsoli zezwolenia na tryb hdr i w związku z tym się ten tryb nie uruchamial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minutes ago, Łukasz Ostrowski said:

U mnie na PS4 też nie ma trybu HDR gra jest tylko gra mimo że w grze jest włączony HDR i działa wł/wyl różnica widoczna 

Jak odpalasz grę to czy w prawym górnym rogu ekranu pojawia się na moment ikonka/znak "HDR"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie grasz w HDRze. Zobacz co napisał kolega Szymon Cichy, "nie włączyłem w konsoli zezwolenia na tryb hdr" - prawdopodobnie u ciebie jest ten sam problem. Musisz ustawić "deep color" dla danego wejścia hdmi w telewizorze, a następnie ustawić umożliwienie hdr w opcjach w konsoli i od tego momentu gry posiadające hdr będą go odpalały, pojawi ci się ikonka i staną się dostępne odpowiednie tryby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi