Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

To wymieniaj na nowy egzemplarz. Aż dziw bierze, że taki telewizor LG wypuściło na rynek. Pierwszy raz widzę taką wadę w OLEDzie.

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, cureman napisał:

Jasność plus pasy to ten sam telewizor .Czyszczenie nie pomogło. Niestety.Tak mocno chwalilem ten model ,czasami lepiej się ugryźć w język. Nerwy i stres tylko ..błędne koło bo w tej klasie cenowej i jakością obrazu nic nie ma.

A co się stało z pierwszym jeśli mogę zapytać ? Mieszkasz w Niemczech jeśli się nie mylę, pytam bo ostatnio była dyskusja w której podobno na tamten rynek trafiają lepszej jakości telewizory.

Czy mógłbyś podać miesiąc w którym ten telewizor został wyprodukowany, jest wyszczególniony na naklejce z tyłu telewizora. Bardzo nam przykro, postaraj się nie denerwować bo do niczego dobrego to i tak nie doprowadzi :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Michadex napisał:

A co się stało z pierwszym jeśli mogę zapytać ? 

No bez przesady - cofnij się kilka zakładek i będziesz wszystko miał na tacy... Wpis był z dziś i z wczoraj.

10 minut temu, Michadex napisał:

Mieszkasz w Niemczech jeśli się nie mylę, pytam bo ostatnio była dyskusja w której podobno na tamten rynek trafiają lepszej jakości telewizory.

I było też wyraźnie powiedziane, że to plotki nie poparte żadnymi faktami.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, cureman napisał:

Jasność plus pasy to ten sam telewizor .Czyszczenie nie pomogło. Niestety.Tak mocno chwalilem ten model ,czasami lepiej się ugryźć w język. Nerwy i stres tylko ..błędne koło bo w tej klasie cenowej i jakością obrazu nic nie ma.

Co mam powiedzieć, łącze się w bólu do mnie jadę już z 6 sztuką...., LG to produkcyjny bubel bez żadnej kontroli jakości. To ze pojawiają się sztuki OK tylko potwierdza regułę....

Początkowe lata OK jakościowo może to było jako tako poskładane (pomijam wady samych OLED wynikające z młodego wieku technologi), na dziś idzie w masówkę. Nie ważne czy cenią to na 12 tys czy na 20 tys. Widać to po forum tu i widać to po forach z UK i USA.

Najgorsze jest jedno nie ma alternatywy..., co gorsze na rok 2018 poza kosmetyką nie będzie zapewne zmian bo jedyne info docierające od LG to ilość, ilość, ilość, szkoda tylko ze bez jakości..., zresztą to już widać bo unifikacja sprzętowa (obrazowa całej serii 7 ) to krok w obniżenie kosztów, łatwiej pisać pod jednorodne sprzętowo urządzenia i kontrolować jednym softem zakresy poprawek nie pomijając oczywiście niższych kosztów produkcji...

Trzeba mieć nadzieję na "łaskawe losowanie" i przedłużone gwarancje bo na to ze TV dożyją choć 30 tys z deklarowanej "jasności" ekranu wątpię, wątpię by doczekał  to choć 1 na 1000... bo j.e.b.n.i.e  i tak co innego...

Wszyscy porównują Oled z Plasmą, jej wady w okresie "niemowlęcym itd" ,ale jest "malunią" różnica technologię Plasmową rozwijały ciut inne Firmy o innym zapleczu intelektualnym, myślę tu o Pioneer i bezpośrednim kontynuatorze Panasonic (pomija udział innych bo jakościowo tylko te Firmy robiły robotę). Ja Panasonic mogę wiele zarzucić, ale sprzęt jakościowo i żywotnie robią na wiele lat. Bo kluczem jest KONTROLA JAKOŚCI a tej w LG brak lub taka polityka jest celowa....

Ja mam w jednym domu nadal VT 60 i VT 50 i obie grają igła...,

Edytowane przez ma_ko
  • Plusik 1
  • Lubię 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, ma_ko napisał:

Co mam powiedzieć, łącze się w bólu do mnie jadę już z 6 sztuką...., 

Taaaa jasne.... Poczytam dzieciom na dobranoc Twoje posty :P

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz ten telewizor że zarzucać chcesz koledze że kłamie?

Jestem więcej niż pewny że pisze prawdę. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego o czym piszesz bo nie rozumiem? Jak być czytał Forum byś wiedział ze mam już 5 razy wymieniony E6 w sumie E6 3 razy wymiana matrycy i kolejne 2 razy E7 (ekwiwalent) teraz bedzie 6 TV wiec do czego pijesz??

5 minut temu, Damiano85 napisał:

Taaaa jasne.... Poczytam dzieciom na dobranoc Twoje posty :P

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman pisze tutaj bo widzę ,że masz problemy z odpisaniem na pw. :) pobrałem te plansze testowe ,pytanie jak mam to odpalić  ? zgrać na pendrive ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello. Jestem pewien, że będziecie mi w stanie pomóc ;) Byłem już mega bliski zakupu LG OLED55B7V (6949 pln od Zuk_Wawa na Allegro), ale zauważyłem, że wjechały w ramach Black Friday oferty za SONY KD-65XE9005 w granicach 7500-7999. 

Nie mam dużego mieszkania, ale jestem w stanie powiesić 65'', siedzę dość blisko, bo ok. 2.5m od TV. 

W większości TV będzie używany do PS4 Pro, NC+ (czaję się na dekoder 4k) oraz Netflix. 

Jak uważacie, OLEDowa jakość robi tak dużą różnicę, że warto ją wybrać kosztem mniejszego ekranu? Czy 55'' pokaże w pełni jego siłę mimo wszystko? Czy lepiej wybrać x90e w opcji 65'' za 1k więcej?

Wielkie dzięki z góry, od kilku dni nie męczy mnie ten dylemat :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Panasonica i "sprzętu jakościowo na lata" to kolega ma_ko miał zupełnie odmienne zdanie w lipcu, gdy po 8 miesiącach zepsuł mu się DX900. Przypominam: 

Dnia 26.07.2017 o 10:18, ma_ko napisał:

Takie krzaczki po 8 miesiącach z DX 900..., są jescze inne to tylko namiastka...

Nie będę cytował innych, bardziej dosadnych wypowiedzi na temat jakości Panasonica...

Fakty są takie, że wszyscy idą w masówkę, bo do tego właśnie zostały stworzone, i po to aby maksymalizować zysk dla swoich właścicieli. Wszystkim (albo niemal wszystkim) jak widać opłaca się wypuszczać niesprawdzone modele i nawet narazić się na niepochlebne opinie w internecie, bo i tak pewnie sporo osób nie dotrze do tych informacji. A klient, porównując telewizory zawsze na pierwszym miejscu patrzy na cenę produktu.

Ja mam C7 od czerwca tego roku. Pierwsza sztuka od razu  udana, nie musiałem wymieniać ileś tam razy i jestem pewien, że jest tu na forum zdecydowanie więcej osób, które również trafiły na dobry egzemplarz i nie musiały go wymieniać ileś tam razy. Uszkodzone fabrycznie produkty zdarzały się i będą się zdarzać i nic na to nie poradzimy.

@MediaN1906

Tak, rozpakuj archiwum i wrzuć na pendrive'a i sprawdź planszę 5% i 100% (biała, czerwona, niebieska, zielona).

@Rafał Tromczyński

Różnica w jakości obrazu między B7V a XE90 będzie duża (na plus OLEDa) jeśli chodzi o czerń, kąty i szybkość reakcji ekranu (to ważne przede wszystkim w grach). OLED będzie też lepszy w jednorodności obrazu (to ważne w sporcie). W SDR XE90 jest trochę jaśniejszy, w HDR OLED jest trochę jaśniejszy. Oczywiście wielkość ekranu ma duże też znaczenie, więc te 65" vs 55" jest dużym plusem na korzyść XE90. 

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie Kolega Mako piszę prawdę Wszyscy tylko oleda od LG jaka to czerń i wszystko jest OK bo to OLED Od LG A prawda jest taka że te tv są do d—y Cały czas czytam to forum i mało piszę Ale wszyscy polecają oleda LG a potem wszyscy to pasy to tam Jak kupuje tv za porządne pieniadze to chce mieć to Coś a nie narzekanie bo coś tam mi skacze na ekranie Mam tego DX co kolega Mako i na razie sobie śmiga bardzo dobrze Mam plazmę a ma 7 lat i śmiga sobie bardzo dobrze i nie płacze tak jak inni Kupiłeś sobie oleda LG to nie narzekaj bo to jest technologia w powijakach Ile jes tu Tv od LG wymienionych a ile jest DX 900 Panowie liczymy?Pozdrawiam 

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega Franuś to do podstawówki chodził? Może trzeba powtórzyć materiał, zamiast oglądać telewizję?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Rafał Tromczyński napisał:

W większości TV będzie używany do PS4 Pro, NC+ (czaję się na dekoder 4k) oraz Netflix. 

Jak uważacie, OLEDowa jakość robi tak dużą różnicę, że warto ją wybrać kosztem mniejszego ekranu? Czy 55'' pokaże w pełni jego siłę mimo wszystko? Czy lepiej wybrać x90e w opcji 65'' za 1k więcej?

Absolutnie, nic nie robi większego wrażenia niż przekątna a xe90 do konsoli i HDR to najlepszy z możliwych wyborów i nie ma żadnego strachu, że coś się wypali.

• Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@franus122

A skąd wiesz ile LG sprzedało OLEDów w Polsce, a ile Panasonic sprzedał DX900 ? Jak ktoś sprzedaje przykładowo 10x więcej telewizorów, to możesz się spodziewać 10x więcej awari i 10x więcej negatywnych wpisów na forum. Bardzo łatwo jest też wstawiać linki do pewnych niewielkich problemów z bandingiem na amerykańskim forum i ignorowac fakt, że w segmencie premium OLEDy na tamtym rynku stanowią już 74% wszystkich sprzedanych telewizorów. 

Po drugie - mam C7 i nie narzekam i "śmiga mi bardzo dobrze" i takich osób na forum jest tu zapewne więcej.

Edytowane przez Subman
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie mam pytałem prędzej czy różni się model B7v od C7V, odpowiedź padła że podstawą i ramka ślę cemu cena C7V jest aż o 1000 zł wyższa?

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to pytanie musisz zadać LG, a nie nam :) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, cureman napisał:

Masz ten telewizor że zarzucać chcesz koledze że kłamie?

Jestem więcej niż pewny że pisze prawdę. 

Rozumiem że można trafić na wadliwy model raz lub dwa. Wierzyć mi się jednak nie chce w 6 spapranych Oledów i jeszcze DX900 na dokładkę z tego co kojarzę. Zresztą mniejsza z tym... 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Xisiek napisał:

Absolutnie, nic nie robi większego wrażenia niż przekątna a xe90 do konsoli i HDR to najlepszy z możliwych wyborów i nie ma żadnego strachu, że coś się wypali.

Nawet jeżeli siedzę 2.5m od TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Subman napisał:

@franus122

A skąd wiesz ile LG sprzedało OLEDów w Polsce, a ile Panasonic sprzedał DX900 ? Jak ktoś sprzedaje przykładowo 10x więcej telewizorów, to możesz się spodziewać 10x więcej awari i 10x więcej negatywnych wpisów na forum. Bardzo łatwo jest też wstawiać linki do pewnych niewielkich problemów z bandingiem na amerykańskim forum i ignorowac fakt, że w segmencie premium OLEDy na tamtym rynku stanowią już 74% wszystkich sprzedanych telewizorów. 

Po drugie - mam C7 i nie narzekam i "śmiga mi bardzo dobrze" i takich osób na forum jest tu zapewne więcej.

Kolego ale jak wydaje a tv moją kasę to chcę mieć coś będzie chodzić długo Twój tv jest dobry to Ty się ciesz ze z nim nie masz  problemów Ciekawe co by było jak by coś tak było nie tak Co byś wtedy pisał tu na forum A co do produkcji oleda Prosta odpowiedz Idziesz do pracy jak ją wykonujesz ? Nie piję do Ciebie Tylko boli to ze ktoś poleca to co nie jest dopracowane 

39 minut temu, Subman napisał:

A to pytanie musisz zadać LG, a nie nam :) 

Kolego ale ty każdemu oleda polecasz To pytanie jest dla Ciebieb

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman Dla mnie zakup OLED nie jest "szczytem' sukcesu życiowego..., potrafię być krytyczny. Potrafię docenić co niesie technologia Oled i być krytycznym czym jest LG.

Tobie zakup tego TV przesłonił jasność rozumowania i krytyki. 

I pełnia moich obaw do LG jako Firmy z dnia na dzień, z kolejnym "uwalonym" tak a nie inaczej TV się potwierdza. 

Co do Panasonic widzisz przytoczyłeś mój problem, ale znów "wyrwany" z kontekstu lub nie doczytany ze zrozumieniem bo mój problem i 100% rozgorzenia dotyczy i dotyczyło obsługi posprzedażnej a w zasadzie jej braku ze strony Panasonic Polska. Ja w przeciwieństwie do LG do jakości urządzenia nie miałem zastrzeżeń a to że sie sprzęt psuje no cóż zdarza się...

Tyle że Panasonic w końcu TV naprawił i jest OK..., co więcej nie jednokrotnie pisałem o tym ze do Panasonica miałem zaufanie bo nadal posiadam ich plasmy...

LG od 7 miesięcy próbuje mi wymienić TV na wolny od wad... i robi to po raz 6... za każdym razem przysyłając bardziej wadliwy egzemplarz...widzisz różnicę...?

A przykład kolegi z 3 sztuką B7 na przestrzeni miesiąca ?czy też nawet Krócej? to przypadek....?

Jak już pisałem użytkowników OLED na tym forum jest kilkunastu którzy się udzielają, nie jesteśmy grupą reprezentatywną..., ale z czystego oszacowania "ryzyka" już widać ze problem jakości wykonania TV LG jest mocno wątpliwy...

Edytowane przez ma_ko
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@franus122

Czy Ty w ogóle czytasz to co napiszesz ? Przecież to jakaś szkoła podstawowa kłania się z tym brakiem znaków interpunkcyjnych...

A z tym niedopracowanym produktem to pojechałeś - jakoś ludzie wciąż kupują OLEDy, Maciej na portalu nie alarmuje aby nie kupować OLEDów (a kalibruje ich mnóstwo) bo produkt niedopracowany... Wprost przeciwnie - OLEDy od LG czy też Panasonica zdobywają kolejne nagrody za najlepszy jakościowo telewizor.

Edytowane przez Subman
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi