Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

16 minutes ago, Miszek said:

Czyli ujęcie w Gwiezdnych Wojnach krążownika na tle czarnego nieba z gwiazdami może obnażyć tę "cechę" OLEDów?

Nie, w czerniach jest też żyleta. Wczoraj akurat oglądałem SW7 by być gotowym na premierę ósemki w środę i nie widziałem ani jednego problemu. Wcześniej oglądałem wiele innych tego typu filmów i seriali i też nic. A wypatruję mocno. Inna sprawa, że gwiezdne tło w filmach z czarnym często ma niewiele wspólnego :). Póki co widziałem te paski tylko w jednej słynnej nocnej scenie w Marco Polo, na tle nieba. Muszą zaistnieć pewne okoliczności, by to było widać. Przy założeniu oczywiście, że masz matrycę w normie, bo przy gorszej to możesz to widzieć częściej, jak przypuszczam. Ale nadal mówimy tylko i wyłącznie o ciemnych tłach grubo poniżej 20% szarości, a i każdy model ma swój czuły punkt nieco inaczej ustawiony. W meczach nie masz szans tego zobaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Miszek napisał:

Czyli ujęcie w Gwiezdnych Wojnach krążownika na tle czarnego nieba z gwiazdami może obnażyć tę "cechę" OLEDów?

Nie nie ma szans..., tylko okolice czerni... Tak jak kolega pisze w czerni będzie brzytwa.

Generalnie akceptowalne jest wsio czego nie widać na 15-20% to poniżej będzie widoczne bardzo sporadycznie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka ciekawostka - wczoraj wyjątkowo fajnie wyglądała transmisja ze skoków narciarskich na Eurosporcie - kamera z dołu w górę pokazywała skoczka na tle kompletnie czarnego nieba. Tylko czerń i wyłaniający się z niej skoczek. Jak wycięty w Photoshopie. Ot magia OLEDa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Miszek napisał:

Tak jak koledzy powyżej napisali w takich scenach z czarnym tłem, obraz na OLEDzie będzie się prezentował niesamowicie dobrze. Ja zauważyłem te "pasy" na moim C7 dopiero po 4 miesiącach użytkowania po puszczeniu ciemnej (ale nie czarnej) sceny Marco Polo, a oglądam sporo różncy filmów, w tym wieczorem. Niestety te zdjęcia co tu widzisz na forum mają nieprawidłową ekspozycję, bo te plansze w rzeczywistości są o wiele, wiele ciemniejsze. Jak chcesz zobaczyć jak w rzeczywistości to wygląda to przejdź do samego testu B7 Macieja - tam 5% plansza, na której ten banding jest największy, ma prawidłową "jasność". Kanały sportowe mają wysoką jasność, a powyżej 20% OLEDy mają już bardzo dobrą równomierność, więc takie kanały będą się bardzo dobrze przezentować.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Miszek napisał:

Również mogę potwierdzić że ta scena na Oledze wwygląda po prostu MEGA! Niebo między gwiazdami nie jest tam całkiem czarne, banding jest jednak zupełnie nie widoczny. Piszę o filmie Przebudzenie Mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ja tak trochę z innej beczki. Mam problem z ustawieniem pilota logitech harmony 600. Na pilocie mam zaprogramowane 4 urządzenia i cztery aktywności. Wszystko działa jak należy przy włączaniu urządzeń, problem występuje przy ich wyłączaniu, np gdy wyłączam akt. Watch Tv dekoder się wyłącza tv nie, w innych zestawieniach identycznie tv się nie wyłącza. Próbowałem różnych ustawień z opóźnieniami i kolejnością wyłączania urządzeń włącznie i bez rezultatów. Nie działa pilot na wyłączaniu. Ktoś miał podobne problemy z harmony na LG. ps. na tv samsung z serii "F"w podobnych zestawieniach nie było problemów   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Miszek napisał:

Witam, ja tak trochę z innej beczki. Mam problem z ustawieniem pilota logitech harmony 600. Na pilocie mam zaprogramowane 4 urządzenia i cztery aktywności. Wszystko działa jak należy przy włączaniu urządzeń, problem występuje przy ich wyłączaniu, np gdy wyłączam akt. Watch Tv dekoder się wyłącza tv nie, w innych zestawieniach identycznie tv się nie wyłącza. Próbowałem różnych ustawień z opóźnieniami i kolejnością wyłączania urządzeń włącznie i bez rezultatów. Nie działa pilot na wyłączaniu. Ktoś miał podobne problemy z harmony na LG. ps. na tv samsung z serii "F"w podobnych zestawieniach nie było problemów   

A HDMI CEC jak masz pomiedzy urządzeniami "zgrane"?

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obydwie opcje w HDMI CEC są włączone, czyli SIMPLINK i AUTO POWER.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w urządzeniach? Powiem krótko mi Harmony zadziałał jak zostawiłem tylko HDMI CEC włączone w TV reszta na OFF..., bo nagle okazywało się ze urzadzenia wyłączały niby się ,ale z opoznieniami (któych nie dało się wysterować Harmony) i TV się załączał znów lub któreś z urządzeń...

Generalnie zasada jest taka jak Harmony to nie HDMI CEC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zamówienie 55b7v u kikiego z hdtv.com.pl to na tą chwilę najlepszy deal? Czy jest może gdzieś lepsza cena?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Nie umiesz znaleźć ceny w necie ?

Nie znam aktualnej ceny u kikiego i jego warunków, ale na alle.... można kupić za 6799 zł.

Sam Sobie odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, bcpl napisał:

Czy zamówienie 55b7v u kikiego z hdtv.com.pl to na tą chwilę najlepszy deal? Czy jest może gdzieś lepsza cena?

Na allegro poszukaj: https://allegro.pl/listing?string=OLED55b7v&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-ele-1-3-1003

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątek jest o OLED55B7V , więc myślę, że w podanym linku nie ma tego modelu  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie odnośnie ASBL ... ta funkcja jest domyślnie włączona na stałe? Zauważyłem delikatne zmiejszenie jasności przy statycznych obrazach po kilkudziesięciu sekundach ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odb.osobisty co o tym myślicie? https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/1mJO/

Kontaktowałem się z tym gościem i mówi, że te sztuki pochodzą ze sklepu "Świat Telewizorów", a wiadomo jaką mają opinię. Wcześniej miał 65B6, niby nowy za 7k, a później przyznał się, że ma wgniecenie na spodzie ramki. Ogólnie - lepiej omijać szeroki łukiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, pupil napisał:

Odb.osobisty co o tym myślicie? https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/1mJO/

Jak odbiór osobisty to jesteś ugotowany, bo nie będziesz mógł zwrócić TV jak coś z nim będzie nie tak. Wątpię żebyś na tym odbiorze był w stanie dokładnie obejrzeć TV, zapuścić plansze testowe, poszukać wypaleń, martwych pikseli, ocenić banding na planszy 5%. Lepiej odpuścić i kupić normalnie online, z możliwością 14 dniowego zwrotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, sojer2005 napisał:

Pytanie odnośnie ASBL ... ta funkcja jest domyślnie włączona na stałe? Zauważyłem delikatne zmiejszenie jasności przy statycznych obrazach po kilkudziesięciu sekundach ...

ASBL, podobnie jak ABL są włączone na stałe i w zwykłym menu ich nie wyłączycz, ani nie zmienisz ustawień. Jest możliwość wyłączenia ASBL z poziomu menu serwisowego, ale odradzam ze względu na możliwość pojawienia się wypaleń i utraty gwarancji.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Subman napisał:

Jest możliwość wyłączenia ASBL z poziomu menu serwisowego, ale odradzam ze względu na możliwość pojawienia się wypaleń i utraty gwarancji.

Ok, dzięki za odpowiedź. Na pewno nie będę grzebał w menu serwisowych ze względu na możliwość utraty gwarancji właśnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy u Was też TV nie odtwarza ścieżki dźwiękowej w formacie TrueHD?

U mnie niestety nie odtwarza formatu dźwięku TrueHD odtwarzanego wideo z kompa poprzez sieć jak i z dysku podpiętego bezpośrednio do TV. Telewizor nie rozpoznaje ścieżki dźwiękowej TrueHD

Sygnał przesyłam z TV na Amplituner po HDMI/ARC. Oprogramowanie jest najnowsze tj. 04.70.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, georg123 napisał:

Czy u Was też TV nie odtwarza ścieżki dźwiękowej w formacie TrueHD?

ARC nie obsługuje TrueHD.  Dopiero HDMI 2.1 będzie je wspierało po eARC.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Subman napisał:

ARC nie obsługuje TrueHD.  Dopiero HDMI 2.1 będzie je wspierało po eARC.

Hmm, tylko że odtwarzając plik video na kompie przesyłam sygnał video i dźwięku tj. TrueHD poprzez zwykłe HDMI (bodajże 1.4) na amplituner, a on bez problemu go rozpoznaje i odtwarza, więc chyba nie do końca jest tu problem w HDMI 2.1

Ale, jeśli tak faktycznie jest, powoduje to jedynie, że dźwięk nie jest przesyłany do Amplitunera z TV, ale sam TV powinien rozpoznawać ścieżkę TrueHD.

Nikt do tej pory nie spotkał się z tym problemem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem o tym wcześniej. U mnie to samo, nie idzie TrueHD po ARC. Zamierzam kupić dobry splitter HDMI i przesłać dźwięk do ampli i drugim do Tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzcie mi czemu oglądając coś na netfixie  trzeba o wiele więcej podgłośnić tv ,żeby cos usłyszeć ,a po chwili tak jakby dźwięk się sam przyciszał , oglądając zwykłe programy z Polsatu cyfrowego tego nie ma  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, georg123 napisał:

Hmm, tylko że odtwarzając plik video na kompie przesyłam sygnał video i dźwięku tj. TrueHD poprzez zwykłe HDMI (bodajże 1.4) na amplituner, a on bez problemu go rozpoznaje i odtwarza, więc chyba nie do końca jest tu problem w HDMI 2.1

Ale, jeśli tak faktycznie jest, powoduje to jedynie, że dźwięk nie jest przesyłany do Amplitunera z TV, ale sam TV powinien rozpoznawać ścieżkę TrueHD.

Nikt do tej pory nie spotkał się z tym problemem?

Jak podłączysz sprzęt bezpośrednio do amplitunera, to jest zupełnie inna konfiguracja. Nie wykorzystuje ARC. Wtedy nawet najbardziej podły kabel HDMI prześle bezstratne Dolby Atmos, DTS:X, TrueHD czy cotam chcesz. Generalnie to jest najlepsze wyjście, niestety wymaga żeby amplituner obsługiwał również najnowsze standardy obrazu czyli 4K, HDR, Dolby Vision. Czyli żeby był nowy i drogi.

Ktoś na avsforums pisał że mu zadziałało TrueHD przez ARC, nie wiem czy to prawda, być może trzeba mieć również kompatybilny amplituner. Faktem jest że standard ARC tego nie przewiduje bo do tego potrzeba eARC, ale może już nieoficjalnie istnieją konfiguracje które za pomocą jakichś trików sprawiają że to działa. Nie wiem, temat mnie nie dotyczy, bo mam podłe kino domowe podłączone optykiem i wszystko co wyciągam to DTS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi