Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

50 minut temu, Yoszek napisał:

Nie mogąc znieść żółtego zafarbu i bandingu katującego mi moje sceny...zakupiłem 65C7 tym razem. U Borysa.

Banding faktycznie nie jest zły, ale to winietowanie... Co się porobiło... Faktycznie coś przez ten większy uzysk, spadła jakość OLEDów :/

PS. Co zrobisz teraz z B7 ? :) Kupę kasy wydałeś na B6.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Subman napisał:

Banding faktycznie nie jest zły, ale to winietowanie... Co się porobiło... Faktycznie coś przez ten większy uzysk, spadła jakość OLEDów :/

PS. Co zrobisz teraz z B7 ? :) Kupę kasy wydałeś na B6.

Nie wiem jeszcze,na razie zastanawiam się czy odsyłać C7kę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Yoszek napisał:

Zrób długą kompensjację. Jak nie pomoże, to ja bym raczej ją odesłał i poprosił o nowy egzemplarz.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Yoszek napisał:

Długa kompensacja nic nie pomorze na winietę, to jest przypadłosc jaka jest wadą nie do zniwelowania w 100% może ciut zjaśnieje po kilkudziesięciu h pracy i kilku zwykłych 7 minut kompensacjach, zrobią się takie paski zamiast równego pola zaciemnienia.

Nie rób tej godzinnej bo ci banding wskoczy po niej i się totalnie zniechęcisz, a matryca w sumie fajna jak nie ma Bad PIXEL i jakiś dużych zażółceń to bym poczekał z 100-200h...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Yoszek napisał:

To ja proponuję na B7 motyw Tekkena i test wypalania :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Damiano85 napisał:

To ja proponuję na B7 motyw Tekkena i test wypalania :P

Hahaha, popieram :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem sobie kupić do konsoli 55 OLED, ale kurde coś mnie te posty przerażają :/ Szkoda mi też wydawać 6000 zł na TV, gdy dołożę mały procent i będę miał wymarzonego OLEDa. Na TV przez 100% czasu będzie tylko konsola PS4 Pro i Xbox One X. Nie będę oglądał filmów, ani podłączał dekodera. Myślicie, że jest sens czy raczej do samej konsoli lepiej nie, bo się szybko wypalą jakieś elementy jak mapa w GTA V itd.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rób sobie co 4 godziny przerwe zgaszaj tv na 30 min niech odsapnie, wyczyści matryce.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już za późno,zrobiłem godzinne czyszczenie i teraz mam do winietowania doszedł mi wszędzie banding.....

A tak wygląda u mnie winietowanie w ciemnych scenach,na dole najgorzej.

GYdBic3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie możecie podzielić się ustawieniami HLG HDR? Najlepiej ustawić kino(użytkownik) i tak zostawić czy jednak coś edytować w tych ustawieniach?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yoszek tak jak napisałem, będzie banding po trybie 1H(nie chcę się wymądrzać ,ale ja tu już jeśli chodzi o cykle kompensacyjne zęby zjadłem:-) by ratować syfy jakimi mnie obdarowała ruletka OLED) , ale po 4-5 cyklach 7 minut obraz się wyrówna..., spora jest ta winieta..., dla mnie nie akceptowalna Ty zdecyduj co i jak...

Poniżej przykład winiety która się ciut zmniejszyła po czasie i zwykłych kompensacjach.

IMG_3828.jpg

IMG_3851.jpg

IMG_3853.jpg

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, ma_ko napisał:

Yoszek tak jak napisałem, będzie banding po trybie 1H(nie chcę się wymądrzać ,ale ja tu już jeśli chodzi o cykle kompensacyjne zęby zjadłem:-) by ratować syfy jakimi mnie obdarowała ruletka OLED) , ale po 4-5 cyklach 7 minut obraz się wyrówna..., spora jest ta winieta..., dla mnie nie akceptowalna Ty zdecyduj co i jak...

Czyli z doświadczenia możesz napisać że banding jaki mi teraz masakruje tv po godzinnym cyklu zniknie po kilku krótkich cyklach?

Bo nie miałem wcale bandingu prawie po zakupie a teraz mam go cholera wszędzie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno się wyrównać, ja pisałem już wcześnie na podstawie własnych doświadczeń by nie ruszać trybu 1h jesli banding jest akcpetowalny.

Na winietę nie wpływa, a uwypukla cały syf który nie był widoczny do tej pory. Tak poczekaj czas i cykle kompensacji pomogą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kolejnych kilku godzinach na forum avs zdecydowałem się dać C7ce jakieś 50h aby pochodziła i jeszcze kilka automatycznych cyklów kompensacyjnych i zobaczę wtedy jak będzie się to prezentować. Mam nadzieję żę banding który wywołałem 1h cyklem zniknie-bo nie było go wcale przed tym prawie....

A zdecydowałem się poczekać bo raz że praktycznie każdy pisałaby dać te kilkadziesiąt godzin na różnych kontencie tv a dwa jak zobaczyłem te 2 fotki-out of the box i potem po 50h to wymiękłem...

Przed:

MutkNlug.jpg

Po:

xBD17KWg.jpg

Wiem wiem że to A1E ale daje mi to złudną nadzieję że może u mnie będzie lepiej.... myśl o wysyłaniu na mój koszt tv z powrotem mnie troszkę dobija.

Otrzymałem odp także od LG odnośnie żółtych plam na B7ce.

W skrócie-tak ma być,to normalne.Na dowód dostałem 2 obrazki. I tyle.....mimo że moje doświadczenie przekłamuje punkt 3 bo u mnie wszędzie to widać-każdy widział tutaj moje fotki.

8xvlNZmg.png0xHGOHCg.png

Edytowane przez Yoszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 12/4/2017 at 2:23 PM, efel said:

Jak masz takie zdjęcia tego samego egzemplarza, pokazujące dwa skrajne przypadki do dawaj. Może niektórym uzmysłowi się bezsens cykania fotek i porównywania ich ze sobą.  

Pyknięte przed chwilą na moim B7V po 500-1000 godzin działania (nie mam obecnie jak wejść do menu serwisowego).

Wersja najciemniejsza - to i tak 2-3x jaśniej niż to co widać "na żywo", a jest to skalibrowany tryb do jasnego pomieszczenia:

51a.JPG.2691ca3e070d1930d2335a35f2fbef48.JPG

Te same ustawienia TV, tylko aparat z podbitą bardzo mocno ekspozycją:

52a.JPG.69c4a8b4b95bcdc5f01613468156de0a.JPG

Nadal nie wygląda to źle, prawda?

No to teraz niespodzianka - inne ustawienia TV (skalibrowany tryb do ciemnego pomieszczenia) + ekstremalnie podbita ekspozycja w aparacie z dodanym balansem bieli):

53a.JPG.f26de2b2f6e02715276851a107fdd2c9.JPG

Zasadniczo jak już pisałem 5% w jednym telewizorze to może być zupełnie co innego niż w innym egzemplarzu, do tego różnice w aparatach i ich ustawieniach, ustawieniach samego telewizora, tego czy jest skalibrowany czy nie oraz pod jaki tryb... nijak to porównać. Jedyne co te zdjęcia sumarycznie pokazują, to że idealnej jednorodności nie ma, ale skala problemu jest zależna od jego wydumania.

Co mogę jedynie dodać, to że użytkowo po tych 500-1000 godzinach niedoskonałości obrazu widziałem na własne oczy raz - podczas testu sławetnego Marco Polo. Poza tym nigdzie. A wypatruję, wypatruję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie było podobnie, tylko ta czarna plama po lewej u góry zajmowała 25% ekranu. Po kilkudziesięciu godzinach wyświetlania dem 4K + 2 czyszczenia dostałem ten dolny obrazek:)

Piszę o tych zdjęciach @Yoszek tak wyglądał mój ekran zaraz po zakupie i po "wygrzaniu". Te zdjęcia bardzo dobrze oddają, to co widziałem oczami, nie obiektywem

Edytowane przez Barnaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, lycone napisał:

Chciałem sobie kupić do konsoli 55 OLED, ale kurde coś mnie te posty przerażają :/ Szkoda mi też wydawać 6000 zł na TV, gdy dołożę mały procent i będę miał wymarzonego OLEDa. Na TV przez 100% czasu będzie tylko konsola PS4 Pro i Xbox One X. Nie będę oglądał filmów, ani podłączał dekodera. Myślicie, że jest sens czy raczej do samej konsoli lepiej nie, bo się szybko wypalą jakieś elementy jak mapa w GTA V itd.?

Ciężko poradzić. Jeszcze nikt nie zajechał Oleda serii 7. Myślę, że jeśli będziesz zmieniał gry to raczej nic nie powinno się stać. Zależy też od ustawień obrazu. Jeśli lubisz mieć wszystko na max, obraz musi wypalać gały, to może być różnie... Zawsze możesz też zainwestować w...  Qleda :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, plast napisał:

Pyknięte przed chwilą na moim B7V po 500-1000 godzin działania (nie mam obecnie jak wejść do menu serwisowego).

Wersja najciemniejsza - to i tak 2-3x jaśniej niż to co widać "na żywo", a jest to skalibrowany tryb do jasnego pomieszczenia:

51a.JPG.2691ca3e070d1930d2335a35f2fbef48.JPG

Te same ustawienia TV, tylko aparat z podbitą bardzo mocno ekspozycją:

52a.JPG.69c4a8b4b95bcdc5f01613468156de0a.JPG

Nadal nie wygląda to źle, prawda?

No to teraz niespodzianka - inne ustawienia TV (skalibrowany tryb do ciemnego pomieszczenia) + ekstremalnie podbita ekspozycja w aparacie z dodanym balansem bieli):

53a.JPG.f26de2b2f6e02715276851a107fdd2c9.JPG

Zasadniczo jak już pisałem 5% w jednym telewizorze to może być zupełnie co innego niż w innym egzemplarzu, do tego różnice w aparatach i ich ustawieniach, ustawieniach samego telewizora, tego czy jest skalibrowany czy nie oraz pod jaki tryb... nijak to porównać. Jedyne co te zdjęcia sumarycznie pokazują, to że idealnej jednorodności nie ma, ale skala problemu jest zależna od jego wydumania.

Co mogę jedynie dodać, to że użytkowo po tych 500-1000 godzinach niedoskonałości obrazu widziałem na własne oczy raz - podczas testu sławetnego Marco Polo. Poza tym nigdzie. A wypatruję, wypatruję.

To nie kwestia "wydumania" czegoś tylko faktów, jest wiele Filmów gdzie zobaczysz te "wydumane" paski, to drugie zdjęcie to jakiś żart, tak tez potrafię zrobić każdy nawet najbardziej zwalony OLED..., to ostatnie też przeciągnięte znów w drugą stronę..., najważniejsze jest jedno nie widzisz tego ty w treściach OK nie doszukujesz też OK.

Dla mnie istotne jest twoje zdjęcie 1 i jestem skłonny widząc je uwierzyć ze w treściach jest OK.

Kalibracja do widoczności bandingu, czy zażółceń ekranu nic nie wniesie in plus... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Barnaba napisał:

U mnie było podobnie, tylko ta czarna plama po lewej u góry zajmowała 25% ekranu. Po kilkudziesięciu godzinach wyświetlania dem 4K + 2 czyszczenia dostałem ten dolny obrazek:)

piszę o tych zdjęciach @Yoszek

Trzymam kciuki że moja C7 się ogarnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na te czarne plamy zwrócić trzeba uwagę bo dają często efekt DSE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minutes ago, ma_ko said:

to drugie zdjęcie to jakiś żart, tak tez potrafię zrobić każdy nawet najbardziej zwalony OLED..., to ostatnie też przeciągnięte znów w drugą stronę..

No właśnie o tym piszę, że my wiemy jak wyżej pokazane efekty zrobić świadomie, ale spora grupa osób nie wie, robi foty i potem dramat, zupełnie niepotrzebnie, lub zachwyt, na wyrost.

Kalibracja oczywiście sama w sobie nic nie zmieni jeśli chodzi o jakość panelu, ale może zmienić efekty na zdjęciach (znowu, in plus lub in minus, w zależności od okoliczności). Pokazałem zresztą celowo dwa różne skalibrowane tryby.

Żółty czy fioletowy zafarb to oczywiście co innego i inne są jego przyczyny, no ale to widać od razu na białych tłach bez aparatu, zatem możliwość przekłamań jest tu bez porównania mniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, lycone napisał:

Jeśli 100% będzie tylko konsola, to raczej bym odradzał OLEDa, ze względu na te wypalenia, no chyba że będziesz bardzo ostrożny i uważał na te HUDy/mapy i je po prostu wyłączał lub gdy będziesz zwiększach ich przezroczystość. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu masz rację, każdy dysponuje innym aparatem innymi ustawieniami obrazu i efekt pokazywany na forach moze być odmienny, ja sam wiem po sobie ze zdjecia robione IPhonem 7+ bardzo podbijają banding..., a juz lustrzanką nie...

Ala dla mnie jest istotne co widzę na treściach, i jak widzę winietę czy banding na Marco Polo to od razu nie szukam jej na siłę w codziennosci, ale wiem tez ze na 100% jak widzę banding powyzej w szarości 20% to będzie one w wielu tresciach...

4 minuty temu, plast napisał:

No właśnie o tym piszę, że my wiemy jak wyżej pokazane efekty zrobić świadomie, ale spora grupa osób nie wie, robi foty i potem dramat, zupełnie niepotrzebnie, lub zachwyt, na wyrost.

Kalibracja oczywiście sama w sobie nic nie zmieni jeśli chodzi o jakość panelu, ale może zmienić efekty na zdjęciach (znowu, in plus lub in minus, w zależności od okoliczności). Pokazałem zresztą celowo dwa różne skalibrowane tryby.

Żółty czy fioletowy zafarb to oczywiście co innego i inne są jego przyczyny, no ale to widać od razu na białych tłach bez aparatu, zatem możliwość przekłamań jest tu bez porównania mniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minute ago, Subman said:

Jeśli 100% będzie tylko konsola, to raczej bym odradzał OLEDa, ze względu na te wypalenia, no chyba że będziesz bardzo ostrożny i uważał na te HUDy/mapy i je po prostu wyłączał lub gdy będziesz zwiększach ich przezroczystość. 

A ja bym brał mimo wszystko, bo jednak input lag i jakość obrazu jest diabelsko dobra. U mnie w domu granie to 50% używania TV obecnie, pewnie 3-6h dziennie, i póki co nawet powidoku nie było. A w razie "w" zawsze jest gwarancja, ta polska o ile mi wiadomo ciągle obejmuje również potencjalne wypalenia.

1 minute ago, ma_ko said:

Ala dla mnie jest istotne co widzę na treściach, i jak widzę winietę czy banding na Marco Polo to od razu nie szukam jej na siłę w codziennosci, ale wiem tez ze na 100% jak widzę banding powyzej w szarości 20% to będzie one w wielu tresciach...

Pełna zgoda, zasadniczo od 10% w górę można już gołym okiem problemy wypatrywać, a jak coś widać na 20% i wyżej to uciekałbym daleko od tego ekranu.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi