Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, pawelll napisał:

Cykanie i porównywanie nie będzie bezsensowne jeśli zostaną ustalone warunki ekspozycji i ustawień TV przy których będą robione.

A różnice pomiędzy poszczególnymi aparatami? A różnice oświetleniowe? Żeby to jakoś porównać z sensem musiałbyś kilka egzemplarzy ustawić w pokoju obok siebie, podłączyć, zaktualizować do tej samej wersji firmware, skalibrować w ten sam sposób,  uruchomić tą samą planszę i dopiero. Takie porównywanie cykanymi fotkami to tylko strata czasu i w ogóle nie wiem czemu ma służyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnice między aparatami powinny być pomijalne. Kilkadziesiąt lat temu między innymi po to zestandaryzowano trzy podstawowe parametry ekspozycji. Robiłem zresztą takie porównania kilka lat temu.

Oświetlenie? Oczywiście różnice będą, ale jeśli będzie umowa na - "b. ciemny pokój w nocy" to nie będą one znacząco wpływać. Po to proponowałem wcześniej aby foto było w formacie 2:3, z wypełnieniem ekranem na 100% klatki w poziomie. Wtedy na górze i na dole będzie widoczna ściana- i będzie można ocenic na ile tło jest ciemne.

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pawell

Nadal nie wiem podstawowej rzeczy: po co? Bardzo ciemny pokój w nocy, to za mało konkretna wskazówka. Przy poziomach świecenia które chcesz złapać dioda tunera/odtwarzacza czy innego sprzętu rozjaśni Ci pokój w stopniu zaburzajacym wynik. W dodatku chcesz porównywać ściany? Jeden będzie miał brązową, inny białą, a jeszcze kto inny za TV będzie miał powieszone arrasy. No sorry, nijak mi się to kupy nie trzyma i nie pokaże niczego nowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, efel napisał:

rozjaśni Ci pokój w stopniu zaburzajacym wynik

Myślę, że nie masz racji ale nawet gdyby tak było to należałoby uznać, że generalnie problem jest sztucznie rozdmuchany i dokumentowany w sposób znacznie go przejaskrawiający.

19 minut temu, efel napisał:

W dodatku chcesz porównywać ściany? Jeden będzie miał brązową, inny białą, a jeszcze kto inny za TV będzie miał powieszone arrasy. No sorry, nijak mi się to kupy nie trzyma i nie pokaże niczego nowego

Rozumiem, że chcąc wykazać że "gadam bez sensu" sprowadzasz sprawę ad absurdum, ale myślę, że doskonale wiesz o co chodzi. I kolor ścian nie ma tu nic do rzeczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, pawelll napisał:

Rozumiem, że chcąc wykazać że "gadam bez sensu" sprowadzasz sprawę ad absurdum, ale myślę, że doskonale wiesz o co chodzi. I kolor ścian nie ma tu nic do rzeczy :)

Przepraszam, że tak to zabrzmiało. Serio nie wiem o co Ci chodzi. Co takie zdjęcia robione w domowych warunkach przez różne osoby mają pokazać? Skali problemu raczej nie złapiesz, bo tutaj na forum jest jakiś promil użytkowników oledów. Różnice między poszczególnymi egzemplarzami są oczywiste, to że banding występuje na każdym egzemplarzu to też norma. Serio pytam: po co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po to, żeby niektórzy spali spokojnie (albo wręcz przeciwnie), żeby ktoś kto ma wątpliwości czy jego egzemplarz jest w miarę OK czy nie mógł wrzucić taką "znormalizowaną" fotkę na forum i zapytać o opinię. Inaczej stale będą dyskusje kto ma lepiej kto ma gorzej oparte o kompletnie nieporównywalne dane.

Oczywiście nie da się uzyskać 100% porównywalności (głównie z powodów które wymieniłeś) ale na pewno będzie lepiej niż jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to zacznijcie jak już robić zdjęcia to raczej w zbliżonych ustawieniach samego panelu (tzn tryb i oświetlenie w okolicach 40-45) i oczywiście warunki w pokoju zbliżone do ciemnych a czemu to proszę poniżej różnica tryb ISF jasny domyślny/ tryb ciemny jasność zbita do 45..

IMG_3812.jpg

IMG_3813.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Tomek1977 napisał:

Sam Ci pociągnął tą aktualizację? Na stronie nadal 04.70.10

Tak. Sam pociągnął. 04.70.30 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi również dziś pobrał aktualizację przez wifi.

Nie wiem jak mam napisać to co myślę bo raczej jest to sytuacja niemożliwa wręcz. Jeszcze przed aktualizacją po 10 dniach użytkowania zauważyłem że telewizor obniżył jasność panelu (wrażenie niższego kontrastu)wcześniej obraz był bardziej żywy czerń była czarna ,teraz na identycznych ustawieniach, identycznych warunkach oglądania obraz ma odbicia pokoju na ekranie (wcześniej nie było nić widoczne )czerń wyraźnie straciła na jakości.Oszczedzanie energii mam wyłączone, pokój dość ciemny i widać że panel pracuje z mniejszą jasnością (kontrastem)Jest możliwe że jasność panelu spadła? Nie ma pomysłu ale nie jest to mój pierwszy Oled i widzę na gołe oko że coś nie tak.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia ‎2017‎-‎11‎-‎29 o 09:13, jim1990 napisał:

Decyzja podjęta. Zwracam moją B7 ;/. Chciałem zapytać czy w związku z tym że robiłem aktualizację z ver. 3.60 do 4.70 powinienem przed zwrotem przywrócić ustawienia fabryczne?

Jak wygląda zwrot tv kupionego na Allegro? Czy przed wysłaniem samego telewizora muszę wysłać sprzedawcy listownie pismo odstąpienia od umowy, poinformować go np telefonicznie? Wcześniej korzystałem jedynie ze zwrotu w dużych sklepach, gdzie wszystko działo się za pośrednictwem ich prywatnej strony internetowej, a nie Allegro.

I czy ma to jakieś znaczenie, że w przeciągu tygodnia posiadania B7, testowałem go i oglądałem filmy przez łączny czas około 15 godzin, a folia w którą zawinięty był telewizor jest trochę porwana?

Napisz proszę jak procedura wyglądała tego zwrotu. Przyjęli ? Co z tymi 15 godzinami użytkowania ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, cureman napisał:

Mi również dziś pobrał aktualizację przez wifi.

Nie wiem jak mam napisać to co myślę bo raczej jest to sytuacja niemożliwa wręcz. Jeszcze przed aktualizacją po 10 dniach użytkowania zauważyłem że telewizor obniżył jasność panelu (wrażenie niższego kontrastu)wcześniej obraz był bardziej żywy czerń była czarna ,teraz na identycznych ustawieniach, identycznych warunkach oglądania obraz ma odbicia pokoju na ekranie (wcześniej nie było nić widoczne )czerń wyraźnie straciła na jakości.Oszczedzanie energii mam wyłączone, pokój dość ciemny i widać że panel pracuje z mniejszą jasnością (kontrastem)Jest możliwe że jasność panelu spadła? Nie ma pomysłu ale nie jest to mój pierwszy Oled i widzę na gołe oko że coś nie tak.

To co opisujesz wygląd jak jakieś science fiction. Nie słyszałem jeszcze by komuś jasność spadła lub były problemy z kontrastem. Takie rzeczy to się nawet w pierwszej generacji oledów nie działy... 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Damiano85 napisał:

To co opisujesz wygląd jak jakieś science fiction. Nie słyszałem jeszcze by komuś jasność spadła lub były problemy z kontrastem. Takie rzeczy to się nawet w pierwszej generacji oledów nie działy... 

No widzisz,ja sam widzę różnicę w jakości na oko .Nie wiem jaki sens by pisać jakieś wymyślone sprawy.

Po prostu myślę że po tych wszystkich moich pozytywnych komentarzach (zbyt szybko ) dochodzę do wniosku że z całym szacunkiem ale ta technologia to jedna duża loteria .Piszesz mi że że takie rzeczy się nie zdarzały. Ja sam kupiłem wcześniej oleda który po wyjęciu z pudełka miał zepsuty kontrast i sprawa wyglądała podobnie .

Obraz powinien być mocny i czerń w nocy czy wieczorem powinna być za[beeep]ista ,uwierz mi że już nie jest (mimo że wyłączyłem oszczędzanie energi)w ciemnych scenach brak szczegółów (gdzie wcześniej było super ,ten sam film na Netflix) 

Jeden Oled po wyjęciu z pudełka miał wartość dźwięku fabrycznie ustawiony na 90 po uruchomieniu telewizora grał mono .Drugi miał ewidentne problemy z kontrastem i pasy pionowe na matrycy .Teraz ta historia (ten telewizor zostawię no chyba że coś jeszcze padnie to wezwie się serwis)Widać że kontrola jakości w LG to podobnie jak Samsung loteria.Wszystkie egzemplarze kupione w De .

Piszę fakty,na sprzęcie się znam i umiem od ręki stwierdzić że coś się zmieniło w jakości obrazu.To nie SF tylko fakty czy ktoś chce czy nie .Kupujesz tv Premium i potem dostajesz zbiór niespodzianek..

• Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam pytanie do posiadaczy Xbox X, konsola jest cicha ale o co chodzi z tym tykaniem. Nie wiem jak to opisać ale konsola nie wydaje mocnego szumu, jest cicha ale podczas intensywnej pracy słychać takie bardzo szybkie tykanie, rzężenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Michadex napisał:

Panowie mam pytanie do posiadaczy Xbox X, konsola jest cicha ale o co chodzi z tym tykaniem. Nie wiem jak to opisać ale konsola nie wydaje mocnego szumu, jest cicha ale podczas intensywnej pracy słychać takie bardzo szybkie tykanie, rzężenie.

To chyba nie ten dział ;-) ? Przyznam szczerze, że sam nie doświadczyłem takich odgłosów w mojej konsoli. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Michadex napisał:

Jedyne co mi przychodzi na mysl to dzwieki z twardego dysku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Michadex napisał:

Sprawdź czy masz oszczędzanie energii włączone, to jest normalne jak masz włączone na on 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, cureman napisał:

oszczędzanie energii

Mam ustawiony na oszczędzanie energi, chodzi o to aby zmienić na instant-on ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Michadex napisał:

Mam ustawiony na oszczędzanie energi, chodzi o to aby zmienić na instant-on ?

Tak myślę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, cureman napisał:

Tak myślę 

Dzięki za podpowiedź ale bez zmian, ta opcja chyba odpowiada tylko za stan w którą konsola przechodzi gdy ja wyłączysz. Albo się Całkiem wyłączy (tryb oszczędzania energi), albo przechodzi w tryb uśpienia (instancji on). Wiesz coś więcej na ten temat ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne to cewki.

ponawiam pytanie, czy macie problem ze snieżeniem w Dolby Vision na Netflixie?

Nie.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do mojego tv.Specialnie czekałem teraz do nocy by sprawdzić moje urojenia ..no i na Netflix ciemne sceny bez szczegółów. Pierwsza plansza gdzie jest tytuł filmu plus opis na dole była i po rogach smoliscie czarna ! U mnie to wygląda jak czerń na tanim LCD!  To gorsze odbija się wszystko na ekranie gdy jest jakaś ciemna scena (specjalnie oglądałem filmy i sceny które już widziałem wcześniej! )Sam telewizor wygląda jak by kontrast się zmniejszył i teraz obraz nie rozprasza odbić na ekranie .Jasne sceny jeszcze jakoś dają radę ale już sceny nocne (wcześniej były świetne plus Hdr) teraz wyglądają jak na LCD. Minęło 2 tygodnie od kupna i nagle stała się taka sytuacja ! )SAM Z SIEBIE padł kontrast ?Przecież to są jakieś czary mary ! 

Ustawienia fabryczne nadal nic nie dają. Aktualizacja najnowsza zrobiona .Przecież to jest niemożliwe by telewizor sam od siebie nagle pogorszył jakość obrazu ! 

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minutes ago, cureman said:

Wracając do mojego tv.

Nie przestawił ci się poziom czerni z niskiego na wysoki? Bo to co opisujesz tak wygląda. Sprawdź w opcjach.

Jeśli to nie to, to jak puszczasz tego Netfliksa? Apką w tv czy z jakiegoś urządzenia? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, cureman napisał:

Wracając do mojego tv.Specialnie czekałem teraz do nocy by sprawdzić moje urojenia ..no i na Netflix ciemne sceny bez szczegółów. Pierwsza plansza gdzie jest tytuł filmu plus opis na dole była i po rogach smoliscie czarna ! U mnie to wygląda jak czerń na tanim LCD!  To gorsze odbija się wszystko na ekranie gdy jest jakaś ciemna scena (specjalnie oglądałem filmy i sceny które już widziałem wcześniej! )Sam telewizor wygląda jak by kontrast się zmniejszył i teraz obraz nie rozprasza odbić na ekranie .Jasne sceny jeszcze jakoś dają radę ale już sceny nocne (wcześniej były świetne plus Hdr) teraz wyglądają jak na LCD. Minęło 2 tygodnie od kupna i nagle stała się taka sytuacja ! )SAM Z SIEBIE padł kontrast ?Przecież to są jakieś czary mary ! 

Ustawienia fabryczne nadal nic nie dają. Aktualizacja najnowsza zrobiona .Przecież to jest niemożliwe by telewizor sam od siebie nagle pogorszył jakość obrazu ! 

Oprócz ustawień, sprawdź jeszcze inne źródła sygnału oczywiście. Jeśli znajdziesz przyczynę, daj znać co było. Takie świąteczne cuda nie dzieją się często... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, cureman napisał:

Mnie robiła się pixeloza podczas grania czasem. Subman słusznie zauważył że może być kabel hdmi walnięty. I tak faktycznie było. Po wymianie na hdmi 2.0 już się to nie powtórzyło, a przy okazji wydaje mi się że obraz mam po tej operacji jaśniejszy. Tzn, wcześniej nie byłem w stanie zagrać przy jasności ustawionej na 75 bo było zbyt ciemno, a obecnie mam ustawione 65.

Edytowane przez Tomek1977

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi