Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Barnaba napisał:

Kolega Franuś to do podstawówki chodził? Może trzeba powtórzyć materiał, zamiast oglądać telewizję?

Kolego Barnaba Poczytaj co napisałem Mało tu piszę Ale wię co piszę bo czytam te forum dokładnie i powoli  A zamęt zawsze idzie zrobić 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, franus122 napisał:

Tylko boli to ze ktoś poleca to co nie jest dopracowane 

To nie jest problem OLEDów. To generalny problem współczesnego modelu biznesu, przede wszystkim tego konsumenckiego. Dotyczy silników samochodowych, które w jednym roku dostają tytuł "silnika roku" a w następnym okazuje się, że masowo się rozsypują. Albo telefonów które lubią się "samozapalać". Albo systemu operacyjnego którego kolejne wersje usuwały stare błędy ale wprowadzały nowe. A na gruncie TV - jak było gdy pojawiły się plazmy? A ile było problemów z TV LCD na początku. Ile z nich usunięto a ile nie?

Wydaje się, że technologia wielkoformatowych OLEDów dopiero wchodzi w obszar wstępnej dojrzałości. I każdy musi sobie sam odpowiedzieć czy chce kupować już teraz czy jeszcze nie. Oczywiście problem w tym, że alternatywy wcale nie są kuszące. Cieszę się, że nie jestem zmuszony podejmować decyzji dzisiaj (moja plazma jeszcze nieźle działa). Jestem bliski zakupu A7 ale jeszcze się waham.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, franus122 napisał:

Kolego ale ty każdemu oleda polecasz To pytanie jest dla Ciebieb

Widzisz, chyba jednak nie czytasz tego forum dokładnie, bo tak absolutnie nie jest...

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, franus122 napisał:

Kolego Barnaba Poczytaj co napisałem Mało tu piszę Ale wię co piszę bo czytam te forum dokładnie i powoli  A zamęt zawsze idzie zrobić 

No cóż - nie tylko z językiem polskim masz problem:( Ze mną już nie pogadasz;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman ty masz 15 lat z tą swoją naiwnością? JA pisze o Marynie a ty od [beeep]ie tej Maryny..., nikt nie zarzuca OLED jakości obrazu, super technologi i ja też tego nie robię...

Ale czym innym za to jest trwałość i jakość wykonania urządzenia opartego o tą technologię...,

Tylko Ty nadal tego nie rozumiesz i nie zrozumiesz bo chcesz przez dekadę być pewny że na 100% zrobiłeś dobry zakup, ale to nie Kuro i niestety oczekuj po 2 latach i końcu gwarancji problemów (chyba ze zapobiegliwie ufając LG i jej jakości dokupiłeś ubezpieczenie)

Czy faktycznie zakup TV LG i w związku z tą decyzją przez najbliższą dekadę będziesz się utwierdzał że dobrze zrobiłeś..., dobrze zrobiłeś bo kupiłeś super technologię...

Tylko niestety od wątpliwej jakości wykonawcy...

• Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, ma_ko napisał:

Tylko Ty nadal tego nie rozumiesz i nie zrozumiesz bo chcesz przez dekadę być pewny że na 100% zrobiłeś dobry zakup, ale to nie Kuro i niestety oczekuj po 2 latach i końcu gwarancji problemów (chyba ze zapobiegliwie ufając LG i jej jakości dokupiłeś ubezpieczenie)

A wiesz to wszystko z...?

To tylko sprzęt i zepsuć się zawsze może. Więc przestań już proszę nazywać zadowolonych użytkowników inwestorami życia :/

• Plusik 2
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo czytam to forum ze zrozumieniem i widzę kto na każda zgłoszoną tu krytykę TV OLED jak reaguję..., niestety brakuje "obiektywizmu" niektórym po zakupie OLED. 

Wychodząc z założenia ze kupili taki super sprzęt nie może być prawdą ze ten sprzęt ma wady..., a co więcej LG jest wątpliwym producentem...

Fora są po to by przedstawiać opinie o produktach i producentach. Informować o bolączkach i rozwiązywać problemy...

A tu jest nagonka, bo przecież ja kupiłem OLED i mi pracuje to zapewne wszyscy inni są z Samsunga.....

Wcześniej nie zając mojego przypadku stwierdziłeś ze "bajki" pisze ze LG wymienia mi 6 raz model E, widzisz...wymienia..., nie piszę bajek za duży na nie jestem..., a co więcej pisze opinie nie na zasadzie kopiuj wklej czyiś opinia, testów, czy komentarzy a własnych doświadczeń z danym sprzętem.. I czytam forum.

Edytowane przez ma_ko
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Jedno pytanie Jak sobie kupię samolot bo mogę sobie go kupić to co zaraz ma się zepsuć Czy dwa złote wydane czy 200 milionów to ma chodzić a nie zaraz się zepsuc 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, ma_ko napisał:

Ja Panasonic mogę wiele zarzucić, ale sprzęt jakościowo i żywotnie robią na wiele lat.

Wyraźnie napisałeś, że Panasonic "żywotnie robią na wiele lat", co jak się okazało właśnie na Twoim przykładzie nie jest do końca prawdą, bo padł Ci po 8 miesiącach. O innych zgłoszonych problemach z DX900 na tutejszym forum już nie wspomnę. Nie wspomnę już o jakiś zupełnie kosmicznych sprawach z Samsungiem w którym obudowa odchodzi od matrycy.... Więc mówmy też jak jest z jakością innych marek, bo u innych nie jest lepiej, a może i gorzej...

OLED idealny nie jest i sam zwracam często na to uwagę. Nie wiem co będzie się działo z obrazem za miesiąc, rok, 2 lata i mie mam zamiaru tego zgadywać, ale na pewno telewizora nie kupiłem na 10 lat. To czym mogę się z innymi dzielić, to swoimi doświadczeniami, a do tej pory są bardzo pozytywne jeśli chodzi o OLEDa i nie narzekam na jakość wykonania.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman mi Panasonic nie "padł", miał "clouding" nie ziemski.... :-) On pracował i pewnie by pracował gdyby nie ten Clouding...:-) i zapewne dla 90% użytkowników ten clouding by przeszedł...

Nie równomierność ekranu (podświetlania wyjaśniła się sama po wizycie serwisanta).

Ale Panasonic przysłał ekran wymienił i jest OK...clouding jest :-), ale akceptowalny...

A LG nie dość że nie potrafi przysłać prawidłowego ekranu, to nawet całego TV..., widzisz różnicę?? Co więcej te kolejne mają większe wady(awarię) niż ten pierwotny....

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą ktoś napisał ze wszystko morze się popsuć i to się mnie dotyczyło Ale jedno pytanie i Ty odpowiedz Jak wydasz na tv 20 tysięcy i po paru  miesiącach szlag go trafia To Ciebie szlag nie trafi Odpowiedz szczerze 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, więcej luzu. I mniej wycieczek osobistych.

Co do techniki to jak sądzę, wygląda to tak, że LG walczy aktualnie jednocześnie z zapewnieniem jak największego uzysku sprawnych paneli w partii oraz ze sposobem testowania i kontrolą jakości. Tylko tak można wytłumaczyć pojawianie się na rynku egzemplarzy, które bezdyskusyjnie nie powinny wyjść z fabryki. I albo LG nie do końca panuje nad kontrolą jakości albo ustawiło ją tak, że liczy się z tym, że kilka procent produkcji wróci na przemiał a mniej świadomi użytkownicy "łykną" lekkie niedoróbki. Na ile jest to dobra strategia to się okaże- póki dyskusje o jakości toczą się na niszowych forach to (dla LG) OK, ale gdyby temat rozszedł się po "prawdziwych" mediach to mogą mieć problem.

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, pawelll napisał:

Koledzy, więcej luzu. I mniej wycieczek osobistych.

Co do techniki to jak sądzę, wygląda to tak, że LG walczy aktualnie jednocześnie z zapewnieniem jak największego uzysku sprawnych paneli w partii oraz ze sposobem testowania i kontrolą jakości. Tylko tak można wytłumaczyć pojawianie się na rynku egzemplarzy, które bezdyskusyjnie nie powinny wyjść z fabryki. I albo LG nie do końca panuje nad kontrolą jakości albo ustawiło ją tak, że liczy się z tym, że kilka procent produkcji wróci na przemiał.

pawelll trafiasz w sedno i z luzem i LG...

To tylko 2 sztuki z 5...

IMG_2929.JPG

IMG_3245.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, ma_ko napisał:

Bo czytam to forum ze zrozumieniem i widzę kto na każda zgłoszoną tu krytykę TV OLED jak reaguję..., niestety brakuje "obiektywizmu" niektórym po zakupie OLED. 

Wychodząc z założenia ze kupili taki super sprzęt nie może być prawdą ze ten sprzęt ma wady..., a co więcej LG jest wątpliwym producentem..

Oczywistym jest, że każda technologia ma jakieś wady. Z Oled jest nie inaczej. Nie ma co się jednak dziwić zachwytom, bo po latach obecności na rynku wyłącznie LCD ciężko było kupić dobry telewizor. Oled jest więc w pewnym sensie przełomem. Pomijając już kwestie wadliwych fabrycznie telewizorów, wady oledów (banding, przebarwienia) można uznać za mało istotne. Szczególnie w zestawieniu z zaletami. 

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie kupujemy Oledy od LG Co widzimy na tych zdjęciach Niech się każdy cieszy ze ma swojego oleda bardzo dobrego 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, franus122 napisał:

Panowie kupujemy Oledy od LG Co widzimy na tych zdjęciach Niech się każdy cieszy ze ma swojego oleda bardzo dobrego 

Szkoda mi czasu ale odpowiem. To zdjęcie to scena z serialu, na której banding będzie widać chyba na każdym egzemplarzu. Trafi się taka raz na miesiąc, więc naprawdę nie ma się czym podniecać :/

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto Cię prosi byś to czytał Jak się taka dziwna dyskusja wywiązała Kolega Mako dobrze pisze inni koledzy terz dobrze piszą Ja tv kupowałem 2 lata i tylko jeden kolega z tego forum pomógł mi go kupić I nie żałuje 

Dobranoc panowie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytam wszystko co tu piszą i widzę kto pisze z rozwagą ,a kto podnieca się na wyrost ,nie umiesz opanować emocji ? Pisz bez jej wyrażania lub nie wypowiadaj się wcale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TELEWIZOR od ręki wymieniony na nowy ,obecny egzemplarz igła ,mogą wreszcie powiedzieć że nie mam zastrzeżeń obraz bajka .

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Damiano85 napisał:

To zdjęcie to scena z serialu, na której banding będzie widać chyba na każdym egzemplarzu. Trafi się taka raz na miesiąc, więc naprawdę nie ma się czym podniecać :/

Dokładnie tak jest - może ktoś raz na miesiąc to zobaczy w jakiejś krótkiej ciemnej scenie. Ale niektórzy próbują z tego robić jakąś nieprawdopodobny problem z tego bandingu. A tymczasem jest on tak niewieleki, że nie ma w ogóle o czym mówić. Niektórzy użytkownicy OLEDa w ogóle nie wiedzą o takim problemie, bo w ogóle nie zapuścili szarej planszy 5%.

@cureman

Gratulacje! Napisz za jakiś czas coś więcej o nowym nabytku :) 

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi