Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, rafal1985 napisał:

W którym trybie obrazu jest możliwość zmiany balansu bieli? 

Isf i Technicolor. Inne tryby dla mnie nie istnieją, więc nawet nie sprawdzałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, rafal1985 napisał:

Balans bieli jest nie aktywny w tych trybach 

W takim razie wyłącz tryb komfortowy dla oczu w ustawieniach obrazu. Ten tryb blokuje ustawienia balansu bieli. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Damiano85 napisał:

W takim razie wyłącz tryb komfortowy dla oczu w ustawieniach obrazu. Ten tryb blokuje ustawienia balansu bieli. 

Dziękuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z posiadaczy tego tv,najlepiej w rozmiarze 65 ma problem z tym że biały ma żółtą plamę lub jest mocno nierównomierny? Ja mam po lewej stronie tv od góry do dołu duży żółty pas widoczny na zupełnie białym kolorze. Zdjęcie do końca nie oddaje jak to wygląda w realu ale daje pewien pogląd. Poczytałem i znalazłem bez trudu kilku ludzi którzy wymieniali tv jeden za drugim a żółć była po prostu w innych miejscach. Moja B6 za którą w ramach gwarancji dostałem B7 nie miała tego problemu-biel była cała idealna.

omJmoK9g.jpg

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest 100% white? Czy żółć widać też jak patrzysz pod innym kątem (w tym innym kątem pionowym, zatem z innej wysokości)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, plast napisał:

To jest 100% white? Czy żółć widać też jak patrzysz pod innym kątem (w tym innym kątem pionowym, zatem z innej wysokości)?

100% white. Jak stanę bokiem żółć znika kompletnie. Widać najbardziej na wprost i podczas białych scen jak ta:

08NRZJzg.jpg

Na żywo wygląda to gorzej niż na zdjęciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Yoszek napisał:

100% white. Jak stanę bokiem żółć znika kompletnie. Widać najbardziej na wprost i podczas białych scen jak ta:

Na żywo wygląda to gorzej niż na zdjęciu.

Na Twoim miejscu bym składał reklamację. Słabo to wygląda. U mnie biel jest idealnie jednorodna. Mam wersję 55". Ewentualnie możesz pokatowć trochę Tv. Może ten pas zniknie po kilku kompensacjach matrycy. 

Edytowane przez Damiano85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Damiano85 napisał:

Na Twoim miejscu bym składał reklamację. Słabo to wygląda. U mnie biel jest idealnie jednorodna. Mam wersję 55". Ewentualnie możesz pokatowć trochę Tv. Może ten pas zniknie po kilku kompensacjach matrycy. 

Nie zniknie,nie jestem pierwszy z takim problemem:

https://www.avforums.com/threads/2017-oled-yellow-red-tint.2119862/page-12

Nikomu nie zniknęło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Yoszek said:

Reklamowałbym. Widziałem już takie żółte poświaty, ale raczej były przy krawędziach ekranu i były o niebo bardziej delikatne niż to co widać u ciebie na zdjęciu, a i często były widoczne tylko pod specyficznym kątem. Na wprost żółty pas wertykalnie niemal na środku ekranu - nieakceptowalne nawet dla kogoś mocno tolerancyjnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te żółte poświaty to efekt polaryzatora, który niestety (albo stety) LG postanowiło instalować również na OLEDach. Nie ma szans, aby cokolwiek się tu poprawiło. Ja na wprost nie mam tego efektu ( https://hdtvpolska.com/forum/topic/39529-lg-oled-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-z-ultra-hd-i-hdr/?do=findComment&comment=423316 ), ale pod kątem ( https://hdtvpolska.com/forum/topic/39529-lg-oled-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-z-ultra-hd-i-hdr/?do=findComment&comment=423454 ) już go nieco widać. Twój egzemplarz Yoshek raczej nadaje się do reklamacji niestety.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Subman napisał:

Te żółte poświaty to efekt polaryzatora, który niestety (albo stety) LG postanowiło instalować również na OLEDach. Nie ma szans, aby cokolwiek się tu poprawiło. Ja na wprost nie mam tego efektu ( https://hdtvpolska.com/forum/topic/39529-lg-oled-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-z-ultra-hd-i-hdr/?do=findComment&comment=423316 ), ale pod kątem ( https://hdtvpolska.com/forum/topic/39529-lg-oled-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-z-ultra-hd-i-hdr/?do=findComment&comment=423454 ) już go nieco widać. Twój egzemplarz Yoshek raczej nadaje się do reklamacji niestety.

Zazdroszczę takiej bieli,u mnie żółć jest tak 3x większa niż jak patrzycie na fotkę-aparat w telefonie tego mi po prostu nie łapie. Chciałem dać temu trochę czasu no ale widzę nie ma sensu. Zgłoszenie mailem poszło...ehhh zaczynam powoli żałować że nie wziąłem tej ZD9tki....

Edytowane przez Yoszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polaryzator sam w sobie jest dobry. Dzięki niemu mamy dobrą czerń przy świetle. Natomiast te przebarwienia to problem z rownomiernoscia, podobnie jak w przypadku bandingu jest to loteria.
Mój ekran nie ma tego problmu i tego co wiem częściej można znaleźć ten problem w 65 i 77 calach.

Wymień tv Jeszce raz, jak trafisz na dobrą sztukę nie pożałujesz. 6b821b7847bc3c62a58ab5c9e3b2b717.jpg

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z równomiernością na ZD9 będzie gorzej niż na OLED. Tam będziesz musiał się zmierzyć z cloudingiem, efektem "brudnego" ekranu, ciemniejszymi rogami ekranu, a nawet zdarzają się egzemplarze z bandingiem. Poza tym ZD9 ma jedną z wolniejszych matryc VA. W OLED przejście z 0% do 100% jasności następuje w 0,2ms. Stąd w szybkich grach może pojawić się na ZD9 smużenie/ghosting, szczególnie przy mocno kontrastowych scenach. O kątach już nie wspomnę :) 

• Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem wiem Subman,ale całe życie na lcdkach jechałem. Chciałem się pozbyć tych jakże znanych mi wad i wskoczyłem na oleda ale-jak dobrze znasz temat- wiesz że mam coś pecha.

Ta żółć jest jeszcze gorsza niż tamto wypalenie:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, kKadajo napisał:

Natomiast te przebarwienia to problem z rownomiernoscia, podobnie jak w przypadku bandingu jest to loteria.

To jest bardziej problem niezbyt dokładnie ułożonego polaryzatora. Trochę faktycznie jak widać również tu jest loteria. 

Yoshek - reklamuj - powinni to uwzględnić podobnie jak przy wypaleniu.

@kKadajo

Widzę na ekranie jakieś takie różowe przebarwienia. To zdjęcie było na 100% bieli ? Widzisz je faktycznie na ekranie, czy to tylko tak wyszło zdjęcie ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Subman napisał:

Z równomiernością na ZD9 będzie gorzej niż na OLED. Tam będziesz musiał się zmierzyć z cloudingiem, efektem "brudnego" ekranu, ciemniejszymi rogami ekranu, a nawet zdarzają się egzemplarze z bandingiem. Poza tym ZD9 ma jedną z wolniejszych matryc VA. 

Ding dong, użytkownika prosimy o obiektywizm. Użycie zwrotu "będzie musiał" jest nadużyciem, bo na ZD9 może nie być grama cloudingu czy DSE. 27ms input laga w trybie gra - 4k HDR, oled C7 ma 21ms, czy 6ms jest do odczucia- z tego co wiem nie.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Xisiek

Większe lub mniejsze problemy z jednorodnością ekranu na ZD9 wyjdą. Nawet jeśli efekty cloudingu czy też DSE będą minimalne, to i tak ZD9 nie ma szans z OLEDem. I to są fakty.

Po drugie - a gdzie ja pisałem o input lagu ? Ani słowa nie wspomniałem o nim. Uśredniony czas reakcji matrycy w ZD9 wynosi 30ms, podczas gdy na OLED 0,2 ms, a jest to obok input lagu bardzo ważny parametr w szybkich grach.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm 

Coraz bardziej mam wrażenie że ten serwis LG Polska to nie taki super jest. Wymieniają wypalone matryce bez problemu co prawda, ale na jakieś najgorsze egzemplarze jakie mają na magazynie, pewnie pochodzące ze zwrotów sklepowych... Przecież nikt takiego ekranu jak pokazał Yoszek nie byłby w stanie zaakceptować po zakupie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myślę, że nikt tam nie siedzi i nie zawija w sreberka, tylko "dają co mają", a że statystycznie niestety mimo wszystkich zalet modele 2017 są jednak podatne na banding przy 5% i żółtość przy 100% to sporo niedoskonałości się trafia. Pamiętaj też, że na forum / po pomoc uda się tylko ten, kto to zauważy / jest niezadowolony, czyli 99/100 będzie siedzieć cicho, bo nie będzie miało powodu by narzekać, z przyczyn ww.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem nowy na forum. Właśnie zakupiłem xboxa one x i jako że posiadam na ten moment leda full hd bravie to chciałbym wymienić go na telewizor z 4K z dobrym HDR. Kusi mnie bardzo ten OLED lg b7 55 cali bo na ten moment ma dla mnie akceptowalną cenę. Jednakże przetrzepałem internet w poszukiwaniu opinii i nadal jestem przerażony tymi możliwymi wypaleniami matrycy. Z tego co czytałem w wątku to LG na ten moment wymienia wszystkie wypalone matryce co jest w porządku.Boję się jednak, że równie dobrze może się coś wypalić po okresie gwarancyjnym i wtedy zostanę na lodzie a powiem szczerze, że przy tym pułapie cenowym nie mam zamiaru wymieniać TV co 2 lata jak telefon... Myślałem o nowym telewizorze w perspektywie co najmniej 5 letniej. Jak to jest w końcu z tymi wypaleniami ? Jest się czego obawiać czy nie ? Oglądałem te testy wypaleń gdzie przez kilka tygodni mieli na ekranie obraz statyczny ale bądźmy poważni nie mam zamiaru tak użytkować tego telewizora. Telewizor mam zamiar używać głownie do grania, gram w różne gry ale zdarza się, że młócę np 4-5 godzin w jedną grę więc HUD jest ten sam przez 4-5 godzin. Obawiam się też wypaleń tych pasków informacyjnych, zaznaczam, że ja generalnie nie oglądam telewizji jak już oglądam to piłkę nożną ale np. czasem wpada moja mama, która jest miłośniczką TVN 24 i żółtego paska i potrafi oglądać 4-5 godzin  ten sam kanał. Obawiam się tego przede wszystkim w czasie wakacji ponieważ gdy wyjeżdżamy z żoną np. na 2 tygodniowe wakacje mama zostaje u nas w domu aby przypilnować kota i wtedy generalnie tvn 24 leci po 4-5 godzin dziennie przez 2 tygodnie... Jak to jest z tym automatycznym czyszczeniem matrycy po 4 godzinach ? Jak to wygląda w praktyce ? Ile trwa ? Oglądamy coś, gramy i po 4 godzinach musimy przerwać bo jest konserwacja czy to się dzieje niezauważalnie ? Od czasu do czasu żona ogląda też tv ale kanały są różne i raczej nie są to długie okresy czasu. Od czasu do czasu obejrzymy jakiś film ale generalnie wolimy chodzić do kina na filmy bo mamy karty Unlimited ;) Tak generalnie wygląda użytkowanie telewizora w moim przypadku i pytanie do Was drodzy użytkownicy czy jest się czego bać czy nie... Kusi mnie bardzo ten oled bo chciałbym wreszcie poczuć diametralną różnicę w jakości wyświetlanego obrazu, nie mam jakoś przekonania do kupienia kolejnego leda tyle, że z 4k i HDRem ale z drugiej strony ewentualność wyrzucenia 8 tys w błoto mnie przeraża...

Edytowane przez lukasz89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi