Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Xisiek - to jest zwyczaje kłamstwo - było kilka przypadków gdy sam proponowałem LCD Sony. Pytanie do Ciebie -  czy Ty kiedykolwiek poleciłeś komukolwiek OLEDa ? Bo jakoś sobie tego nie przypominam. Szkoda że ma_ko nie ma takiego Sony XE90 tak chętnie polecanego przez Ciebie, bo jakby zaczął wrzucać tu fotki z taką samą ekspozycją z jaką tutaj wrzuca fotki OLEDów, to by się zrobiło bardzo ciekawie w wątku XE90... 

Aaaa, zapomniałem dodać - wnioski niech każdy wyciągnie sam ;) 

Edytowane przez Subman
  • Lubię 3
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy warto ten tv kalibrować 65B7V? Tzn z testów wynika ze nie ma za dużych różnic w obrazie np pomiędzy Cinema a profesjonalnie skalibrowanym. Jak to u Was wyglądało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tylko jeden producent TV, który nie ma dostaw matryc OLED od LG Display (jedyne źródło). To Południowo Koreańska firma SAMSUNG. Do przemyślenia ...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Michadex

Wczoraj organizując mały turniej we fife 18 zacząłem się bawić ustawieniami HDR.

Mając włączony tryb HDR Żywy jest dobitnie jasno, kontrastowo a kolor jest intensywny. W momencie przełączania na tryb HDR Gra od razu efekt wyświetlania staje się mało efektowny.

Osobiście nie zauważyłem zalet tego trybu więc pozostaje na żywym trybie HDR.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to @Xisiekczerpie wielką radość z tego, że oledy nie są pozbawione wad. Żeby mieć więcej powodów do śmiechu polecam Koledze dział Sony lcd (xe 90 i 93 to "perełki").......sorry zapomniałem, @Xisiek zna ten dział od podszewki ;)

• Plusik 1
  • Lubię 3
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, All151 said:

Czy warto ten tv kalibrować 65B7V? Tzn z testów wynika ze nie ma za dużych różnic w obrazie np pomiędzy Cinema a profesjonalnie skalibrowanym. Jak to u Was wyglądało?

Moim zdaniem warto, różnica jest. Poza tym każdy egzemplarz jest inny, mogą być różne odchyły.

1 hour ago, daras317 said:

@Michadex

Mając włączony tryb HDR Żywy jest dobitnie jasno, kontrastowo a kolor jest intensywny. W momencie przełączania na tryb HDR Gra od razu efekt wyświetlania staje się mało efektowny.

Tryb "żywy" czy to w SDR czy w HDR to 1) zaprzeczenie dobrej jakości obrazu; 2) proszenie się o powidoki, a może nawet wypalenia. Dodatkowo podczas grania masz tutaj zwiększony input lag. Generalnie same minusy.

Ogólnie nie rozumiem problemu z trybem "gra HDR" - testowałem około 10 gier w tym trybie i poza jednym przypadkiem obraz był zdecydowanie ciekawszy niż w SDR dla tej samej gry. W opisanej Fifie 18 efektu 'wow' nie ma, no bo co tam może dać HDR, ale i tak jest lepiej niż w SDR, potwierdzają to wszyscy moi znajomi, którzy wpadli na partyjkę. Z niecierpliwością czekam na patch do Wiedźmina 3 i dodanie HDR, XBOX już dostał... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, plast napisał:

Tryb "żywy" czy to w SDR czy w HDR to 1) zaprzeczenie dobrej jakości obrazu; 2) proszenie się o powidoki, a może nawet wypalenia. Dodatkowo podczas grania masz tutaj zwiększony input lag. Generalnie same minusy.

Ogólnie nie rozumiem problemu z trybem "gra HDR" - testowałem około 10 gier w tym trybie i poza jednym przypadkiem obraz był zdecydowanie ciekawszy niż w SDR dla tej samej gry. W opisanej Fifie 18 efektu 'wow' nie ma, no bo co tam może dać HDR, ale i tak jest lepiej niż w SDR, potwierdzają to wszyscy moi znajomi, którzy wpadli na partyjkę. Z niecierpliwością czekam na patch do Wiedźmina 3 i dodanie HDR, XBOX już dostał... :/

Różnica w input lag niezauważalna a kwestia wypalenia/uszkodzenia pokrywa gwarancja. Nie po to kupuje sprzęt za 11 tysięcy by sobie odmówić wysokiego kontrastu i efektu wow.

Kwestia osobista co komu bardziej się podoba :)

Pozdrawiam

Edytowane przez daras317

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, leszekgd napisał:

Za to @Xisiekczerpie wielką radość z tego, że oledy nie są pozbawione wad. Żeby mieć więcej powodów do śmiechu polecam Koledze dział Sony lcd (xe 90 i 93 to "perełki").......sorry zapomniałem, @Xisiek zna ten dział od podszewki ;)

Jakbyś czytał troszkę uważniej to byś wiedział, że tu chodzi tylko o prawde - nie ma tv idealnych i OLED bynajmniej wyjątkiem nie jest, podobnie jak i przywołane modele Sony.

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale to chyba ten wątek dobitnie udowadnia (w mniej czy bardziej przerysowany sposób).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Xisiekależ ja czytam bardzo dokładnie i doskonale o tym wiem, że nie ma na ta chwilę idealnego tv. Obserwuję Twoje wypowiedzi i uważam, że posiadasz dużą wiedzę, tylko Twoje posty w dziale Sony bardzo różnią się od postów w dziale oled. Nie pomagasz w rozwiązywaniu problemów, tylko napawasz się tym, że niektóre egzemplarze mają wady (niezaprzeczalny fakt). Dodać do tego należy, że jedna lub dwie osoby mają problem z serwisem LG (zapominając, że 99% przypadków kończyło się pozytywnie). W porównaniu do wszystkich wad lcd to jest przysłowiowy "pikuś". Powiem szczerze, naprawdę cieszę się, że Sony XE to w tej chwili jedne z najlepszych elcedeków. Przynajmniej nie miałem żadnych problemów z wyborem telewizora. Wydać tyle kasy na ten "cudowny" kontrast, "aż" kilkadziesiąt stref wygaszania i ten "niezawodny i szybki" androidtv.... W przeciwieństwie do Ciebie nie wchodzę do innego działu, aby napisać, że kogoś tv jest beznadziejny i mieć z tego radochę.

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@leszekgd wyciągasz nie do końca poprawne wnioski, ja nie mam żadnej "radochy" jak to ująłeś, natomiast od lat należę na forum do grupy, która trzyma poziom tego co pisze z tym co faktycznie występuje w rzeczywistości. Tylko tyle. Teraz niestety coraz mniej obiektywizmu w wypowiedziach wielu osób można odnaleźć, stąd i reakcja aby forum 3malo poziom i panował pluralizm.

PS.Jako ciekawostkę dodam, że  już lata temu byliśmy osądzani od czci i wiary przez rzekomych posiadaczy LG oled za pisanie, że w modelach fhd mogą pojawić się wypalenia - bo oni ich nie mają a czas i tak zweryfikować pozwolił, że to my mieliśmy słuszność .

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy wiadomo coś o zapowiedziach modeli na rok 2018 ? 

Kiedy pierwsze premiery nowych modeli od LG ? 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz tych przecieków o których wspomniał Gmeru w artykule https://hdtvpolska.com/ces-2018-koreanskie-doniesienia-temat-samsunga-lg/ to nic nie wiadomo. CES 2018 rozpoczyna się oficjalnie 9 stycznia, a w kilku dniach poprzedzających odbędą się oficjalne prezentacje producentów i wtedy będzie już wszystko wiadomo.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Otrzymalem podobno ostatnia nowa sztuke tv 65B7v z media markt. Ale chcialem sie upewnic czy to na 100% nowa a nie powystawowa. Wie ktoś jak to sprawdzic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Otrzymalem podobno ostatnia nowa sztuke tv 65B7v z media markt. Ale chcialem sie upewnic czy to na 100% nowa a nie powystawowa. Wie ktoś jak to sprawdzic?

Pierwszą opcją jest kupno uniwersalnego pilota i sprawdzenie licznika przepracowanych godzin w menu serwisowym. A drugą płatna app na telefon z androidem, który jest wyposażony w podczerwień.
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupelnie bezpłatną opcją jest  spytać w salonach lub innych nabywców jak ten Oled jest oryginalnie zapakowany...mój Phil miał plomby (plastikowe) usunięcie ich spowodowało ze nie udało by sie już spakowac tv z powrotem by był fabrycznie nowy jak od producenta tylko pudło musiało być otwierane bo karton był przecięty.Tv z ekspozycji to złom nie warty uwagi a jesli juz to po duzej obnizce..media markt rtv agd i inne maja mase tv na ekspzoycji wiec trzeba być czujnym i uwazać.Ich tez chcą sie pozbyć.A sa dotykane paluchami i mocno wyeksploatowane.Pozdro

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z poziomu menu serwisowego można zresetować licznik godzin, więc nie jest to do końca pewna metoda, ale oczywiście warto to sprawdzić. Natomiast warto też sprawdzić stan w jakim został zapakowany OLED, a przede wszystkim taśmę zabezpieczającą i czy nie ma jakiś podejrzanych śladów sugerujących, że mógł być już wcześniej otwierany.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ło kurde trochę mnie nie było a tutaj taki cyrk że omg....

Update do tego co u mnie teraz:

B7 dla was nie wypalę bo sprzedałem komuś kto miał gdzieś takie "niedoróbki" i był zachwycony-czyli przeciętny,normalny człowiek:P

C7 zostawiłem Sobie i ostro ją katuję grami i grami hdr kilka godzin dziennie.

W trybie gra i hdr mam 100 oled light i 100 kontrast. Nie zmieniam tego bo dla mnie tak jest idealnie.

Regularnie szukam bandingu i winietowania i bez problemu udaje mi się go wypatrzyć w normalnym kontencie.

Szare sceny albo lizanie ścian w niektórych grach spokojnie go obnaża. Czy widzę go jak skupiam się na grze? Raczej nie bardzo ale nigdy nie mogę się oprzeć "pokusie" by go poszukać w różnych scenach. Szczególnie gry "budżetowe" ze słabszą grafą obnażają go bardzo no...ładnie.

POWIDOKI:

U mnie to absolutny standard. I to po 15 sekundach. Jak np. w AC Origins pogrzebię w ekwipunku gdzie legendary mają ikonki żółtych kwadratów to wszystkie te kwadraty będzie widać na szarym tle bez problemu. Jak zostawię na szarym tle wtedy tv to te powidoki nie znikają nawet po kilku godzinach. Proces czyszczenia tv również ich nie wywali sam. Za to puszczony inny kontent na tym-pozbywa się ich w kilka-kilka naście sekund. Każda gra w jaką grałem jak robiłem pauzę i szedłem zrobić Sobie herbatę to zawsze zostawiała mi powidok widoczny na szarym tle. Jeśli to był czerwony kolor albo mocny żółty to powidok był widoczny nawet podczas grania jako biała chmurka przez kilka sekund.

Od pierwszego dnia zakupu tak mam i miałem na B6,B7,C7. Powidoki to absolutna codzienność u mnie. Mogę piękne fotki nawet porobić całej masy różnych gier które zostawiały mi na szarym tle powidok. Wszystkie napisy pięknie widać. Tak więc to są moje doświadczenia z powidokami na tych 3 tv. Codzienność-która zawsze znika.

Dalej-HDR game mode- dla mnie jest ultra ciemny i nie gram na nim. Gram na hdr standard. Jak ktoś nie widzi po przełączeniu z standard na game ogromnej różnicy w jasności to totalnie nie mam pojęcia jak to możliwe. Widziałem to na każdym z moich 3 oledów i potwierdza to każdy kto widział ten tv u mnie( czy też masa ludzi którzy pisali petycje do LG o przywrócenie jasności w hdr game mode-i o czym pisał też  Forbes w Swoich artykułach) więc nie jest to jakiś wymysł jednego człowieka. Dla mnie hdr gra ssie po całości i nie korzystam z niego.

I spokojnie Sobie gram na hdr standard bez wyczuwalnego (dla mnie) laga.

Ok więc temat powidoków z mojej strony jest,hdr game jest...aha co do moich ustawień. Jak pisałem jakie mam,(temp. zimna c30,kolor 70 ) to otrzymałem odpowiedzi jak to tragicznie musi u mnie wyglądać. Kilka fotek. Mi się podoba ta tragedia i raczej nie mam zamiaru już w ustawieniach nic zmieniać.Może dla niektórych za niebiesko czy coś ale mnie osobiście o wiele bardziej się podoba tak niż warm gdzie wszystko jest kompletnie żółte,niebo,chmury itp.

C7 zostawiam i męczę ja codziennie-zobaczymy co nowego się pokaże. Choć nie ukrywam że po owych przejściach mocno w głowie siedzi mi ZD9....

u83GjdPg.jpgcjej9oCg.jpgaxC51oSg.jpgTfZaCI6g.jpgZT35LSmg.jpg4eqp9zfg.jpg

Edytowane przez Yoszek
  • Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ło kurde trochę mnie nie było a tutaj taki cyrk że omg....
Update do tego co u mnie teraz:
B7 dla was nie wypalę bo sprzedałem komuś kto miał gdzieś takie "niedoróbki" i był zachwycony-czyli przeciętny,normalny człowiek:P
C7 zostawiłem Sobie i ostro ją katuję grami i grami hdr kilka godzin dziennie.
W trybie gra i hdr mam 100 oled light i 100 kontrast. Nie zmieniam tego bo dla mnie tak jest idealnie.
Regularnie szukam bandingu i winietowania i bez problemu udaje mi się go wypatrzyć w normalnym kontencie.
Szare sceny albo lizanie ścian w niektórych grach spokojnie go obnaża. Czy widzę go jak skupiam się na grze? Raczej nie bardzo ale nigdy nie mogę się oprzeć "pokusie" by go poszukać w różnych scenach. Szczególnie gry "budżetowe" ze słabszą grafą obnażają go bardzo no...ładnie.
POWIDOKI:
U mnie to absolutny standard. I to po 15 sekundach. Jak np. w AC Origins pogrzebię w ekwipunku gdzie legendary mają ikonki żółtych kwadratów to wszystkie te kwadraty będzie widać na szarym tle bez problemu. Jak zostawię na szarym tle wtedy tv to te powidoki nie znikają nawet po kilku godzinach. Proces czyszczenia tv również ich nie wywali sam. Za to puszczony inny kontent na tym-pozbywa się ich w kilka-kilka naście sekund. Każda gra w jaką grałem jak robiłem pauzę i szedłem zrobić Sobie herbatę to zawsze zostawiała mi powidok widoczny na szarym tle. Jeśli to był czerwony kolor albo mocny żółty to powidok był widoczny nawet podczas grania jako biała chmurka przez kilka sekund.
Od pierwszego dnia zakupu tak mam i miałem na B6,B7,C7. Powidoki to absolutna codzienność u mnie. Mogę piękne fotki nawet porobić całej masy różnych gier które zostawiały mi na szarym tle powidok. Wszystkie napisy pięknie widać. Tak więc to są moje doświadczenia z powidokami na tych 3 tv. Codzienność-która zawsze znika.
Dalej-HDR game mode- dla mnie jest ultra ciemny i nie gram na nim. Gram na hdr standard. Jak ktoś nie widzi po przełączeniu z standard na game ogromnej różnicy w jasności to totalnie nie mam pojęcia jak to możliwe. Widziałem to na każdym z moich 3 oledów i potwierdza to każdy kto widział ten tv u mnie( czy też masa ludzi którzy pisali petycje do LG o przywrócenie jasności w hdr game mode-i o czym pisał też  Forbes w Swoich artykułach) więc nie jest to jakiś wymysł jednego człowieka. Dla mnie hdr gra ssie po całości i nie korzystam z niego.
I spokojnie Sobie gram na hdr standard bez wyczuwalnego (dla mnie) laga.
Ok więc temat powidoków z mojej strony jest,hdr game jest...aha co do moich ustawień. Jak pisałem jakie mam,(temp. zimna c30,kolor 70 ) to otrzymałem odpowiedzi jak to tragicznie musi u mnie wyglądać. Kilka fotek. Mi się podoba ta tragedia i raczej nie mam zamiaru już w ustawieniach nic zmieniać.Może dla niektórych za niebiesko czy coś ale mnie osobiście o wiele bardziej się podoba tak niż warm gdzie wszystko jest kompletnie żółte,niebo,chmury itp.

C7 zostawiam i męczę ja codziennie-zobaczymy co nowego się pokaże. Choć nie ukrywam że po owych przejściach mocno w głowie siedzi mi ZD9....

u83GjdPg.jpg&key=4b4216b46ea088edb6668e5a6d8ed4944e743fc95199caef358295c2498d0b48cjej9oCg.jpg&key=73bfe8095551c1f2e326664e7e757431871f795def427279baf1df42ae380b0daxC51oSg.jpg&key=fd870f9a1ff4738ba3dbbfc05ae7157b1783f88aca349d14213ea5a44e9a2dbfTfZaCI6g.jpg&key=98bd302db13bf5c80dde415641862457c7c4b2ffab3074702e09426bdcdc9c1fZT35LSmg.jpg&key=86e193c2330613482505f0b9b8db6ec857aebfc1d62458b7aa53764e54b4f6194eqp9zfg.jpg&key=95675308ff3e842ab23ed8215e20a7de6e59549ef8688c723dfa18cadcfc194f
A mi wie dobrze gra w Game Mode. Nie widzę powodu aby go zmieniać na standard :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zd 9 mnie też zainteresował...ma podobno nie 1000 ale koło 620 niezaleznych punktów podswietlenia nowatorskie rozwiazanie nie strefowe tylko punktowe direct led...ale choc cena spadła troche ok 14 k na dziś   to nadal lcd (choć o najwyzszej jasnosci na rynku w Hdr) nie wiem czy warto rezygnowac z Oleda..który ma i tak lepszą czerń która Sonego powala.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Yoszek

W sumie jak masz ustawione w trybie SDR w grach oświetlenie OLED na maxa, to się nie dziwię że widzisz powidoki na szarych planszach. Stąd też zawsze sugerowałem, aby usuwać wszelkie statyczne HUDy lub obniżać ich jasność w grach, choć tu głównie miałem na myśli uniknięcie wypaleń.
Co do winietowania i bandingu - naprawdę tak często widzisz banding mając taką planszę na 5% - https://hdtvpolska.com/forum/topic/39529-lg-oled-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-z-ultra-hd-i-hdr/?do=findComment&comment=434374 ? Bo ten banding wcale nie jest taki zły u Ciebie na tym zdjęciu. Jeśli chodzi o winietowanie, to faktycznie Twój ezgemplarz jest słaby niestety (patrzę na ciemne, duże plamy po lewej stronie i winietowanie po prawej stronie) i tu mogę sobie wyobrazić, że jest to widoczne podczas normalnego oglądania w ciemnych scenach.

ZD9 według mnie nie będzie się najlepiej nadawał do gier, przede wszystkim ze względu na nienajlepszy czas odpowiedzi. Nie chciałbym grać w żadną szybką grę z czasem odpowiedzi rzędu 30ms - będzie zapewne widoczny ghosting albo smugi.

@KamilaKorneta
W piątek pisałaś, że ten wątek Cię nie interesuje i nas pożegnałaś... Już nie wspomnę, że pisałaś jakie to stransze beznadziejne buble te OLEDy są, a teraz z wypowiedzi wynika, że ponownie rozważasz kupno OLEDa.  Trochę konsekwencji by się przydało...

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak najbardziej sie zgadza ..moje pisanie to była bezmyśkna krytyka  Oleda...kazdy wie jakie ma wady i zalety.....wtraciłam sie  do wątku by odpowiedziec koledze jak rozpozanc nowy tv a innej osobie której oled nie odpowiada wspomniałam ze sama rozwazałam zakup z9 gdyby miał on być w tym momencie ale tylko hipotetycznie ...nie kupuję ani z9 ani zadnego Oleda..masz rację znikam wigilia to najlepszy moment by przepedzac i wyrzucać niepokornych z forum...masz klasę i zawsze Jestes konsekwentny.Sorry za wejscie :( dziś Panie subman w ten wątek.

Edytowane przez KamilaKorneta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Subman napisał:

@Yoszek

W sumie jak masz ustawione w trybie SDR w grach oświetlenie OLED na maxa, to się nie dziwię że widzisz powidoki na szarych planszach. Stąd też zawsze sugerowałem, aby usuwać wszelkie statyczne HUDy lub obniżać ich jasność w grach, choć tu głównie miałem na myśli uniknięcie wypaleń.
Co do winietowania i bandingu - naprawdę tak często widzisz banding mając taką planszę na 5% - https://hdtvpolska.com/forum/topic/39529-lg-oled-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-z-ultra-hd-i-hdr/?do=findComment&comment=434374 ? Bo ten banding wcale nie jest taki zły u Ciebie na tym zdjęciu. Jeśli chodzi o winietowanie, to faktycznie Twój ezgemplarz jest słaby niestety (patrzę na ciemne, duże plamy po lewej stronie i winietowanie po prawej stronie) i tu mogę sobie wyobrazić, że jest to widoczne podczas normalnego oglądania w ciemnych scenach.

Tak jak napisałem-szukam tego. Szukam scen gdzie mogę go zobaczyć. Jeden pionowy pas jest widoczny w różnych warunkach-reszta na szarych tłach. Np. w grze Dont knock Twice gdzie łazi się po domu wszystkie tapety są szare i sama gra ma szarą stylistykę-gdy patrzysz na moją planszę 5% to każdy pionowy pas nawet te ledwo widoczne był widoczne w tej grze. Normalnie byłem zszokowany. Innego takiego przypadku póki co nie uświadczyłem jak tam. Marco Polo przy tym wpada perfekcyjnie.

Ale nie powiedziałbym że jest to na poziomie mocnego przeszkadzania-spokojnie da się z tym żyć. Co do winietowania-moja plansza teraz wygląda zupełnie inaczej Ci powiem. Praktycznie codziennie wygląda inaczej:P(tak tak wiem,wariat ze mnie że codziennie Sobie plansze lubię pooglądać). I szczerze to czasem nie umiem powiedzieć czy ciemniejsze rogi ekranu to wina gry czy winietowania....

Najważniejsze że nie mam śladu tutaj po żółtym zafarbie-to był mój największy cierń.

Edytowane przez Yoszek
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KamilaKorneta

Jeśli postarasz się być bardziej obiektywna w ocenach, unikała tak skrajnych ocen i będziesz się starała pisać bardziej poprawnie po polsku (bez urazy), to nikt tu Cię nie będzie przepędzał. Ja Cię tu nie przepędzałem, a jedynie przypomniałem Twoje własne wpisy. A jeśli chodzi o Wigilę to życzę Tobie i wszystkim forumowiczom dobrych telewizorów, bez powidoków, bez bandingu, bez cloudingu, bez efektów halo z super czernią i super jasnością, no i oczywiście, a może przede wszystkim Wesołych, Zdrowych, Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia :) 

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi