Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie no przestańcie sobie sami problemy stwarzać przecież nikt wam się nie przyczepi , że przy 1900 h jest 200 kompensacji bo wiadomo nikt o zdrowych zmysłach nie będzie wyłączał tv co 4h gdyby przy tych 1900h było z 10 kompensacji no to wtedy by była napewno afera .

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś tutaj pomoże (chyba różnice między B7 a B8 nie grają tutaj różnicy): mianowicie polecaną opcją do włączenia jest 'Real Cinema'. O ile wiem powinna działać przy materiale 24p. Jednakże mam tą opcję wyszarzoną niezależnie od trybu pracy (Cinema, Technicolor, ISF Dark), a szukając materiału który powinien być 24 p (zwykłe DVD, internet - tyle że nie wiem jak zweryfikować czy to jest 24p), opcja jest nieaktywna? Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 19.01.2019 o 00:50, robert6969 napisał:

Może dlatego że temat C8 jest kilkukrotnie mniejszy objętościowo? - nie ma tam za dużo uniwersalnych rad..

I dalej będzie mniejszy, jeżeli użytkownicy c8 będą pisać tutaj. No to jak ma się tamten temat rozwijać? :)

Przy okazji - właśnie skończyłem czytać ten temat od deski do deski, zajęło mi to ponad 3 dni, ale warto było.

Dzięki wszystkim za różne rady i wskazówki, naprawdę jest tutaj tego pełno.

Z ewentualnymi pytaniami jednak będę się "wygłupiał" w dziale c8.

Dnia 20.01.2019 o 12:56, oledgamer napisał:

Nie dziwie sie teraz ze samsung nie chce miec z tym nic wspolnego.

Może nie chce brać matryc od bezpośredniego konkurenta z Korei?

Swoją drogą jak ktoś jest dobry w tym co robi, albo produkuje dobry sprzęt, to chyba nie musi się reklamować kosztem swojej konkurencji  i hasłami typu "brak wypaleń"  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Kmicic13 napisał:

I dalej będzie mniejszy, jeżeli użytkownicy c8 będą pisać tutaj. No to jak ma się tamten temat rozwijać? :)

Przy okazji - właśnie skończyłem czytać ten temat od deski do deski, zajęło mi to ponad 3 dni, ale warto było.

Dzięki wszystkim za różne rady i wskazówki, naprawdę jest tutaj tego pełno.

Z ewentualnymi pytaniami jednak będę się "wygłupiał" w dziale c8.

Może nie chce brać matryc od bezpośredniego konkurenta z Korei?

Swoją drogą jak ktoś jest dobry w tym co robi, albo produkuje dobry sprzęt, to chyba nie musi się reklamować kosztem swojej konkurencji  i hasłami typu "brak wypaleń"  ;)

Czy to zarzut do mnie? - nie jestem użytkownikiem C8, tylko B8. Zadałem tam pytanie, nie uzyskałem odpowiedzi, stąd pytanie tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, robert6969 napisał:

Czy to zarzut do mnie? - nie jestem użytkownikiem C8, tylko B8. Zadałem tam pytanie, nie uzyskałem odpowiedzi, stąd pytanie tutaj.

Nie żaden zarzut, po prostu ubolewam, że tematy o b8 i c8 mniej żyją, niż ten.

I przez to Ty, czy ja musimy szukać wszystkiego tutaj. Ale jak i my będziemy tylko tutaj pisać, to sytuacja się nie zmieni.

No i dodatkowo tu się robi bałagan.

Pozdrawiam bez żadnych zarzutów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Kmicic13 napisał:

I przez to Ty, czy ja musimy szukać wszystkiego tutaj. Ale jak i my będziemy tylko tutaj pisać, to sytuacja się nie zmieni.

No i dodatkowo tu się robi bałagan.

Pozdrawiam bez żadnych zarzutów :)

Generalnie masz rację, ale chyba nie do końca. Seria 7 była chyba pierwszą z szeroko dostępnymi cenami i siłą rzeczy ich szerokie grono Właścicieli ma największą wiedzę nt. użytkowania OLED-ów LG. Poza tym serie 7 i 8 są tak podobne. A dodatkowo myślę, że jesteśmy jedną 'kliką' zapaleńców tej technologii i nikt się tutaj nie obrazi za pytanie użytkownika serii 8, poza tym doświadczenia nt. '8' mogą czasami pomóc w zabawie z '7'. No, chyba że się mylę..?

Edytowane przez robert6969

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, robert6969 napisał:

Może ktoś tutaj pomoże (chyba różnice między B7 a B8 nie grają tutaj różnicy): mianowicie polecaną opcją do włączenia jest 'Real Cinema'. O ile wiem powinna działać przy materiale 24p. Jednakże mam tą opcję wyszarzoną niezależnie od trybu pracy (Cinema, Technicolor, ISF Dark), a szukając materiału który powinien być 24 p (zwykłe DVD, internet - tyle że nie wiem jak zweryfikować czy to jest 24p), opcja jest nieaktywna? Jakieś pomysły?

Opcja prawdziwe kino jest aktywna tylko dla urządzeń zewnętrznych podłączonych przez hdmi natomiast dla aplikacji wbudowanych takich jak Netflix czy Youtube jest nieaktywna(domyślnie włączona) tak jest przynajmniej u mnie. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Kmicic13 napisał:

Zgadzam się z tym, co napisał @robert6969 Poza tym ten temat to też kilkunasto lub nawet kilkudziesięciostronicowe boje technologiczne. To tutaj zawitały wszystkie płatne i bezpłatne trole aby udowodnić, że oledy to syf (chyba nawet jednego z nich zacytowałem niechcący). Dzisiaj jest już coraz więcej uświadomionych, więc i tematy serii 8 nie tak łatwo "podpalać".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fio2 wiem, przeczytałem całość. Miałem okazję przeczytać ten temat na spokojnie, więc wyrobiłem sobie szybko zdanie o niektórych.

Ewidentnie było widać zwłaszcza po jednym użytkowniku, że to pisanie na zlecenie. Elaboraty, jakby miał płacone za ilość znaków :D

Tylko, że czytając to wszystko bez emocji, bardzo łatwo wychwycić braki w konsekwencji, czy zakłamywanie rzeczywistości.

Nie chcę punktować, bo faceta już chyba tu nie ma, a szkoda rozgrzebywać stare dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 15.01.2019 o 23:42, all15 napisał:

Musiales im wyslac zdjecia slabo ukazujace ten blad. Jezeli Twoja matryca ma defekt ktory powoduje przeklamania kolorow itp to zadzwon i domagaj sie przyjazdu serwisanta z powodu niemozliwosci zrobienia zdjecia w jakosci ukazujacej problem.

W końcu skontaktowałem się z serwisem po zgłoszeniu telefonicznym. Czekam na wizytę serwisanta. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Gdybym wymieniał matrycę, to oczywiście też wrzucę fotki do porównania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prośbę mogłby ktoś sprawdzić czy w aplikacji Youtube poruszając się po menu i filmikach macie dzwięk klikania kli-kli czy taki łup łup basowy ... ponieważ dzwiek po resecie tv jest klik a po 2 dniach wrócił taki łup łup bardziej basowy :( czyżby głośnik mi pada ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam prośbę mogłby ktoś sprawdzić czy w aplikacji Youtube poruszając się po menu i filmikach macie dzwięk klikania kli-kli czy taki łup łup basowy ... ponieważ dzwiek po resecie tv jest klik a po 2 dniach wrócił taki łup łup bardziej basowy :( czyżby głośnik mi pada ? 
U mnie też się zmieniło
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, STELVIO napisał:
3 minuty temu, mxmxm napisał:

U mnie też się zmieniło

Czyli to nie głośnik ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 20.01.2019 o 12:05, robert6969 napisał:

Interesujące, co powiedziałby serwis. Z podanych danych wynika, że TV średnio dzień w dzień pracował nonstop przez 9 godzin bez kompensacji. Nie czytałem o czymś takim ale w sytuacji reklamacji mogą zarzucić znaczącą różnicę od standardowego odświeżania co 4h - TV na pewno był nowy jak go kupiłeś? A matryca bez zarzutu?

Tak był nowy, miałem po kilku dniach kilka godzin przebytych  także na 100% to ja nabiłem 

Edytowane przez mxmxm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze ja uważam że jak na Oleda to Perfect.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej ok lecz zdjęcia słabo oddają  to co jest naprawdę, np ostatnie to prawie jak biała plansza.

napisz jak try to widzisz

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20% grey często na zdjęciach wygląda jak prawie biała. Niemniej jednak wygląda na to, ze kolega trafił perełkę matrycę :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm a wg mnie normalna matryca a nie żadna perełka. Wg mnie ja mam lepszą bo prawie bez pasów, które widac na zdjęciu ww. matrycy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

"Co myślicie o matrycy ?" 

Dlaczego pytasz ? Jakieś problemy masz z obrazem podczas "normalnego" oglądania ?

Moim zdaniem jest dobrze, ale to mało ważne bo to Ty ją oglądasz/testujesz :-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Gatar napisał:

Witam.

"Co myślicie o matrycy ?" 

Dlaczego pytasz ? Jakieś problemy masz z obrazem podczas "normalnego" oglądania ?

Moim zdaniem jest dobrze, ale to mało ważne bo to Ty ją oglądasz/testujesz ?

Chciałem tylko sprawdzić tak z ciekawości :) 

Żadnych problemów na razie nie widzę z obrazem.

Edytowane przez mxmxm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, all15 napisał:

hmmm a wg mnie normalna matryca a nie żadna perełka. Wg mnie ja mam lepszą bo prawie bez pasów, które widac na zdjęciu ww. matrycy.

Wrzuć zdjęcia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie chłopaki. Czy nasz tv ma bluetooth? A jeśli tak, to ktoś wykorzystywał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi