Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Subman napisał:

2-3 tygodnie to trochę za mało. Na rtings dopiero właśnie po ok. 3-4 tygodniach zaczęło pojawiać się wypalenie na B6, ale tam te logo statyczne świeciło się praktycznie na okrągło 20h/7 dni w tygodniu, a Ty na pewno ten motyw miałeś przez krótki czas... Nie wiem, ale Twój przypadek jest bardzo... specyficzny.

No widzisz a tutaj te 2-3 tygodnie wystarczyły aby czerwony palący się ogień zmasakrował mi B6stkę.

7 minut temu, Tomek1977 napisał:

Yoszek - Tobie wypaliło się się menu Tekkena na b6. Rozumiem że na B7 to tylko powidoki?

Tak,na B7 powidoki. Praktycznie co nowego odpalę na nim to sprawdzam jak szybko zostawi mi powidok i jak szybko zniknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Yoszek napisał:

No widzisz a tutaj te 2-3 tygodnie wystarczyły aby czerwony palący się ogień zmasakrował mi B6stkę

Pisałeś, że ten motyw był wyświetlany przez kilkanaście minut dziennie. To i tak zbyt krótko by tak zmasakrować ekran. Teoria spiskowa, że część oledów z serii 6 miała problem z czyszczeniem matrycy może mieć w sobie odrobinę prawdy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czy i jak szybko się coś może wypalić, zależy też podobno od konkretnego egzemplarza, gdyż podobno nie w każdym telewizorze system kompensacji działa równie dobrze. Dlatego też różnie bywa z pojawianiem się samych powidoków tj. u niektórych pojawiają się one znacznie szybciej niż u innych.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie  ja też się nad tym zastanawiam co Damiano85 napisał. Druga jednak teoria jest smutniejsza: tzn. że OLEDy bardzo dobrze radzą sobie z nierównym "zużywaniem" się subpikseli przez kompsensację wyższym napięciem i działa to  znakomicie do pewnego momentu, kiedy już system kompensacji nie jest w stanie wyżej podnieść tego napięcia. I wtedy widzimy to w postaci wypaleń.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@subman Może być też tak, że obie teorie są prawdziwe. I w związku z tym wypalenia, które pojawiają się bardzo szybko są wynikiem źle działającego systemu kompensacji, a także powiązanej z tym degradacji tranzystorów czyli pojawiającym się tak zwanym voltage drift, skutkujący przesunieciem voltage treshold czyli napięcia bazowego. Czytałem swego czasu patenty LG, które dotyczyły właśnie zapobieganiu tego zjawiska i podobno wraz z każdą kolejną seria telewizory coraz lepiej sobie z nim radzą. Dlatego też seria 7 mimo takiej samej żywotności matrycy określone na 100 tyś. godzin wygląda pod tym względem znacznie lepiej od swojej poprzedniczki.

Z kolei wypalenia pojawiające się po długim czasie to już może być wynik nierownomiernego zużywania się materiału organicznego. Ciężko jednak określić jakąś granicę, chociażby dlatego, iż nie wiadomo jak wygląda proces zużywania się materiału. Podobno długotrwałe wyświetlania stałego obrazu podczas jednej sesji oglądania znacząco przyspiesza spadek żywotności tj. im dłużej trzymamy stały obraz tym coraz szybciej zaczyna się zużywać materiał organiczny i dlatego też telewizory OLED lubią zróżnicowane materiały i osoby tak oglądające często posiadają jeszcze telewizory pierwszej generacji bez żadnych wypaleń. Inaczej mówiąc wyświetlanie konkretnego stałego elementu przez łącznie taka sama ilość czasu nie zawsze zużywa matryce w takim samym tempie, a więc puszczanie w międzyczasie innego obrazu wydłuża żywotność.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Decyzja podjęta. Zwracam moją B7 ;/. Chciałem zapytać czy w związku z tym że robiłem aktualizację z ver. 3.60 do 4.70 powinienem przed zwrotem przywrócić ustawienia fabryczne?

Jak wygląda zwrot tv kupionego na Allegro? Czy przed wysłaniem samego telewizora muszę wysłać sprzedawcy listownie pismo odstąpienia od umowy, poinformować go np telefonicznie? Wcześniej korzystałem jedynie ze zwrotu w dużych sklepach, gdzie wszystko działo się za pośrednictwem ich prywatnej strony internetowej, a nie Allegro.

I czy ma to jakieś znaczenie, że w przeciągu tygodnia posiadania B7, testowałem go i oglądałem filmy przez łączny czas około 15 godzin, a folia w którą zawinięty był telewizor jest trochę porwana?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, jim1990 napisał:

Decyzja podjęta. Zwracam moją B7 ;/. Chciałem zapytać czy w związku z tym że robiłem aktualizację z ver. 3.60 do 4.70 powinienem przed zwrotem przywrócić ustawienia fabryczne?

Nie wiem czy się da usuwać aktualizacje ale na pewno nie dokonasz tego poprzez przywrócenie ustawień fabrycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jak cała procedura zwrotu przebiegała i na co należy zwrócić uwagę. Ja właśnie odebrałem swój egzemplarz. Raczej pakowany fabrycznie, u góry tylko jedna taśma, w środku wszystko pozawijane i widac że nie było odklejane chyba że są fachowcami pakowarskimi. Na szybko mogę powiedzieć bo jestem już w pracy. Spasowanie obudowy do panelu wszedzie takie samo, ale grubość telewizora okreslam jako wadę a nie zaletę. Strasznie się gibie, za duża tafla a cienka. Bardzo łatwo o uszkodzenia i po co. Jak miałby 5 centymetrów byłby stabilniejszy a miejsca w pokoju nie braknie. Wieczorem więcej napiszę. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Yoszek napisał:

W game mode?No jasne że mam,tam się inaczej nie da. Tak samo w hdrze. Jaki tam sens jest schodzić oled light na mniej niż 100? To praktycznie must ustawienia w game mode. Ciemnica w grach jak nic jest jak to obniżę na 5 dych.

W HDR jasne że podświetlenie oled powinno być na 100. Ale w normalnym trybie SDR w game mode też masz podświetlenie oled na 100? Dużo gram na kompie, a jak wiadomo mało jest gier na PC z HDRem więc prawie wszystko co ogrywam jest w SDR. Nie dałbym rady w SDR grać z podświetleniem na 100 - wypala oczy bardzo. Ja mam ustawione na 60 i jest dla mnie wystarczająco jasno, nawet w dzień przy odsłoniętych roletach w pokoju od południowej strony. Może masz jakieś inne ustawienia które coś psują i wymagają tak wysokiego podświetlenia?

20 minut temu, Michadex napisał:

Nie wiem czy się da usuwać aktualizacje ale na pewno nie dokonasz tego poprzez przywrócenie ustawień fabrycznych.

Nie da się cofnąć aktualizacji na telewizorze LG. Może to zrobić tylko serwis.

41 minut temu, jim1990 napisał:

Jak wygląda zwrot tv kupionego na Allegro? Czy przed wysłaniem samego telewizora muszę wysłać sprzedawcy listownie pismo odstąpienia od umowy, poinformować go np telefonicznie? Wcześniej korzystałem jedynie ze zwrotu w dużych sklepach, gdzie wszystko działo się za pośrednictwem ich prywatnej strony internetowej, a nie Allegro.

I czy ma to jakieś znaczenie, że w przeciągu tygodnia posiadania B7, testowałem go i oglądałem filmy przez łączny czas około 15 godzin, a folia w którą zawinięty był telewizor jest trochę porwana?

Lepiej uprzedzić sprzedawcę, ale nie musisz tego robić. Możesz po prostu wysłać sprzęt i do środka wrzucić pismo. Jeżeli chodzi o użytkowanie przez 15h to może być problem, bo przepis mówi że żeby odstąpić od umowy zakupu powinieneś użytkować sprzęt w domu tak samo jakbyś to zrobił w sklepie odbierając osobiście. W sklepie nie siedziałbyś i oglądał przez 15h. Oczywiście przepis jest śliski i dużo tu zależy od sprzedawcy. Ty kupowałeś od Zuk_Wawa? Jeśli tak to napisz jak poszedł zwrot i jakie mają podejście bo ja też od nich mam TV. Co prawda nie będę zwracał bo z moim jest wszystko ok, ale nie wiadomo co może się stać w przyszłości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do grania i oświetlenia OLED...

W skalibrowanym (przez ekipę Macieja) trybie Gra SDR zalecane ustawienia to:

Podświetlenie / OŚWIETLENIE OLED -> 100 ; Kontrast -> 100 ; Jasność -> 51

Niemniej ja gram w 90% na lekko zmodyfikowanych przez siebie ustawieniach, tj m.in. na oświetleniu OLED 80 i kontraście 95, bo 100/100 to dla mnie za dużo w warunkach, w których w większości gram, czyli przy małej lampce w pokoju.

Jak do tej pory nie miałem nawet powidoku, mimo grania w gry z hudami po kilka godzin bez przerw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, jim1990 napisał:

Tak, u Zuk_Wawa. Dam znać jak przebiegnie cała procedura.

Zwracasz z powodu tej obudowy czy masz jeszcze inne problemy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy wasze oledy też tak smużą gdy np włączyci ustawienie technicolor expercki, ciemne lub jasne pomieszczenie. Z daleka tego nie widać ale z bliska jest masakra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co rozumiesz przez smużenie? Pokombinuj z MF..., może to ta kwestia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, ma_ko napisał:

Co rozumiesz przez smużenie? Pokombinuj z MF..., może to ta kwestia?

Pełno malutkich białych migotajacych kropeczek. Co to jest MF ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Motion Flow.., ale to nie od tego..., to smużenie ustępuje po chwili czy masz cały czas? na każdym źródle sygnału? Kable OK? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba cały czas ale jeszcze się upewnię a kabla nie biorę pod uwagę bo na Netflixie nagranie 4 k też tak mam. No chyba że włączę trumotion wtedy znika...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o małe białe kropeczki na całym ekranie? Pisałem juz o tym, bo zauważyłem to u siebie w jasnych scenach Niepamięci.

cos jak zielonkawy dithering w ciemnych obszarach na plazmach.

pobaw sie ostrością pozioma i pionowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na całym ale widać je tylko no jasnych obszarach. Efekt podobny do obrazu na starych telewizorach z antena i słabym odbiorem tyle ze nie taki mocny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, efel napisał:

W HDR jasne że podświetlenie oled powinno być na 100. Ale w normalnym trybie SDR w game mode też masz podświetlenie oled na 100? Dużo gram na kompie, a jak wiadomo mało jest gier na PC z HDRem więc prawie wszystko co ogrywam jest w SDR. Nie dałbym rady w SDR grać z podświetleniem na 100 - wypala oczy bardzo. Ja mam ustawione na 60 i jest dla mnie wystarczająco jasno, nawet w dzień przy odsłoniętych roletach w pokoju od południowej strony. Może masz jakieś inne ustawienia które coś psują i wymagają tak wysokiego podświetlenia?

3 godziny temu, plast napisał:

Co do grania i oświetlenia OLED...

W skalibrowanym (przez ekipę Macieja) trybie Gra SDR zalecane ustawienia to:

Podświetlenie / OŚWIETLENIE OLED -> 100 ; Kontrast -> 100 ; Jasność -> 51

Niemniej ja gram w 90% na lekko zmodyfikowanych przez siebie ustawieniach, tj m.in. na oświetleniu OLED 80 i kontraście 95, bo 100/100 to dla mnie za dużo w warunkach, w których w większości gram, czyli przy małej lampce w pokoju.

Jak do tej pory nie miałem nawet powidoku, mimo grania w gry z hudami po kilka godzin bez przerw.

Mam dokładnie takie ale jasność na 49. Przy 51 rozjaśniają się krawędzie i nie ma czerni absolutnej. Przy 50 jest,ale 49 jednak wygląda lepiej. 48 za ciemno a 51 tak jak pisałem-krawędzie nie mam idealne czarne.

Takie ustawienia to praktycznie standard u każdego na avs forum. Gram czasem całymi dniami jak mam wolne i po kilka godzin dziennie po pracy i nic mi nie jest,jeśli chodzi o oczy. W pokoju mam totalną ciemnicę 24/7.

Próbowałem wielu ustawień ale te dla mnie jeśli chodzi o te 3 statystyki są po prostu najlepsze.

Edytowane przez Yoszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minutes ago, Yoszek said:

Mam dokładnie takie ale jasność na 49. Przy 51 rozjaśniają się krawędzie i nie ma czerni absolutnej. Przy 50 jest,ale 49 jednak wygląda lepiej. 48 za ciemno a 51 tak jak pisałem-krawędzie nie mam idealne czarne.

Spoko, po prostu jak podejrzewam nie miałeś robionej kalibracji w tym balansu bieli i gammy, a to jednak zmienia nieco potrzeby korekty jasności. Niemniej akurat do gier nie ma to aż takiego znaczenia, bo gra to nie film, nie ma tu reżysera i odniesienia do tego co widział na swoim monitorze oraz co chciał pokazać widzom, więc ustawiamy jak lubimy i tyle. Nawet jeśli nie będzie to miało nic wspólnego z rzeczywistością to... wait, z jaką rzeczywistością? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, plast napisał:

Spoko, po prostu jak podejrzewam nie miałeś robionej kalibracji w tym balansu bieli i gammy, a to jednak zmienia nieco potrzeby korekty jasności. Niemniej akurat do gier nie ma to aż takiego znaczenia, bo gra to nie film, nie ma tu reżysera i odniesienia do tego co widział na swoim monitorze oraz co chciał pokazać widzom, więc ustawiamy jak lubimy i tyle. Nawet jeśli nie będzie to miało nic wspólnego z rzeczywistością to... wait, z jaką rzeczywistością? ;)

Wiesz,95% gram na tym tv,5% oglądam jakiś film z kompa. I kalibrowanie do gier uważam mija się z celem. Szczególnie że ja mam kolor w game mode na....70:D

Tak tak,tak właśnie lubię kiedy wybuchy,światełka,laserki i tak dalej i tak dalej są mocno nasycone. A Temp barw mam na C30-w jakąkolwiek stronę W+ mnie obrzydza. Pewnie dlatego nie mogę znieść moich żółtych plam...ehhh mogło by to już LG odpisać,3 tydzień leci ; /

Edytowane przez Yoszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, efel said:

Pytanie mam: po co kalibrować tryb gra? 

Samego z siebie nie ma raczej sensu, ale zazwyczaj kalibracja tego trybu jest po prostu dodatkiem gratisowym lub małopłatnym do głównej kalibracji, więc czemu nie. Zawsze daje to później punkt odniesienia do własnych preferowanych ustawień - widać dzięki temu na ile odeszliśmy od "referencji" i później w zależności od gry możemy porównywać tryb skalibrowany z własnym, by wiedzieć czy czegoś nie tracimy grając na  ustawieniach własnych. Aha, jedna ważna sprawa - podane 100/100 dla oled light/contrast dla gier dotyczy HDR! Dla zwykłych gier SDR zasadniczo ustawienia kalibracyjne można wziąć ze zwykłych skalibrowanych trybów SDR. W szczególności zatem oświetlenie oled będzie mniejsze, u mnie w trybie 'all around' to jest 69 i kontrast 85, ale dla gier akurat zmieniam na 80/85-95. 100 bez HDR to za dużo zdecydowanie, a po ciemku to już w ogóle.

4 minutes ago, Yoszek said:

Wiesz,95% gram na tym tv,5% oglądam jakiś film z kompa. I kalibrowanie do gier uważam mija się z celem. Szczególnie że ja mam kolor w game mode na....70:D

Tak tak,tak właśnie lubię kiedy wybuchy,światełka,laserki i tak dalej i tak dalej są mocno nasycone. A Temp barw mam na C30-w jakąkolwiek stronę W+ mnie obrzydza. Pewnie dlatego nie mogę znieść moich żółtych plam...ehhh mogło by to już LG odpisać,3 tydzień leci ; /

Spoko, co kto lubi. Aczkolwiek C30 przy jednoczesnym kolorze 70 to musi wyglądać, przepraszam, strasznie. U mnie wyszło po kalibracji W44 oraz C55 i to są wartości zbliżone do tego czego używałem wcześniej (miałem C60 i W40) "na oko". Daje to naturalne barwy i kolory. C30 to pójście w stronę "krainy lodu". 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi