Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

6 hours ago, ma_ko said:

Na 100% zobaczysz powidok na 5%..., ale problematyczny będzie gdy pokaże się na np? czerwonej planszy. Plusem jest to ze kompensacja sobie z tym poradzi...

No nie wiem, od kiedy mam oleda poluję na jakiś powidok, póki co bez efektu. Zazwyczaj sprawdzam po 2-4h sesji grania, próbowałem różnokolorowe plansze oraz szare od 5% do 20%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosty test na powidoki..., wystarczy pogrzebać ciut dłużej w menu, i powidok pokaże się na szarości na 100%.., ale znikają po czasie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, ma_ko napisał:

Prosty test na powidoki..., wystarczy pogrzebać ciut dłużej w menu, i powidok pokaże się na szarości na 100%.., ale znikają po czasie...

Wszystko zależy od ustawienia Oświetlenia Oled. Im wyżej tym większa szansa na powidok. Przy ustawieniach na noc możesz siedzieć w menu ile chcesz i powidoku raczej nie zobaczysz. Ja przynajmniej nie wywołałem ani w menu ani w żadnej grze. Oświetlenie Oled używam przy graniu ok 40-50. Kontrast standard, kolor 55. Temperatura barw 45. Ostrość, Kontrast dynamiczny i tak dalej - wszystko zero/wył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, plast napisał:

No nie wiem, od kiedy mam oleda poluję na jakiś powidok, póki co bez efektu.

Witam.

Bardzo ciekawe polowanie :-) .

Ja ... cieszę się zajefajnym obrazem oglądając filmy.

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, szra_ma napisał:

Czym czyścicie ekran? Bo mam odcisk malej dłoni na samym środku<_<

Ja czyszczę takimi jednorazowymi ściereczkami Reinston z celulozy, nasączone specjalnym płynem, oczywiście bezalkoholowym. Jest na nim wyraźna informacja, że moża czyścić ekrany LCD, OLED i plazmy, więc jest bezpieczny.

• Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamiętam to LG zaleca czyścić lekko nawilżona ściereczką. Oczywiscie coś delikatnego tj. mikrofibra.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

• Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekkie nawilżenie mikrofibry najłatwiej uzyskać spryskujac ją wodą (zdemineralzowaną) że spryskiwacza. Jest to bezpieczne. Ja zazwyczaj czyszczę chusteczkami do okularów. 

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy jest sens (jakie zmiany na plus?)aktualizować b7 do najnowszego softu?.

Przez tv nie widzi aktualizacji ,nie mam w domu pc .Czy dużo tracę oglądając na starym sofcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, cureman napisał:

Mam pytanie czy jest sens (jakie zmiany na plus?)aktualizować b7 do najnowszego softu?.

Przez tv nie widzi aktualizacji ,nie mam w domu pc .Czy dużo tracę oglądając na starym sofcie?

Tutaj masz dokładnie napisane co najnowszy fm(niemal) robi. Zakładam że angielski nie jest problemem:)

Edytowane przez Yoszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, pawelll napisał:

Lekkie nawilżenie mikrofibry najłatwiej uzyskać spryskujac ją wodą (zdemineralzowaną) że spryskiwacza. Jest to bezpieczne. Ja zazwyczaj czyszczę chusteczkami do okularów. 

Zdecydowanie odradzam czyszczczenie ekranu chusteczkami do okularów, bo zawierają one alkohol ! Ja mam takie chusteczki W5 i jest tam wyraźna informacja, aby nie używać ich do czyszczenia ekranów LCD, a co dopiero OLED czy też plazma.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurczę. Od 9 lat systematycznie niszczę swoją plazmę, tudzież kilka monitorów. Tyle że nieskutecznie. 

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, cureman napisał:

1 listopada przetłumaczyłem wszystko to co zauważył Vincent w wersji 4.70.10: https://hdtvpolska.com/forum/topic/39529-lg-oled-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-z-ultra-hd-i-hdr/?do=findComment&comment=428908

Firmware 4.70.30 usunął problem z HDRem na youtube. Link do tego softwar'eu podałem co najmniej dwa razy już w tym wątku.

Link do wersji 4.70.30: http://su.lge.com/GlobalSWDownloadCdn.laf?IMG=/201711/starfish-dvb-secured-m16p-571.drto.m16p-57113-04.70.30-prodkey_nsu_V3_SECURED.epk

8 minut temu, pawelll napisał:

O kurczę. Od 9 lat systematycznie niszczę swoją plazmę, tudzież kilka monitorów. Tyle że nieskutecznie. 

W instrukcji do OLEDa jest wyraźnie napisane, aby pod żadnym pozorem nie stosować do czyszczenia płynów zawierających alkohol ponieważ  grozi to uszkodzeniem panelu. Jak coś się stanie z panelem i będziesz to reklamował czy to w ramach gwarancji czy też rękojmii, to będą mogli odmówić naprawy i będą mieć rację. Nie proponuje się takich rzeczy publicznie na forum !

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do czyszczenia używam ściereczkek z mikrofibry. Przecieram ekran delikatnie raz na tydzień lub dwa z kurzu. Nie używam żadnych płynów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do którego portu hdmi najlepiej podpiąć konsole, ma to jakieś znaczenie tak jak czasami w innych tv ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem napisać nie posiadam w domu pc by wgrać na USB Soft.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Michadex napisał:

Do którego portu hdmi najlepiej podpiąć konsole, ma to jakieś znaczenie tak jak czasami w innych tv ?

Bez znaczenia. Każdy z portów przyjmuje sygnał UHD. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, Subman napisał:

W instrukcji do OLEDa jest wyraźnie napisane, aby pod żadnym pozorem nie stosować do czyszczenia płynów zawierających alkohol

Zrobił się mały OT ale żeby zamknąć temat.

Sposób czyszczenia powinien być adekwatny do potrzeb. Jeśli jest to tylko kwestia kurzu to nie ma powodu stosowania czegoś poza mikrofibrą nawilżoną wodą. Gorzej gdy są inne zanieczyszczenia. Kiedyś czyściłem koledze plazmę (chyba VT50) zapaćkaną najpierw przez dzieci w trakcie imprezy urodzinowej 4 latka (tort, czekolada, kurczak, napoje - to wszystko było na rękach) a potem właściciel próbował to czyścić płynem do szyb (i to jakimś "ekologicznym" bezalkoholowym). Nie było szans na zmycie tego bez alkoholu - tyle że IPA na mikrofibrze. Zajęło mi to chyba ze 2 godziny :)

Ten zapis o alkoholu w instrukcji nie jest niczym innym jak asekuracją producenta- na rynku jest tyle różnych preparatów alkoholowych (i rodzajów alkoholu), że nie sposób powiedzieć jak powłoki ekranu zareagują na każdy z nich. Więc najlepiej powiedzieć nie wolno. Chusteczki do okularów są o tyle najbezpieczniejsze, że są testowane pod kątem wpływu na powłoki antyrefleksowe na szkłach okularowych i "plastik" szkieł (jeśli może być plastikowa stolarka okienna to mogą być i plastikowe szkła :) ).

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, cureman napisał:

Zapomniałem napisać nie posiadam w domu pc by wgrać na USB Soft.

No to kiepsko, bo niestety z automatu bardzo często aktualizacje nie idą. Dodali nowy tryb technicolor, który ustawienia bierze z trybu ISF Dark, ale tryb ma włączone wyostrzanie krawędzi. Poza tym poprawili ngradację ciemnych obszarów co zmniejszyło posteryzację i makrobloki w tych obszarach, poprawili płynność odtwarzania materiałów 24p (wg. Vicenta jest teraz tak dobra jak na Sony A1), usunęli pewne problemy z deinterlacem (to istotne podczas oglądania sportu np. na nc+) i odali wsparcie Dolby Atmos przez HDMI.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Subman napisał:

No to kiepsko, bo niestety z automatu bardzo często aktualizacje nie idą.

Idą, idą. Kwestia czasu. Najczęściej trzeba jednak sobie trochę poczekać... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikrofibra nawilżona lekko wodą jest ok, choć nie wiem czy nie pozostaną wtedy smugi. Natomiast w przypadku tak mocno zabrudzonych ekranów jak tort, czekolada itp. to ja bym zawsze najpierw próbował specjalnych środków czyszczących do telewizorów, które można znaleźć w marketach. Ja czysczę tym Reinston i mogę polecić - nie pozostawia żadnych smug i na pewno dałby sobie też radę z "odciskiem małej dłoni" :) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze musi być odpowiednia mikrofibra http://www.detailer.pl/blog/2010/12/troche-wiecej-na-temat-mikrowlokien/

Po drugie woda (zdemineralizowana lub destylowana) a po trzecie wody musi być odpowiednio mało (czyli napylanie a nie moczenie).

To akurat wiedza nabyta od syna, który stosuje takie metody przy samochodzie (znany problem plastików "piano black").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, pawelll napisał:

Po pierwsze musi być odpowiednia mikrofibra http://www.detailer.pl/blog/2010/12/troche-wiecej-na-temat-mikrowlokien/

Po drugie woda (zdemineralizowana lub destylowana) a po trzecie wody musi być odpowiednio mało (czyli napylanie a nie moczenie).

To akurat wiedza nabyta od syna, który stosuje takie metody przy samochodzie (znany problem plastików "piano black").

Freak detailingowy :-)  jak tak to witam w klubie :-) taa, piano black i mikro fibry do niego to taki stres test mikrofibry...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję szanowni koledzy za wszelką pomoc. 

Mam jeszcze pytanie w zakładce proporcje ekranu wybrać oryginał czy 16-9 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, cureman napisał:

Dziękuję szanowni koledzy za wszelką pomoc. 

Mam jeszcze pytanie w zakładce proporcje ekranu wybrać oryginał czy 16-9 ?

Oryginał i Skanuj na wł. Wydaje mi się że opcja 16:9 może rozciągnąć materiały 4:3. Pewien jednak nie jestem bo takowych nie oglądam. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi