Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

na YT widziałem porównanie, to niby gadali że tylko czarna ramka i stopa inna, no ale zonk, gdybym widział że flaki inne to bym wybrał
mam 03.60.09, nie wiedziałem że trzeba gdzieś tam pliki przegrywać, w 910v wystarczy wgrać na usb i zaraz widzi, a tu widzę jeszcze zabawa
ogólnie jak patrzę na różnice pomiędzy 910v to przyznam że szału nie ma jak reklamują
Różnica między eg910v a b7v jest naprawdę ogromna. Byłem w szoku. Po roku używania eg910v mam teraz model b7v I po kalibracji szczena na ziemi leży. Kolega wpada do mnie i mówi "o nowe Transformersy w 4k? Grubo" a ja do niego, to jest FHD, na co on .
Znacznie lepsze kolory, ilość detali w ciemnych partiach obrazu powala. Gdyby b7 miał 3d byłby idealny.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, gol77 napisał:

na YT widziałem porównanie, to niby gadali że tylko czarna ramka i stopa inna, no ale zonk, gdybym widział że flaki inne to bym wybrał

Nie rozumiem. Przecież jest tu chociażby kolega Invicto, któremu zupdate'ował się B7. Jak miałbym strzelać, czemu jeszcze Twój telewizor nie widzi aktualizacji, to po prostu serwery LG są przeciążone i muszą limitować liczbę żądań pobrań nowego software'u. Musisz więc uzbroić się w cierpliwość i próbować co jakiś sprawdzać, czy nie ma nowego software'u do pobrania.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba jedyne wytłumaczenie. U mnie też nie pojawiła się jeszcze aktualizacja a soft mam stary, co dziwne tv jest z października 2017.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Subman napisał:

Nie rozumiem. Przecież jest tu chociażby kolega Invicto, któremu zupdate'ował się B7. Jak miałbym strzelać, czemu jeszcze Twój telewizor nie widzi aktualizacji, to po prostu serwery LG są przeciążone i muszą limitować liczbę żądań pobrań nowego software'u. Musisz więc uzbroić się w cierpliwość i próbować co jakiś sprawdzać, czy nie ma nowego software'u do pobrania.

ok thx za info

zrobiłem manualnie update do 03.60.15 na szybkiego test profilu GRA i wygląda że naprawili

kolega wyżej pytał o wi-fi, to przy mobilnym bardzo kiepsko to wyglądało, ale nie sprawdzałem jeszcze na  03.60.15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę, by niemożność pobrania aktualizacji z menu TV była spowodowana obciążeniem serwerów LG, bo pobieranie ręcznie aktualizacji (plik ponad 800 MB) leci u mnie niemal z maksymalną dzienną szybkością łącza czyli ~60 MB/s (megabajtów, nie megabitów).

Najnowsza wersja softu na stronach LG dla B7V to 30.60.15, moja w TV to 3.60.09, aktualizacji z menu zrobić się nie da.

Zrobiłem aktualizację ręczną przez USB - poszło bez problemów. Po aktualizacji nie widzę w menu żadnego nowego trybu "Technicolor".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, plast napisał:

Nie sądzę, by niemożność pobrania aktualizacji z menu TV była spowodowana obciążeniem serwerów LG, bo pobieranie ręcznie aktualizacji (plik ponad 800 MB) leci u mnie niemal z maksymalną dzienną szybkością łącza czyli ~60 MB/s (megabajtów, nie megabitów).

Próba odpytania się przez telewizor o nową aktualizację, to coś zupełnie innego niż ręczne pobranie sobie software'u ze strony LG.

17 minut temu, plast napisał:

Zrobiłem aktualizację ręczną przez USB - poszło bez problemów. Po aktualizacji nie widzę w menu żadnego nowego trybu "Technicolor".

No bo my mamy wersję 04.70.06, a Ty masz 03.60.15. Tryb Technicolor wprowadzono w wersji 4.70, która na razie jest dostępna jedynie poprzez upgrade z internetu z menu telewizora. Na stronach LG wystawiana jest wszędzie starsza wersja software'u.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minutes ago, Subman said:

Próba odpytania się przez telewizor o nową aktualizację, to coś zupełnie innego niż ręczne pobranie sobie software'u ze strony LG.

A wiesz to, bo:

a] zgadujesz?

b] pracujesz dla/w LG i odpowiadasz za te serwery / tę funkcjonalność?

11 minutes ago, Subman said:

No bo my mamy wersję 04.70.06, a Ty masz 03.60.15. Tryb Technicolor wprowadzono w wersji 4.70, która na razie jest dostępna jedynie poprzez upgrade z internetu z menu telewizora. Na stronach LG wystawiana jest wszędzie starsza wersja software'u.

Zakładam, że najnowsza wersja na stronie producenta jest najnowszą oficjalnie dostępną wersją stabilną. Bety mnie nie interesują.

Niemniej paradoksalnie nawet w ramach tej stabilnej oficjalnej wersji nie dało się zrobić auto-upgrade'u, nie widział nowej wersji.

Edytowane przez plast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, plast napisał:

A wiesz to, bo:

a] zgadujesz?

b] pracujesz dla/w LG i odpowiadasz za te serwery / tę funkcjonalność?

Przecież to logiczne... Na stronie LG (np. tu http://www.lg.com/pl/wsparcie/wsparcie-produktowe/lg-OLED55B7V)  masz wystawiony oficjalnie software 3.60.15, a telewizory upgrade'ują się z automatu (lub ręcznie) do 4.70.06. Wniosek ? Telewizory mają inny własny mechanizm sprawdzania i pobierania software'u.

2 godziny temu, plast napisał:

Zakładam, że najnowsza wersja na stronie producenta jest najnowszą oficjalnie dostępną wersją stabilną. Bety mnie nie interesują.

A kto napisał że 4.70.06 to beta ??? To jest jak najbardziej oficjalny software pobierany z poziomu telewizora, a nie beta. Nie wiadomo, czemu część użytkowników nie widzi wersji 4.70.06, ale nie zależy to od typu OLEDa.

Można jedynie przypuszczać, że LG nie chciało dopuścić do tzw. DDoS na własne serwery przez miliony telewizorów na całym świecie, które zaczęłyby pobierać software w tym samym momencie. Stąd też pewnie nowy firmware jest stopniowo udostępniany (np. mogli by to zrobić sprawdzając numer seryjny przy żądaniu od telewizora).

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minutes ago, Subman said:

Przecież to logiczne...

Czyli zgadujesz.

Bardziej logiczne i bliżej faktycznego educated guess jest to, że gdyby faktycznie mieli problem z obciążeniem serwerów dystrybucyjnych to wrzuciliby soft na stronę główną, by chętni pobrali sobie sami i wgrali ręcznie. 

58 minutes ago, Subman said:

A kto napisał że 4.70.06 to beta ???

Soft, którego nie ma na oficjalnej stronie producenta sprzętu, a można go jedynie pobrać z jakichś koreańskich czy rosyjskich stronek, ciężko określić czymś więcej niż betą, o ile w ogóle. Może ci, którym się zrobiła aktualizacja mieli już wcześniej 4.x? Bo kojarzę, że ty miałeś betę zainstalowaną już dużo wcześniej.

Brak softu na oficjalnej stronie LG oraz wybiórcze aktualizacje u ludzi posiadających te modele tv i poprawnie skonfigurowany internet świadczy moim zdaniem o tym, że soft nie opuścił de facto fazy beta i jest dystrybuowany szczątkowo właśnie dlatego, by jeśli jeszcze będą jakieś problemy, to je poprawić zanim puszczą to szerokim strumieniem publicznie i zanim udostępnią soft na www.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, plast napisał:

Soft, którego nie ma na oficjalnej stronie producenta sprzętu, a można go jedynie pobrać z jakichś koreańskich czy rosyjskich stronek, ciężko określić czymś więcej niż betą, o ile w ogóle. Może ci, którym się zrobiła aktualizacja mieli już wcześniej 4.x? Bo kojarzę, że ty miałeś betę zainstalowaną już dużo wcześniej.

Brak softu na oficjalnej stronie LG oraz wybiórcze aktualizacje u ludzi posiadających te modele tv i poprawnie skonfigurowany internet świadczy moim zdaniem o tym, że soft nie opuścił de facto fazy beta i jest dystrybuowany szczątkowo właśnie dlatego, by jeśli jeszcze będą jakieś problemy, to je poprawić zanim puszczą to szerokim strumieniem publicznie i zanim udostępnią soft na www.

Możesz sobie myśleć o tym sofcie co chcesz, ale nikt w żadnym serwisie (a jest mnóstwo newsów o wypuszczeniu nowego software'u) nie wspomniał o tym, że jest to wersja "beta". Poza tym instalacja jakiejkolwiek bety musi się odbywać za wiedzą i kontrolą użytkownika, a tak nie było w tym przypadku. Ciekawe jak nazwiesz dokładnie tę samą wersję software'u jak zostanie ona za jakiś czas oficjalnie opublikowana na stronach LG :) Nagle z bety stanie się oficjalną ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soft nie jest publicznie dostępny do pobrania, a w szczególności nie ma go na stronie LG, ergo nie jest to wersja póki co oficjalna.

Tak, jak znajdzie się na stronach LG z oznaczeniem "najnowsza stabilna" i będę ją sobie mógł pobrać, to będzie to wersja oficjalna.

I tak, zazwyczaj tak jest, że bety stają się wersjami oficjalnymi, gdy nadejdzie ich pora (w sensie ilość błędów spadnie do określonego minimum). Beta, pre relase, release candidate. Zwał jak zwał. 

Oczywiście jeśli tv mi się zaktualizuje automatycznie z 3.x do 4.x, a na stronach lg nadal nie będzie tej wersji do pobrania, to będę więcej niż zdziwiony. Niemniej nawet z 3.60.09 do 3.60.15 nie chciał się sam zaktualizować, zatem nie liczbyłbym zbytnio na to zdziwienie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, plast napisał:

Soft nie jest publicznie dostępny do pobrania, a w szczególności nie ma go na stronie LG, ergo nie jest to wersja póki co oficjalna.

Ależ jak najbardziej jest publicznie dostępny do pobrania i to na stronie LG, choć jeszcze nie we wszystkich lokalnych tłumaczeniach :) 

Soft 04.70.06 znajdziesz chociażby tu: http://www.lg.com/au/support/support-product/lg-OLED55B7T, tu: http://www.lg.com/my/support/support-product/lg-OLED55B7T, tu: http://www.lg.com/in/support/support-product/lg-OLED55B7T

27 minut temu, plast napisał:

I tak, zazwyczaj tak jest, że bety stają się wersjami oficjalnymi, gdy nadejdzie ich pora (w sensie ilość błędów spadnie do określonego minimum). 

Jak soft beta jest poprawiany, to powstają nowe buildy oznaczone innym numerem. Po iluś iteracjach poprawiania takiego sotware'u powstaje wersja, która staje się oficjalną. Tak też było z wersją 4.70.x. Ja miałem faktycznie wersję 4.70.02, ale znaleziono pewnie jakieś bugi, powstawały kolejne buildy do momentu powstania wersji 4.70.06, która stała się oficjalną wersją.

Edytowane przez Subman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minutes ago, Subman said:

Ależ jak najbardziej jest publicznie dostępny do pobrania i to na stronie LG, choć jeszcze nie we wszystkich lokalnych tłumaczeniach :) 

Czyli jest dla wersji B7T, nie B7V. Być może są jakieś różnice w tych wersjach, że jeszcze dla B7V nie ma na stronie. I to dodatkowo potwierdza to o czym piszę, że jak będzie official to pojawi się na stronie. Jak widać dla B7T pojawił się. Trzeba poczekać. To może też wyjaśnia zagadkę po części, odnośnie osób, które już aktualizację mają. Parę osób z forum ma przecież wersje niemieckie czy jeszcze inne swoich telewizorów.

10 minutes ago, Subman said:

Jak soft beta jest poprawiany, to powstają nowe buildy oznaczone innym numerem. Po iluś iteracjach poprawiania takiego sotware'u powstaje wersja, która staje się oficjalną. Tak też było z wersją 4.70.x. Ja miałem faktycznie wersję 4.70.02, ale znaleziono pewnie jakieś bugi, powstawały kolejne buildy do momentu powstania wersji 4.70.06, która stała się oficjalną wersją.

A to już zależy od fantazji programistów. Nie raz spotykałem się z tym, że była sobie wersja XYbeta czy ABrc, a potem nagle była wersja XY czy AB bez dopisku beta / rc. A już na pewno o wiele częściej spotykałem się z tym, że przejście z bety na stable skutkowało zmianą wersji na przynajmniej minor w górę, jeśli nie major. Mniejsza jednak z tym, bo średnio mnie interesuje rozkminianie co siedzi w głowach koreańskich programistów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jest możliwosc aby przez telewizor sformatowac zewnetrzny dysk ? pytam ponieważ podłaczam pusty dysk 1TB a tv wyświetla mi komunikat że jest za mało miejsca (dysk jest pusty)

----

edit : Nie wiem jak wykasować post - problem rozwiązny :)

Edytowane przez rafal1985

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG chwali się, że nowe oprogramowanie ma wprowadzić Dolby TrueHD jeszcze w tym miesiącu (dla modeli z 2017) ma zawierać również MAT, ciekawe czy wszystkie czy tylko z soundbarami

Edytowane przez gol77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, gol77 napisał:

LG chwali się, że nowe oprogramowanie ma wprowadzić Dolby TrueHD jeszcze w tym miesiącu (dla modeli z 2017) ma zawierać również MAT, ciekawe czy wszystkie czy tylko z soundbarami

W tych linkach co podałem do softu 4.70.06 jest takie release notes:

[04.70.06] 
1. Support Dolby TrueHD 
2. Technicolor Expert mode

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Subman napisał:

W tych linkach co podałem do softu 4.70.06 jest takie release notes:

[04.70.06] 
1. Support Dolby TrueHD 
2. Technicolor Expert mode

Aktualizowałeś swojego Oleda z tych źródeł? Z tego co sprawdzałem na stronach LG, ten soft nie jest jeszcze dostępny w Europie... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Damiano85 napisał:

Aktualizowałeś swojego Oleda z tych źródeł? Z tego co sprawdzałem na stronach LG, ten soft nie jest jeszcze dostępny w Europie... 

Mi soft zaktualizował się automatycznie do 04.70.06.

Mogę jedynie powiedzieć, że jak instalowałem wersję beta (04.70.02) to była ona oznaczona bardzo podobnie i różniła się jedynie buildem software'u (.06 zamiast .02). Podejrzewam więc, że software zainstaluje się bez żadnego problemu, ale jak chcesz być 100% bezpieczny to zaczekaj na automatyczny update lub soft na polskiej stronie LG.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Chciałem się podzielić odczuciami wizualnymi co do nowego trybu; technikolor ekspercki.Wg mnie najlepszy z dotychczasowych wbudowanych trybów. Po załączeniu TruMotion,który jest oryginalnie na pozycji wył. i może jeszcze po lekkim rozjaśnieniu oświetlenia oled z 80 wyżej, miłe wrażenia i duże zbliżenie do skalibrowanego obrazu w trybie isf Ekspert (widne pomieszczenie). Jeśli chodzi o soft mam 65c7v pochodzący z polskiej dystrybucji (zakupiony w Media Expert). W ustawieniach: -Wersja oprogramowania -Pozwól na automatyczne aktualizacje; pozycji tej nie miałem zaznaczonej i telewizor chyba to był wtorek po załączeniu wyświetlił okno z info,że jest nowa aktualizacja 04.70.06. Czy chcę zainstalować. Wcześniejsza wersja softu to 03.60.09.                                                                       

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 21.10.2017 o 16:13, Subman napisał:

Można jedynie przypuszczać, że LG nie chciało dopuścić do tzw. DDoS na własne serwery przez miliony telewizorów na całym świecie, które zaczęłyby pobierać software w tym samym momencie. Stąd też pewnie nowy firmware jest stopniowo udostępniany (np. mogli by to zrobić sprawdzając numer seryjny przy żądaniu od telewizora).

Jeszcze dochodzi kwestia potencjalnego błędu - lepiej początkowo wysłać nowy soft na jakąś mniejszą pulę urządzeń żeby w razie wpadki nie trzeba było łatać wszystkich TV.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, raus said:

Jeszcze dochodzi kwestia potencjalnego błędu - lepiej początkowo wysłać nowy soft na jakąś mniejszą pulę urządzeń żeby w razie wpadki nie trzeba było łatać wszystkich TV.

Dobrze, że ktoś jeszcze sensownie w tym względzie myśli poza mną ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robił ktoś może testy jaki profil używać do filmów ?? niby "kino" ok, tylko mało wyrazisty, "żywy" znowu za mocno wali

może ktoś z dłuższej perspektywy się wypowie...

szkoda, że nie ma automatu jak w monitorach Della, że sam dobiera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, gol77 napisał:

robił ktoś może testy jaki profil używać do filmów ?? niby "kino" ok, tylko mało wyrazisty, "żywy" znowu za mocno wali

może ktoś z dłuższej perspektywy się wypowie...

szkoda, że nie ma automatu jak w monitorach Della, że sam dobiera

Spróbuj tych ustawień z avforums dla trybów ISF. Moim zdaniem są lepsze (bardziej naturalne) od trybu kino. Inni ludzie z forum tez chwalą.

https://www.avforums.com/threads/lg-oled55b7v-best-tv-picture-settings.2106641/

Edytowane przez gh0st666
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi