Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Subman napisał:

Napisz raczej w co planujesz grać i czy w jedną grę, czy w różne. OLED to najlepszy telewizor do gier pod względem jakości obrazu (kontrast), szybkości matrycy (zero ghostingu), niskiego input laga, dobrych kątów, itd. Także nie zrażaj się do OLEDa. Tylko grając będziesz musiał baczniej uważać jak grasz. Co do grubości telewizora, to super-cienki panel jest wadą, ale tylko przy instalacji. Jak już jednak uda Ci się zainstalować i nie złamiesz panelu, to potem już jest tylko sama zaleta ;) 

Planuję grać w World of Tanks, Gearsy i Forza. Na razie na Xbox One S, bo czekam na Xa z większym Hdd. Teraz zaczynam swoje żale:

1. Obraz w 4K youtube na dobrych filamch rakieta.

2. Mam oprogramowanie 3.60 i po sprawdzeniu nic nie wspomina o 4.70

3. Kursor zawsze płynnie.

4. Podałeś mi filmiki i to sporo ale prześlij proszę obrazy tego co zazwyczaj pokazujecie na forum te 5%, 10 itd. to co się sprawdza te pasy.

5. Ilość opcji to przesada, znasz może miejsce gdzie ludzie podają parametry ( kontrast, oled, jasność, kolory itp. ) do konsoli Xbox, do kompa, do netflixa, do filmow z kompa.

6. Martwi mnie to ze jak było menu konsoli to pozmieniałem wartości oled, kontrast ale po uruchomienu czołgów te wartości były inne

7. Sugerowane było Oled 60, jasność 49, kontrast 90 ale w ciemnych miejscach czołgi nie miały detali bo za ciemno dlatego szukam stron z ustawieniami.

Na razie tyle, ale to będzie wierzchołek góry lodowej.

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Tomek1977 napisał:

Trochę tak ..Ale.. Ja zgłosiłem problem z moim tv po 1,5 roku i samsung wziął reklamację na klatę. Tyle że ja nie miałem czasu na to itd.. zorientowałem się dokładnie dwa dni po gwarancji.. i co? dziś miałbym nadal samsunga lub musiał wyłożyć 12tyś. Tak zwrócił mi ubezpieczyciel 10 tyś. Przy lg nie kupowałem przedłużonej. Po tym co czytam, jak ma coś wyjść to wyjdzie w ciągu 24 miesięcy. Myślę że oledy stanieją i za 1,5 roku sprzedam i kupię większy.Taki plan:)

mam pro. To co mam zrobić?

Mam takie info na ps4 przy ustawieniu rgb na automatyczny: Ze względu na ograniczenia standardu hdmi 2.0 co do szybkości przesylania sygnału podczas wyświetlania zawartości 4k hdr przy częstotliwości 60Hz zamiast formatu rgb zostanie użyty format YUV422 lub YUV420

Co do hdra poziom czerni musi być na niski. W sdr wysoki na tv a konsola auto-czyli rgb full się ustawia.

5 minut temu, Damiano85 napisał:

Na Xbox One X nie widzę różnicy w jasności między trybem technicolor i game mode. Różnica w jasności jest jedynie w HDR. Nie ma też utraty detali w czerniach.

Gwarantuję że jakieś 5-10% ciemniejszy niż technicolor. Odpal jakąś tapetę z masą detali i dużą ilością białego. I zobacz jak ciemnieje wszystko. Testowałem długo to i na 100% jest ciut ciemniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Subman napisał:

Subman zainstalowałeś ten soft bez problemu i po wgraniu również problemów nie było?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie warto kalibrować tryb gra skoro tam jest sporo mniej ustawień ? Czy po prostu skalibrować isf na dzień/na noc i grać na Xboxie na tych ustawieniach ? Czy input lag po wyłączeniu wszystkich ulepszaczy będzie mimo wszystko gorszy niż w trybie gra?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Yoszek napisał:

Co do hdra poziom czerni musi być na niski. W sdr wysoki na tv a konsola auto-czyli rgb full się ustawia.

Gwarantuję że jakieś 5-10% ciemniejszy niż technicolor. Odpal jakąś tapetę z masą detali i dużą ilością białego. I zobacz jak ciemnieje wszystko. Testowałem długo to i na 100% jest ciut ciemniej.

Poziom czerni mam na niski i na konsoli standardwe kodowanie kolorów (auto). Na wysokim obraz jest zbyt jasny i pozbawiony w zasadzie czerni. Oświetlenie Oled w trybie gra już na 50 w ciemnym pokoju potrafi dać po oczach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, zbycho45 napisał:

Subman zainstalowałeś ten soft bez problemu i po wgraniu również problemów nie było?

Bez problemu poszedł. Wrzuciłem na USB zgodnie z instrukcją i po wrzuceniu wyświetlił się komunikat, że jest dostępna nowa aktualizacja. Po ok 5 minutach zainstalowała się, reboot WebOS i voila... update skończony i znów poprawne kolory HDR na youtube :) Dziś drugi dzień - zero jakichkolwiek problemów (CAM nc+, Netflix, youtube). Także nie sądzę, aby coś złego miałoby się dziać, tym bardziej że soft wystawiony jest na stronie LG, a telewizor podejmie się instalacji jedynie software'u podpisanego kluczem, który posiada wyłącznie LG.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, zbycho45 napisał:

Ja zainstalowałem ten i wszystko śmiga bez problemu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Damiano85 napisał:

Poziom czerni mam na niski i na konsoli standardwe kodowanie kolorów (auto). Na wysokim obraz jest zbyt jasny i pozbawiony w zasadzie czerni. Oświetlenie Oled w trybie gra już na 50 w ciemnym pokoju potrafi dać po oczach.

A jak zmieniasz auto na limited albo full to kiedy ekran na chwile gaśnie?Bo jak masz niski i na full to na 100% masz black crush,chyba że jasność masz na 58+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Yoszek napisał:

A jak zmieniasz auto na limited albo full to kiedy ekran na chwile gaśnie?Bo jak masz niski i na full to na 100% masz black crush,chyba że jasność masz na 58+

Nie wiem o czym piszesz. Na Xbox są tylko dwie opcje: standard i pc RGB. Korzystam ze standard. Konsola ma też własne plansze do kalibracji. Poziom czerni i kontrast wyglądają zupełnie normalnie. 

Edytowane przez Damiano85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo. Jak ok to  instaluję. Tak myślałem że prędzej czy później coś z HDR-em na Youtybe musieli zrobić no i jest nieoficjalny ale jak działa to trzeba naprawić!!!!! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Najgorszy77 napisał:

Planuję grać w World of Tanks, Gearsy i Forza. Na razie na Xbox One S, bo czekam na Xa z większym Hdd. Teraz zaczynam swoje żale:

Miałeś na myśli gears of war ? Jeśli tak, to z tą grą ani z Forzą nie będzie problemu. Trochę gorzej z WoT - tutaj musisz włączyć dość mocno przezroczystość HUDów, lub je wyłączyć. Jeśli się nie da to max 1,2 godziny na jednym posiedzieniu WoT. Może koledzy Yoszek i Damiano jeszcze coś podpowiedzą, bo oni grają na OLEDzie, a ja tylko na PC :) 

1 minutę temu, zbycho45 napisał:

Dzięki bardzo. Jak ok to  instaluję. Tak myślałem że prędzej czy później coś z HDR-em na Youtybe musieli zrobić no i jest nieoficjalny ale jak działa to trzeba naprawić!!!!! 

Daj znać czy poszło :) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Damiano85 napisał:

Nie wiem o czym piszesz. Na Xbox są tylko dwie opcje: standard i pc RGB. Korzystam ze standard. 

Aha to xbox,czyli masz limited rgb(standard to się nazywa na xisie) więc na tv musisz mieć niski. PS4 puszcza RGB full (czyli pc rgb w xsie) więc trzeba mieć wysoki

Edytowane przez Yoszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Subman napisał:

Miałeś na myśli gears of war ? Jeśli tak, to z tą grą ani z Forzą nie będzie problemu. Trochę gorzej z WoT - tutaj musisz włączyć dość mocno przezroczystość HUDów, lub je wyłączyć. Jeśli się nie da to max 1,2 godziny na jednym posiedzieniu WoT. Może koledzy Yoszek i Damiano jeszcze coś podpowiedzą, bo oni grają na OLEDzie, a ja tylko na PC :) 

Tak ,Gears of War. W Wocie nie ma przezroczystości Huda, a jak grasz bez niego to powodzenia, nie ma nawet celownika. Dlatego kolega w postach wcześniej pisał o zmniejszeniu Oled i kontrastu i nie ma powidoków nawet po wielu godzinach. Dlatego pytam o te ustawienia do Xa i reszty źródeł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadam może głupie pytania.. Pisaliście o ustawieniach dzień/noc.. Z tego co widzę mam tylko jeden rodzaj ustawień..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a tak z innej beczki. Udało wam się zmusić TV do współpracy z dekoderem premiumbox NC(ADV ncp4740sf)? Chodzi o konfiguracje pilota i sterowanie po HDMI.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Zadam może głupie pytania.. Pisaliście o ustawieniach dzień/noc.. Z tego co widzę mam tylko jeden rodzaj ustawień..
W trybie obrazu masz kilka profil ostatnie dwa to:
Ekspert widne pomieszczenie
Ekspert ciemne pomieszczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, mooskalik napisał:

Panowie a tak z innej beczki. Udało wam się zmusić TV do współpracy z dekoderem premiumbox NC(ADV ncp4740sf)? Chodzi o konfiguracje pilota i sterowanie po HDMI.

W trybie obrazu masz kilka profil ostatnie dwa to:
Ekspert widne pomieszczenie
Ekspert ciemne pomieszczenie

Aaaa... dzięki. Wciąż żyję samsungiem. Tam tryb expert miał dużo więcej ustawień niż inne, dlatego nawet tam nie zajrzałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 hours ago, panedek said:

Panowie warto kalibrować tryb gra skoro tam jest sporo mniej ustawień ? Czy po prostu skalibrować isf na dzień/na noc i grać na Xboxie na tych ustawieniach ? Czy input lag po wyłączeniu wszystkich ulepszaczy będzie mimo wszystko gorszy niż w trybie gra?

Spokojnie można używać skalibrowanego trybu ISF ciemny/jasny (wg preferencji) do grania, jedynie oczywiście koniecznie trzeba powyłączać wszystkie upłynniacze itd. bo mają wpływ na input laga, można sobie natomiast bezproblemowo podnieść ostrość i inne tego typu bajery wg upodobań, w końcu gra to nie film.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Subman dzięki za link do najnowszego softu, już zainstalowałem. Poprzednio miałem chyba 3.60 i nie chciałem zmieniać ze względu na problem z HDR na YT. W tym najnowszym jak na razie wszystko działa bez zarzutu. Ma on jeszcze jakieś widoczne zmiany poza trybem Technicolor? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, jaapko napisał:

@Subman dzięki za link do najnowszego softu, już zainstalowałem. Poprzednio miałem chyba 3.60 i nie chciałem zmieniać ze względu na problem z HDR na YT. W tym najnowszym jak na razie wszystko działa bez zarzutu. Ma on jeszcze jakieś widoczne zmiany poza trybem Technicolor? 

Soft 3.60 miał już problem z HDR w youtube... 

Jeżeli chodzi o nowy soft 4.70 to dodali obsługę passthrough dźwieku TrueHD i Dolby Atmos do amplitunera przez ARC. Są tam jakieś ograniczenia podobno bo nie leci Dolby Atmos nieskompresowany, tylko kompresowany, ale i tak jest lepiej niż było. Nie interesowałem się tym tematem, bo nie mam takiego amplitunera który by to obsłużył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, plast napisał:

Spokojnie można używać skalibrowanego trybu ISF ciemny/jasny (wg preferencji) do grania, jedynie oczywiście koniecznie trzeba powyłączać wszystkie upłynniacze itd. bo mają wpływ na input laga, można sobie natomiast bezproblemowo podnieść ostrość i inne tego typu bajery wg upodobań, w końcu gra to nie film.

Moim zdaniem inputlag jest w ISF wyraźnie odczuwalny. Mam zawsze wyłączone wszelkie poprawiacze. Sprawdzę dziś jeszcze raz wieczorem, bo nie jestem pewien czy TrueMotion miałem ostatnio wyłączony. W każdym razie nie dało się komfortowo grać w Forza czy Gears-y. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Damiano85 napisał:

Moim zdaniem inputlag jest w ISF wyraźnie odczuwalny. Mam zawsze wyłączone wszelkie poprawiacze. Sprawdzę dziś jeszcze raz wieczorem, bo nie jestem pewien czy TrueMotion miałem ostatnio wyłączony. W każdym razie nie dało się komfortowo grać w Forza czy Gears-y. 

Input lag w trybach ISF można zniwelować oznaczając wejście HDMI jako 'PC'. Niestety w obecnym firmware jest bug. W trybie 'PC' popsuty jest HDR (jak ja to sprawdzałem to występował okropny banding, ale inni użytkownicy raportują też wyprane kolory). 

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, efel napisał:

Soft 3.60 miał już problem z HDR w youtube... 

Jeżeli chodzi o nowy soft 4.70 to dodali obsługę passthrough dźwieku TrueHD i Dolby Atmos do amplitunera przez ARC. Są tam jakieś ograniczenia podobno bo nie leci Dolby Atmos nieskompresowany, tylko kompresowany, ale i tak jest lepiej niż było. Nie interesowałem się tym tematem, bo nie mam takiego amplitunera który by to obsłużył.

Możesz podać źródło skad wiesz o passthrough TrueHD poprzez ARC ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, efel napisał:

Input lag w trybach ISF można zniwelować oznaczając wejście HDMI jako 'PC'. Niestety w obecnym firmware jest bug. W trybie 'PC' popsuty jest HDR (jak ja to sprawdzałem to występował okropny banding, ale inni użytkownicy raportują też wyprane kolory). 

Dobrze wiedzieć. Sprawdzałeś już jak to wygląda w najnowszym firmware, w którym poprawiono już HDR na youtube? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi