Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Yoszek, zapytam z czystej ciekawości: Jak zabiłeś swojego poprzedniego Oleda? Pamiętam że pisałeś o wypalonym motywie z menu PlayStation. Zostawiałeś często Konsolę w menu na dłużej czy jak? Pytam bo jest to aż nieprawdopodobne by tak załatwić matryce motywem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Damiano85 napisał:

Yoszek, zapytam z czystej ciekawości: Jak zabiłeś swojego poprzedniego Oleda? Pamiętam że pisałeś o wypalonym motywie z menu PlayStation. Zostawiałeś często Konsolę w menu na dłużej czy jak? Pytam bo jest to aż nieprawdopodobne by tak załatwić matryce motywem...

Wrzuciłem Sobie motyw nowy z tekkena:

Widzisz po 30 sekundzie ten ogień który oddziela twarz Kazia i Henia? Oraz ten ogień który się mocno żarzy obok włosów Henia?Kilka-kilka naście minut ps4 zostawione na tym motywie codziennie wystarczyło aby zajechało moją B6stkę.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do input lag na Sony:

"Wartości input lag są rewelacyjne i absolutnie nie odczuwalne, o ile gramy w rozdzielczości 4K. Opóźnienia na poziomie 25ms nie jest w stanie wyczuć żaden byt ludzki, nawet zawodnicy. Nieco gorzej sprawa się ma jeśli gramy w 1080p. Wartość 42ms będzie wciąż akceptowalna dla 95% graczy, jednak Ci najbardziej uważni, preferujący gry FPS mogą czuć niewielki dyskomfort."

Źródło: https://hdtvpolska.com/sony-xe93-test-kd-55xe9305-najwyzszy-model-led-lcd-4k-hdr-od-sony-z-dolby-vision/

Skoro nie przeszkadza mi 30 kl/s na konsoli, to pewnie ten input lag mi nie straszny - zwłaszcza, że ze strzelanek mam tylko "Halo 5' i serię "Gears of War", większość gier to gry akcji ale nie strzelanki, w które gram na PC. Tak więc, problem i tak będzie występował tylko na XBO, dopóki nie wymienię go na XBO X ;)

W każdym razie, waham się pomiędzy Samsungiem i Sony, zwłaszcza, że dzieli je tylko różnica 100 zł.

Edytowane przez lis22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawką i kolorem ramki.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, problem jeszcze w tym, czy moja szafka utrzyma tego Sony?

mu91ep.jpg

m8o64y.jpg

taosio.jpg

Tv waży aż 32 kg z podstawą a poprzedni Samsung 49 ważył z podstawą, ponoć 14 kg a na ścianę raczej nie wejdzie, przez tę rurę od półki ... Samsung QLED waży 21 kg.

Edytowane przez lis22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lis22

No nie, to bierz jednak OLEDa 55" B7, bo waży jedynie 18kg z podstawką ;) A tak na serio - poszukaj gdzieś instrukcję - musi być informacja o maksymalnym obciążeniu.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym ja tę instrukcje jeszcze miał ... ;) Szafka kupowana cztery lata temu pod 40 cali, szukam na stronie Agaty, ale tej mojej już nie ma,a obecne są koszmarnie brzydkie i paskudnie drogie ;)

Takie coś dźwiga niby 75 kg a jest podobne do tej mojej: 

https://www.euro.com.pl/stoliki/arkas-orion-900-cz.bhtml

Nigdzie nie piszą, jakie jest max obciążenie taj szafki:

https://www.amazon.com/mount-pros-30-50-black-glass/dp/b00a4jatdk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uznają ci wymiany, jesli TV kupiłeś nie dawno tzn do 30 dni to próbuj w miejscu zakupu. LG Polska nie uzna ci wymiany na taką ilość BP. Chyba że jakiś świeci na czarnym tle wtedy powinni uznać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś to oddawaj i nie ma tematu. LG nie posiada działu kontroli jakości i z tego co widzę czym większa masówka się robi z OLED to wychodzą buble na bublach, w dzisiejszych czasach TV premium nie powinien opuścić fabryki z BP...

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, breezerpl1 napisał:

Panowie jak u was wygląda sprawa z martwymi pikselami? U siebie znalazłem aż 4. Powinienem wymienić ten egzemplarz?

Na jakim tle szukałeś martwych pikseli, na jakim tle było je najlepiej widać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, breezerpl1 napisał:

Panowie jak u was wygląda sprawa z martwymi pikselami? U siebie znalazłem aż 4. Powinienem wymienić ten egzemplarz?

Na jakim tle szukałeś martwych pikseli, na jakim tle było je najlepiej widać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wersja C. 6240zl. Kupiony w Danii.

Tutaj mieszkam więc nie rozwazalem zakupu nigdzie więcej.

Ta cena to już z kalibracja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc.. wypadam z grupy "pytaczy" . Kupiłem dziś w MM LG 65 C7V + xbox one s. Odbiór we wtorek. Czytając wyżej wiem już że mam szukać martwych pixeli.

Breezerpl1 - te tła są do ściągnięcia z jakiejś stronki?

Subman - jeszcze raz dzięki

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plansze można znaleźć na youtube

Wymieniłem 65c7 na 65b7 O wadach mojego c7 pisałem wcześniej.  W b7 ustawienia fabryczne (expert) bardzo dobre -w c7 musiałem wiele kombinować żeby obraz był przyzwoity. Trochę to dziwne. Wymiana na plus bo nie ma koloru różowego przy krawędziach ekranu co np. bardzo irytowało przy oglądaniu boiska piłkarskiego lub zimowych plenerów. Nadal ekran jest niejednorodny ale widać to tylko na planszach szarych/białych i w normalnych warunkach nie irytuje. Jakość obrazu np. z netflixa to bajka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, rudolfina napisał:

W b7 ustawienia fabryczne (expert) bardzo dobre -w c7 musiałem wiele kombinować żeby obraz był przyzwoity. Trochę to dziwne.

Podejrzewam że to kwestia egzemplarza a nie modelu.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, raus napisał:

Podejrzewam że to kwestia egzemplarza a nie modelu.

Podzielam powyższy pogląd. Zresztą nawet Maciejowi w "hurtowej" kalibracji OLED'ow wyszło jak na dłoni - rozjazdy są  w różnym kierunku i różnej sile, a panel w środku siedzi ten sam (b7 vs. c7).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już pisałem wielokrotnie, poza różnicami w wyglądzie, funkcjonalności i w dzwięku, serie różnią się mocno jakością obrazu "po wyjęciu z pudełka". 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi