Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś się orientuje dlaczego model B8 zaczął się w sprzedaży z cena niższa niż B7 w dniu premiery? Upowszechnienie technologi czy B8 gorzej wyposażony niż B7?

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dłuższego czasu trąbią, że znaleźli sposób na obniżenie kosztów produkcji i tu masz potwierdzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest, Oled przekrojowo jest mniej skomplikowany od LCD więc ta technologia powinna nadal systematycznie taniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu mówią, że wystarczy przeprogramować tablicę, nic o wymianie matrycy. Ciekawe czy matryca ma swój sterownik i problem nie powróci czy jednak może się powtórzyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matryca wymieniona, gwarancją na nową matrycę 24 m-ce na podstawie wpisu w karcie gwarancyjnej i systemie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze, że nowa matryca z racji tego, że jest z 2019r. święci inaczej niż ta z 2018 z lutego, o ile na poprzedniej wystarczyło mi zmniejszenie podświetlenia i temp. bieli w trybie Kino to tutaj obraz na starych ustawieniach wpada w zielone, a czerwony jest mocno przesycony w reklamach... Kiedy znajdę chwilę to do tego usiądę i spróbuję skorygować ale z tyłu głowy ciągle mam profesjonalną kalibrację :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dodam jeszcze, że nowa matryca z racji tego, że jest z 2019r. święci inaczej niż ta z 2018 z lutego, o ile na poprzedniej wystarczyło mi zmniejszenie podświetlenia i temp. bieli w trybie Kino to tutaj obraz na starych ustawieniach wpada w zielone, a czerwony jest mocno przesycony w reklamach... Kiedy znajdę chwilę to do tego usiądę i spróbuję skorygować ale z tyłu głowy ciągle mam profesjonalną kalibrację default_smile.png

A czy wcześniej kalibrację miałeś?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie miałem kalibracji. Nowa matryca nie świeci źle, po prostu święci inaczej niż poprzednia, a o kalibracji myślałem już przed wymianą ale jakoś nie było impulsu. Teraz nadarza się dobrą okazja ku temu default_smile.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dobrze wyszło. Gorzej jakby poprzednia przepadła. Zawsze małe ryzyko jest. Ja swojej niechciałbym stracić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy to nowa matryca, wszak B7 ma już na karku dwa lata.

Jednak najważniejsze że jest ok. Jak banding? Sprawdzałeś ?

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.B7 kupiłem w maju 2018r używam go głównie do Netflixa i oglądania seriali z dysku i filmów sporadycznie jakieś wiadomości na tvn24,Dicovery.Przez rok na stukałem ponad 5000 godzin  wychodzi ok 14h dziennie.Wypaliła się matryca.Jestem po wymianie.Serwis LG podszedł do tego profesjonalnie jeden telefon i w ciągu tygodnia matryca wymieniona. Serwisant z racji intensywnego używania zalecił mi co 4 godziny robić 7 minutowe czyszczenie i raz na kwartał godzinne czyszczenie.Nurtuje mnie to zalecenie dotyczące tych 7 minutowych czyszczeń matrycy co cztery godziny.Robię tak jak zalecił w tym jest przerwa w oglądaniu ok 30minut czasem więcej.Co o tym myślicie?Jakieś porady dotyczące tych przerw co cztery godziny?Może robić przerwy rzadziej np co 5 lub 6 godzin?

Edytowane przez Marcin Łuksza
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszytko się zgadza. Rób co 4 godziny i będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocno dziwne że się matryca wypaliła. Na filmach i serialach? To musiał być trefny egzemplarz. Nawet na programach info to dziwne by było. W tak krótkim czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypalił się i co najdziwniejsze że wypalenia powstaly na tvn24 trzy paski. Co oglądam sporadycznie. Hm sam byłem ździwiony. Przesunięcie obrazu miałem włączone. Serwisant stwierdził że powinienem kupić LCD bo ponad 15 godzin dziennie to za dużo na OLEDA. ? 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godz dziennie? Kurcze tutaj już nie mogę się wypowiedzieć, bo nie mam doświadczenia. To jest faktycznie dużo. A z ciekawości zapytam nawet dla siebie. Jakie miałeś oświetlenie oled ustawione?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak miałeś ustawiony parameter "oświetlenie oled"?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę. Ja mam od ponad roku po profesjonalnej kalibracji 60. I wszystko ok. Jedyna rzecz która zostawia mi powidok na krótki czas to logo Youtube jak mam stronę główną włączoną dłużej.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matryca wymieniona bez problemów.Przez fobie serialową tak wykorzystuje tv i nic to się nie zmieni. Następny tv kupię miej delikatny na katowanie tylko godzinne. ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem, rozumiem. Ale podejrzewam, że nie jesteś odosobnionym przypadkiem. Dlatego jestem trochę zdziwiony tym wypaleniem. LG w Polsce dobrze traktuje klientów z tego co słyszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Marcin Łuksza napisał:

Serwisant stwierdził że powinienem kupić LCD bo ponad 15 godzin dziennie to za dużo na OLEDA. ? 

Dobrze ci powiedział. Przy tak intensywnym użytkowaniu za rok będziesz potrzebował kolejną matryce. Pomyśl o mocnym lcd zamiast oleda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czekam na micro leda żeby wziąć na warsztat jak długo u mnie wytrzyma.
Na Micro LED to jeszcze chwilę poczekasz... Samsung ma już w ogóle opracowaną technologie produkcji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam 65C7 i wypalenia na nim. Serwis przyjeżdza w następnym tygodniu z nową matrycą. Zastanawiam się czy po wymianie gwarancja zostaje przedłużona czy zostaje termin z kupna telewizora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi